DJI Spark Fly More Combo

Od biedronki po prawdziwą mydelniczkę na wypasie...
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 23 lip 2017, o 22:46

DJI Spark Fly More Combo

Parę dni temu, dzięki firmie RCForever, zakupiłem quadrokopter marki DJI Spark. Na początku wielkie podziekowania dla Adama, który podrzucił osobiście sprzęt, aż pod dom ;) To się nazywa obsługa!!!
Na wstępnie dodam, że jest to mój pierwszy gotowiec DJI. Dotychczas latałem samoróbkami - klocem TBS Discovery oraz mniejszymi quadami typu racery.

Dobra koniec wstępu ;) Przechodzimy do rozpakowywania.

Pudło
Pudło jak pudło. Białe, nie za duże, zapakowane w folię i zaplombowane.
Obrazek

Po wyciągnięciu wszystkiego wygląda tak:
Obrazek

Wszystko ładnie zapakowane, i robi wrażenie dbałości o szczegóły. Wszystko ma swoje miejsce i nic nie lata w środku. Spasowane idealnie. Trochę pudło śmierdzi ;)

Torba
W środku jest torba na quada. Również idelnie spasowana pod model. Dobrze wykonana, leciutka. Do środka mieści się quad i aparatura. Jest też miejsce na dwa dodatkowe akumulatory. Niestety nie mieszczą się ochraniacze na śmigła. Tzn wejdą, ale na wcisk. Troszkę słabo torba chroni delikatny gimbal, ale już zamówiłem u chinczyka na aliexpress nakładkę - powinno pomóc.
Obrazek
Obrazek

Ochrona śmigieł
Jak już wspomniałem, w wersji kombo znajdują się 4 ochraniacze na śmigła. Troszkę zwiększają wagę modelu i skracają jego lot. No ale coś za coś.
Obrazek

Aparatura
Aparatura bardzo podobna konstrukcyjnie do tej od Mavica. Brak jedynie wyświetlacza. Jakość wykonania również na plus. Nie jest to jakiś chiński plastik fantastik. Dobrze leży w dłoni, gimbale chodzą miękko, ale sprężyny dosyć mocne. Zakończenia drążków również na plus. Nie są typu sadomaso jak w Taranisie z gimbalami z czujnikami halla. Na aparaturze znajdują sie przyciski włączenia/wyłączenia nagrywania, spust migawki aparatur, powrót do domu, przycisk pauzy (anulowania zadania)m oraz dwa przyciski dla funkcji programowalnych. Aaaa jeszcze przełącznik trybu sport. Lata jak racer, ale z autopoziomowaniem. Brakuje mi trochę oczka/uchwytu na smycz.

Obrazek
Obrazek

Aparaturę łączy się ze smartphonem za pomocą Wi-Fi. Są niestety dwa minusty tego połączenia:
1. Lagi w transmisji wideo
2. Wyłączają się dane pakietowe i nie działa tryb hybrydowy map - bo nie umie zaciągnać z internetu. Nie wiem czemu się tak dzieje, bo Android powinien włączyć tryb danych komórkowych jeśli brak internetu z WiFi.

Jest tednak na to sposób. Apka ma gniazdo MicroUSB do ładowania. Można go również wykorzystać jako podłączenie do telefonu. Trzeba mieć kabel USB OTG. Na wyposażeniu niestety go brak. Kabel rozwiązuje dwa powyższe problemu. Tu minus dla DJI ze takiego kabelka nie dał - DJI Mavic posiada.

Obrazek

Moc nadajnika pozwala na latanie do 500m w CE (czyli Europa). USA to FCC i można do 2km. Już problem został rozwiązany i należy do katalogu Android/Data wgrać plik patch. Aparatura odpala się w trybie FCC.

Ładowarka z Hubem
W zestawie znajduje się ładowarka z hubem na 3 baterie.
Obrazek

Zastawiające jest to, że DJI zrobiło zamieszanie odnośnie baterii w zestawie combo. Najpierw pisano z 2 dodatkowych bateriach, a potem nagle się okazało, ze sumarycznie dwóch bateriach. Mavic w wersji Combo ma sumarycznie trzy. Torba ma miejsce na dwa lipole + jeden w modelu, wytłoczka styropianowa ma miejsca na dwa lipole + jeden w modelu, hub do ładowania ma miejsce na trzy lipole. Myślę, że marketing coś tu zadziałał nie tak jak miał. Dodatkowa beteria to koszt ok 250 zł. U Chinczyka 180 zł.

SPARK
No i wreszcie sam SPAAAARK. Mały, lekki, wykonany jakościowo na najwyższym poziomie. Nawet żona moja powiedziała "ŁOoooołłłł". Co tu będe się rozpisywał...fotkiiiiii:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Reasumując w wadze 300g mamy model z 2 osiowym gimbalem, pozwalający latać do 15 min, z jakością filmowania HD. Szkoda że tylko 30klatek. Jakość obrazu super, ale osi YAW lepiej nie używać - za mało klatek. Troszkę jeszcze wymaga dopracowania przez DJI paru funkcji. Mam nadzieję, że update to rozwiąże.

To tyle. Dzięki za uwagę.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2017, o 22:46 przez MacGyverek, łącznie zmieniany 1 raz.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 24 lip 2017, o 06:45

Jeszcze jakiś filmik poprosimy z wykorzystaniem funkcji follow, rocket i orbit, w malowniczym miejscu i będzie komplecik :)

Spark od DJI pokazuje "szarakom" w którym kierunku to wszystko zmierza. Nie do końca wiadomo czy cieszyć się, czy bać. :)

P.s. masz oczywiście więcej pakiecików? :)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 24 lip 2017, o 07:35

Bedę uzupełniał wątek. Na razie mam 2 pakiety. Musze podreperować budżet po zakupie Sparka, więc na razie będą tylko 2.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
armagedon
Domownik forum...
Posty: 330
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Myszków
Podziękował: 27 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: armagedon » 25 lip 2017, o 21:55

Widać że dji robi naprawdę dobre mydelniczki, bo co raz więcej zadowolonych użytkowników
Jaki jest czas lotu tego malucha i na ilu celach lata ten spark 2 czy 3s ?
Co do wyskosci lotu 500m wydaje się wystarczającą wartoscia. Moja mydelniczka jeszcze nigdy się nie wznosła na tą wysokość. Kiedyś wzniosłem go 400m i ledwo co go widziałem, powiedziałbym że bardziej był słyszalny niż widzialny. Akurat mieszkam w strefie CTR gdzie rządzi ULC i bezpieczne loty to 100m max więc bez sensu jest latać wysoko i sie narażać na konsekwencje. W obecnej sytuacji w której lotnisko katowice sie rozwija,i coraz wiecej samolotów lata nad moją głową, bardziej dla mnie liczy sie odległość niż wysokość lotu .


Wyslane z mojego Szajsunga S6 ;)
Rex 100
Tarot 450pro
Goblin 700 speed
Goblin 700 ważka
Mikado 800
Aurora9
Pozdrawia.Sebastian S.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 3 sie 2017, o 08:09

Może troszkę napisze o maleństwie. Ogólnie to jestem zadowolony z nabytku po małych modyfikacjach. Ogólnie to lata, filmuje jak na moje potrzeby super. Jedyna wada jaką DJI zrobiło to zrezygnowało ze standardu OCCUSYNC i jakość linku RC/VIDEO jest bardzo słaba. Wszystko zależy od miejsca w którym latamy. Dodatkowo w Europie są pewne regulacje prawne odnośnie transmitowanej mocy i w Sparku jest mocno ona ograniczona. Użytkownicy z europy się trochę wkurzają, bo raz się leci na 800m a raz 40m i koniec linku I rth. W sumie to nie wiadomo kiedy się urwie. Brakuje porządnego wskaźnika RSSI.

Ograniczenie, można w sumie w prosty sposób obejść. Oszukać można aparaturę, że jest w USA. Zasięg wtedy jest dużo lepszy. Nie jest to Mavic, ale można normalnie latać. Troszkę się dziwnie, że DJI nie przemyślał sprawy wprowadzając nowy standard linku do Sparka.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 16 sie 2017, o 20:53

Dodam jeszcze filmik z lotu Sparkiem.


YouTube
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 16 sie 2017, o 20:58

No muszę przyznać, że maleństwo daje radę. Biorąc pod uwagę jego gabaryty, to naprawdę fajna maszynka. Jakość zadowalająca, a przecież dochodzi jeszcze kompresja YT. Fajny. Mógłby być parę stówek tańszy i pochyliłbym się nad tematem ;)
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 11 paź 2017, o 19:44

Odnośnie Sparka. Jak wiadomo w trybie CE lata niezbyt daleko i często wyskakuje komunikat Signal Weak. Jest to bolączka gdyż DJI zmniejszył moc nadawania kontrolera sparka dla CE do wartosci 14dBm w stosunku do FCC (USA) - 28dBm. Problem można obejść ustawiając na sztywno w oprogramowaniu DJI GO 4 region FCC (ustawia się region niezgodny z GPS). GPS działa normalnie, tylko podczas incjalizacji połączenia aplikacji z kontrolerem, kontroler pyta o region CE i FCC aplikację.

Jak to zrobić: Z mojego gdriva można ściagnać DJI GO 4 z modem. Instalujemy aplijację i podczas zapytania o WLAN region przyciskamy OK i to wszystko.
Link tymczasowy (aktywny 15.10.2017): https://drive.google.com/drive/folders/0BxjRnIxHq--fU3NLUHhJNnh6VVk
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1291
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 55 razy

Postautor: ocean_wro » 11 paź 2017, o 21:24

A czy mavic też by poszedł na tej zmodowanej apce?
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 11 paź 2017, o 21:46

Tak. Tylko w Mavicu jest tzw occu sync i on nawet bez moda 4km potrafi poleciec. Spark mi po 100m potrafił walnąć RTH na CCE bo ma zwykłego Wi-Fika wbudowanego.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1036
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: Pan Byku » 11 paź 2017, o 21:52

Kurcze no. Kusi. Ale czy nie zostanie nic w logach w razie "W"?
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 12 paź 2017, o 11:28

Wygląda to tak:
- Spark oryginalnie przychodzi w FCC
- po zalogowaniu i aktywacji sparka wyskakiwał komunikat o WLAN region i było okno OK i CANCEL. Komunikat ten wyskakuje za kazdym razem kiedy nie zgadza się region podczas włączania Sparka
- w 90% wszyscy klikali Ok aby się komunikat nie pojawiał
- nacisniecie OK powoduje restart Sparka i odpalenie trybu CE i komunikat przestaje byc widoczny.

Jeśli wezmiesz Sparka do USA to znowu wyskoczy komunikat, że region się nie zgadza. Jesli nacisniesz OK to przejdzie do FCC a jesli CANCEL to zostaje w CE.

Co robi aplikacja. Przenosi sparka na wycieszkę do ragionu FCC. Można zrobić tak, że instalujemy zmodowaną aplikację i podczasy pytania o zmiane regionu klikamy OK. Spowoduje to odpalenie sparka w FCC.
Nastepnie wywalamy aplikację zmodyfikowaną i instalujemy oryginal ze sklepu play. Po odpaleniu znowu wyskoczy komunikat o zmianę regionu. Klikamy za każdym razem CANCEL. Spark zostanie w regionie FCC.
Minus jest taki, że komunikat będzie się pojawiał za każdym włączeniem sparka. I tyle. Jak z gwarancję...Hmmm..Myśle, że gwarancja jest normalna, bo mozna było być gdzies na wakacjach, a potem na jakiś tam komunikat o błąd regionu użytkownik klikal CANCEL, bo nie wiedział o co chodzi. To taki back door w oprogramowaniu DJI.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Myszor
Stały bywalec...
Posty: 216
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Myszor » 13 paź 2017, o 04:12

Jak sobie poradzić z tym problemem ce/fcc na iOS?

Pozdr.
A.K.
Blade 230S, OXY 3 TE, DJI Spark i DX18
Protos Max V2 Evoluzione - Leggero (w budowie),
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1357
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 13 paź 2017, o 06:47

Kupić Androida ;) Zrobić moda zeby zrestartował sie w trybie FCC. A nastepnie uzywac iOS i klikac na komunikat o WLAN Region CANCEL. Jeśli naciśniesz przez przypadek OK na iOS, znowu odpalisz aplikację na Androidzie i na pytanie o WLAN Region dasz OK.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Myszor
Stały bywalec...
Posty: 216
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 3 razy

Postautor: Myszor » 13 paź 2017, o 11:27

Dzięki, może od kogoś pożyczę na chwile :)

Pozdr.
M.
Blade 230S, OXY 3 TE, DJI Spark i DX18
Protos Max V2 Evoluzione - Leggero (w budowie),

Wróć do „Wielowirnikowce - RTF”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości