Wybór serwa - do helika klasy 325-380

Gdy je o coś prosisz, wzruszają ramionami...
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 17 lis 2014, o 23:58

wojtekr pisze:ja tez bym drewna nie brał bo to żadna oszczędność (1zł?)

głównie oszczędność głowicy ...
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1306
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: ocean_wro » 18 lis 2014, o 00:01

miruuu pisze:Dzięki za wszystki łopato-rady.

Zdcydowałem się na 5 par tych:
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... ouse_.html

Przyjdą z HK EU razem 5 szt z TGY-306. :piwo:



latałem na takich. Jak na moje umiejętności były spoko. Trzeba je tylko wyważać bo jedne pary w miarę, a inne na maksa niedoważone i trza pół rolki taśmy było dawać :D

tych właśnie najwięcej natłukłem. Dopóki nie zmieniłem serw z corona (coś już o nich słyszałeś) na inne (w moim przypadku KST215MG) to miałem problemy z serwami, po zmianie nawet dziwne krety nie ubiły mi jeszcze serwa. Szpindel, wał, zębatki - to normalne akurat :-)

Zrób zapasy :dance:
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 18 lis 2014, o 00:04

Również tak valoosa zrozumiałem - oszczędność głowicy. Tutaj rozumiem jego punkt widzenia i się z nim zgadzam. Nie mniej jednak z drewniaków korzystałem tylko 2-krotnie, jakoś się ich bałem...
Nie mam porównania niestety z innymi szklakami jak te z HK, a te z HK w locie wytrzymywały każde obroty a przy kretach się po prostu rozsypywały w pył. Węgli miałem kilka, tarotowe, alignowe, w zasadzie dla mnie jeden pies - i tak różnicy nie czułem przy moim lataniu, za to przy krecie były zawsze widoczne - węgiel zawsze choć jeden przeżył - czyli reszta sił szła w wał, szpindel a czasami i okucia...

Edit:
miruuu pamiętaj, że łopaty z Twojego linka to 335mm, a nie 325mm!
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
Bartekgazior
Domownik forum...
Posty: 254
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Warszawa- Bielany
Podziękował: 22 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Bartekgazior » 18 lis 2014, o 02:00

Te łopaty z HK o długości 335mm będą ok. Sam teraz takie założyłem, bo skończył mi się zapas 325-tek ;) , a kupiłem jedną parę na próbę. Niby 10mm to niewiele, ale jest to odczuwalne. Lot co prawda nieco krótszy (jakieś raptem 30s może więcej), jednak model lata jakby przyjemniej. Nic nie przerabiałem oprócz tego (łopatki ogonowe, belka, itd) i nie ma problemu :thumb:
Pozdrawiam, Bartek
Raptor 50 Titan FBL, HK 450 Pro FBL. Samoloty nitro i elektro.
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1920
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 151 razy
Podziękowano: 162 razy

Postautor: pkali » 18 lis 2014, o 05:40

PiotrS pisze:a jak torowanie z drewienkiem?

Może być ciężko ze względu na niedoskonałości łopat. Na kilka kompletów, które miałem połowa była krzywa.
protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 18 lis 2014, o 15:13

Latałem na drewnie szkle i węglu.

Z łopatami szklanymi problem jest taki że są dość ciężkie, jak nimi przywalisz to mechanika głowicy prawie zawsze nie wytrzymuje.
Wydaje mi się że węgiel wybaczy więcej niż szkło głównie przez wagę.
Z drugiej strony im łopata cięższa tym bardziej mułowaty heli - prościej na początku.

Co do drewnianych łopat, bywają problemy z wyważeniem - sporo taśmy trzeba czasem nakleić, ale skoro i tak są po to aby przykrecić bezpiecznie to nie ma co się martwić.
Fakt trzeba z obrotami uważać, czytałem o tym że pręt usztywniający/obciążający lubił z łopaty wyskoczyć i było nie wesoło.
Ostatnio zmieniony 19 lis 2014, o 12:30 przez Peper, łącznie zmieniany 1 raz.
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 18 lis 2014, o 16:58

Ja latam na takich
http://hobbyking.com/hobbyking/store/__ ... lades.html
I mam spokojną głowę o obroty
Łatwo je zbalansowac (wystarczyła jedna naklejka )


Wytapane z SM-N910F
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15273
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 665 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 18 lis 2014, o 17:45

No nic. Wylatam te 5 z pewnoscia szybko :) wtedy moze wezme carbo dla porownania (bo bedzie jak porownac :) )
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2219
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 123 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 lis 2014, o 18:28

Latam od 3 lat, z czego w tym sezonie ok 700 lotów (wcześniej sporo mniej) i w 450 nie założyłem jeszcze węglowych łopat.
Te szklane z HK są wystarczająco dobre do 450tki na dłuższy początek.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
piotrkovski
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 9
Rejestracja: 11-09-2015
Lokalizacja: Lublin/Gorlice

Postautor: piotrkovski » 12 wrz 2015, o 13:48

Witajcie,
Jak część z Was, pod wpływem chwili zakupiłem używany helik (450), oczywiście niewiele wiedziałem na temat latania, więc finał zdaje się oczywisty. Twarde przyziemienie i uszkodzone 1 serwo, podwozie i pewnie coś tam jeszcze. Ale na to pewnie osobny temat otworzę :lol:
Mój sprzęt wyposażony był w gyro HK (jak później doczytałem niepolecane, no ale mówi się trudno). bo nie wiem jakie serwo na ogon dać (nie wiem jakie granice cenowe, ale raczej wybrałbym coś ze średniej półki)
Myślałem nad:
http://www.banggood.com/KST-DS215MG-Met ... 29932.html
Ostatnio zmieniony 14 cze 2017, o 17:37 przez piotrkovski, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...
Posty: 123
Rejestracja: 05-04-2015
Lokalizacja:
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 4 razy

Postautor: kamracik » 12 wrz 2015, o 21:48

To serwo jak najbardziej da radę, a nawet wystarczy KST 115MG, ale raczej tutaj polecane są TGY-306G - odpowiednik KST 115MG, ale podobnież nieco lepiej wykonany. Osobiście w tym momencie na ogonie mam 115MG i daje radę, a docelowo pewnie też będę przechodzić powoli na TGY-306G, zarówno na ogonie jak i cyklice.
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 14 wrz 2015, o 06:50

Według mnie GY-701 to zły wybór do 450-tki.
Jest za duże gabarytowo,
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 14 wrz 2015, o 11:37

Pomijając kwestię wielkości to Futaba 701 o ile pamiętam wymaga specjalnego serwa o innej niż 1500 ms długości ramki. Sprawdź to zanim zaczniesz kupować serwo
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
piotrkovski
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 9
Rejestracja: 11-09-2015
Lokalizacja: Lublin/Gorlice

Postautor: piotrkovski » 14 wrz 2015, o 12:00

Dzięki za cenne uwagi, zabieram się za kopanie odnośnie kompatybilności serw, 701 kupiłem ze względu na to, że w jakiejś tam przyszłości chciałbym na czymś większym spróbować sił, a tak już poznam to gyro i może to doświadczenie się przydać.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3252
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 14 wrz 2015, o 14:22

Kula pisze:Pomijając kwestię wielkości to Futaba 701 o ile pamiętam wymaga specjalnego serwa o innej niż 1500 ms długości ramki. Sprawdź to zanim zaczniesz kupować serwo
Dane z instrukcji:
Selectable Servo Frame: 70Hz, 280Hz and 570Hz(Gyro only) Rate
Center Pulse Width: 1520μS (70Hz & 280Hz Frame Rate)
Czyli w skrajnie uproszczonym przypadku można zastosować byle jakie serwo (1520/70) ale to oczywiście ostateczność...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
piotrkovski
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 9
Rejestracja: 11-09-2015
Lokalizacja: Lublin/Gorlice

Postautor: piotrkovski » 14 wrz 2015, o 17:51

Zatem KST DS215MG, nie będzie działać? Ze względu na inną częstotliwość pracy 333Hz, a w instrukcji do 701 mamy do wyboru 70, 280,bądź 570Hz
Awatar użytkownika
piotrkovski
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 9
Rejestracja: 11-09-2015
Lokalizacja: Lublin/Gorlice

Postautor: piotrkovski » 14 wrz 2015, o 18:58

Czy KST DS215MG będzie działać z tą futabą? bo już nie wiem punkt neutralny dla niego 1520us, jednak częśtotliwość 333Hz, a takiej w instrukcji od 701 nie ma, jedynie 280Hz, czy ta różnica dyskwalifikuje to serwo?
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 14 wrz 2015, o 19:06

A... to przepraszam. To znaczy że Futaba wróciła do rozumu w kolejnych wersjach, ponieważ poprzednik czyli GY-611 miał możliwośc pracy WYŁĄCZNIE z serwami z ramką 760 ms.

Tak czy inaczej, jak do heli 450, trochę za duże gyro
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7165
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 270 razy
Podziękowano: 412 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 wrz 2015, o 20:02

Nie jestem pewny ale to było chyba gyro do spalin i do aparatur futaby- można było je konfigurować bezpośrednio z apki, miało czujnik obrotów, governor etc.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Peper
Stały bywalec...
Posty: 112
Rejestracja: 09-10-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękowano: 5 razy

Postautor: Peper » 14 wrz 2015, o 21:41

(2) Servo type [default: DG:1520]
Selection of the servo type to be used. The
Servo type is changed to Digital 1520, Digital 760 or Analog by pushing data+ or - key
DG 760: BLS251, S9256, S9251
DG 1520: BLS254, BLS257, S9254, S9257

Z tego wynika że będzie działać każde serwo.

Oczywiście jest to gyro dedykowane do spaliny, ale w elektryku też da radę.

Wróć do „Serwa”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron