XK K110

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 mar 2018, o 20:17

Znaczy zwis tez.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 13 mar 2018, o 20:34

Ale co ciekawe, flipy z dowolnego kierunku przechyłu robię bez problemu, czasem kilka sekund zawisnę na pleckach i jakieś namiastki innych figur też próbuję, ale najprostszego zawisu dziobem do mnie nie umiem, bo najzwyczajniej zawsze gdy wychodzę na pole to nie marnuję czasu na naukę zawisów tylko od razu na flipy bo tylko one mi się podobają i taki właśnie efekt :D
Dopiero jak odpalę 450-tkę to zacznę przykładać większą miarę do nauki podstaw.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 mar 2018, o 20:59

Moim zdaniem zawis przodem jest trudniejszy niż wiele ciekawych akrobacji. Bardzo szybko opanowalem lot na siebie, ale zawis zawsze był problemowy u mnie. Olalem więc go i ogarnalem przy okazji po prostu. Ale nadal go nie lubie. Dlatego nie lubię też lądowania przodem do siebie.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 13 mar 2018, o 21:57

Coś prawdy w tym jest :)
A tak przy okazji to chciałbym zaprezentować mój patent na kabelek ogonowy. Zastosowałem taśmę komputerową łączącą płytę z bodajże cd-rom czy coś innego, nie ważne. Z taśmy tej "wycisnąłem" dwie żyły pod silnik i przykleiłem pod spód pręta ogonowego. Zyskałem tym mega estetykę i co najważniejsze, przewody taśmy są wystarczająco grube, więc zaspokajają potrzebę suta na prąd. Akurat 2 żyły taśmy mają idealnie taką samą szerokość jak belka ogonowa, więc tym bardziej pasuje :)
Koniec ze zwiniętymi kablami na belce ogonowej!
Koniec z paskudnymi termokurczkami na ogonie!
Zamów już dziś taśmę komputerową, a nagrywarkę cd-rom dostaniesz gratis!
Ale to nie wszystko! Jeśli zamówisz w ciągu 10 minut dostaniesz również dysk twardy HDD 64GB
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 07:22

Zajrzałem do tej instrukcji... faktycznie to taki "ich" angielski. Na rcgroups napisane bardziej zrozumiale (tego nie trzeba już nikomu tłumaczyć):
Calibrating the 6 axis/3 axis gyro

Like the V977, this copter has the option to adjust the hover in 6G mode. As the manual isn't too clear on this, I was happy to see member Anderu come up with a translation of the manual's "borken chinglish"


To tune the handsfree hover in 6G mode, try this:

1. Switch on TX
2. Switch on K110 and wait for it to bind to TX
3. Switch to 6G mode
4. With the throttle stick down, pull down the elevator stick and hold the position
5. Wait for LED (I did not check which one) to blink
6. Lift off K110 and hover it in one spot
7. While the K110 is hovering in one spot slowly land the heli and keep the throttle at 0
8. Pull down the elevator stick again and hold the position
9. Wait for the LED to stop blinking and you're finished with the calibration


I've not tested 3D gyroscope calibration but I'm sure the steps are like below :

(MODE 2)
1. Switch on TX
2. Switch on K110 and wait for it to bind to TX
3. Switch to 3D mode
4. Move and hold the throttle stick to the bottom left location. At the same time move and hold the cyclic stick to the bottom right location.
5. Wait for LED (I did not check which one) to blink
6. Wait until the LED stop blinking and the gyroscope calibration is complete


Na helifrean też to jest cytowany i lekka dyskusja (nie czytałem jej).

Widzę, że jednak zdecydowałeś się nie używać 6G (i dobrze), lecz to powyżej dla potomności :)
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 08:15

Mógłbym spróbować skalibrować ten żyroskop, ale chyba wolę nie próbować, bo jak się uda to zapewne zacznę latać w tym trybie a tego bym nie chciał, bo przy zmniejszonym D/R w trybie 3D lata się przyjemnie nawet po małym pokoju, więc tak zostaje.
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 08:25

Chociaż jednak spróbuję skalibrować, z dwóch powodów:
1. Sama myśl, że mam nie do końca / w połowie sprawny model nie daje mi żyć :D
2. Gdyby kiedyś jakiś znajomy chciał się przelecieć helikopterem i zobaczyć jak to jest to muszę mieć 6G żeby nawet zielony mógł sobie polatać.
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 08:29

Podobno K110 i K120 ma tą samą procedurę kalibracji, lecz wg tego filmiku jest nieco inaczej.
Jak sprawdzisz, które działa, daj znać, może i ja przeprowadzę kalibrację jak będę w domu.
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 11:38

No i nie ma się co dziwić, że u mnie kalibracja nie działa skoro połowy punktów nie zrobiłem :D
Dzisiaj wieczorem spróbuję i dam znać.
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 17:47

U mnie kalibracja pomogła. W 6G jest prawie idealnie a wcześniej ściągało na lewo ostro.
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 17:54

Ja zrobiłem według filmiku i nic. Powiedz proszę dokładnie jak Ty to robiłeś, w jakim położeniu miałeś konkretne przyciski itd
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 18:13

Normal i thold na off, D/R nie wiem, pierwsza lista na 6G, druga lista na 3D.
xk_x6.PNG


Generalnie mam problem z obrotem na 360 stopni w poziomie. Mimo, iż zawis ma wręcz idealny, przy obrocie bardzo go ściąga. Nie wiem, czy może mieć wspólnego coś z tym, że łopaty w zawisie (patrząc na tył helika) z lewej strony są nieco wyżej? jeśli zrobię równo, do ucieka na bok. Coś źle wyregulowałem, czy po prostu nie umiem jeszcze obracać go prawo / lewo o 360?
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15248
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 663 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 mar 2018, o 18:20

Ten przechył to prawidłowe zjawisko. Tak ma byc.
Obracanie wokół po prostu nie jest latwe. Trzeba korygować, do tego bardzo płynnie.
Pomimo, że niektórzy uważają że należy zaczynać od zawisu w każdym kierunku, to mało kto potrafi płynnie obracać helika do okola osi wcześniej niż nauczy się flipow, tictockow czy podstaw na plecach...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 18:21

Teraz zrobiłem według instrukcji, niby wszystko tak jak ma być, w miarę się wystabilizował, ale ciągle gdy wiszę sobie w 3D i wrzucę 6G to helika lekko bo lekko ale znosi na prawo i w przód. Odkleiłem przytkę PCB z myślą, że może krzywo była przyklejona i oszukiwała żyroskopy ale nie pomogło.
Więc po prostu pierdziele ten cały gówno-tryb. Jak będę chciał polatać w 6G to sobie wytrymuję ile trzeba, a potem gdy włączę tryb 3D to trymery wyzeruje i dziękuje, albo utworzę nowy profil "model select" i jeden będzie wyłącznie do 6g z ustawionymi trymerami a drugi profil dla 3D i tyle. Szkoda więcej czasu spędzać nad doskonaleniem tego mikrusa, bo człowiek się zatrzyma w miejscu i przestanie się rozwijać :D
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 18:24

Gdy w locie przełączam to mam tak samo. Albo w jednym albo w drugim latałem od początku do końca. Jednak bardziej przemawia do mnie 3D.
Tylko ten głupi obrót... ktoś coś? W sumie to wylatane na nim mam jakąś godzinkę dopiero, nie więcej...
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 18:25

nagraj filmik kiedy helikopter wisi sam i zaczniesz go tylko obracać, bez ruszania prawego drążka. Zobaczymy jak bardzo Ci ucieka. Może tarczę masz na złej wysokości? Mirek tłumaczył jak idealnie ustawiać tarczę na oko :D
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 18:32

Oj, z tym filmikiem to do weekendu poczekamy... dopiero gdy wrócę do domu.
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
Mati
Elita forum...
Posty: 639
Rejestracja: 24-05-2015
Lokalizacja: Peterborough UK
Podziękował: 119 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: Mati » 14 mar 2018, o 18:35

CichyBart pisze:Tylko ten głupi obrót... ktoś coś?

Może trzeba skorygować ustawienie tarczy sterującej. Ja bym to sprawdził na początek.
"Chwyciło i nie puszcza...
Awatar użytkownika
CichyBart
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 21-02-2018
Lokalizacja: Konin / Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 4 razy

Postautor: CichyBart » 14 mar 2018, o 18:58

TomRar pisze:Mirek tłumaczył jak idealnie ustawiać tarczę na oko :D

Chyba ślepy jestem... jakiś link / info mogę prosić?

edit:
dobra, mam...
W tych małych gówienkach wystarczy tarczę ustawić na oko. Natomiast jeśli chcesz mieć pewność, że jest ustawiona idealnie możesz zrobić proste ćwiczenie:

1. Po wstępnym ustawieniu helika ściągasz obie łopaty obok siebie (np. wzdłuż ogona).
2. Ustawisz throttle na środek (zakładam, że na neutrum ma ustawione zero stopni).
3. Upewnisz się, że w neutrum throttle masz zero stopni jeśli obie ściągnięte łopatki obok siebie będą dokładnie na tej samej wysokości. Jeśli jedna będzie wyżej a druga niżej, to znaczy, że nie jest zero stopni i trzeba podnieść lub opuścić całą tarczę (popychaczami łączącymi serwa z tarczą).
4. Jak już będa idealnie obok siebie, to obracasz wirnikiem do okoła osi 360 stopni mając tak samo ustawione łopatki. Jeśli na całym okręgu utrzymają tą samą wysokość względem siebie to znaczy, że tarcza jest ustawiona idealnie. Jeśli wraz z obracaniem będą się pojawiać odstępy to będzie znaczyło, że łopatki wchodzą na kąty ujemne lub dodatnie i wtedy trzeba je odpowiednim popychaczem korygować do równości. Finalnie powinny obracać się utrzymując cały czas tą samą wysokość względem siebie (skoro kąty się nie zmieniają...).

Brzmi może skomplikowanie, ale zabieg jest prosty. Zrobisz raz i załapiesz ;)
Jeśli nie wiesz co robić, nabieraj wysokości. Nikt się jeszcze nie zderzył z niebem.
Awatar użytkownika
TomRar
Domownik forum...
Posty: 410
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: TomRar » 14 mar 2018, o 20:12

Daj znać jak ustawisz tarczę czy dalej helika tak ściąga przy obrotach.

Wróć do „Mikro heliki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości