Protos 500

Protos Mini, Protos, Protos Max
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 27 mar 2015, o 22:37

Zabrałem się dzisiaj wieczorkiem do wywalenia pręta za pomocą zestawu MSH51335,
spokojnie sobie składam i nagle co ja pacze...
:kopara:
Obrazek

... skubańcy do woreczka wrzucili mi dwa różne ramiona wodzików. Wychodzi na to, że w słonecznej itali nieźle się wino leje...
A teraz zmartwionko :(

Obrazek
Jest teraz lekka asymetria na tarczy, jak delikatnie nagnę ramiona to oczko wejdzie na kulkę. Niby na wodzikach nie ma jakichś wielkich przeciążeń, ale nie wiem czy powinienem to zlać..
Co myślicie?
Ostatnio zmieniony 29 maja 2015, o 20:31 przez valoos, łącznie zmieniany 1 raz.
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7165
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 27 mar 2015, o 22:47

nie naginał bym
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 27 mar 2015, o 22:57

Dali jeden zabierak od protosa mini.
Podaj adres to ci doślę właściwy.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 7 maja 2015, o 07:24

Jako że za chwilę będę i ja składał, chętnie przeczytam na co składając zwrócić uwagę.
W moim będzie stockowy silnik, FBL Brain, serwa Turnigy 616 na cyklice :

Model: TGY-616MG
Operating Voltage: 6.0V / 7.4V / 8.4V
Operating Speed: 0.07sec.60º / 0.06sec.60º / 0.05sec.60°
Stall Torque: 4.6kg.cm / 5.5kg.cm / 6.6kg.cm
Weight: 34g

takie samo chyba założe na ogonie lub mam ewentualnie RJX FS0521HV :

Moment obrotowy: 17kg-cm (6V) │ 19.5 kg-cm (7.4V) │ 21.3kg-cm (8.4V)
Szybkość: 0.07s (6V) │ 0.055 s (7.4V) │ 0.05s (8.4V)
Masa: 68 g

Tylko te serwa wchodza w gre, bo takie akurat mam w szufladzie :-)

Regulator - mam kilka do wyboru w szufladzie :

Hobbywing 50A 7Abec
Hobbywing 100A 10Abec
Sunrise 80A

Najbardziej chyba by pasował HW 100A, bec 10A z max obciążeniem do 25A w pikach (zgodnie z opisem producenta)

Z upgradów metalowy blok servo frame, pomarańczowe podwozie i łopatki ogonowe.

Zastanawiam się nad dumperami - twardsze od stockowych czerwone MSH czy białe lynxa ?

Zasilać będę parami juz posiadanych pakietów 3S2200 oraz 3S2600 , oraz nowymi pakietami gensace 6S2600 .
Mam zamiar przelecieć się też na 6S4900 , choc to juz bardzo ciężki pomysł :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 7 maja 2015, o 11:18

Tak myślałem że skończy się Protosem 500. Gratuluję :approve:

Serwa 616 będą ok na tarcze i ogon. Tego potwora Rjx zostaw do czegos większego.
Regulator 100A z mocnym becem będzie też ok o ile wejdzie ci w ramę.

Stockowy silnik jest bardzo mocny i przy ostrym lataniu (jakie lubisz) pakiety 2200 będą dostawać w dupe. Lepsze będą te 2600.

Dumpery polecam czerwone MSH. Tych białych Lynx nie probowalem ale trochę mnie ciagnie żeby sprawdzić. Na pewno do 3D mogą być bardzo dobre ale do speed raczej czerwone.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 7 maja 2015, o 11:31

Ok z serwami, dumperami zrobię jak podaleś.
Docelowo będę latał 6S2600, a te mniejsze to tak awaryjnie.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
subframe
Stały bywalec...
Posty: 140
Rejestracja: 17-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 26 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: subframe » 8 maja 2015, o 08:04

Sprawdziłem parametry tego silnika i regiel 100A to chyba za duży będzie..

Obrazek
pozdrawiam
Subframe
450PRO DFC, V977, 250GT
Me-109, Cessna 182
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 8 maja 2015, o 10:00

80A to już jest z zapasem, ja mam 100A w swoim i jest przesadzony, nigdy nawet leciutko ciepły nie był choć motor parzy...
oryginalny regiel ma 60A i daje rade (widziałem). pakiety 2200 nie dostaną w dupę jak skrócisz odpowiednio czas lotu, na takich leciutkich to i tak bedzie smigał że dostarczy odpowiednią dawkę adrenaliny w 2 minuty, dłuższy lot wymagałby półgodzinnej regenaracji pilota :)
pozdro
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 8 maja 2015, o 10:07

Pobóry generowane z silnika to jedno, ale serwa to co innego - przy mniejszym regulatorze będzie mniejszy bec, obawiam się czy nie spowoduje to problemów.
Koniecznie chce HW użyć, ten 50A ma niby w pikach do 75A, a bec 7a cont 15A burst.
Czyli teoretycznie jest perfekt biorąc pod uwagę specyfikację.
HW100 ma beca 10A burst 25A, czyli z zapasem.

Aikus, ty masz TGY616 - na jakim becu z nimi latasz ?
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6983
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 473 razy

Postautor: aikus » 8 maja 2015, o 20:30

Zrobilem moim cos kolo 40 lotow, wiec moge juz cos niecos o nim powiedziec.
Generalnie i ogolnie, stwierdzam, ze jest to najlepiej latajacy model jaki kiedykolwiek mialem.
Protos Mini, ustepuje mu nie wiele.
Roznice na korzysc Protosa 500 to:
1. rozmiar umozliwia zupelnie swobodna autorotacje
2. brak problemow z onewayem z racji jego troche innej konstrukcji.

Ciekawostka, ktora w tym wypadku miazdzy system jest... cena modelu i czesci - bardzo porownywalna z protosem mini.
Wyjatek stanowia tu pakiety - nie ma przebacz, te do Protosa 500 kosztuja ca. dwa razy tyle.

Natomiast wada Protosa 500 w porownaniu do Protosa Mini to - paradoksalnie jego rozmiar, choc jest to jedynie moje subiektywne odczucie. Chodzi o to, ze latajac 500tka nie czuje sie tak beztrosko i swobodnie jak 450tka, utrudnia mi to przelamywanie sie przy wykonywaniu po raz pierwszy nowych manewrow.
Roznica nie jest duza, ale jednak istotna.
No i druga wada Protosa 500m juz nie subiektywna to jego podwozie.
Masakra. Plozy kruche i lamliwe, nie do kupienia oddzielnie, tylko razem z goleniami.
GOlenie - pancerne niczym 450tkowa Gorilla - jak najbardziej do kupienia oddzielnie. :masakra: :masakra: :masakra:
Normalnie jakby makaroniarze bali sie zrobic cos idealnego - ta jedna rzecz musiala byc spieprzona, jesli nie w samym modelu to chociaz w temacie czesci zamiennych, hie hie... :rotfl:
Oczywiscie problem to zaden - metalowe rurki (akurat mam miedziane, aluminiowe bylyby lzejsze, a najlepsze bylyby plastikowe), lekko zagiete na koncach i gotowe.


Tyle ode mnie.
Zaczynam wątek bo Protosow 500 juz kilka w naszym gronie jest, a jeden za chwile sie wzniesie... wiec bedzie co rozwijac:)
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6983
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 473 razy

Postautor: aikus » 8 maja 2015, o 20:38

Regiel mam YGE 60A (ten z Protosa Mini - nareszcie zacząl sie odrobinke grzac - w Protosie Mini sie nudzil).
BEC - Sunrise 6 / 8A, 5,5V od Kenobiego.
Szarpiac gwaltownie wszystkimi serwami na raz i obciazajac je nie udalo mi sie zdusic napiecia bardziej niz do 5,3V (nominalnie 5,5).
Mam cztery razy TGY616.

Tak naprawde Tobie tylko regiel bym radzil mocniejszy, bo jak Ty zaczniesz cisnac tego Protosa tak jak cisniesz miniaka to 60A moze sie okazac za malo...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2696
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 8 maja 2015, o 20:57

Pakiety ładuj i jutro polatamy prosiakami :-)
Jako że mojego jeszcze nie będę miał w weekend może dasz na chwilę polatac swoim :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6983
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 473 razy

Postautor: aikus » 8 maja 2015, o 22:01

Nie da rady - wyjechany jestem na weekend... :cry:
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 9 maja 2015, o 19:16

To ja jeszcze w temacie pakietów - owszem lipole są 2x droższe niż do miniaka, ale nic nie stoi na przeszkodzie, żeby latać protosem 500 na podwójnych 3s.
U mnie 450 pro poszło na sprzedaż, ale nadal korzystam z trzech par Turnigy 60C 2200mAh w protosku. Mało tego, bez większego problemu można na polecieć na pojedynczym 3s, ale już pofikać bym się bał.
(btw. chętnie bym kiedyś sprawdził jak na pakiecie 3s protosek rodzi sobie z asymetrycznymi spinblades'ami)
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1920
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 162 razy

Postautor: pkali » 9 maja 2015, o 20:45

A czy zastosowanie dwóch identycznych pakietów 6s 1250mAh łączonych równolegle wchodzi w grę, czy są jakieś przeciwwskazania?

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 9 maja 2015, o 20:48

Jesli sa w tym samym stanie to nie ma przeciwskazań.
Jesli w różnym to ten lepszy bedzie bardziej rozładowany po locie.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6983
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 473 razy

Postautor: aikus » 9 maja 2015, o 21:40

@ valoos, oczywiscie, ze tak mozna i ja dokladnie tak latam.
Jesli masz 450tke na 6s to laczysz pakiety rownolegle, jesli na 3s to szeregowo, ale tak czy siak potrzebujesz dwoch pakietow do jednego lotu.
Majac 12 pakietow 3s2200 szedlem na pole i robilem 12 lotow 450tka / miniakiem.
A teraz ide robie 6 lotow Prosiakiem i ... zrobilbym jeszcze ze szesc...;)

EDIT: ale tak: to o czym piszesz to kolejna z niebywalych cech (i zalet) Protosa 500. Mozna do niego wlozyc prawie ze doslownie cokolwiek i on na tym poleci.
Poleci na 3s2200? Poleci.
Poleci na 6s 5000? Owszem!! Tak jest - nawet z taka cegla poleci. Ja nie probowalem, ale Kula probowal.
Ostatnio zmieniony 9 maja 2015, o 22:08 przez aikus, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 9 maja 2015, o 22:01

Różnorodność pakietów na jakich można latać Protosem 500 jest naprawdę ogromna.

Latałem na takich zestawach i pakietach:

2 x 3s 2200 25C - soft 3D koło 3 minut
2 x 3S 2200 45C - normalne 3D koło 3 min
2 x 6S 1250 45C - wszystko co się da 3,5 min
6s 2650 35C
6s 2950 35C
6s 3800 45C - rewelacja !!! nie spodziewałem się że będzie taki ogień mimo masy pakietu ponad 600 g.

Te wszystkie pakiety bez problemu mieszczą się pod kabinkę.

Latałem też na 6s 5000 35C (zippy compact) ale to juz raczje bez kabinki (choć pod tę kabinkę lexanową wchodza na siłę)

Jak dla mnie, to jest dodatkowy ogromny atut Porotsa 500, poza tym, że lata bajecznie 8-)
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 6983
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 670 razy
Podziękowano: 473 razy

Postautor: aikus » 9 maja 2015, o 22:55

No wlasnie! Ja jeszcze tylko dodam, dla zobrazowania skali, co to w slowniku Kuli znaczy "Soft 3D".
No wiec jest to mniej wiecej to co u mnie znaczy "hard 3D" :rotfl:
Ja na pakietach 2x 3s2200 25C twardo latam 4 minuty i mam okolo 3,75/s po locie, a jak cwicze zawisy na plecach, to ... uwaga uwaga - wracaja stare czasy kiedy moge spokojnie wydluzyc czas lotu do 5 minut:D:D:D
Ale to tylko pod warunkiem, ze przez caly pakiet beda zawisy, no i kilka flipowe (najlepiej max dwa - na poczatku i na koncu).
Jak tylko troche pofikam wiecej to juz pakiety gorące i miekkie - trzeba ladowac wczesniej.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 10 maja 2015, o 06:36

Michał latał też na 4s. Założył 18T i protos śmigał :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe

Wróć do „MSH”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości