Serwo KST-115

Gdy je o coś prosisz, wzruszają ramionami...
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 27 lip 2013, o 20:21

Mnie też uderzała fala nacisku marketingowego na modelarzy że stare to już be a tylko nowe to cacy. "Stare" serwa też się świetnie sprawdzały.
Ale... Ja bym tu jeszcze widział ogólny postęp w technologii (więc nowość jakoś trzeba to promować), bardzo możliwe też że zaawansowani piloci tego właśnie oczekiwali bo oni na swoim poziomie mogli odczuwać znaczące różnice.
Poza tym pojawiły się wynalazki jak FBL gdzie my do końca nie wiemy jak szybkie serwa wpływają na jakość sterowania.
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 28 lip 2013, o 06:52

Problem w tym, że mało kto robi nowe serwa. Jedyną firmą, która coś próbuje w tym zakresie osiągnąć jest MKS. Pozostali ewentualnie kopiują MKS-y, albo produkują od lat to samo bo i tak się sprzeda. W tych serwach MKS 95, KST 115 itd. nowością jest duży silnik. Jest on tak duży, że nie mieści się w obudowie. W miejscu gdzie jest naklejka po bokach serwa jest wycięcie w obudowie, a naklejka przylega do silnika. Większy silnik to lepsze parametry, do tej pory nieosiągalne przy tej wielkości serwach.
Co do nowości, to czekamy na małe serwa bezszczotkowe. Do tej pory pojawiło się kilka z wagi ciężkiej - tych największych. Niestety cena jak za nowość poraża. Za to trwałość powinna być bardzo wysoka.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 23 lip 2015, o 16:06

Witam, mam pytanie, po wymianie zębatek po krecie, moje serwo merda orczykiem, jak pies ogonem gdy po tygodniu zobaczył ukochanego właściciela... Do tego w ciągu chwili osiąga chyba temperature słońca :(
Czy to znaczy że serwo już na złom może iść? :wall:
Uprzedzając jakieś pytania, to nie brain, ani apka itp. bo sprawdzałem na innych kanałach.
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 638
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: AdamP » 23 lip 2015, o 16:43

Wyczyść potencjometr, pewnie smar się dostał ;) a jakie to serwo
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 23 lip 2015, o 16:58

AdamP pisze:Wyczyść potencjometr, pewnie smar się dostał ;) a jakie to serwo

W temacie jest napisanie ;)
Ale skoro pytanie padło, KST 115MG
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 638
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: AdamP » 23 lip 2015, o 17:03

Ale jestem dziś bystry :masakra:
a reaguje na drąga (serwo oczywiście)
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2078
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 93 razy
Podziękowano: 119 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 23 lip 2015, o 17:13

nie jest skręcony dekielek za bardzo?
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 23 lip 2015, o 17:15

Nic nie reaguje, od momentu podpięcia zasiliania skacze jak głupie.
Zdjąłem pokrywkę(gwarancji nie ma) i nie wiem jak i czym ten potencjometr przeczyścić, bo jest jakby wklejony.

@PiotrS
Sprawdzałem bez i z dekielkiem, cały czas to samo.

Poza tym, dwa pozostałe serwa po wymianie bez problemów chodzą, a takie same procedury pzeszły.
Prosiak z gatunku miniaczego
Gajos

Postautor: Gajos » 23 lip 2015, o 17:22

Ja bym najpierw sprawdził dokładnie omomierzem, czy są skoki rezystancji, a dopiero ewentualnie potem psiknął, jak Koledzy radzą.
Po prostu - dostępne u nas psikadła do potencjometrów robią na dalszą metę więcej szkód, niż korzyści. Tandeta i tyle.
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 638
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: AdamP » 23 lip 2015, o 18:02

to jeszcze zdejmij zębatki i podłącz zasilanie, pokręć potencjometrem, jeśli silnik nie daje znaku życia to niestety kaplica :gas: natomiast jak działa to znaczy że jakieś drobinki zmielonych starych zębatek blokują mechanizm i należy zrobić płukankę w spirytusie :)
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 23 lip 2015, o 18:27

AdamP pisze:to jeszcze zdejmij zębatki i podłącz zasilanie, pokręć potencjometrem, jeśli silnik nie daje znaku życia to niestety kaplica :gas: natomiast jak działa to znaczy że jakieś drobinki zmielonych starych zębatek blokują mechanizm i należy zrobić płukankę w spirytusie :)


Jak miałem tylko tą zębatkę (orzczykową) założoną, to silnik się kręcił w jedną, jak zrobiłem jakiś tam obrót orczykiem to zaczął w drugą kręcić, ale kręcił kręcił i nie przestawał.
Ostatnio zmieniony 23 lip 2015, o 18:41 przez hantom, łącznie zmieniany 2 razy.
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 638
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: AdamP » 23 lip 2015, o 18:36

Ja leje do kieliszka spiryt, wrzucam zębatki i bełtam, potem wyławiam po jednej i czyszcze pęzelkiem, którego zajumałem dzieciakom:) następnie składam o smariję wazeliną kosmetyczną od MLP

Wysłane z mojego HTC One S przy użyciu Tapatalka
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 23 lip 2015, o 18:41

Jeszcze jedno, ten potencjometr powinien mieć jakiś ograniczony zakres ruchu czy może się kręcić ile chce? Bo u mnie jest ta druga opcja.
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
AdamP
Elita forum...
Posty: 638
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Góra Kalwaria
Podziękował: 73 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: AdamP » 23 lip 2015, o 20:20

powiem tak: ten typ tak ma :D
Kto grubo lata, jebnąć musi.
T-Rexy i Gobliny Futaba T14SG
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 23 lip 2015, o 21:47

Zrobiłem kuracje alkoholem(ruski spirytus :D), do jutra niech sobie odparuje dobrze i poinformuję o wynikach.
Prosiak z gatunku miniaczego
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14830
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lip 2015, o 03:33

... o ile wzrok wróci ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 24 lip 2015, o 09:10

Wzrok się ustał 8-)

Serwo niestety dalej "merda" chyba trzeba kupować nowe ;/
Prosiak z gatunku miniaczego
Gajos

Postautor: Gajos » 24 lip 2015, o 09:12

Daj naprawię, szkoda kasy.
Awatar użytkownika
hantom
Stały bywalec...
Posty: 167
Rejestracja: 07-05-2012
Lokalizacja: Konstancin
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 6 razy

Postautor: hantom » 24 lip 2015, o 17:49

@Gajos PW

Wiecie co? Kolejny problem, na starej zębatce łożysko ciasno siedziało, przy próbie zdjęcia rozpadło mi się na 12 cześci (wew i zew pierścienie, koszyczek na kulki i 9 kulek z czego jedna się zgubiła...)
Wiecie gdzie mogę dostać łożysko 5x8x2? Oczywiście bedzie to aktualne jeśli Gajos by serwo zrobił.
Prosiak z gatunku miniaczego
Gajos

Postautor: Gajos » 24 lip 2015, o 18:45

Pisz na głos, bo mi się PW zepsuły... :rotfl:
Z tak wąskim łożyskiem na razie nic nie wskóram, po sklepach widzę tylko szerokość 2,5mm. Wieczorem zajrzę jeszcze do zapasów, ale wątpię, raczej trzeba szukać :(
Ale najpierw możemy do tej elektroniki zajrzeć. Bywasz może na Woli albo w okolicach Filtrów?

Wróć do „Serwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron