Tron Copter

Miało być lepiej niż daje fabryka a wyszło jak zwykle... Czyli relacje naszych inżynierów...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 gru 2014, o 00:37

:masakra:

Obrazek


[EDIT]
A tu koniec improwizacji.
APM po przełożeniu do ramy Tarot:

viewtopic.php?f=107&t=3501&p=43443#p43443
Ostatnio zmieniony 23 lut 2015, o 08:58 przez Kenobi36, łącznie zmieniany 5 razy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 21 gru 2014, o 04:54

Nie ogarniam kuwety. Co to? Ile wypiłeś przed zrobieniem tego?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 21 gru 2014, o 09:32

Przecież widać że Kenobi buduje makietę. To będzie wielki tron... Słusznie zaczął od klapy vel deski. Ciekawe czy będzie serwo do podnoszenia hm
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1462
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 71 razy

Postautor: VaderJK » 21 gru 2014, o 17:23

Myślę że jest to powiększacz do micro heli żeby je lepiej było widać. Stawiasz to to przed sobą i patrzysz przez to na mikrusa i juz wydaje Ci się jakbyś latał Goblinem 700 ;-)

VaderJK
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 gru 2014, o 17:42

Ja tez chce takie cos. Ale nie pytajcie po co bo nie wiem.
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 21 gru 2014, o 18:15

Ken, zdradziłbyś w końcu łotdefak :)
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 21 gru 2014, o 20:32

Po prostu quad
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 22 gru 2014, o 17:43

Kenobi36 pisze:Po prostu quad


Kufa, to takie oczywiste..... :wall: :D
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 22 gru 2014, o 19:08

Oczywiście że tak, będzie nim można latać na siedząco :) uwielbiam wynalazki Kenobiego, mają w sobie duszę, coś czego nie kupi się nigdzie i nie znajdzie w żadnym kicie :)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 22 gru 2014, o 22:36

Nie wiem jak Wy ale ja bym nie chciał żeby to coś latalo mi nad domem
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 22 gru 2014, o 23:18

Obrazek
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kowal
Lider forum...
Posty: 2895
Rejestracja: 18-01-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 208 razy
Podziękowano: 254 razy

Postautor: Kowal » 23 gru 2014, o 04:44

Dziecko wie, że zabrałeś mu pudełko na śniadanie szkolne?
Z lotniczymi pozdrowieniami,
Piotrek "Kowal" Kowalski

The fighter never quits, the quitter never wins ! ! !
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 726
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 77 razy
Podziękowano: 97 razy

Postautor: AdamP » 23 gru 2014, o 09:00

To się nazywa modelarstwo przez duże "M" pisane, nie wiem tylko czemu służy ta asymetria na ramionach
poza tym rama na wypasie :thumb:
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 23 gru 2014, o 09:22

Asymetria jest po to aby kadłub wysunąć do przodu aby śmigła nie wchodziły kadr.
Druga zaleta to to że pakiet nie musi być po środku, tylko umieszcza się go z tyłu.

Cała idea się wzięła z boxcoptera czyli quada odpornego na złe warunki pogodowe oraz możliwość lądowania na wodzie.
http://www.youtube.com/channel/UCjoBuwnb-WKnfVaMxkyxuiw


:masakra: Ale ta rama jest totalnie do bani. Za duża, nośność jest na derwnianych belkach a pudełko tylko zawieszone. W razie kreta wszystko pójdzie w drzazgi łacznie z pudełkiem ale to prototyp więc się nie przykładałem. Nie tyle koszt napraw jest wysoki co czas składania.
Pudło ma też za małą wyporność więc nawet nie robię uszczelnień do lądowania na wodzie.

Ogólnie wszystko jest do bani bo poszedłem dla uniwersalności w te same silniki co w moim Y6, cięższe i dostosowane raczej do 12" a boxcoptera powinno się robić raczej na 10".

W następnym wykonaniu pudełko będzie kwadratowe, i obrócone o 45 czyli rogiem do przodu. Rama X, ze sztywną konstrukcją alu z możliwością szybkiej wymiany drewnianych ramion. Ramiona wtedy będą mogły być krótsze bez nakładania się na pudło a więc i cała konstrukcja będzie mniejsza.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 23 gru 2014, o 15:58

A w sumie wyporność nie jest potrzebna :D

http://www.youtube.com/watch?v=X6spt3fAD2U#t=40
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 28 gru 2014, o 16:56

Coś mam pecha do żyrandoli. Fatum stabilnie nade mną wisi na GPS holdzie i nie raczy odlecieć.

Jako że ścigacz czeka na ramę zająłem się większym braciszkiem.

Po złożeniu zacząłem testy.
Pierw siliniki dziwnie chodziły, aż miałem podejrzenie że soft blheli ma włączony governor i softstart :masakra:
Więc chciałem wejść w tryb programowania ale sie nie dało w wejść w tryb direct. (tryb do programowania zakresu gazu w reglach)
Więc zacząłem kląć na APM ale w końcu podłączyłem jedno serwo zamiast silnika i okazało się że da radę wejść w tryb direct ale regle mają wyłączone programowanie z drąga. :masakra:
No to trzeba z kompa, wydłubałem regle i zacząłem szukać w necie padów aby wpiąć w toolbox. Lipa, okazało sì że sunrise 30A i 40A jest na atmelu a nie na silabsie tak jak wersja 20A :masakra:
Więc potrzebny inny interfejs :masakra:
Spędziłem kilka godzinek na kopaniu internetu i doszedłem że chyba nie mam sprzętu aby podłączyć te regle do kompa. :masakra:
Zacząłem kombinować dalej , podpiąłem regiel do testera serw i po kilku testach jednak się okazało że mimo wyłączonego programowania z drąga zakres gazu można zaprogramować.
Podłączyłem do APM i ustawiłem zakres gazu.
Przy okazji zweryfikowałem zachowani APMa i okazało się że dziwna reakcja na gaz wynika że apm jest w trybie baro bo kanały z odbiornika były zamienione. :masakra:
Zamieniłem kanały ustawiłem na acro i było prawie ok, poza tym że jeden cholerny silnik kręcił się wolniej :masakra:
Więc pewnie jeden regiel jest inaczej zaprogramowany ale tryb programowania z drąga wyłączony.
Ale przyjrzałem się jeszcze silnikom, ten co wolniej się kręcił hamował też szybciej jakby hamulec czy co.
Ale po odpięciu przewodów nic się nie zmieniło więc coś z silnikiem nie tak :masakra:
Okazało się że jakiś kirajec spaprał sprawę i ośka była źle przykręcona i było spore naprężenie na łożyskach.
Cóż prostszego, poluzować pchełkę, tyle że imbus 0.9 za mały a 1
5 za duży :masakra:
No to trzeba zerknąć czy jakiejś podkładki nie wymienić, seger był tak naprężony że jak puścił to strzelił mnie w pysk.
Podkładki były dwie, po jednej z każdej strony rotora, jedną wywaliłem, zmontowałem, odpaliłem, na początku ładnie się kręcił po czym stanął całkowicie , jakby się zatarł :masakra:
Znowu rozebrałem , okazało się że po wywaleniu podkładki ośka wystaje z dołu i wtarła się a aluminium. :masakra:
Dorzuciłem podkładkę ale cieńsza aby zlikwidować luz aby toto nie opadał i poddremelowałem alu do którego jest przykręcony jest silnik. Niestety coś chrobotało więc musiałem jeszcze raz rozebrać bo podremelowanie było za małe :masakra:

Wreszcie sukces, wszystkie silniki się kręcą rak samo, wszystko cacy.

Tylko czemu ja mam takiego pecha i zawsze coś jest nie tak muszę się tyle męczyć ? Ręce mi powoli opadają. :masakra:
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17498
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 gru 2014, o 23:10

Mialem to samo z kopterami od dluzszego czasu. Ostatwcznie walke przegralem. Ale nie ma twgo zlego co by na... heli nie wyszlo... :)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 28 gru 2014, o 23:14

Kenobi dlaczego wybrałeś blheli a nie simonk??
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 29 gru 2014, o 00:19

1. Na forach jest bardziej chwalony.
2. Ma więcej parametrów do ustawiania.
3. I znam już trzy przypadki gdzie BLHeli działał na silnikach na któych Simonki nie dawały rady. Dwa przypadki kolegów i jeden mój.
4. Mój przypadek był taki że kupiłem wilopolowe multistary 4220 i wtedy (rok temu) ludzie nie mogli zmusić Simonka aby z tym silnikiem działał.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 709
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 29 gru 2014, o 09:48

Ja na początku wybrałem SimonK i skończyło się na notorycznych utratach synchronizacji pomiędzy silnikiem i reglem. Szybko się przesiadłem na BLHeli i jest spokój.
Tu jest mała skarbnica więdzy na temat problemu z synchronizacją:
http://www.rcgroups.com/forums/showthread.php?t=2105638

Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości

cron