Carson - CNT

Bo i takie istnieją...
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 cze 2015, o 07:13

Teraz paliwa jest pod korek bo przeciez dolewalismy zeby sprawdzic czy cos sie udaloz tym napedem zrobic. (Wtedy sie nie udalo ale teraz juz naprawielm).

Swieca sie nie zarzay w ogole:/
Ale napiecie na zapalarce jest 1,35v (moze byc tak ze ten pakiecik po tych x latach juz padl i prad slaby podaje?)

Pakiecikow nimh nie mam ale ze 3 paluszki moge znalesc tylko musze jakos je rownolegle spiac ...
Mysle czego jeszcze moglbym uzyc? Jakies ladowarki USB czy cos? ale to ponad 3v
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7196
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 cze 2015, o 07:18

Bazant pisze: (moze byc tak ze ten pakiecik po tych x latach juz padl i prad slaby podaje?)


może być

zasilanie potrzebujesz max 1.2, 1.3V około 2,5-3A
Paluszki baterie będą za słabe, ale akumulatorki OK,

podjedź w sobotę to Ci dam
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 cze 2015, o 11:51

A zobaczta to?
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... _Tool.html

Na paluszka? I co jeden Paluszek styknie?
Jak sprawdzic ile A daje paluszek / akumulatorek nimh?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15417
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 670 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 cze 2015, o 12:06

Bazant pisze:Jak sprawdzic ile A daje paluszek

Większy daje 2A (AA) a mniejszy 3A (AAA) :rotfl2:
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7196
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 cze 2015, o 12:19

1.5V AA size


na baterie to nie działa tylko NiMh AA
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 cze 2015, o 12:54

Wlasnie doksztalcilem sie z zakresu elektroniki.
I faktycznie jest tak ze paluszek zwykly ma wydajnosc pradowa na poziomie 0,1C a taki nimh 3- 5 C.
I dlatego po podlaczeniu paluszka do swiecy nawet ciepla sie nie zrobila.

Teraz pytanie inne.
Na panelu startowym jest napiecie 1.2v i ustawilismy prad ok 2A. (na mniejszym slabo zarzayla, a na mocniejszym pewnie by sie przepalila).
Jak w takim razie bedzie dzialac to w takim aku nimh. Jesli jest on 2200mah i daje wedlug definicji 3 do 5 C to znaczy ze poze pojsc na swiece nawet od 6A albo i ponad 10A ...?
Dobrze licze czy zamalo sie doksztalcilem? :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7196
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 26 cze 2015, o 13:30

NiMh ma przede wszystkim ograniczenie napięciowe ze względu na swoją budowę chemiczną. Panel zasilany jest z 12V i ograniczenie prądowe nie pozwala na większy wydatek niż 2A (co da około 1,2V)

Regulacja prądu w panelu polega na regulacji napięcia i ograniczenia prądu do zadanej wartości w paluszku ograniczenie napięcia jest naturalne a prąd jest wynikiem z prawa ohma
Helikoptery
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 cze 2015, o 13:44

Ok czyli rozumiem z tego tyle ze swieca sama wie ile tych Amperow pociagnac.
I chocbym podlaczyl szeregowo 100 paluszkow nimh to i tak nie zjaram swiecy?
Awatar użytkownika
Bazant
Domownik forum...
Posty: 360
Rejestracja: 05-10-2014
Lokalizacja: Za Piasecznem :)
Podziękował: 30 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: Bazant » 26 cze 2015, o 22:41

Napoczatku podlaczylem kabelek i grzalem paluszkiem nimh i nawet odpalil...
Ale zgasl i juz nie odpalil bo padl aku w rozruszniku a pozniej te nimhy chyba tez padly a pozniej zaczelo padac.

Wieczorkiem rozebralem nierozbieralna grzalke. Okazalo sie ze elementy w srodku byly strasznie zasniedziale i nie przepuszczaly pradu.
Wyczyscilem zlutowalem i dziala... aku od rozrusznika tez naladowalem.
Co ciekawe ten silnik wymaga strasznie szybkiego rozrusznika.... w chwili slabosci chcialem uzyc wkretarki (bieg2) a silnik robic (te swoje pyk pyk z czestotliwoscia raz na 2 sekundy).
Jutro dalsza czesc zmagan i ciakawe cos sie jeszcze popsuje....

Wróć do „Pozostałe modele”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości