WLtoys - V913

Wszystkie maluszki do polatania w domu i w hangarze. Chociaż wiele z nich potrafi też poszaleć na dworze...
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 21 lis 2014, o 21:46

witam zamówiłem nowe heli wl v913 jak w opisie rozpakowałem pierwsze uruchomienie i klops nie działa. Przedstawię po krotce co się dzieje
Włączam transmiter kilka piknięć gotowy do pracy po czym zapinam zasilanie w heli przełączam na on i teraz zaczyna pulsować czerwona dioda po chwili chyba po 4s wedle instruktarzu powinna przestać mrugać i świeci jednostajnym światłem lecz niestety mruga przez caly czas.
Raz załapało helikopter połączył się z transmiterem udało mi się nawet zrobić kilka próbnych startów myślicie ze gdzie możne być problem? Proszę o pomoc
dodam ze sprzedawca oddal mi pieniądze i kazał zostawić sobie heli nie wiem czy warto go naprawiać czy kupić nowy model a ten zostawić na części :idea:
Ostatnio zmieniony 21 lis 2014, o 21:59 przez konradP1984, łącznie zmieniany 2 razy.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3246
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 21 lis 2014, o 21:50

Zanim dostaniesz od nas pomoc uprzedzam, że bardzo pomaga w czytaniu postów, gdy używa się kropek, przecinków oraz dużych liter. W przeciwnym razie dużo czasu i bólu zwojów mózgowych wymaga przeczytanie i odkodowanie Twojej informacji. Wiec na przyszłość pisz normalnie a nie strumieniowo.
Mówiąc brutalnie to powyżej to bełkot.
No i dział nie ten co trzeba ale poprawimy...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 21 lis 2014, o 22:09

Konrad, przede wszystkim:
1) wlaczasz apke, gaz dajesz na sam dol, jezeli sa jakies trymery to tez klikasz nimi na dol do oporu,
2) wlaczasz helika, stawiasz na glebie i nie tykasz, dopoki sie nie zainicjalizuje.

Nadajnik jest na podczerwien czy radio?
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15082
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1440 razy
Podziękowano: 657 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 21 lis 2014, o 22:19

konradP1984 pisze:Włączam transmiter kilka piknięć gotowy do pracy po czym zapinam zasilanie w heli przełączam na on i teraz zaczyna pulsować czerwona dioda po chwili chyba po 4s wedle instruktarzu powinna przestać mrugać i świeci jednostajnym światłem lecz niestety mruga przez caly czas.


Ożesz. Specjalnie to zrobiłeś? Dochodzę do połowy zdania, biorę łyka browara i... muszę zaczynać od nowa :swir:
Potrułbym, ale Grzesiek już to zrobił, więc przechodząc do senda sprawy... Nie wiem :masakra:
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 21 lis 2014, o 22:59

StRess pisze:Konrad, przede wszystkim:
1) wlaczasz apke, gaz dajesz na sam dol, jezeli sa jakies trymery to tez klikasz nimi na dol do oporu,
2) wlaczasz helika, stawiasz na glebie i nie tykasz, dopoki sie nie zainicjalizuje.

Nadajnik jest na podczerwien czy radio?


Dokładnie tak robię postępuje zgodnie z instrukcja, niestety helikopter pozostawiony w spokoju na dłuższa nawet chwile nie łączy się z nadajnikiem.(jak sam to stwierdziłeś nie inicjuje się)
Co to jest (apka)?
Nadajnik to standardowe 4 kanalowe 2.4Ghz radio tej samej firmy tj. Wl toys
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3246
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 21 lis 2014, o 23:10

konradP1984 pisze:Co to jest (apka)?
Apka = Aparatura = Nadajnik czyli:
konradP1984 pisze:Nadajnik to standardowe 4 kanalowe 2.4Ghz radio tej samej firmy tj. Wl toys
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 21 lis 2014, o 23:20

Wlaczylem nadajnik oraz helikopter na okolo 15-20 min.
Nic się nie zmieniło nie ma połączenia miedzy helikopterem a nadajnikiem.
Wydaje mi się ze problem stanowi odbiornik montowany w heli.
W instrukcji jest napisane ze dioda powinna mrugać max 4s po tym czasie dioda w odbiorniku powinna przestać mrugać i zacząć świecić jednostajnie.
Jesli to nie nastąpi należny powtórzyć procedurę odpalania od samego początku.
Nie rozumiem dla czego raz załapało a teraz znowu nie działa?
Awatar użytkownika
przemek
Elita forum...
Posty: 739
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 83 razy
Podziękowano: 85 razy

Postautor: przemek » 22 lis 2014, o 09:07

Musisz jakos inaczej kombinowac zeby to zbindowac, np. wlacz najpierw odbiornik, pozniej nadajnik. Wersje v922 i v933 bindowalem poprzez podlaczenie pakietu do heli, przesuniecie prawego drazka w bok, przytrzymanie go w tej pozycji i wlaczenie nadajnika. Moze akurat taki sposob zadziala i u Ciebie. Z kolei bindowanie v911 polegalo na podlaczeniu pakietu do heli, dioda po chwili zaczynala bardzo szybko migac i w trakcie tego migania nalezalo wlaczyc nadajnik.
Takze sa przerozne sposoby, wyprobuj wszystkie. Przyjrzyj sie tez plytce w heliku, byc moze antena jest zle przylutowana lub w ogole jej nie ma.
Protos Mini i dlugo nic :)
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2794
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 22 lis 2014, o 10:39

Aparatura ON
Pakiet w heliku ON
Odczekać aż się żyra zalogują.
"Gaz" na MAX aż piknie.
"Gaz" na MIN i znowu piknie
I działa :dance:

W wszelkich "wypustach" microcokolwiek tak mi działa :grin2:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 22 lis 2014, o 12:51

Witam dziękuje za odp.
Przemek próbowałem go bindować na rożne sposoby jak juz wcześniej wspomniałem raz załapało, najpierw wl heli później nadajnik i jakoś zaskoczył. Sprawdzałem płytkę nie ma widocznych gołym okiem przerw przepaleń itp.
Antena również jest zamontowana w odp miejscu.
Czy myślicie ze możne powinienem zamówić nowa płytkę odbiornik do helicoptera możne jakieś inne pomysły na zbindowanie?
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 22 lis 2014, o 14:38

Konrad, nie napisales, czy probowales sposobu Artu. Tak jak napisalem, nie wiem czy ta apka ma trymery, ale jezeli ma trzeba je "dorzucic" do sposobu wlaczania opisanego przez Artu.

Edit:
Znaleziony przeze mnie sposob bindowania pokrywa sie z powyzszym:
well here is what i do
turn on tx, then turn on heli
then push up throttle then back down...
seems odd but that worked.

btw, when the tx stops beeping the bind time is over.
so when it does not bind, i leave heli on, and power cycle tx.

good luck

Jest tylko jedna roznica, gosc pisze, ze jezeli heli nie chce sie w ten sposob zbindowac, zostawia wlaczony heli i wylacza oraz ponownie wlacza apke.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7116
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 lis 2014, o 16:33

Czy myślicie ze możne powinienem zamówić nowa płytkę odbiornik do helicoptera możne jakieś inne pomysły na zbindowanie?


tak, nakręć film co jak robisz i jakie są efekty
Helikoptery
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 22 lis 2014, o 20:55

Witam nakręciłem film jak mogę go wrzucić na forum?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7116
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 lis 2014, o 21:04

Na YT i link na forum
Helikoptery
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 22 lis 2014, o 22:02

Witam zamieszczam krotki film ilustrujacy problem mam nadzieje ze uda sie zweryfikowac problem

http://www.youtube.com/watch?v=HYBnorBE ... e=youtu.be


YouTube
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 23 lis 2014, o 17:22

Jakies propozycje jak mozna by zbindowac heli
ja pomyslalem sobie zeby zamowic odbiornik w sensie cala plytke w heli i wymienic na nowa ??
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 23 lis 2014, o 17:45

Antenka dobrze "siedzi" w odbiorniku ?
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 23 lis 2014, o 18:17

bardzo solidnie zamontowana
Awatar użytkownika
bejo
Elita forum...
Posty: 1280
Rejestracja: 09-06-2013
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: bejo » 23 lis 2014, o 18:31

Też się kiedyś motałem ze zbindowaniem swego V911 ze stockową apką . Latałem nim na apce TG 9X . Potem znowu chciałem powrócić na stockową . I były problemy ! Nie wiem jak jest u Ciebie ? Drążek gazu musi być do samego oporu na dół ( sprawdź też czy masz trymer gazu w neutrum ) .

Włącz apkę i szybko włącz zasilanie helika . Jak nie zaskoczy wyłącz i włącz zasilanie helika nie wyłączając apki . Wyłącz/ włącz możesz powtórzyć kilka razy . Spróbuj też na odwrót . Zasilanie helika cały czas włączone a wyłączać /włączać apkę .
konradP1984
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 13
Rejestracja: 21-11-2014
Lokalizacja: Bristol

Postautor: konradP1984 » 23 lis 2014, o 18:45

Trymer gazu na neutral wajcha na sam dol i dalej nic nie wiem czy własnie ten odbiornik w heli nie jest walnięty po wygląda to tak jak by nie łapał kompletnie kontrolera moze faktycznie przelatuje antenę jak to nie pomoże to juz chyba nic nie zadziala

Wróć do „Mikro heliki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości