Protos 500

Znajdziesz tu również Protosy MSH...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 4 sie 2019, o 11:35

Cześć Misiaki, to znowu ja, z kolejnym problemikiem. W ostatnim locie zjarał mi się esc oryginalny, 60A brandowany przez Scorpiona. Heli po koślawej autorotacji pierdyknął leciutko na płozy (mam beca do zasilania avioniki) i chyba nic się nie stało, nawet płozy wzmocnione szprychami są całe :)
Niemniej jednak regiel trup. Loguje się takim marniutkim szeptem, ledwo słyszalnym. Pika ilość cel, ale motor nie drgnie nawet "na zapych".

Noooo to pytanie do Was o regiel jaki mógłbym kupić. Musi wejść w ramę, pod pakiet! Pierwsza myśl to yep/yge (mam ich kilka plus karta). Tak z 80A bo latam spokojnie, ale finalnie chce używać łopat 470 więc może 100A potrzebne? Coś czuję, że będzie problem to upchać...

Wymienię też serwa cykliki, bo potrzebuję drugi komplet. Rozumiem że KST których milion fotek ostatnio wstawiacie to najrozsądniejszy wybór?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2836
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 107 razy
Podziękowano: 154 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 4 sie 2019, o 11:42

100A do łopat 470 mm to chyba przesada
Oxy4, Gaui X3, Oxy 4 Max, XL Power 550
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 sie 2019, o 15:30

Też tak myślę, tym bardziej przy wadze protosa .
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » 4 sie 2019, o 16:21

Mam Protosa 500 na łopatach 470 i regiel 60A Hobbywinga jest w 100% wystarczający. Mieści się elegancko w ramie pod pakietem... po locie jest delikatnie ciepły - na pewno nie gorący :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 907
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: mikegsx400 » 4 sie 2019, o 20:15

Ja mam YEPa 60A i też łopaty 470 i wczoraj znowu spadłem w kartofle, przez jakieś odcięcie, sterowanie było, było blisko , druga minuta na pakiecie... więc zacząłem mieć wątpliwości czy ten YEP nie jest za cienki :/
Pakiety 3300, 60C jeśli to ma jakieś znaczenie...
Także też śledzę temat bo będę myślał nad zmianą ESC.
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2836
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 107 razy
Podziękowano: 154 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 4 sie 2019, o 20:17

A HW 80A wejdzie?
Oxy4, Gaui X3, Oxy 4 Max, XL Power 550
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 4 sie 2019, o 20:58

dawo pisze:Mam Protosa 500 na łopatach 470 i regiel 60A Hobbywinga jest w 100% wystarczający. Mieści się elegancko w ramie pod pakietem... po locie jest delikatnie ciepły - na pewno nie gorący :)
Dawo, jakie pakiety używasz? Ja mykam na 2600, więc jest lżej niż przy 3300.

Lecisz na BECu z tegoż regla? Jakie dokładnie serwa masz zainstalowane?

Mój oryginalny regjel 60A się chyba po prostu zużył. Nic nie jest wieczne, a nie pracował z jakimś wielkim zapasem, krety też były (w tym jednym u mnie nie oberwał, ale Mr. Aikus coś tam wlutował na miejsce ori kondensatorów, więc coś było na rzeczy). W ogóle to regiel może być naprawialny. Pewnie padł jakiś mosfet. Niestety szkoda mi na to czasu w sezonie. Przyszło mi jeszcze do głowy, że wczoraj kilka i dziś dwa loty kończyłem z krzywą 60% (z govem z regla), coby sobie celność i ładność lądowań poćwiczyć. Normalne loty z tym ostatnim włącznie na 75%. Może to go dobiło? W sensie mosfety...

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Ostatnio zmieniony 4 sie 2019, o 20:58 przez SeKLeS, łącznie zmieniany 1 raz.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 907
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: mikegsx400 » 4 sie 2019, o 20:59

Nie, pod półką jest ok 33mm.

hmm
Chyba że pionowo od środka ramy...



Edyta:
tak na pewno nie wiejdzie, także max 33mm jesli ma być pod półką.
Ostatnio zmieniony 4 sie 2019, o 22:14 przez mikegsx400, łącznie zmieniany 1 raz.
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » 4 sie 2019, o 21:08

Ja tez latam na 2600 gensach, używam beca z tego regla i mam założone jakieś fajne Mksy tylko nie pamiętam numerów ale wbudowany bec ma 5A i daje z nimi radę. Nie miałem żadnych przygód z Prosiakiem odkąd mam ten regiel i naprawdę go polecam :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » 4 sie 2019, o 21:11

Aaa na pakietach Majka 3300 tez latałem w tej konfiguracji i tez było ok :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 8 sie 2019, o 15:07

Dobra, poklikane. Nie kombinuję z wynalazkami, wybrałem już sprawdzone, czyli hobbywing 60A z kartą i serwa DM1531S. Do nich przynajmniej widzę zębatki na ali. Czekamy więc na prezenty z drugiego końca świata.

P.S. Macie pomysły, czym mogę zastąpić oryginalne okucia plastikowe? Przestały mi się "podobać", chcę coś z alu. Szpindel 5mm występuje np w devilach. Zmierzę dziś hub prosiaka i może coś dałoby się dobrać.

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 sie 2019, o 06:28

Jak ta sama średnica szpindla to raczej dobierzesz. Najwyżej nad więcej podkładek.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 22 sie 2019, o 21:06

dawo pisze:Mam Protosa 500 na łopatach 470 i regiel 60A Hobbywinga jest w 100% wystarczający. Mieści się elegancko w ramie pod pakietem... po locie jest delikatnie ciepły - na pewno nie gorący :)
Przyszedł i mój. Programator kosztował sporo, a jakość wykonania... Normalnie żart. No ale mniejsza o to!
Podpowiedz proszę, jak sobie ten regielek ustawiłeś w prosiaku. Silnik masz oryginał msh?

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » 22 sie 2019, o 21:30

Jutro jak dam rade to podepnę programator i napisze co mam ustawione, sam programator jakością nie powala ale lepszy jest niż goła płytka elektroniki :) a działa też z innymi regulatorami - u mnie w samochodowym zadziałał :)
Tak mam fabryczny silnik. Jak ktoś pamięta ustawienia regla to nich się nie krępuje :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 907
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 47 razy

Postautor: mikegsx400 » 22 sie 2019, o 21:59

Dawo dawaj ustawienia, bo ja też planuj przesiadkę na HW, jak jeszcze raz mi spadnie :D
Nic nie wku*wia Polaka bardziej niż wszystko.
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » 22 sie 2019, o 22:01

Eeee za ciemno i za późno ;) zwyczajnie jestem po robocie zjechany i zaraz padnę.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1618
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: SeKLeS » 23 sie 2019, o 06:15

dawo pisze:Eeee za ciemno i za późno ;) zwyczajnie jestem po robocie zjechany i zaraz padnę.
Spokojnie, masz cały dzień :) Dziś mam zamiar to upchnąć i w weekend polatać. Potem gdy tylko przyjdą serwa, wymieniam je i wracam do łopat 470. Zobaczymy, co się pierwsze rozpadnie... :D

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » 23 sie 2019, o 23:41

Dobra zabrałem się dopiero teraz, to po kolei:

1. Flight mode - heli stogov
2. Lipo cells - auto calc
3.cutoff type - soft cutoff
4. Cutt off volt - 3,0 v
5.bec voltage - 7,4v
6. Start up time - 10s
7.gov param p - 4
8.gov param i - 5
9. Ar time - 25s
10. Rastart accel 1,5s
11. Brake type - disabled
12. Brake force - 0%
13. Timing - 15deg
14. Motor rotate - ccw
15. Active fw - enabled
To tyle, wiem że niektóre ustawienie są oczywiste lub zależne od innych zmiennych ale podałem wszystkie :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17326
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1571 razy
Podziękowano: 768 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » wczoraj, o 06:20

AR time niebezpiecznie wysoki. 25 sekund raczej nim nie będziesz rotował więc zwiększają ryzyko że przez pomyłkę rozkrecisz go przy sobie w ciągu 1.5s... dałbym max 15sekund.
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1441
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: dawo » wczoraj, o 09:04

Zawsze można zmienić :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)

Wróć do „XLPower”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość