Protos Mini - dlaczego właśnie ON

Protos Mini, Protos, Protos Max
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 770
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 4 lip 2018, o 10:45

Tak. No i musisz podpiąć kabelek sygnałowy z YGE do wejścia gov w Brainie. Wystarczy sam pojedynczy kabelek sygnałowy. Żeby Brain wiedział jakie są rzeczywiste obroty....
Oczywiście prawidłowo wypełnić dane w zakładce governora w Brainie i prawidłowo ustawić tam zakres gazu...
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7994
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 724 razy
Podziękowano: 497 razy

Postautor: aikus » 4 lip 2018, o 10:58

Bi0ly pisze: Co nie zmienia faktu że podczas tej całej kalibracji zauważyłem coś co mi nie pasuje:

Czy tu powinien być taki mały prześwit- chyba ok. 1 mm. Już wiem dlaczego rolka napinacza koło silnika którą zdemontowałem była ustawiona pod kątem. Ten SOlID jest chyba nie oryginalny. Zwróćcie uwagę że przy podstawie się rozszerza, a tak chyba nie powinno być ( przez to dźwiga trochę pasek). I co teraz ? Wrócić do tej tuningowanej rolki? czy idzie gdzieś dostać jeszcze Lynxowego solida ? A może można tak latać :dk: No nie wiem :(


W starym pierwszym protosie mini pasek mi zawsze szedł idealnie po środku koła zębatego.
W drugim z przedostatniej serii - nigdy.
Ale nigdy też nie darł o ramę, więc uznałem, że luz.

Wiesz, to jest tak, że żeby szedł pasek po środku płaskiego koła to wałki muszą być idealnie równoległe.
W produkcji Protosów Mini w pewnym momencie cała precyzja poszła w piździec... Może nie cała, ale spora jej część.
W tym momencie zaczęły się problemy z onewayami, luzami w tarczach i tak dalej... Pojawiły się też mało istotne rzeczy typu właśnie pasek, który nie idzie po środku koła tylko zsuwa się lekko na którąś ze stron.

Osobiście się tym nie przejmowałem i tak latałem.

U Ciebie nie wygląda to jakoś bardzo źle i nie wydaje mi się, żeby rolki napinaczy miały na to jakiś znaczący wpływ.
Wytarty solid - może mieć.
Ale największym problemem będzie nierównoległość wałków: Głównego i silnikowego.
Spore znaczenie będzie miało też osadzenie boomblocka i związane z tym ułożenie całego ogona.
Kwestia ułamków milimetrów luzów w mocowaniu boomblocka w ramie przekłada się na całe milimetry na końcu ogona...
... a pasek będzie zawsze szukał najkrótszej drogi.
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 6 lip 2018, o 19:08

Kojarzy ktoś z was czy statecznik od t-rexa podejdzie do mini. Oryginalne trochę kosztują i szukam jakiegoś zamiennika ?
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16155
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1478 razy
Podziękowano: 706 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 lip 2018, o 19:19

Kojarze Wojtka, który robi najlepsiejsze :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Beta 75 Pro 2 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 6 lip 2018, o 19:30

Hehehe , już wysłałem do niego PW ;). A mógłby mi ktoś zmierzyć grubość i długość tego węglowego popychacza ogonowego. Zamówię sobie na na zapas z 2m :D
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16155
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1478 razy
Podziękowano: 706 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 6 lip 2018, o 19:36

Mi Wojtek robił chyba z ok 2mm. Są mocne a wagowo podobne. Kwestia podziurkowania :)

Jak będziesz mierzył to warto zrobić nieco dłuższy niż stockowy. Zawsze lepiej chronisz lopatki. Ja dostałem takie długość żeby model bez pakietu nie leciał do tyłu. Wygodniej się serwisuje.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Beta 75 Pro 2 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 7 lip 2018, o 13:16

Z racji tego że chwile na swoje zamówienie od Wojtka będę musiał poczekać to podpowiecie jakiś zamiennik statecznika pionowego do miniaka? T-rexowy podejdzie ?
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
bizon220
Elita forum...
Posty: 611
Rejestracja: 21-04-2015
Lokalizacja: Komorów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: bizon220 » 7 lip 2018, o 13:37

Ja mam statecznik pionowy z trexa 450 i jest ok. Musiałem chyba tylko jeden otwór zrobić w innym miejscu. Tak naprawdę to podejdzie pewnie i z jakiejś pięćsetki, tylko zawsze przyjdzie Ci jeden otwór dopasować. Drugi otwór będzie ok :-)
Pozdrawiam
Krzysiek

Protos 380, Gaui X3 380
Bixler 3, Quad 220 FPV
Traxxas E-Revo
Taranis
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16155
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1478 razy
Podziękowano: 706 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 7 lip 2018, o 13:37

Mi w miniaku podszedł nawet ołówek na trytytce:)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Beta 75 Pro 2 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 7 lip 2018, o 13:50

:masakra: No dobra kupię i zboczymy może podejdzie ;)
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 770
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 278 razy
Podziękowano: 32 razy

Postautor: Damdodo » 7 lip 2018, o 14:13

Kup sobie płytę węglowa i wytnij. Ja tak już kilka razy robiłem.... :)
A jak ma być tymczasowo to wytnij z byle czego.
Ołówek też się sprawdzi.
Podstawowe zadanie statecznika to żeby łopatki nie dotykały ziemi przy starcie i lądowaniu....
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, Oxy2, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 734
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 50 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: mikegsx400 » 7 lip 2018, o 15:04

bizon pisze:Drugi otwór będzie ok :-)

Trzeci też zwykle jest ok :swir:
"Gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw - żeby na pewno nie było mnie w domu."
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 7994
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 724 razy
Podziękowano: 497 razy

Postautor: aikus » 10 lip 2018, o 00:38

blać MAJKI!!! :hammer: :hammer:
Szaleńcu jeden:)
Ja pierdziele jak dobrze zajrzeć znowu na forum...
:piwo2:
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 734
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 50 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: mikegsx400 » 10 lip 2018, o 06:51

A przy okazji: wiesz po co jest przegroda nosowa?











Żeby nie korciło :vhappy:
:piwo:
"Gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw - żeby na pewno nie było mnie w domu."
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 11 lip 2018, o 19:22

Przyszedł do mnie nowy popychacz węglowy. Na czym mam wkleić tą rurkę, wystarczy zwykły klej CA ( super gllu )? A i jeszcze jedno, pojawiły się też nowe solidy z lynxa, który najlepiej zastosować 16-17-18 T >?
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2130
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 153 razy
Podziękowano: 175 razy

Postautor: pkali » 11 lip 2018, o 20:08

Popychacza nie wklejaj na ca, tylko dwuskładnikowy epoksydowy.
Jeśli latasz na łopatach 360 załóż 16T.

Tapatalk
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 11 lip 2018, o 21:13

Oki, to jutro zakupię w Leroju Merlinie. A Do łopat 325 ? nie mam strecha.
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
Piotr_T
Domownik forum...
Posty: 489
Rejestracja: 13-06-2017
Lokalizacja: Józefosław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: Piotr_T » 11 lip 2018, o 23:08

Masz silnik 6S, ale krótkie łopaty... Domyślnie przy takim napędzie jest pinion 15T i taki powinien się sprawdzić do łagodnego latania. Ściągnij sobie z sieci manual do Miniaka, jest tam ładna tabelka (https://www.manualslib.com/manual/10725 ... e=6#manual).

Pozdrawiam,
Piotr.
Wirniki - Protos Mini 3S, ALZRC Devil 450 Pro V2 DFC, WLT V977
Śmigła - LIDLolek w wersji RC-Electric
Koła - WLT A979
FlySky FS-I6X
Awatar użytkownika
Bi0ly
Domownik forum...
Posty: 458
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: Bi0ly » 11 lip 2018, o 23:50

:piwo: Podziękował
Protos mini 6s, X360, DX9.

Pozdrawiam bi0ly :)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2130
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 153 razy
Podziękowano: 175 razy

Postautor: pkali » 13 lip 2018, o 10:20

@Bi0ly jak mocno masz naciągnięty pasek?

Tapatalk
protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx, dx9

sorry, nie mogłem się powstrzumać, najebany jestem :)

Wróć do „MSH”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości