Blade Trio 360 cfx

Blade mCX, mCX Tandem Rescue, CX2, CX3, mSR, SR, 120, 120SR, CP PRO, 400 3D
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 23 lip 2017, o 21:26

Witam.
Zakupiłem Blade Trio 360 cfx i mam z nim mały problem.
Aparatura jaką mam to DX6i.
Tu jest film.
http://photos.google.com/album/AF1QipNf ... rlxhwwSuZt
Helik nie wchodził w ogóle na wysokie obroty.
Wirnik się rozpędzał po woli i za chwile silnik stawał i świeciła się czerwona dioda na regulatorze w momencie gdy silnik się zarzymał.
Na filmie widać tylko jak pracuje silnik diody nie widać regulator jest pod pakietem li-po zainstalowany.
Serwa działały bez problemu i li-po też naładowane do pełna.
Przewertowałem forum i wyczytałem, że to może być albo silnik albo regulator
Problem usunięty.
Sposób:
Rozłączyłem wszystkie przewody elektryczne wyczyściłem i podłączyłem z powrotem (czasem wyjęcie i włożenie przewodów z powrotem też pomaga).
To zamieszczam w celach informacyjnych dla innych.

Po tym zabiegu Helik zaczął wchodzić na obroty ALE no właśnie ALE.
Film nr.2
http://photos.google.com/photo/AF1QipPG ... 3fRzUmgBsO
Helik zaczął wchodzić na obroty ale bardzo wysokie.
Przy jednej trzeciej gazu miał obroty jak by gaz ustawiony był na maksa.
Jeśli silnik się za bardzo rozpędza to wyłączam gaz szkoda mi silnika.
Sprawdziłem miernikiem silnik ma na omomierzu na wszystkich trzech kablach (łączących regulator i silnik) miał 0.6 miliohm.
Regulatora nie mogę sprawdzić (albo nie umiem) co bym nie robił to na mierniku wychodzi mi zero.
Serwa działają są tylko wysokie obroty silnika.
Aparatura ustawiona zgodnie z instrukcją Blade 360 ale z dwoma łopatami bo w niej jest aparatura dx6i w tej instrukcji dla Blade Trio 360 są ustawienia dla aparatury już nowej dx6 nie ma dx6i ale myślę że to nie ma znaczenia ustawienia są podobne.
Helik ma silnik i regulator i wszystkie podzespoły tak jak w specyfikacji.
Na wszelki wypadek zamówiłem programator do regulatora.
Czy to regulator padł czy ja coś źle robię albo coś przeoczyłem.
Moje filmy są nagrane w mp4 więc wrzuciłem linki załączik forum odrzucił mi to rozszerzenie.
Awatar użytkownika
Rafules
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 24 lip 2017, o 03:33

Linki nie działają nie mogę zobaczyć fotek?!
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 24 lip 2017, o 07:08

Czejść Rafules.
Jestem teraz w pracy ale spruje co pokombinować a to są linki do filmów, które nagrałem.
Komputer w domu jest wyłączony choć filmy są na serwerze w chmórze.
Awatar użytkownika
dismalK
Stały bywalec...
Posty: 188
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: dismalK » 24 lip 2017, o 07:16

Sprawdz czy masz dobrze zaprogramowany zakres gazu na krzywej 0-25-50-75-100
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum, Msh Brain, Rail...
Awatar użytkownika
Rafules
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 24 lip 2017, o 08:11

Jerzyk pisze:Czejść Rafules.
Jestem teraz w pracy ale spruje co pokombinować a to są linki do filmów, które nagrałem.
Komputer w domu jest wyłączony choć filmy są na serwerze w chmórze.


Ja mam mojego od nowości i powiem Ci ze jest super. Lata bardzo fajnie jest lekki to jego duża zaleta.
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13159
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1323 razy
Podziękowano: 585 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2017, o 08:34

A czy kalibrowałeś gaz (regulator vs nadajnik)?
Wygląda jakby to było to...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Fireball - FOR SALE | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - kiedyś go wykończe... albo on mnie... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 24 lip 2017, o 08:45

Próba to jest poerwszy film.
http://youtu.be/ZEsuIV0Yqm8
Sprawdzcie czy dział to wrzucę drugi ten z którym mam problem.
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 24 lip 2017, o 08:59

Sptawdzał u kolegi na smartfonie film dział.
Wrzucam drugi film.
http://youtu.be/h_IFAf52Aj8
Problem jest taki że helik wchodzi na obroty i tak jak by sam dodawał gazu.
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 24 lip 2017, o 09:53

Krzywa gazu dla pozycji normal jest :L-0; 2-30; 3-30; 4-30; H-30
Krzywa gazu dla pozycji stund jest L-100; 2-100; 3-100;4-100; H-100
Tak jest w instrukcji gdzie przy pozycji normal obroy są małe natomiast kąt natarcia łopat służy do sterowamia.
Miruuu wydaje mi się że synchronizacja nic tu nie da ja bym obstawiał regulator.
Fakt jego właśnie nie sprawdziłem miernikiem ja już pisałem.
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1426
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 124 razy

Postautor: pkali » 24 lip 2017, o 10:21

Na drugim filmiku silnik wydaje się reagować prawidłowo, wzrost obrotów spowodowany jest pracą softstartu. Napisz jaki tam jest regulator, będzie nam łatwiej Ci pomóc. Tak jak pisał Mirek zacznij od zaprogramowania zakresu gazu.
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 24 lip 2017, o 10:36

Regulator to Castle Talon 35
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 984
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 24 lip 2017, o 10:39

Dziwna ta krzywa, od "0" do "30" czemu nie od "0" do "100"
W idlu też płaska 100?
Nawet jeśli są governorovane to przy programowaniu zakres powinien być od 0 -100. (0,25,50,75,100)
Dopiero później ustawiasz governor. Oczywiście obecną krzywa (płaska) mi nie pasuje. Jak cos to zadzwoń i wytłumaczę co i jak i dlaczego
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1426
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 124 razy

Postautor: pkali » 24 lip 2017, o 10:56

Instrukcja do Bladów podaje takie ustawienia. Twórcy helików bnf chyba w ten sposób się zabezpieczają, żeby nie rzucać początkujących pilotów na głęboką wodę (wysokie obroty). Temat ostatnio przerabiałem w 180 cfx, gdzie jest talon 15A i krzywe podane w instrukcji też są dziwne. Regulator ma fabrycznie ustawiony governor, który dla poszczegółnej wartości thr trzyma określone obroty. Nawet jeśli ustawisz krzywą 0-50-100 helik zmienia i utrzymuje obroty skokowo.
Tutaj masz filmik z kalibracją gazu w 360:

YouTube

Obejrzyj też filmik dla 180 cfx, jest obszerniejszy, a zasady ustawiania takie same.

YouTube
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Rafules
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 24 lip 2017, o 11:23

Drugi film pokazuje że wszystko jest ok soft i potem utrzymanie równych obrotów.
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 984
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 24 lip 2017, o 13:30

A nie lepiej ściągnąć gotowe ustawienia ze strony pod daną aparaturę, Galo 82 ściągnął gotowca do Spektrum Dx8 (model Blade 180 CFX) także możesz zapytać skąd.
Teraz ściągnąlem manuala do tego Blade i faktycznie ma takie ustawienia jak napisałeś. Byłem pewny że w większych modelach Blade poszedł tą samą ścieżką co inni producenci a tu taka niespodzianka hehe. Sorry za wprowadzenie w błąd moim poprzednim postem
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
pkali
Elita forum...
Posty: 1426
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 124 razy

Postautor: pkali » 24 lip 2017, o 13:52

kubacki pisze:A nie lepiej ściągnąć gotowe ustawienia ze strony pod daną aparaturę

Nie lepiej, ponieważ ten nadajnik nie ma takiej możliwości ;)
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Psychol
Stały bywalec...
Posty: 198
Rejestracja: 28-03-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Psychol » 24 lip 2017, o 14:41

Mam 180CFX i z tego co zaobserwowałem przy ustawianiu regulator ma zaprogramowane tylko trze headspeedy. Jeden stosunkowo niski, średni i wysoki. Gdzieś można kupić programator do CC z 180CFX i go przeprogramować na "normalne" ustawienie, ale nigdy nie zgłębiałem tematu. W instrukcji też są podane trzy proste dla normala, idle1 i idle2, i poza tymi nic innego się nie wymodzi na fabrycznych ustawieniach.

Nie pamiętam dokładnych wartości, ale chyba od 25% do 50% ma normala i niskie obroty. Te same dla całego zakresu. Czyli krzywa 26-45-37-28-40 będzie widziana jako zwykła prosta. Następny zakres 50%-75% też widzi jako jeden headspeed, i najwyższy 75-100% widzi jako prostą dla całego zakresu. Może to samo zrobili w 360-tce. Czyli trzy headspeedy do wyboru.
Lataj nisko i powoli... tak mi mowili.
Awatar użytkownika
Rafules
Domownik forum...
Posty: 447
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 24 lip 2017, o 15:25

Tu masz ustawienia z mojej instrukcji Blade 360 Cfx jeśli tak masz ustawione to masz wszystko ok . Po prostu heli wchodzi na obroty tak jak by w IDLA 1 osiągnie jakiś max ustawionych obrotów w reglu i po sprawie .Ściągnij łopaty główne i ogonowe zrób test normala (IDLA 1) i IDLA 1 (czyli IDLA 2) jeśli obroty się zwiększą po przełączeniu na IDLA 2 włącz HOLD-a wszystko powinno się zatrzymać i masz wszystko dobrze . Jak czegoś nie rozumiesz pisz na PW zdzwonimy się .Pozdrawiam.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13159
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1323 razy
Podziękowano: 585 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2017, o 19:01

Jerzyk pisze:Miruuu wydaje mi się że synchronizacja nic tu nie da ja bym obstawiał regulator.

Nie chce być nachalny, ale osobiści uważam, że takie "śledztwa" dobrze rozpocząć od eliminacji tego co można sprawdzić w kilka krótkich chwil. :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Fireball - FOR SALE | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - kiedyś go wykończe... albo on mnie... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Jerzyk
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 10
Rejestracja: 23-07-2017
Lokalizacja: Konstancin-Jeziorna

Postautor: Jerzyk » 25 lip 2017, o 03:56

Witam.
Przeczytałem wszystkie posty i dziękuje wszystkim za pomoc.
Rafules z miłą chęcią skorzystam z twojej pomocy.
Napiszę do ciebie na PW i się zadzwonimy.
Koledze pkali dziękuję za filmiki pomogło.
Po konsultacji z Rafulesem dam znać co z tego wyszło.

" miruuu pisze:
A czy kalibrowałeś gaz (regulator vs nadajnik)?
Wygląda jakby to było to...

Miruuu a ciebie przepraszam za zignorowanie twojej wypowiedzi i dziękuję miałeś rację gaz nie był skalibrowany i tu wychodzi wasza wiedza Panowie a moja nie wiedza.

Wróć do „E-Flite”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość