Quadrocopter z AIOP V2

Miało być lepiej niż daje fabryka a wyszło jak zwykle... Czyli relacje naszych inżynierów...
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 24 sie 2014, o 14:50

Witam. Złożyłem mojego quadrocoptera, wgrałem oprogramowanie do płytki, ustawiłem różne rzeczy na różnych przełącznikach i mam kilka wynikających z tego pytań:
1. Gdzie mogę znaleźć w miarę proste opisy wszystkich funkcji możliwych do przypisania? Niektóre wiem, innych się domyśliłem, co do jeszcze innych nie mam pojęcia:
ARM - domyśliłem się, przełącznik do uzbrajania silników
ANGLE - wydaje mi się że to oznacza stabilizację, tryb w którym Quad wraca do poziomu
Horizon - nie mam pojęcia
Baro - wydaje mi się, że do utrzymywania wysokości, ale nie mam pewności
Mag - nie mam pojęcia, coś z magnetometrem ;)
HeadFree, HeadADJ - nie mam pojęcia
Camstab - domyślam się, że stabilizacja kamery
GPS Home - powrót do domu
GPS Hold - trzymanie pozycji
Beeper - nie mam pojęcia
Prosiłbym o opis co poszczególne funkcje robią i jak najlepiej je ustawić dla stabilnej nauki latania.

2. Mój quadrocopter zaraz po starcie leci do przodu trochę, ogólnie bardzo ciężko jest utrzymać go w jednym miejscu, zawisnąć. Silników ani śmigieł nie wyważałem, w PIDach nic nie ruszałem. Co powinienem zrobić?

3. W wersji 1.0 tej płytki trzeba było na barometr dać kawałek gąbki, żeby lepiej działał. W wersji 2.0 też jest to konieczne? Jeśli tak, gdzie jest ten barometr, bo wszystkie dostępne w internecie poradniki i zdjęcia dotyczą wersji 1.0, a ciężko znaleźć wspólny punkt odniesienia.

4. PIDy. Spędziłem dzisiaj ponad dwie godziny przeglądając forum i wyłapując informacje o nich, jednak do końca nie wiem jak je dobrze ustawić.

5. Jak ćwiczyłem latanie (na podwórku, na małej wysokości - do metra) najpierw ze wszystkim wyłączonym, potem zorientowałem się do czego służy tryb ANGLE i latałem z włączonym tym trybem, potem chciałem przetestować inne tryby i GPS Hold nie działa, albo po prostu ma za duże wychylenia na małe podwórko, a gdy włączyłem ANGLE i Baro Quad zaczął się wznosić, straciłem nad nim kontrolę, (jak wzleciał na 5 - 6 metrów spanikowałem, wyłączyłem wszystkie tryby i dałem trymer gazu na 0, co skończyło się upadkiem, na szczęście nic się nie uszkodziło) więc zaprzestałem dalszych prób na tak małej przestrzeni i czekam na możliwość wylecenia na otwartą przestrzeń. Tymczasem pytam - co zrobiłem nie tak? GPS, jeszcze zanim zacząłem latać, a jak go testowałem bez śmigieł wskazywał stale jakieś 8 - 9 satelit. Uznałem to za wystarczająco dobry wynik.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sie 2014, o 13:23

Dragono1313 pisze:2. Mój quadrocopter zaraz po starcie leci do przodu trochę, ogólnie bardzo ciężko jest utrzymać go w jednym miejscu, zawisnąć. Silników ani śmigieł nie wyważałem, w PIDach nic nie ruszałem. Co powinienem zrobić?
4. PIDy. Spędziłem dzisiaj ponad dwie godziny przeglądając forum i wyłapując informacje o nich, jednak do końca nie wiem jak je dobrze ustawić.

Ad 2. Wyważenie śmigieł stłumi drgania (o ile są). Nie znam tego kontrolera, ale poszukaj czy/jak można go wytrymować. Mam na mysli trymowanie poza nadajnikiem. Być może to jakaś kalibracja położenia? W każdym razie nie ruszaj trymów w nadajniku. A kopter dobrze ustawiony powinien wisieć praktycznie sam (jeśli nie masz GPS to ewentualnie lekko uciekać z powiewem wiatru).

Ad 4. Koniecznie przeczytaj ten wątek:
http://rc-fpv.pl/viewtopic.php?t=5118
Być może nie wyjasni wszystkiego, ale naświetli temat na tyle, że powinno pójść z górki. Lepszego opisu w polskiej sieci nie znalazłem (choć nie twierdzę, że nie ma...)
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 25 sie 2014, o 15:33

Latałem za dość dużą ścianą na małej wysokości przy prawie bezwietrznej pogodzie, więc wiatr raczej odpada. O trymowaniu poszukam, skoro powinien sam wisieć to rzeczywiście coś musi być nie tak. Dziękuję.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 sie 2014, o 15:37

Dragono1313 pisze:O trymowaniu poszukam, skoro powinien sam wisieć to rzeczywiście coś musi być nie tak. Dziękuję.

A on ucieka zawsze tak samo czy w różne kierunki?
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 26 sie 2014, o 15:54

Raczej do przodu.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 sie 2014, o 15:55

Czyli trymowanie. OK.
Jak masz możliwość wrzuc film z zawisu.
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 26 sie 2014, o 16:23

Póki co pogoda średnia ai bateria pusta, ale przy najbliższej okazji wrzucę. Z zawisu czyli jak nic nie trzymam?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 sie 2014, o 16:28

Taa
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 26 sie 2014, o 19:35

A trzymanie wysokości? Bo niezwykle trudno jest tak ustawić moc żeby wisiał
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 29 sie 2014, o 17:49

Zawisieć dalej nie potrafię, ale po kalibracji na nowo copter leci do tyłu i w prawo. Jak dobrze skalibrować model?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 wrz 2014, o 13:37

Trzymanie wysokości - czy masz barometr?

Kalibracja - w jaki sposób się u Ciebie kalibruje?
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 1 wrz 2014, o 15:14

Barometr jest na płytce, tylko w pierwszej wersji trzeba go było zakryć jakąś gąbką a tu to nie wiem. Kalibracja - podłączam do komputera, odpalam MultiWiiConf i tam jest CALIB_MAG i CALIB_ACC.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 wrz 2014, o 15:24

Tak, ale chodzi mi o to, czy kalibrując poziom musisz koptera położyć na czymś płaskim?
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 1 wrz 2014, o 17:28

Tak, ponieważ te strzałki (nie wiem jak to się profesjonalnie nazywa) wskazujące pochylenie po każdej kalibracji ustawiają się płasko, więc pewnie pamięta aktualne ułożenie. To musi być idealnie zrobione? W sensie położyć na czymś twardym i stałym, użyć poziomicy?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 1 wrz 2014, o 18:12

To polz na stole. Nie wiem jak dziala to tutaj, ale czasami, jesli po wypoziomowaniu kopter ewidentnie ucieka to poziomuje sie na krzywym podlozu zeby to zrekompensowac.
Mozesz to u siebie przerestowac, w mini biedronce dzialalo ;)
Awatar użytkownika
super_mario2
Elita forum...
Posty: 980
Rejestracja: 05-02-2011
Lokalizacja: Halinów
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 44 razy
Kontaktowanie:

Postautor: super_mario2 » 3 wrz 2014, o 10:51

Z tego co wiem, to kalibracja żyroskopów odbywa się przy każdym starcie. Podpięcie zasilania koniecznie na wypoziomowanej jednostce.
Pozdrawiam Mariusz
Goblin 700, T-Rex 450 PRO V2 3GX, 600 ESP BeastX
E-flite MSR, FPVRaptor
Spektrum DX8, Phoenix RC
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 wrz 2014, o 16:02

A ja od innej strony. Jak już się poddasz ;) to go sprzedaj i kup ardupilota. W wersji 2.5 2.6 dostępny jest już od 40$ z free shipping :)
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 6 wrz 2014, o 19:49

Skalibrowałem, w miarę trzyma się prosto. GPS HOLD mimo 10 satelit niezbyt się trzyma, a Baro - trzymanie wysokości dalej leci w górę. Jakieś pomysły?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 wrz 2014, o 20:22

Moze leci w gore bo gaz masz zbyt mocno do gory? A jak reaguje na gaz? Czy gazem regulujesz predkosci wzniosu i opadania czy bezposrednio chodzi z obrotami silnika jak w normalnym trybie?
Dragono1313
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 38
Rejestracja: 27-06-2014

Postautor: Dragono1313 » 6 wrz 2014, o 20:30

Wygląda to tak:
1. Uzbrajam silniki, dodaję gazu, wznoszę się na jakieś 2 metry (żeby przypadkiem nie uciekł czy w coś nie wleciał albo się nie rozbił ze zbyt dużej wysokości)
2. Nie zmieniając gazu włączam tryb BARO (ANGLE cały czas włączone)
3. Copter leci kilka razy do ziemi i w górę
4. Przestaje reagować na gaz (nie wiem czy tutaj czy wcześniej, dopiero w tym momencie to sprawdzałem) i zaczyna lecieć do góry
5. Dopóki nie wyłączę BARO nie ma możliwości obniżenia lotu, przy jakiś 8 - 9 metrach wyłączam BARO, gaz zaczyna reagować i obniżam lot.

I tak mniej więcej za każdym razem

Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość