XL Power 520/550

Znajdziesz tu również Protosy MSH...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sie 2019, o 17:31

Haha, nie moja wina że jest taki fajny
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2417
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 196 razy

Postautor: pkali » 25 sie 2019, o 17:38

Mój też dzisiaj polatał. Za mną 18 pakietów. Loty na betonach więc dostępny kawał nieba.
Jechałem z myślą ustawienia gova, skończyło się na tym, że podpiąłem programator, przeklikałem wszystkie pozycje, ustawiłem na sztywno ilość celi, wyłączyłem cutoff, zwiększyłem napięcie serw, a reszta została domyślnie. Governor został na elf. Helik lata dobrze, może kiedyś to zmienię.
Jak zwykle nie wiem na jakich latałem obrotach, muszę kiedyś zmierzyć. W nadajniku mam ustawiony thrl na 80%.
Jeśli ktoś lubi szybkie flipy domyślne 10 stopni dla cykliki może okazać się za mało. U mnie stanęło na 12 st.

@PiotrS wspominał o blokowaniu orczyków o obudowę serw. Ja niczego takiego nie zaobserwowałem. Maksymalne jednoczesne kąty jakie udało mi się osiągnąć bez blokowania to 12 na skoku ogólnym i 14 na cyklice.

Jeszcze ze spostrzeżeń - przy łopatach 515 hobbywing 120A bez wiatraczka grzeje się nieznacznie, spokojnie można go dotknąć po kilku następujących po sobie lotach. Silnik dołączany do kita grzeje się trochę bardziej, ale mniej od skorpiona, którego mam w x3.
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sie 2019, o 18:36

A do ilu stopni może się grzac ten regiel żeby było ok?
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3526
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 sie 2019, o 21:14

Ustaw sobie ostrzeżenie na 75°C i alarm na 85°C.
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 877
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Carson » 25 sie 2019, o 21:27

miruuu pisze:Haha, nie moja wina że jest taki fajny


gdzie film z oblotu z kretem na koncu?
X360 / 450 FBL / FS-i6
When you are dead, you don't know you are dead. It's pain only for others.
It's the same thing when you are stupid.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sie 2019, o 21:40

Nie ma kreta,nie ma filmu :(
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 877
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 24 razy

Postautor: Carson » 25 sie 2019, o 21:52

czyli oblot to sciema!
X360 / 450 FBL / FS-i6
When you are dead, you don't know you are dead. It's pain only for others.
It's the same thing when you are stupid.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sie 2019, o 21:56

Oblot był, ale nagrywać nie było co bo wielkość czasu to sprawdzanie i podnoszenie gaina (jakby było co gdyby było wszystko ustawione... ).
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1642
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 25 sie 2019, o 22:00

mwx pisze:Ustaw sobie ostrzeżenie na 75°C i alarm na 85°C.
Gdzie to można ustawić w reglu? Widzę w programatorze jakieś dwie temp, ale nie wiem, co one oznaczają. Zawiedziony jestem natomiast faktem, że nie ma wskazań max prądu. Znaczy się jest i pokazuje ZERO...

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 sie 2019, o 22:37

No ja temp mam podana w nadajniku właśnie, tak jak napięcie lipo, zużycie mAh, bieżący prąd itd...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3526
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 25 sie 2019, o 23:18

SeKLeS pisze:
mwx pisze:Ustaw sobie ostrzeżenie na 75°C i alarm na 85°C.
Gdzie to można ustawić w reglu? Widzę w programatorze jakieś dwie temp, ale nie wiem, co one oznaczają. Zawiedziony jestem natomiast faktem, że nie ma wskazań max prądu. Znaczy się jest i pokazuje ZERO...

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka


Mówię o telemetrii i ustawianiu alarmów w nadajniku. Pytanie na ile można wierzyć telemetrii Hobbywinga.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 871
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 26 sie 2019, o 00:18

Pomiar mAh to super sprawa, o ile jest coś warty. Lepiej się lata na mAh niż ze zwykłym timerem. W kopterkach w FC praktycznie zawsze trzeba to ręcznie skalibrować, z fabryki wychodzi kompletnie z czapy. W reglu jakoś się da to skalibrować/ustawić?
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3526
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 sie 2019, o 07:06

Nie, ale w Brainie można. W przypadku HW to Brain całkuje sobie natężenie po czasie i oblicza mAh, więc to nie może być idealnie dokładne.
Należy podchodzić do tego z ograniczonym zaufaniem, oprócz pomiaru mAh timerek też powinien być ustawiony. No i alarm ustawiony na niskie napięcie, chociaż po sieci krążą płoty że w tej kwestii HW potrafi ściemniać.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17448
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1587 razy
Podziękowano: 776 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 26 sie 2019, o 09:01

Dokładnie. Ja nadal latam z timerem. Pozostałe info telemetryczne to bardziej jako informacje dodatkowa.

Co do dronów to tym chętniej się wypowiem bo się na nich nie znam... Tam z założenia się kalibruje bo w większości przypadków ta informacje nie płynie z regla tylko jest zwykłą estymacją. Tutaj informację podaje regiel. Pewnie nie jest idealna, ale jednak coś to mierzy w przeciwieństwie do wielu FC, gdzie prąd nie jest mierzony a jedynie estymowany (np. w whoopach itp, do których przypuszczam, że się odnosisz).
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3526
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 sie 2019, o 10:21

Nawet w przypadku rzeczywistego pomiaru prądu przez ESC dokładność pomiaru mAh będzie obarczona błędem, bo częstotliwość próbkowania jest ograniczona, a w czasie lotu przecież pobory zmieniają się bardzo szybko i często.
Dlatego Brajan udostępnia możliwość korekty tych obliczeń, tak żeby je dostosować do swojego sposobu latania. Tylko wątpię żeby na tej planecie znalazł się ktoś kto miałby ochotę się w to bawić.

mah correction.PNG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 871
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 144 razy
Podziękowano: 27 razy

Postautor: gcze » 26 sie 2019, o 10:40

miruuu pisze:Dokładnie. Ja nadal latam z timerem. Pozostałe info telemetryczne to bardziej jako informacje dodatkowa.

Co do dronów to tym chętniej się wypowiem bo się na nich nie znam... Tam z założenia się kalibruje bo w większości przypadków ta informacje nie płynie z regla tylko jest zwykłą estymacją. Tutaj informację podaje regiel. Pewnie nie jest idealna, ale jednak coś to mierzy w przeciwieństwie do wielu FC, gdzie prąd nie jest mierzony a jedynie estymowany (np. w whoopach itp, do których przypuszczam, że się odnosisz).

Ja też się nie znam, więc chętnie się o to pokłócę :-) Ostatnio właśnie się z tym szarpałem w kopterze i są dostępne 3 warianty tego pomiaru w zależności od FC i podłączonych regli:
1 telemetria z regla
2 pomiar A z regla
3 ściema udająca coś tam, cholera wie po co.
U mnie był to wariant 2 i trzeba było to skalibrować, fabrycznie błąd przekraczał grubo 30%

Jest to w kopterze wygodne bo tutaj timer może baaardzo zawieść jak masz akurat fantazję i ciężkie palce na throttle, w heliku jakoś jednak równiej to użycie mAh następuje.

mwx pisze:Nawet w przypadku rzeczywistego pomiaru prądu przez ESC dokładność pomiaru mAh będzie obarczona błędem, bo częstotliwość próbkowania jest ograniczona, a w czasie lotu przecież pobory zmieniają się bardzo szybko i często.
Dlatego Brajan udostępnia możliwość korekty tych obliczeń, tak żeby je dostosować do swojego sposobu latania. Tylko wątpię żeby na tej planecie znalazł się ktoś kto miałby ochotę się w to bawić.
mah correction.PNG

Nie tak szybko i często jak w kopterze, choćby z uwagi na zasadę jego działania (stabilizacja jest realizowana ciągiem silinków, tak jak wykonywanie wszystkich manewrów, a regle są 4) . Bez problemu udało mi się to ustawić tak, że pokrywa się to ze wskazaniem ładowarki z dokładnością do kilku/kilkunastu mAh na pakiet.
Kalibracja to zabawa na kilka pakietów, banał.
Latasz na timerze, potem ładujesz pakiet w charge, korekta w stosunku do tego co pokazał brain/FC i ponowny lot. W sumie to trzeba tylko zapisać sobie użycie na tym jednym pakiecie, a potem naładować go oddzielnie.
Z tym, że faktycznie w heliku ma to niewielkie znaczenie, timer jest wystarczający.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2931
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 111 razy
Podziękowano: 160 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 8 wrz 2019, o 07:52

Wczorajszy lot AdamP


YouTube
XLPower i Protos https://rc-heli.pl/
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2417
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 196 razy

Postautor: pkali » 18 wrz 2019, o 13:28

No, teraz widać, że to kuzyni ;)
Obrazek

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1642
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 18 wrz 2019, o 22:13

Amelininiowa głowica do protosa. Chcę taką. Moris ! Załatw to!

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1461
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: dawo » 19 wrz 2019, o 07:17

przecież to same okucia amelinowe :)
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)

Wróć do „XLPower”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość