Serwo KST BLS815HV

Gdy je o coś prosisz, wzruszają ramionami...
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Posty: 311
Rejestracja: 30-07-2015
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: young » 11 kwie 2016, o 21:33

witam,

czy ktoś mi pomorze ustalić jakiego można się spodziewać poboru prądu (ciągły i maksymalny) podczas pracy na cyklice w serwach typu :

Serwo KST BLS815 HV - przy zasilaniu 8,4 V????????

pozostałe dane serwa:

Dane techniczne:

Waga: 68g
Wymiary: 40.5*20*37mm
Moment: 20 kg/cm(8.4V) / 17 kg/cm(7.4V) / 14 kg/cm(6.0V)
Prędkość: 0.07 sec/60st (8.4V), 0.08 sec/60st (7.4V), 0.09 sec/60st (6.0V)
Napięcie pracy: 6-8.4V
Częstotliwość pracy: 1520us/333Hz
Silnik: Bezszczotkowy

pozdrawiam,

Mariusz
Na hobby nigdy nie jest za późno :)
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4111
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 11 kwie 2016, o 22:23

W tej klasie przyjmuję średnio 2A/servo. U mnie w spalinie KST 815 jest na czarnej liście, ale w elektryku wiem że radzi sobie dobrze
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2032
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 11 kwie 2016, o 22:28

Young a po co Ci takie napięcie na serwa?
Tak czy inaczej kupisz mocnego beca, który będzie miał spory zapas np. cc bec
...
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Posty: 311
Rejestracja: 30-07-2015
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: young » 12 kwie 2016, o 05:00

Artja pisze:W tej klasie przyjmuję średnio 2A/servo. U mnie w spalinie KST 815 jest na czarnej liście, ale w elektryku wiem że radzi sobie dobrze

Dzięki za info :)

Artja pisze:W tej klasie przyjmuję średnio 2A/servo. U mnie w spalinie KST 815 jest na czarnej liście, ale w elektryku wiem że radzi sobie dobrze

Właśnie zamierzam dobrać Sbec-a
i zastanawiam czy 10 A będzie wystarczająco mocny.
Na hobby nigdy nie jest za późno :)
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4111
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 12 kwie 2016, o 08:51

Po prawdzie to zależy co będzie zasilał ten Bec i w jakiej maszynie będą serwa. Lin3e dobrze podsuwa Castla, nie mam z nim problemów w 600N ani w Kasamie 90N. Z kolei gasser 700 lata na budżetowym Turnigy 15A. Taki sam Turnigy mam w Pingwinie i tam daje radę opędzić 6 serw, autopilota i jego akcesoria.
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Posty: 311
Rejestracja: 30-07-2015
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: young » 12 kwie 2016, o 11:35

Plan jest aby zasilić Goblinka 630 :)
Czyli 4 x serwa 8...HV i resztę elektroniki.. Spróbuję to jakoś zmierzyć na 1 serwie.
Na hobby nigdy nie jest za późno :)
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4111
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 238 razy
Podziękowano: 405 razy

Postautor: Artja » 12 kwie 2016, o 13:30

W sprawie G630 to Lin3e jest kompetentny, zwłaszcza że ma dokładnie ten setup :)
Nie wiem jak planujesz chałupniczo zmierzyć pobór na 1 serwie, ale raczej z tym uważaj i kontroluj czy się nie grzeje
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2032
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 12 kwie 2016, o 13:34

Jednym słowem ccbec daje radę przy moim setupie. Napięcie awio ustawiłem 7V.
...
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Posty: 311
Rejestracja: 30-07-2015
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: young » 12 kwie 2016, o 18:39

lin3e pisze:Jednym słowem ccbec daje radę przy moim setupie. Napięcie awio ustawiłem 7V.

castel creation jaki model ??????????
Na hobby nigdy nie jest za późno :)
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2032
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 12 kwie 2016, o 18:50

Cc bec pro
...
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Posty: 311
Rejestracja: 30-07-2015
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: young » 12 kwie 2016, o 20:10

Przypomniało mi się że moja ładowareczka ma prosty tester serw. Poniżej fotka z testu serwa 815HV . Pytanie czy oś Y pokazująca 2A co do podziałki faktycznie pokazuje prąd pobierany przez serwo ??? (Próba symulowana przy maksymalnym ręcznym obciążeniu serwa).
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Na hobby nigdy nie jest za późno :)
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 12 kwie 2016, o 21:05

Ja ostatnio testowałem w Regułach BEC-a i zasilanie z 2S moich serw Turnigy. Muszę przyznać, że z FBL-em trochę ciągną, BEC YEP 20A chyba dawał radę, ale na telemetrii były wyraźne spadki napięcia na pakiecie i za becem na odbiorniku. 20A BEC raczej nie zaszkodzi ;) do tej wielkości modelu.
Opcje są jak zwykle dwie- albo bardziej markowy CC BEC o którym wspominał Damian albo tańszy i pewnie trochę gorszy YEP 20A z HK.
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 kwie 2016, o 04:46

Z moich doświadczeń i dawniej robionych testów wynika, że nowoczesne, szybkie i mocne serwa ciągną najwięcej prądu przy szybkich nawrotach (czyli np. przy machaniu pitchem góra-dół), a nie przy dużym obciążeniu statycznym.
Dodatkowo, pobór prądu bardzo zwiększa się przy zasilaniu 8,4V (w porównaniu z 6-7V zasilania). Dotyczy to serw coreless, BLSów nie testowałem.

W modelu takim jak Twój dobrym wyborem będzie (jak napisał Lin3e) CC BEC PRO ustawiony max na 7V lub YEP (Sunrise) 20A też max. na 7V. Dlaczego na 7V? Ja uznaję, że ważniejsza jest niezawodność i trwałość niż max. parametry. Przy 7V serwa na pewno dłużej popracują niż na maksimum swoich możliwości.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
young
Domownik forum...
Posty: 311
Rejestracja: 30-07-2015
Lokalizacja: Pruszków
Podziękował: 7 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: young » 13 kwie 2016, o 21:32

Czyli wypada zamówić tego CC
i kolejny etap z głowy
Na hobby nigdy nie jest za późno :)

Wróć do „Serwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość