Hexa Tarot

Miało być lepiej niż daje fabryka a wyszło jak zwykle... Czyli relacje naszych inżynierów...
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1938
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 3 maja 2015, o 09:46

Chowane podwozie bajer :) a to jest hexa? Bo 4 ramiona widzę.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 3 maja 2015, o 10:04

MacGyverek pisze: a to jest hexa? Bo 4 ramiona widzę.

A potrzebne w ogóle są? :swir:
Nie,nie ma ich ponieważ muszę jeszcze dolutować kable od ESC co za tym idzie rozkręcenie górnej płyty,ale najpierw czekam za silnikami żeby zobaczyć jak rozplanować kable i w ogóle jak to będzie.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1938
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 3 maja 2015, o 14:16

Ponoć da się latać hexa na 4 silnikach :p Jeszcze długa droga widzę ale fajnie zaczyna to działać :)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 3 maja 2015, o 18:58

MacGyverek pisze:Ponoć da się latać hexa na 4 silnikach :p Jeszcze długa droga widzę ale fajnie zaczyna to działać :)

Nawet nie będę próbował latać na czterech silnikach :) Sukcesem będzie u mnie ulotnić maszynkę .... i zdaje sobie sprawę że jeszcze jak pisałeś długa droga przede mną.
Ale myślę że tylko spokój może mnie uratować i na urlop wakacyjny z waszą pomocą ulotnie Tarota .... :thumb:
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 18 cze 2015, o 22:08

Witajcie.
Ostatnio znalazłem chwile na moją budowę Hexy i stanąłem na kalibracji kompasu apm.
Przy ustawianiu compasu wywala mi błąd "error99"
Screen poniżej.Może ktoś zna lub wie co zrobić bo mi już pomysłów brakuje ...
Podłączyłem GPS-a,próbowałem bez ale efekt jest taki sam - czyli żaden.

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 cze 2015, o 22:09

a jak nim ruszasz to na początku łapie sample?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 18 cze 2015, o 22:14

wojtekr pisze:a jak nim ruszasz to na początku łapie sample?


Nic się nie dzieje bez gps-a ani z gps-em ;/

Żebym cie dobrze zrozumiał.Sample to te kostki pojawiające się gdy się rusza APM-emem?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 cze 2015, o 22:16

tak
jaki apm, jaki gps a właściwie kompas bo to jego kalibrujesz. Jak jest w jednej obudowie z GPS'em wtedy masz dwa kabelki do APM'a
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4976
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 470 razy

Postautor: Artja » 18 cze 2015, o 22:21

Która to wersja APM? Jeśli 2.6 to tam nie ma kompasu, potrzebujesz zewnętrzny...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 18 cze 2015, o 22:26

wojtekr pisze:tak
jaki apm, jaki gps a właściwie kompas bo to jego kalibrujesz. Jak jest w jednej obudowie z GPS'em wtedy masz dwa kabelki do APM'a


APM 2.6 - kupowany od tego gostka
http://www.ebay.com/itm/111424913418?_t ... EBIDX%3AIT
GPS
http://www.ebay.com/itm/301500629678?_t ... EBIDX%3AIT

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 cze 2015, o 22:27

Onboard 3-axis HMC5883L compass

jak go podłączysz to powinno pomóc
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4976
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 470 razy

Postautor: Artja » 18 cze 2015, o 22:30

Dokładnie, APM po prostu nie widzi kompasu i nie ma co kalibrować, stąd error:99
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 19 cze 2015, o 07:01

Wczorajsza nockę spędziłem na znalezienie mojego problemu i doszłem że gdy podłącze GPS do APM-a to przy kalibrowaniu kompasu działa tylko compass 1 (ten po lewej stronie ) ... link poniżej
http://postimg.org/image/okuaop80z/

Wojtek,gdzie w pl mogę kupić to ustrojstwo co zaproponowałeś?Znaczy się ten kompas .... :)
Mam taki żwir w oczach po tej nocce że nic nie widzę :dk:

Kurde i jeszcze jedno laicki pytanie które może was rozśmieszy - ale Ja laik :mrgreen:
GPS jest w dwóch częściach.Płytka gdzie podłączam kabelki i antena.Na fotach widzę że jest to wszystko połączone.
Czy to wystarczy tylko podkleić gąbką jak w heli się podkleja żyrko?
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1938
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 19 cze 2015, o 07:47

Marcin79 pisze:
wojtekr pisze:tak
jaki apm, jaki gps a właściwie kompas bo to jego kalibrujesz. Jak jest w jednej obudowie z GPS'em wtedy masz dwa kabelki do APM'a


APM 2.6 - kupowany od tego gostka
http://www.ebay.com/itm/111424913418?_t ... EBIDX%3AIT
GPS
http://www.ebay.com/itm/301500629678?_t ... EBIDX%3AIT

Obrazek

Obrazek


A gdzie masz podłączony kompas. Tylko GPSa podłączyłeś na tych obrazkach.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7806
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 447 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 cze 2015, o 07:59

kompas masz razem z GPS'em to drugiew wyjście podłączasz do APM'a drugim kabelkiem: to fioletowe to dwa w jednym
Helikoptery
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4976
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 269 razy
Podziękowano: 470 razy

Postautor: Artja » 19 cze 2015, o 07:59

Marcin79 pisze:Wczorajsza nockę spędziłem na znalezienie mojego problemu i doszłem że gdy podłącze GPS do APM-a to przy kalibrowaniu kompasu działa tylko compass 1 (ten po lewej stronie ) ...

Nie działa żaden kompas bo go po prostu nie masz Edit(1) - doczytałem że jest kompas na płytce z GPS, tyle że nie podłączony do APM.

Do APM 2.6 potrzebujesz GPS z kompasem na jednej płytce, lub kompas i GPS na odzielniych płytkach. GPS już masz i niczego się w nim nie kalibruje. Zewnętrzny kompas wygląda mniej więcej tak:
Obrazek

Podłączasz to do złącza I2C (uważaj na napięcia i upewnij się czy Twoja płytka będzie miała stabilizator 3,3V, jeśli nie ma ma to weź napięcie z płytki GPS - wiem, brzmi to enigmatycznie, ale podłączenie na pałkę uwalnia magiczny dymek).

Edit(2): zewnętrzny kompas jest dość wygodny, pozwala na separację urządzeń w przypadku problemów z zakłóceniami i wibracjami.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 19 cze 2015, o 08:28

Wojtek masz racje.GPS jest razem z kompasem(albo odwrotnie :))więc jak podłączyłem pod wejście w APM-ie 12C ruszył compass1 (czyli ten po lewej ze zdjęcia http://postimg.org/image/okuaop80z/)
Ale nadal mam error99 na compass 2.
Czy to oznacza że potrzebuje drugi zewnętrzny kompas?

Kurde,człowiek znajdzie sobie chwile czasu i traci na szukanie materiału o błędach ;/

A co z tą gąpką?Podkleić tą "kostke" z tym kabelkiem antenowym do płytki GPS tak jak się podkleja żyrko do półki w heli?
To jest ta sama zasada?
Czy z grubej rury na ..... kropelkę? :rotfl2:

edyta:
Jacku - na szczęście magiczny dymek się nie pojawił :)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1938
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 19 cze 2015, o 09:52

Nie drugi kompas ci nie potrzebny. Ja sprawdzę jak to u mnie wygląda. Nie zwróciłem uwagi w nowym oprogramowaniu. Kiedyś było tylko jedno okno. Może to dla pixawka ma wspomaganie 2 kompasami. Skalibruj i zobacz czy nie pisze Bad Compass health i czy wskazuje Ci dobrze północ.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Marcin79
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: Marcin79 » 29 cze 2015, o 07:28

Witajcie

Panowie,a może się orientujecie gdzie mogę dostać taką obudowę do GPS-a?
http://abc-rc.pl/Obudowa-GPS-UBLOX-APM
Tu nie jest dostępna i jeszcze nie dostałem informacji zwrotnej czy w ogóle będzie.

Co do mojej HEXy .... to ruszyła!!! :banana:
Teraz to muszę wszystko zrobić na cacy tzn.żeby nic się nie ruszało itd. i może nie długo oblot :)
Oczywiście nie dał bym rady gdyby nie kolega z lotniska za co bardzo mu dziękuje.
Nie pytajcie co zrobił! Podłączył pod kompa ... kliknął parę razy ... zamienił kabelki ... i APM się uzbroił :)
Maaagiaaa .... :P
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1671 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 29 cze 2015, o 11:45


Wróć do „DIY”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość