MSH Protos 500 (starsza wersja)

Znajdziesz tu również Protosy MSH...
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1725
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: SeKLeS » 24 sie 2019, o 13:17

1. Flight mode - heli stogov - jaka była Twoja procedura? Najsłabszy pakiet naładowany do pełna, idle up na 85% i rozkręcić wirnik do końca?
2. Lipo cells - auto calc - ok
3.cutoff type - soft cutoff - ok
4. Cutt off volt - 3,0V - tylko 3V. Tyle to mógłbym ustawić przy moich trupach, ale tak niski poziom dla zdrowych pakietów, niewiele chyba pomoże?
5.bec voltage - 7,4v - tutaj muszę sprawdzić ile akceptuje brajan i moje serwa.
6. Start up time - 10s - ok
7.gov param p - 4 - ok
8.gov param i - 5 - ok
9. Ar time - 25s - hmmm nie będę rotował na prosiaku, więc...
10. Rastart accel 1,5s - nie zmieli się nic?
11. Brake type - disabled - ok
12. Brake force - 0% - ok
13. Timing - 15deg - u mnie 18, tyle co w starym reglu było. Silnik przewijany, więc muszę popatrzeć na temp i piki prądu...
14. Motor rotate - ccw
15. Active fw - enabled -bok

Dziś zobaczymy, co z tego będzie...



Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
dawo
Lider forum...
Posty: 1631
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 41 razy

Postautor: dawo » 24 sie 2019, o 15:44

Ja specjalnie nie zastanawiałem się odnośnie gov - naladowalem pakiet na maxa ustawiłem chyba 60% płaską gazu i rozkrecilem wirnik na jakieś 20 sek. Generalnie niektóre ustawienia można doszlifować :)
Koniecznie daj znać jak będzie po oblocie.
Heli: 450, V922, 2x250, Protos 380, Protos 500,Trex 600
Samoloty: Combat, FunCub, EFX racer, Extreme Flight Extra 300 oraz MX-S, Sebart Engel, Skrzydło, 2xF16, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels
Drony: quad 250 i QX 90,
Samochodziki: Traxxas Rustler i Rustler 4x4, Summit
DX7S :)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 sie 2019, o 19:56

Lipo cell lubię ustawiać na sztywno. Nie wiem jakie regiel ma przypisane zakresy więc wolę nie ryzykować że głęboko rozładowanego 6s Izba za lipo 5s
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 24 sie 2019, o 20:08

miruuu pisze:Lipo cell lubię ustawiać na sztywno. Nie wiem jakie regiel ma przypisane zakresy więc wolę nie ryzykować że głęboko rozładowanego 6s Izba za lipo 5s

Trzeba szybko liczyć, przecież wyraźnie pika ile wykrył cel :-)
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 sie 2019, o 20:49

Bez excela nie umiem ... :(
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...
Posty: 386
Rejestracja: 07-06-2015
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: radekfran » 12 sty 2020, o 15:38

Hej !

Dzięki niesamowitej promocji w Rcmaniaku stałem się posiadaczem następnego , tym razem nieco większego z prosiaków . Sam nie wiem dlaczego , kiedyś byłem zdecydowanie uprzedzony do tej marki , w tej chwili jak dla mnie nie ma lepiej latających modeli . Przygodę z Protosem zainicjował Xl Power 380 i w tej chwili tym modelem śmiga mi się najlepiej :) . Umieszczam filmik z dzisiejszego oblotu P500 . Musze jeszcze parę detali dopracować ale już sprzęt lata rewelacyjnie . Mam nadzieję ,że wczuje się w niego ,tak jak w XLa .


YouTube
Pozdrawiam Radek

Logo 550 , 400 SE, Goblin 550 , 500, Protos 380 ,Protos 500 , Xl Power 380 .
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1403
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: Carson » 12 sty 2020, o 20:14

Ladnie :) jakie masz lopaty? 470-480mm?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18249
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1658 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 12 sty 2020, o 21:05

Wtrace się że bardzo dobrze mi się latało na alignach 470
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...
Posty: 386
Rejestracja: 07-06-2015
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: radekfran » 12 sty 2020, o 21:14

Carson pisze:Ladnie :) jakie masz lopaty? 470-480mm?


Na ta chwilę na Rotor-Tech 480
Pozdrawiam Radek

Logo 550 , 400 SE, Goblin 550 , 500, Protos 380 ,Protos 500 , Xl Power 380 .
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 690
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: gumi » 13 sty 2020, o 11:13

Radku,jaki regulator ostatecznie został zastosowany w Prosiaku P500?
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...
Posty: 386
Rejestracja: 07-06-2015
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: radekfran » 13 sty 2020, o 22:15

gumi pisze:Radku,jaki regulator ostatecznie został zastosowany w Prosiaku P500?



Latam na HV 60A V4 , w zupełności starcza , poza tym większy nie chciał wejść :) .
Pozdrawiam Radek

Logo 550 , 400 SE, Goblin 550 , 500, Protos 380 ,Protos 500 , Xl Power 380 .
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1403
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: Carson » 13 sty 2020, o 23:29

radekfran pisze:
gumi pisze:Radku,jaki regulator ostatecznie został zastosowany w Prosiaku P500?



Latam na HV 60A V4 , w zupełności starcza , poza tym większy nie chciał wejść :) .

Waga piorkowa :D G380 wymaga wiekszego
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 690
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: gumi » 14 sty 2020, o 07:41

Pytam, bo mi kiedyś Prosiak P500 na łopatach 480 przy prądzie 92A się wyłączył.
Awatar użytkownika
radekfran
Domownik forum...
Posty: 386
Rejestracja: 07-06-2015
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: radekfran » 14 sty 2020, o 08:35

Carson pisze:
radekfran pisze:
gumi pisze:Radku,jaki regulator ostatecznie został zastosowany w Prosiaku P500?



Latam na HV 60A V4 , w zupełności starcza , poza tym większy nie chciał wejść :) .

Waga piorkowa :D G380 wymaga wiekszego



Mój P 500 do lotu z pakietem waży prawie tyle co G 380 :)

80966971_3095404964017208_7395517905107943424_n.jpg


Poza tym w G380 miałem ESC 50 A i w zupełnośći mi starczał ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam Radek

Logo 550 , 400 SE, Goblin 550 , 500, Protos 380 ,Protos 500 , Xl Power 380 .
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 690
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 18 razy

Postautor: gumi » 14 sty 2020, o 08:53

Mnie do łopat 420 i spokojnego latania także wystarczał HW-60.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4278
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 345 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 sty 2020, o 09:18

Mi do dzikowania na 420 też wystarczył HW60.
To zależy od silnika, wydajności baterii i stylu latania.

Tylko raz udało mi się zmusić HW60 do piszczenia z gorąca, ale było pod 40'C na dworze i ostro męczyłem 380 na najwyższych obrotach.
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3184
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 128 razy
Podziękowano: 175 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 lut 2020, o 16:56

W innym wątku pisałem, że wirnik główny w P480 jest taki sam jak w P500 za wyjątkiem wału głównego.
Zmierzyłem wymiary wału P480, żeby posiadacze P500 mogli sprawdzić, czy mogą go zastosować u siebie w modelu:

Średnica: 7,94 mm
Długość: 147,30 mm
Średnica otworów: 3 mm
Odległość środków otworów na wkręty od końcówki wału: 4 mm i 14,65 mm
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1102
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: mikegsx400 » 2 lut 2020, o 17:08

Jako że mam akurat pod ręką i wal i suwmiarkę do podaje wymiary do starego P500:

Średnica: 7.9mm
Długość: 151.1mm
Średnica otworów : 3mm
Odległość: 4mm i 15mm
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
PiotrS
Olimp forum
Posty: 3184
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 128 razy
Podziękowano: 175 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 2 lut 2020, o 17:11

Czyli praktycznie takie same wały
Trzeba będzie snapy głębiej nakręcić na popychaczach.
XLPower i Protos rc-heli.pl
Awatar użytkownika
Bi0ly
Elita forum...
Posty: 940
Rejestracja: 09-12-2014
Lokalizacja: Krosno
Podziękował: 37 razy
Podziękowano: 25 razy

Postautor: Bi0ly » 3 lut 2020, o 02:53

radekfran pisze:
Carson pisze:Ladnie :) jakie masz lopaty? 470-480mm?


Na ta chwilę na Rotor-Tech 480


Jakie Obroty sobie ustawiłeś na idlach przy tych łopatach ?
MSH 380 \XL 380\ Goblin 550\2 x Oxy 2 \XL 480- DX9

Pozdrawiam Bi0ly - nie męcz się, wystarczy bioły ;)

Wróć do „XLPower”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości