Protos 500 (stretch)

Protos Mini, Protos, Protos Max
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 30 wrz 2015, o 19:22

Dzięki pomocy Mirka :nw: udało się pomierzyć obroty na wirniku w Protosie z łopatami 470.

I wyszło tak:
Idle 1 - 1950 - w tym latam najczęściej
Idle 2 - 2100
Idle 3 - 2250

Minimalne obroty do mojego soft 3D to 1750.

Fajne też wychodzą czasy lotu. Bez problemu 4,5 minuty :) super

Powiem tak... zakochałem się od nowa w Protosie 500 i lataniu soft 3D. Takie miękkie, powolne i precyzyjne latanie. Chłopakom też się podobał modelik w locie :dance:
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 7197
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 683 razy
Podziękowano: 477 razy

Postautor: aikus » 30 wrz 2015, o 19:28

No to Tomek bedzie niepocieszony... :)
heh... no fajnie fajnie.
A zebatke na ogonie zmieniales czy masz stockowa?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15427
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1445 razy
Podziękowano: 669 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 wrz 2015, o 21:12

Potwierdzam. Model lata GE-NIAL-NIE.

A to wykresy z obrotow:

Obrazek
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 26 gru 2015, o 00:41

Panowie, szybkie pytanko.
Po dużym krecie wał wymieniony na drążony, a gumki w hubie na czerwone (twarde). Model oczywiście lata gites, ale...
podczas wkręcania się na obroty, tuż przed nabraniem siły nośnej model przechodzi przez fazę telepania - takie króciutkie drgawki...
...i to mnie akurat mocno nie denerwuje, bo później jest już idealnie gładko. Zresztą wcześniej też ten efekt występował, słabiej ale był zawsze...

Problem zaczyna się podczas lądowania. Niezależnie od tego czy autorotuję, czy przyciskam go do gleby - jak z chodzi z obrotów również przechodzi przez drgawki, ale te już potrafią nim tak zatelepeć, że już nawet połamałem raz ramiona okuć, bo łopaty zahaczyły o glebę.
Naprowadźcie pliss gdzie szukać - łopaty wyważone (co prawda na szklankach, ale to zawsze wystarczało), sprawdziłem już mocne i słabe skręcenie łopat w okuciach....
Obrazek
...teraz zaczynam bać się nim latać, a w zasadzie lądować... :(
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 26 gru 2015, o 01:21

Zjawisko które cię spotkało, to znany z "dużych" śmigłowców Ground Resonance, czyli zjawisko wpadania w rezonans układu drgającego podpartego w punkcie daleko poza środkiem masy.

O takie coś:
[youtube] https://www.youtube.com/watch?v=RihcJR0zvfM [/youtube]

niestety, w rozciągniętym protosie mam to samo i nie udało mi sie tego wyeliminować. W czasie startu nie boli, a ląduję w ten sposób że włączam holda nad ziemią i wiszę aż praktycznie do zatrzymania wirnika (na max. kątach) i model... spada z kilku cm bezpiecznie.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 26 gru 2015, o 01:37

U mnie telepanie jest największe akurat po utracie jakiejkolwiek nośności.
Zastanawiam się czy nie wrócić do czarnych (standardowo miękkich) gumek...
Na czarnych efekt nie przeszkadzał.
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5051
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 26 gru 2015, o 09:32

Duże i ciężkie łopaty a model lekki więc efekt może byc spory.
Ale wydaje mi się ze jak wszystko jest idealnie proste to tego efektu nie powinno być
Sprawdz pierw czy jest wszystko proste, postaw model przy ścianie i zaznacz wysokośc łopaty i obróć o 180st abycsprawdzić czy druga lopata będzie na tej samej wysokości.
Zrzuć pasek z koła rozłóż łopaty i tak sprawddź czy jest wyważenie.

Co do siły skręcania lopat to jak będą lużne i podczas startu się składaja to moze powodowac niewyważenie, podczas lądowania tez potrafią się lekko przesunąc do przodu.
Jak są ciasno to na ogół podczas pierwszego rozkęcania modelem szarpie, potem do póki się nie ruszy jest gładko, dlatego ja lubię ciasno skręcone
Podczas pierwszego startu jak mi się model mocniej telepie to wahluję kątami aby lopaty popracowały góra / dół aby się ułożyły szybciej.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 28 gru 2015, o 12:52

Bardzo dziękuje panowie za pomoc.
Problem rozwiązany - winny był leniuszek (ja), który jakiś czas temu wyjął nowe ZEAL'e 480 z pudełka położył na szklankach i stwierdził, że są dobrze wyważone. Łopaty odbyły nawet 1 czy 2 loty i zlądowały na półce, bo chciałem dojechać stare. Potem razem ze zmianą łopat pojawiły się czerwone, sztywne gumki.
Zdaje się że sztywne gumki wzmacniają wszelkie efekty niedowagi, bo wczoraj zważyłem łopaty i wyszła mi różnica 1,5g :o (przypominam, że na szklankach był idealny poziom).
Wyrównałem wagę łopat, "zbalansowałem" na szklankach i efekt przy lądowaniu jak ręką odjął. :banana: Wibracje, szczególnie przy rozkręcaniu jeszcze się pojawiają, ale przy lądowaniu nie telepie już maszyną...
Wniosek na przyszłość - zawsze najpierw ważyć łopaty, a potem balansować...
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7209
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 275 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 gru 2017, o 20:13

Ostatnio stałem się właścicielem P500 i muszę przyznać, że lata bardzo fajnie. Zrobiłem dzisiaj parę lotów na pakietach 1800 z G380 i 2600 - na 1800 po 2:30 miałem 3.9 więc można na nich latać. Nie jestem zwolennikiem długiego latania, trzy minuty czy dwie i pół na lot to dla mnie wartości wystarczające.

Lata miękko, bez hardcorowych osiągów Goblina, podobnie jak w miniak nie jest tak precyzyjny jak SAB i ma również to czknięcie w okolicach zera kątów. To jest coś co mnie bardzo irytowało w miniaku, chociaż efekt tu nie jest tak duży jak tam. Nie wiem czy to jest kwestia tarczy, luzów czy hgw czego ale jest.

Rzeczywiście nie jest to model do napierdalania bez opamiętania na krzywej 100% ale co się w pełni potwierdza to flegmatycznego szlajania się po niebie - jak nitro :)

Bardzo fajny, trochę mi się kojarzy z Logo 550 chociaż to było trochę bardziej usztywnione.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 366
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 5 lut 2018, o 15:35

Zastanawiam się nad przewinienciem silnika lub zmianą na jakiś z niższym KV, do wydłużonego protosa z łopatami 470-480 też 780KV będzie Ok? Ile może kosztować +- przewiniencie silnika stokowego?
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, LDARC 95GT, UR65 Miejsce na półce :-), DX18, X-Lite
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 5 lut 2018, o 15:50

A nie lepiej zmienic pinion na silniku ? Ja zmienilem na 13.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 366
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 5 lut 2018, o 16:17

Jazz pisze:A nie lepiej zmienic pinion na silniku ? Ja zmienilem na 13.

Pasek się dobrze trzyma, nie zauważyłeś jakiegoś znacznego szybszego zużywania ? Krótko mam protosa mało lotów i w sumie oba to urzywki wiec nie mam odczucia adekwatnego.

Ma ktoś reg. Hobbywing w protosie ? Niewiem czy timing 5* nie będzie za niski (taki znalazłem dla podobnego silnika na stronie skorpiona).
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, LDARC 95GT, UR65 Miejsce na półce :-), DX18, X-Lite
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 5 lut 2018, o 18:10

W protosie wycierają się amelinowe zęby piniona - ale to jakieś dwa sezony intensywnego latania.
Ja ustawiony mam timing 5 w hw60a w protosie 500 stretch i jest idealnie.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 366
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 6 lut 2018, o 12:57

Dzięki, wolałem się upewnić z tym "timingiem".
Poszukam czy mam 13 albo zamówię, i zostawię silnik na razie w spokoju.
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, LDARC 95GT, UR65 Miejsce na półce :-), DX18, X-Lite
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 6 lut 2018, o 14:00

Pamiętaj że piniony od 14T mają mniejsza srednice wewnetrzna i wymagaja innej nakladki msh na walek silnika.
Trzeba ja takze dokupic jesli nie masz.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster

Wróć do „MSH”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron