Turnigy - 100FBL

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 kwie 2013, o 18:32

Dostałe dzisiaj HT8 do FBL100. Wszystko pięknie się binduje ale nie mam pomysłu na ustwienia aparatury. Korzystałem z wątku:
http://openrcforums.com/forum/viewtopic.php?f=57&t=2265
jest tam instrukcja:
http://openrcforums.com/forum/download/file.php?id=2706

ale u mnie w aparaturze nie ma połowy tych oznaczeń, ch11 itd.

A wszystko przez to, że rąbnąłem się w zamówieniu FBL'a i niechcący wziąłem mode1 :wall:

Problemy są dwa (na razie):
- helikopter reaguje na aparaturę z 2 sekundowym opóźnieniem.
- a poza tym robi tak (przy stałym ustawieniu thrt):


YouTube

i przednie lewo serwo schodzi na dół, jak dojdzie do końca to następuje ta przerwa, którą słychać na filmie.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 11 kwie 2013, o 18:48

wojtekr pisze:i przednie lewo serwo schodzi na dół, jak dojdzie do końca to następuje ta przerwa, którą słychać na filmie.



Najprawdopodobniej problem z wibracjami / wadliwym gyro. widziałem już podobne przypadki z serwem lecz widzę pierwszy raz żeby urywał throttle.



Jest tego masa na YT, niestety to plaga i random. trzeba poczytać w sieci bo może ktoś znalazł rozwiązanie inne niż odsyłka/wymiana na sprawny model. I to nie wina przytrzymania bo widziałem filmik na którym było podobnie i nikt nie trzymał heli.


YouTube
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 kwie 2013, o 18:51

ale na oryginalnej aparaturze jest ok (tylko mode 1)
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 11 kwie 2013, o 18:54

wojtekr pisze:ale na oryginalnej aparaturze jest ok (tylko mode 1)


To wszystko wyjaśnia (mam nadzieje że to jest to). Prawdopodobnie w apce masz włączone Mixsowanie kanałów, ustawia się miksowanie przy flybarowych heli, przy FBL trzeba je wyłączać. Przy wyborze głowicy w apce powinno być gdzieś to ustawienie, może być coś w nazwie "1- servo".


//Edit czy przy throttle hold, głowica zachowuje się dobrze ? jeżeli tak to znaczy że to coś innego niż miksowanie w apce.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 kwie 2013, o 19:28

Obecnie jest tak, że wszystko działa ok tylko jest 2 sekundowe opóźnienie z reakcją na każdą zmianę w aparaturze. Gaz lotki etc. Mam ustawiony PPM
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 kwie 2013, o 19:51

Nagle ruszyło, chyba ten HT8 jest walnięty
Ale znalazłem ustawienia:

http://www.rcgroups.com/forums/showthre ... 419&page=8.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 11 kwie 2013, o 21:56

No i jak się lata ?? opowiadaj.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 12 kwie 2013, o 08:19

Też jestem zainteresowany. Sam od dłuższego czasu zastanawiam się nad kupnem HT8.

Odnośnie ustawień aparatury to jeśli jeszcze nie rozgryzłeś w pełni tematu być może się przyda:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/534 ... 977X43.pdf
http://www.helifreak.com/showthread.php?t=287109 (to jest trochę inna styuacja, chodzi o mCP X'a ale być może podsunie jakieś pomysły)
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 kwie 2013, o 17:37

w mordę jaki narowisty :wow2:
Helikoptery
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 12 kwie 2013, o 18:13

wojtekr pisze:w mordę jaki narowisty :wow2:


Wrzuć filmik jak nim latasz :)
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 12 kwie 2013, o 20:47

Jak się ogarnę to coś wrzucę- na razie był by raczej krótki metraż (bardzo krótki) :D . Rzeczywiście jest jakiś problem z utrzymaniem wysokości. Trochę wachluje czasami.
Helikoptery
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 kwie 2013, o 08:03

Ustawienia, które u mnie działają do zawisów i spokojnego latania:

tryb nadajnika HT8: zielona dioda
typ: heli3-1
modulat: PPM
Reverse: THR i RUD
Krzywa gazu: 0,55,60,80,100
Krzywa skoku: 45,45,55,75,100
Obie krzywe powinny być raczej podniesione, gdyż reakcja i tak jest po połowie. Oczywiście wszystkie do latania bez 3D.
AUX-CH: NULL
Swach-Mix: PIT75, AIL-75, ELE75
D/R:
RUDDER D/R:55, EXP: 40 (z tymi ustawieniami rudder jest trochę mułowaty)

Może nie narowiste ale dynamiczne ustawienia:
AILE: D: 65. E: 65
ELEV: D 65, E: 65

reszta ustawień w standardzie.

Możliwe problemy:

- Wypadający pakiet przy lekkim krecie
- Koło zębate zsuwa się z wału i wał wpada w wibrację
- Kabinka spada od lekkich kretów

Poza tym to super.

Ale co do latania w domu, to początkujący powinni mieć raczej większy pokój. Nie jest to jakiś super łatwy sprzęt do pilotażu.
Helikoptery
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 15 kwie 2013, o 07:05

wojtekr pisze:Nie jest to jakiś super łatwy sprzęt do pilotażu.


W pełni się zgodzę ale mi akurat to odpowiada. Często mam dość symulatora a w ten sposób mogę nadal coś ćwiczyć.

Jeśli czas pozwoli to mógłbyś jeszcze powiedzieć kilka słów na temat HT8? Jakiekolwiek problemy z jego obsługą czy działaniem?
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 15 kwie 2013, o 09:25

Poza nieokreślonymi problemami na początku, generalnie działa ok. Nie mam gumek do głowicy i nie bardzo wiem gdzie kupić więc teraz nie latam ale z tego co latałem to wszystko ok. Teraz przede mną jest zabawa w ustawianiu aparatury.
Helikoptery
Awatar użytkownika
private9
Stały bywalec...
Posty: 210
Rejestracja: 25-02-2010
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 7 razy
Kontaktowanie:

Postautor: private9 » 15 kwie 2013, o 20:15

Witam, ostatnio przeglądając helidirect zobaczyłem fajny zestawik, dedykowany do Eflite McpX więc rozmiar taki jak mój Turnigy 100FBL. Cena przyjazna, w zestawie buda FAI, rama, podwozie, belka ogonowa, łoże silnika ogonowego, silnik wraz z przewodzikami i tylny wirnik, wszystko za cenę 30$ czyli około 100,00 PLN , więc myślę że warto. Montaż dziecinnie prosty i po kilku minutach wykonałem oblot po mieszkaniu. W modelu mam oczywiście standardowy setup, bez udziwnień i model widać radzi sobie bardzo fajnie z dodatkową wagą. Ogon jest trochę krótszy i albo trzeba zamontować orginalną belkę, ale jest owalna, albo tą od chińczyka skrócić, ja narazie zostawiłem, ogon może wygląda trochę śmiesznie ale za to dobrze lata. :) to tyle z moich dzisiejszych zabaw.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrawiam,
Arek.
Awatar użytkownika
lethe
Elita forum...
Posty: 551
Rejestracja: 05-10-2012
Lokalizacja: lubuskie
Podziękował: 91 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: lethe » 16 kwie 2013, o 06:52

Turnigy FBL100 Rubber Canopy Grommets (6pcs/bag)

Wg komentarzy to nie są gumki do kabiny. O to chodziło?

Ponoć te też pasują:

Solo Pro 100 Rubber Head Damper (6pcs/bag)
Experience is something you obtain only after you need it.
This isn't 3D, I am just trying to land.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 kwie 2013, o 07:53

Wyglądaj na te, podpytam o wymiary. Na razie koresponduje w temacie gwarancji.
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15778
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 kwie 2013, o 16:09

Fajna buda. Jakbym miał FBL100 to ją też bym już miał :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 10 cze 2013, o 18:33

Jeszcze raz witam Kolegów Modelarzy!. Jak już wcześniej wspomniałem ( w powitalni) od 2012r latam mini helikiem V911. Proszę, powiedzcie mi gdzie mogę w miarę tanio kupić helika FBL 100 Turnigy ARF.

W HK mają , ale tylko RTF. Zamówiłem sobie u nich apkę TG 9X. Zamierzam z 4Ch przesiąść się na 6 Ch. Ale narazie nadal chcę pozostać przy mini helikach.Szukałem już sprawdzonych przez modelarzy modeli, takich które najczęściej przewijają się przez fora.

Wybrałem trzy modele : V922, FBL 100 i WAsp100 nano CP( skyartec). Z tych trzech muszę wybrać jeden , ten najlepszy. Różne opinie krążą o poszczególnych modelach wśród modelarzy. To też trudny wybór przede mną.

W zasadzie V922 i FBL 100 to niby to samo? Rzecz gustu , FBL 100 ma ładniejszą kabinkę ( nie ta zielona, tylko jak w HK podobna do V922).

Cena tych trzech modeli też podobna , ok. 120 dol. ( model ARF + moduł + aku 4szt + ładowarka ).
W banggood można skompletować V922 ARF za 115 dol. Nieco drożej wychodzi wasp100. I co ważne przesyłka darmowa :juppi:

Nigdzie nie mogę znaleźć FBL 100 Turnigy w wersji ARF :wall:
Ostatnio zmieniony 10 cze 2013, o 20:57 przez bejo, łącznie zmieniany 3 razy.
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 10 cze 2013, o 19:45

Wydaje mi się że w którymś z tych sklepów (polskich) widziałem tego szkraba.

Wróć do „Mikro heliki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 6 gości

cron