WLtoys - V930

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
Bone Crusher
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 23
Rejestracja: 20-09-2015
Lokalizacja: Gorzyce k/Rybnika
Podziękował: 3 razy

Postautor: Bone Crusher » 17 lis 2017, o 08:36

Odgrzebuję trochę temat, bo:
-po kupnie XR9 pro i modułu multi, wyszło na to że uszkodzona jest płyta główna helika.
-plytke dawno już wycofali z produkcji, z bg otrzymałem wiadomość że były wadliwie zaprojektowane.

I tu mam pytanie, czy da radę zastosować płytkę z v977?

Jeśli ktoś miałby taką na "pożyczenie" to będę wdzięczny, oczywiście przesyłkę opłacę, a jeśli będzie ok, to zamówię nową z bg na twój adres.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Stały bywalec...
Posty: 106
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Piotr_T » 17 lis 2017, o 11:17

Bone Crusher pisze:I tu mam pytanie, czy da radę zastosować płytkę z v977?

Płytki fizycznie wyglądają na identyczne (nawet w niektórych egzemplarzach płytki do V977 na spodniej stronie widać pole do maźnięcia mazakiem opisane jako V930). Ta do V930 nie ma wlutowanego złącza do trzeciego serwa, choć w Sieci widać też zdjęcia V930 gdzie ten konektor jest wlutowany, ale nie jest do niczego podłączony. Płytka w wersji do V930 może być (i pewnie jest) inaczej oprogramowana (sama z siebie lub w apce). Czy pomimo braku trzeciego serwa i sztywnych łopat to zadziała - nie wiem (z ciekawości popatrzyłem i na temat użycia płytki z V977 w V930 nic nie znalazłem), ale IMHO może się to udać - te 2 serwa w V930 odpowiadają tylko za pochylanie tarczy na boki i wzdłuż osi helika w odpowiedzi na prawy drążek /Mode 2/ (i to by chyba nawet zadziałało bez modyfikacji), ale co zrobić z ruchem serw odpowiedzialnym za zmianę kątów łopat? Według mnie serwa natrafiłyby wtedy na "twardy opór materii" tarczy i głowicy. Opcja to "wyłączenie" reagowania serw na ruchy drążka gazu (fizyczne lub programowe - może da się sprowadzić do zera krzywą skoku ogólnego /pitch/ w aparaturze). Pozostaje kwestia krzywej gazu (dla 4CH IMHO powinna być bardziej liniowa), ale to, jak rozumiem, można ustawić w apce. Temat ciekawy - może wart wydania tych 60 zł w BG na płytkę do V977.

BTW - jesteś pewien, że obecna płytka prawidłowo binduje się z nadajnikiem?

Pozdrawiam,
Piotr.
Protos Mini 3S, V977 i Syma S36.
Mój ci on, ale jeszcze boję się do niego podejść ;-)
Awatar użytkownika
Bone Crusher
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 23
Rejestracja: 20-09-2015
Lokalizacja: Gorzyce k/Rybnika
Podziękował: 3 razy

Postautor: Bone Crusher » 17 lis 2017, o 11:31

Właśnie chodzi o to że w ogóle się nie binduje, ani z oryginalną apka, ani z nową Powoli mruga na czerwono, a po podłączeniu zasilania powinna szybko mrugać na czerwono i oczekiwać na sygnał z apki, po zbindowaniu powinna świecić ciągłym czerwonym. Przynajmniej tak widać po filmikach w sieci, a tu i tak wychodzi na to że ja od początku miałem coś nie tak z nią, bo z tego co pamiętam to nigdy mi się nie świeciła ciągłym czerwonym, a latałem.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Stały bywalec...
Posty: 106
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Piotr_T » 17 lis 2017, o 11:58

Takie miganie to zupełny brak sygnału z apki (uszkodzona apka RTF, wybrany zły tryb w dodatkowym module do "dużej" apki), uszkodzona płytka (wiem, mało odkrywcze), lub... problem z zasilaniem. Czy prawidłowo inicjujesz moduł multiprotocol i model do bindowania?

Szybkie miganie oznacza "poczułem sygnał, ale jeszcze nie jestem gotów".

Pozdrawiam,
Piotr.
Protos Mini 3S, V977 i Syma S36.
Mój ci on, ale jeszcze boję się do niego podejść ;-)
Awatar użytkownika
Bone Crusher
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 23
Rejestracja: 20-09-2015
Lokalizacja: Gorzyce k/Rybnika
Podziękował: 3 razy

Postautor: Bone Crusher » 17 lis 2017, o 12:11

Według filmików i opisów wychodzi na to że robię to dobrze, quad od sąsiada firmy Hubsan zbudował się bez problemu, dlatego też jestem na 100% pewien że to wina płytki. Tu bardziej zależy mi na próbie użytkowania modelu V930 z płytką V977, bo przypuszczam że bindowanie będzie najmniejszym problemem.

iRangeX IRX4 2.4G CC2500 NRF24L01 A7105 CYRF6936 4 IN 1 Multiprotocol STM32 TX Module With Case
https://banggood.app.link/iFyPvKm58H

W tabelce na końcu widać że V930 i V977 używają tego samego protokołu.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Stały bywalec...
Posty: 106
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Piotr_T » 17 lis 2017, o 12:31

Bone Crusher pisze:Według filmików i opisów wychodzi na to że robię to dobrze, quad od sąsiada firmy Hubsan zbudował się bez problemu, dlatego też jestem na 100% pewien że to wina płytki. Tu bardziej zależy mi na próbie użytkowania modelu V930 z płytką V977, bo przypuszczam że bindowanie będzie najmniejszym problemem.

iRangeX IRX4 2.4G CC2500 NRF24L01 A7105 CYRF6936 4 IN 1 Multiprotocol STM32 TX Module With Case
https://banggood.app.link/iFyPvKm58H

W tabelce na końcu widać że V930 i V977 używają tego samego protokołu.

Zgadza się. Komunikują się tak samo. Ja niestety płytki nie udostępnię (musiałbym ogołocić swojego V977), ale w takim przypadku pewnie postąpiłbym tak, że kupiłbym płytkę od V977, podłączył analogicznie jak oryginał (dwa serwa, ESC, ogon), ustawił w apce model "Fixed Pitch", zbindował i zobaczył, jaki będzie skutek. Płytka fortuny nie kosztuje, a jeśli to jedyny problem tego modelu, to może warto spróbować. Te płytki są bardzo podobne, być może nawet identyczne. Przed włożeniem nowej płytki do modelu porównałbym je ze sobą - mogą różnić się wlutowanymi zworkami lub opornikami definiującymi wersje płytki - to musi być bardzo łatwo i szybko przełączalne, bo inaczej produkowanie różnych wersji tej samej płytki nie opłacałoby się producentowi.

Tak, fizycznie różnią się tylko obecnością złącza do trzeciego serwa. Porównaj:
- https://www.rcnhobby.com/wltoys-v930-rc ... 0-002.html
- https://www.rcnhobby.com/wltoys-v977-po ... 7-005.html

BTW - można kupić oryginał, ale cena chora.

Pozdrawiam,
Piotr.
Protos Mini 3S, V977 i Syma S36.
Mój ci on, ale jeszcze boję się do niego podejść ;-)
Awatar użytkownika
Bone Crusher
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 23
Rejestracja: 20-09-2015
Lokalizacja: Gorzyce k/Rybnika
Podziękował: 3 razy

Postautor: Bone Crusher » 19 lis 2017, o 17:38

Znalazłem w PL płytę z v977 i ma dojść na dniach, więc będę testował i dam znać co i jak.

PS. Zrobiłem taki mały myk, z uwagi na to że "nowa" płytka już do mnie idzie, to starą "podgrzałem :)"takim mini palnikiem. Może trochę za bardzo, bo aż jeden opornik odpadł, przylutowałem go, podłączyłem pod helika i ... on żyje !!! Połączyłem się z apka, działał silnik, ogon i serwa, żyro niestety nie, ale po ok 5 minutach, nawet nie lotów, umarł ponownie. Po kolejnej próbie podgrzania, i kolejnej, i kolejnej już się nie obudził.
Awatar użytkownika
Piotr_T
Stały bywalec...
Posty: 106
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 20 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: Piotr_T » 19 lis 2017, o 21:07

No to zadziałałeś radykalnie. Daj znać, co będzie po przeszczepie.

Pozdrawiam,
Piotr.
Protos Mini 3S, V977 i Syma S36.
Mój ci on, ale jeszcze boję się do niego podejść ;-)

Wróć do „Mikro heliki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron