Goblin 700

Zielone, czerwone czy czarne. Gobliny i ich krewniacy...
Awatar użytkownika
msheli
Elita forum...
Posty: 1259
Rejestracja: 16-05-2015
Lokalizacja: Kędzierzyn-Koźle
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: msheli » 4 wrz 2016, o 20:37

Kula, to jakiej firmy łopaty najbardziej polecasz?

Tapatalk
XL Protos 380 / FrSky Taranis X9D Plus SE
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1440
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: ocean_wro » 10 wrz 2016, o 16:09

Panowie pomocy. Mam zagwozdkę techniczną i nie mam pomysłu.
Otóż oblatywałem dziś g700c na nowych łopatach. Było git - o tym w innym wątku.
W trzecim, ostatnim locie zaczął wydawać dziwne odgłosy, akurat się pakiety kończył to wylądowałem.
To widziałem po locie
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Po demontażu silnika pinion wygląda tak
Obrazek
Obrazek
A podstawa silnika tak
Obrazek
Z wału silnika zsunął się seger, a dzwonek się uniósł niszcząc flanszę piniona o śruby. Flansza obraca się swobodnie względem piniona. Sytuacja taka miała już miejsce i to opisywałem. To nowy pinion i jego 8 lot. Abstrachując od spadnięcia segera to nie mam pojęcia jaka siła i po co unosi mi dzwonek silnika, a co za tym idzie pinion z paskiem. Skutki widać na fotach.

Nie podoba mi się sam wał silnika ma jakby wżery w okolicach łożyska. A te i dolne łożysko wydaja się ok.
Obrazek
Segera wymienię, mogę pogłębić rowek na niego, ale do cholery czemu tak się dzieje ???
Pasek miałem naciągnięty bardzo mocno, nie mam trzeciej podpory wału.
Help

*tapatalk*
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3184
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 128 razy
Podziękowano: 175 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 10 wrz 2016, o 16:13

U mnie w Xnova 2618 wałek wyglądał podobnie, albo gorzej po 100 lotach.
Dlaczego pierścień osadczy spadł - nie wiem :(
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1440
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: ocean_wro » 10 wrz 2016, o 16:36

Jego spadnięcie było wynikiem ruchów dzwonka. Mnie się rozchodzi skąd te ruchy.

Acha, silnik dziś miałem we wszystkich lotach wyjątkowo gorący. A pierwsze lotu nie ocierał.

Może to zbyt duże napięcie paska ???

*tapatalk*
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 10 wrz 2016, o 17:32

Nie chce sie wymadrzac ze to odrazu trafina diagnoza, ale moim zdaniem silnik pracuje ze skoszonym walem..
Oczywiscie to moze byc nastepstwo za bardzo naciagnietego paska ale raczej tego ze plyta silnika nie jest rownolegla do monobloku... W 570 mam przeszczep paska i piniona od 630/700 i pasek jest wezszy od kola posredniego o mniej niz mm... Dokladnie to mi sie zdarzylo aczkolwiek zamiast walka rozwalalo sie lozysko i dzwonek zaczynal miec luz gora dol... Dzwonek to w sumie dobre okreslenie , bo dzwonil przy rozkrecaniu
Od zbyt mocno naciagnietego paska raczej leca lozyska na walku posrednim

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 wrz 2016, o 17:35

dzwonki zawsze mają jakiś luz wzdłuź osi.
Po prostu nacięcie na sieger było za małe i spadł.
Przy takim silniku dużo pewniejszy jest c-clip
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 10 wrz 2016, o 17:38

Ktos mi kiedys napisal ze nie powinny....

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1440
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: ocean_wro » 10 wrz 2016, o 17:40

Krzychu ale producent tu wcale siegera nie przewidział. Ja pogłębie te wcięcie ale czemu to wali w górę ???
Jak Wy macie paski mocno naciągnięte. Mój był jak skała. Z użyciem dźwigni naciągałem

Ken masz jeszcze piniona 22 ?

*tapatalk*
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 10 wrz 2016, o 17:50

Mozesz naciagnac nawet lewarkim byle nie wygiac plyty silnika, na pewno jak wal jest nie osiowo to bedzie ciagnal w gore lub w dol w zaleznosci od kierunku odchylenia, i tu nie ma co odkrywac
Warto pamietac zeby nie przesadzac z napieciem paska ale z drugiej strony sam sie przekonalem ze najpierw trzeba dokrecac nakretki na monobloku a potem sruby na ramie, .... wtedy jest minimalna mozliwosc skrzywienia plyty silnika przy naciaganiu
I w wiele mniejszym modelu mialem identyczny problem z tak blachego powodu

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 10 wrz 2016, o 17:55

ocean_wro pisze:Jak Wy macie paski mocno naciągnięte. Mój był jak skała.

W 770 mam pasek jak by byl ze zbrojonego betonu
Przylozylem sie do tego co pisalem i od poczatku nie ma problemu - a sily nieporownywalnie wieksze

Sent from mTalk
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 169
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Ravp66 » 14 paź 2016, o 17:52

W końcu zacząłem montować Goblina odkupionego od Aikusa.
Myślę o zasilaniu całej elektroniki z osobnego lipola 2S. Zastanawiam się tylko nad wielkością akumulatora. 1200, 1400, 1800, 2200.
Jaki polecacie z własnego doświadczenia.
Wszystkie sugestie mile widziane.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2695
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: Jazz » 14 paź 2016, o 18:03

Ja zasilam G700 pakietem 2S2250 rhino 25C
Na takim pakiecie z 10 lotów można zrobić.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 paź 2016, o 18:15

Moim zdaniem dodatkowy pakiet to zbedny balast w 700tach - główne pakiety w goblinie; którego pędzisz na wysokich obrotach, sa tak mocne że jak jeden z pakietów obciążysz awioniką to nawet nie poczuje
Poza tym mniej o jedna wtyczkę i jedną dodatkową rzecz do pilnowania
Dochodzi Bec - ale dzięki temu masz stabilne napiecie więc serwa reagują tak samo... a nie że masz padakę po 10 lotach
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1440
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 68 razy

Postautor: ocean_wro » 14 paź 2016, o 18:37

Dobra. Tylko bec to było nie było coś co może zawieść. Ja pędze z 2s2200 turnigy nanotech

*tapatalk*
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
tmgofer
Stały bywalec...
Posty: 206
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Tarnów /Kraków
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: tmgofer » 14 paź 2016, o 19:00

To się daje lipoguard'a i heja. Ostatnio niestety testowałem w warunkach bojowych- dziala :)
Pozdrawiam,
Mateusz
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 14 paź 2016, o 19:06

w trzech dużych modelach mam BEca i jeszcze nigdy nic mi się nie przytrafiło - już kiedyś o tym dyskutowaliśmy
wniosek był taki że każdy się trzyma swojej teorii
ocean_wro pisze:Dobra. Tylko bec to było nie było coś co może zawieść. Ja pędze z 2s2200 turnigy nanotech
*tapatalk*

teoria teorią - bec to jedynie możliwa awaria sprzętu - pakiet to możliwość błędu człowieka / rutyny
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2695
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: Jazz » 14 paź 2016, o 19:22

Jak się ma regiel opto (czyli bez beca) to wtedy musisz mieć lipo do zasilania - o ile pamiętam w tym konkretnym egzemplarzu był yep 180HV, w którym bec jest.
To zresztą byl moj model, ktory trafil pozniej do aikusa - latalem na tym becu i zadnych problemow nigdy nie mialem, nie bawilbym sie w zasilanie oddzielnym pakietem w takim przypadku.

Zasilanie lipolem zamiast poprzez bec nie jest w niczym gorsze - nie ma żadnej "padaki" - poprostu po 8 - 10 lotach wymieniam lipola na drugi naladowany, badz laduje aktualny.
O ile robisz 700tka wiecej niz 10 lotow pod rzad ...
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 169
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Ravp66 » 14 paź 2016, o 19:36

Wiem Jazz, że to był twój Goblin
Ale o ile pamiętam to zanim aikus rozczłonkował go na podzespoły to w Goblinie był zamontowany osobny BEC wraz z jakimś ładującym się w trakcie latania lipo. Jakieś takie czary mary.
A jak porównuje widok Yep HV-180A, którego mam ze zdjęciem tego z HK to oba są takie same. Na ESC brak oznaczeń BEC'a.
Jazz regulator na 100% jest bez bec'a. Przecież już ustawiałem gova i podłączyłem do odbiornika. Musiałem mieć zewnętrzne źródło zasilania.
Dzięki za odpowiedzi. Ile ludzi tyle teorii. I każda dobra.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 169
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Ravp66 » 15 paź 2016, o 17:08

Następne pytanie.
Który start ustawiacie:
-Heli slow
-Heli middle

PWM- Frequency (z obliczeń wychodzi mi, że 10kHz). Ale Kenobi napisał, że preferuje 8kHz. Który ustawić?
Silnik Align 750MX (530KV)
Ostatnio zmieniony 15 paź 2016, o 17:10 przez Ravp66, łącznie zmieniany 1 raz.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2695
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 167 razy

Postautor: Jazz » 15 paź 2016, o 17:09

Ustaw 8
middle.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster

Wróć do „SAB Goblin”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość