Jaka ładowarka - dyskusja ogólna o ładowarkach...

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 874
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: windcatcher » 1 lut 2018, o 09:55

Ja do rozładowania mam 2 takie zestawy, które można nabyć za 60-100 złotych. Nie męczę ładowarek i doświetlam pomieszczenia a wszystko w absolutnej ciszy :)



Nie do zabicia od kilku lat. Domyślnie mają żarówki 3x 50 = 150 watt.

Ten na fotce ma jedną 50 i jedną 200 więc leci 250 watt.

Testowo leciałem kiedyś 3x 200= 600 watt i kilka tacek lipo zapiąłem.

Dałoby się tak używać ale żarówki wtedy by trzeba do jakieś płyty odbierającej ciepło przykręcić.

Obrazek

Dodatkowo fajny miernik i balanser w cenie.
Rozładowanie zawsze do zadanego poziomu - nigdy mnie nie zawiodło.

150 watt domyślne w zupełności wystarczy. Kombinowałem bo stłukłem kiedyś żarówki i tak jakoś mocniejsze się kliknęły.


Czy jak używacie ichargera z obciążeniem zewnętrznym to nadal się grzeje i szumi czy wtedy jest zimny??
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5111
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 481 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 lut 2018, o 09:57

wojtekr pisze:300/16,8=17,85 pewnie maja jakiś zapas ale co do zasady operowanie max prądem w wyborze ładowarki może wprowadzać w błąd.

To pod koniec ładowania , na początku jest 20A wiec średnio 19A. Praktycznie tyle samo co C60, a to że pozwala na wyzsze napiecie na kablach głównych niż c60 to czas ladowania jest taki sam, o ile nawet nie krótszy.

C60 ma za to jedną funkcję którą kocham, po skończeniu ładowania cały czas podładowywuje i balansuje, jest to fajna funkcja jak pakiety są stare i zmęczone.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2718
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 169 razy

Postautor: Jazz » 1 lut 2018, o 10:37

Dobre rozwiązanie z tym zestawem.
Przyszłościowo będę rozładowywać przetwornica na 220v - taka z max 900watt i obsługująca od 12 do 25v na wejściu.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2, Oxy 4
Dji Mavic Pro
Parkmaster
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5857
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 1 lut 2018, o 12:25

Tak czytam i czytam o tych ładowarkach... iSDT to jest coś co mnie olśniło na lotnisku wiosną ub.r..
Takie to malutkie fajniutkie... I ile?!? 300W??? A gdzie jest haczyk?
Dwa tygodnie po tym jak usłyszałem od Bizona zapewnienia, że nie ma żadnego haczyka, dowiedziałem się ze ta cudowna ładowarka się sfajczyła (wtedy to była pierwsza).
No ... to już wiem, gdzie jest haczyk.
Jakbym miał kupić samochód wielkości malucha, ładowności kamaza z luksusami maybacha w środku, a wszystko to za cenę mniej więcej taczki na sterydach, to nie ma chuja - MUSI BYĆ gdzieś haczyk.
Tak, że tego... nie kupiłem, heh ... i jakoś nie mogę się zmusić, żeby tego żałować (pomijając nawet fakt, że mam trzy ładowarki i czwarta mi na kijek).

Co do rozładowywania pakietów, to tylko mogę powiedzieć, że MINIMUM do takich akcji z halogenem to głośny lipo alarm.
A wyjściem optymalnym jest ładowarka z funkcja rozładowywania (iCharger i klony) z zewnętrzną rezystancją.
Zapinam, zapominam, żarówka świeci... jak zgaśnie to znaczy, że pakiet zastoragowany i tyle.
Jak ktoś podpina halogen na krótko do pakietu, to oczywiście kwestią czasu jest, że zabije jakiś pakiet, albo nawet kilka pakietów na raz :grin2: :grin2:
Awatar użytkownika
kamas
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 40
Rejestracja: 08-06-2017
Lokalizacja: Poznań / Czmoń
Podziękował: 1 raz

Postautor: kamas » 1 lut 2018, o 13:46

Dla bezpieczeństwa można zrobić myk używając przekaźnika na 12v, przekaźnik będzie załączał halogen jako obciążenie dla lipo po stronie styków wykonawczych. Zasilanie cewki też z lipo, z tym że jak lipo rozładuje się do jakiegoś poziomu to przekaźnik puści (a ze względu na histerezę nie załączy się ponownie). Trzeba by tylko dobrać dzielnikiem napięcia poziom rozłączania styków. W dobie mikroprocesorów i ultra hiper ładowarek może nie o to chodzi, ale można :D
T-REX 500CF; QAV250; TZAGI 1.2m; 2xKyosho Inferno Neo 1:8 Nitro; Tarot 450 Dfc
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 874
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 72 razy

Postautor: windcatcher » 1 lut 2018, o 14:53

aikus pisze:
Co do rozładowywania pakietów, to tylko mogę powiedzieć, że MINIMUM do takich akcji z halogenem to głośny lipo alarm.
A wyjściem optymalnym jest ładowarka z funkcja rozładowywania (iCharger i klony) z zewnętrzną rezystancją.
Zapinam, zapominam, żarówka świeci... jak zgaśnie to znaczy, że pakiet zastoragowany i tyle.
Jak ktoś podpina halogen na krótko do pakietu, to oczywiście kwestią czasu jest, że zabije jakiś pakiet, albo nawet kilka pakietów na raz :grin2: :grin2:



Jeśli odwołujesz się do mojego zestawu to on jest zabezpieczony. Halogeny sterowane są mądrze a prąd balansowania lub rozładowania zadajesz sam co do 0.1v.

Przez kilka lat dwa takie nigdy mnie nie zawiodły a małe pakiety można również rozładowywać i balansować bez żarówek. Duże też ale trwa długo.

Czasem zostawiam to urządzenie na pakietach przez tydzień i nic się nie dzieje. Na początku zakładałem gwizdek ale przestałem jak nigdy nie zszedł poniżej zadanego poziomu.

Urządzenie ma wiele zastosowań i pomaga balansować stare pakiety podczas ładowania aby je przyśpieszyć.

Często stare strolowane pakiety ratuje też z opresji gdzie 3 cele mają już 4,20 a inne 4,15 i ładowarka zamula.
Wtedy dokładasz moje urządzenie i każesz mu balansować lub wysysać pakiety do zadanego poziomu na przykład 4,15. Ładowarce znika 4,20 z licznika i zaczyna pompować więcej amper :) chwilę powalczą ze sobą i wszystko pełne pod korek.

Polecam!!!!!!


Ponawiam pytanie. Czy iCharger z dodatkowym obciążeniem zewnętrznych podczas rozładowania jest zimny i cichy czy może gorący i wentylatory na maxa???
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Rafules
Elita forum...
Posty: 559
Rejestracja: 01-03-2016
Lokalizacja: Września
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Rafules » 2 lut 2018, o 05:12

Jazz pisze:a jak ichargery ? W Niemczech są bardzo popularne.


Posiadam icharger-a 4010 i jestem zadowolony nic się nie dzieje złego :)
Agila 7.2 BLADE 550X Goblin 380 Blade 360CFX
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5857
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 2 lut 2018, o 11:14

windcatcher pisze:

Jeśli odwołujesz się do mojego zestawu to on jest zabezpieczony. Halogeny sterowane są mądrze a prąd balansowania lub rozładowania zadajesz sam co do 0.1v.


Nie nie, Twój zestaw to full opcja mega profeska, spoko bobik:)
Kenobi tam pare postów wcześnie wspominał coś o zabijaniu w ten sposób pakietu, więc się podpiąłem... trochę poniewczasie ... powinienem zacytować ... eeech tam...
;)

windcatcher pisze:Ponawiam pytanie. Czy iCharger z dodatkowym obciążeniem zewnętrznych podczas rozładowania jest zimny i cichy czy może gorący i wentylatory na maxa???


Wentylatory chodzą na tyle (mam wrażenie) na ile wymaga tego balanser, bo on w czasie rozładowywania też pilnuje balansowania cel.
Przy nowych, dobrze zbalansowanych pakietach - w ogóle sie nie włączają.
Generalnie rozładowywanie z zewnętrznym oporem jest ciche i bezbolesne ;)
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5111
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 481 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 lut 2018, o 11:37

Aukus , jak się stosuje żarowke za 10zł to predzej czy pozniej czlowiek sie zagapi i pakiety rozladują sie do zera.
Jesli jest układa wyłączający to co innego.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5857
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 2 lut 2018, o 11:58

No przesz o tym właśnie mówie!! Przeczytaj mojego przedpoprzedniego posta - dokładnie to napisałem.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5111
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 481 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 lut 2018, o 13:52

Ale ja sie nie odnoszę do twoich postów. Jesteś przewrażliwiony.
Ja się odnosze do tego konkretnego.
miruuu pisze:Rozładować tez można dużo szybciej żarówka za 10 zl ;)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
aikus
Olimp forum
Posty: 5857
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 563 razy
Podziękowano: 435 razy

Postautor: aikus » 2 lut 2018, o 14:22

No ale pisałeś do mnie...
Spoko spoko, zgadzamy się, jest okejas;)

:piwo2:
Awatar użytkownika
tomkos1983
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 10-01-2018
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Postautor: tomkos1983 » 13 lut 2018, o 23:01

No i kupione Turnigy Reaktor 300W 20A AC/DC Synchronous Balance Charger dojechało z hk w ciągu 4 dni - dzięki za pomoc w wyborze , czy ktoś może mi pomóc z ustawieniem tego chińskiego cuda techniki ?
JA LATAM :-)))))
Awatar użytkownika
tomkos1983
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 10-01-2018
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Postautor: tomkos1983 » 13 lut 2018, o 23:06

I jeszcze jedno pytanie - jeśli nie w tym dziale poproszę o przeniesienie- pytanie jaki stabilizator lotu wrzucić do mojego TREX 450 fajnie by było z gps , no i oczywiście ile mniej więcej trzeba wydać na takie cudo .

pozdrowienia jeszcze raz dzięki za pomoc
JA LATAM :-)))))
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13885
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1379 razy
Podziękowano: 610 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 lut 2018, o 23:56

helik + gps = błąd :)
Zapomnij :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - na co mi to? | Reaktor 3D - jest co bić | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
tomkos1983
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 10-01-2018
Lokalizacja: Ostrów Wielkopolski

Postautor: tomkos1983 » 14 lut 2018, o 07:26

A jakaś opcja rescue , przydała by się na bank na początek
JA LATAM :-)))))
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 760
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 16 razy
Podziękowano: 16 razy

Postautor: dawo » 14 lut 2018, o 07:36

Po taniości to Brain 1-ka, najlepszy stosunek ceny do jakości.
3x450,V922, Protos mini, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, F16, quad 250, DX7S :)
Awatar użytkownika
Pan Byku
Elita forum...
Posty: 1068
Rejestracja: 06-07-2015
Lokalizacja: Głosków Letnisko
Podziękował: 72 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: Pan Byku » 14 lut 2018, o 07:36

tomkos1983 pisze:A jakaś opcja rescue , przydała by się na bank na początek
Odpowiedź nasuwa się tylko jedna i gdybyś poświęcił chwilkę na przewertowanie forum to byłaby taka sama: BRAIN.
Polecam lekturę forum. Jest tu dużo zbędnych pogaduszek, ale znajdziesz odpowiedzi na praktycznie wszystkie pytania.
Sie lata.
Pan Buhaj
RC addicted
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13885
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1379 razy
Podziękowano: 610 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 14 lut 2018, o 08:22

Ja też za brain.

3 x brain = Dobra rada ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - na co mi to? | Reaktor 3D - jest co bić | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5111
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 52 razy
Podziękowano: 481 razy

Postautor: Kenobi36 » 14 lut 2018, o 08:50

tomkos1983 pisze:No i kupione Turnigy Reaktor 300W 20A AC/DC Synchronous Balance Charger dojechało z hk w ciągu 4 dni - dzięki za pomoc w wyborze , czy ktoś może mi pomóc z ustawieniem tego chińskiego cuda techniki ?

Co tam chcesz ustawiać ?
Wybierasz balance, ustawiasz prąd i jedziesz lecisz z koksem :D
Prąd musisz sam określić, liczba cel zostanie rozpoznana po podłączeniu balancera, kable prądowe oczywiście też musisz podłączyć, nic więcej do ładowania lipo nie trzeba.
Jeszcze możesz RTFM
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości