Ładowarka Imax B6

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 31 maja 2015, o 15:02

Fajnie że problem rozwiązany
Dodam że mi kalibracja natężenia przebiegła bez problemu
@edit
mam problem :P, podkusiło mnie żeby sprawdzić jeszcze drugim miernikiem natężenia
i wyszły mi średnio o 0.2 za duże
np na poprzednim 1A = 1.2A na tym drugim
100mA = 120mA na drugim
nie wiem któremu wierzyć oba średnio-niskiej klasy są
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Posty: 139
Rejestracja: 21-12-2013
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 31 maja 2015, o 19:11

Troche to nie spójne no ale . Rozumiem ze miernik do miernika jest różnica 0,2A.
Generalnie to najlepiej jakimś wskazówki wym bo one są klasy 2 czyli 2% błędu a z elektronicznych to wystarczy do naszych modelarski ch celów jakiś Unit
W elektronicznych ważna jest bateria i jej stan.
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 1 cze 2015, o 00:48

dokładnie tak jak mówisz
dodam że na jednym z mierników jest napisane że jest cat II
mianowicie: Prosonic MAS838
Drugi: DT830B Digital Multimetr.
Nie wiem czy coś Ci to mówi :D
Nie są najwyższych lotów ale są.
Widzę że się znasz trochę na multimetrach, mógłbyś polecić jakiś 50-100 zł który przekłamuje jak najmniej? myślałem właśnie o jakimś unit-ie
nie musi mieć jakiś dużych zakresów :D
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 cze 2015, o 05:44

Multimetry mocno falszują wynik jak praca hest impulsowa czyli jak w ładowarce.
Inna sprawa że bawet fabryczmie skalibrowane ladowarki mają odchyłki kalibracujne prądu. Mój tyrnigy A200 miał 30% błędu.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 1 cze 2015, o 06:45

Dla tego lepsiejsze są mierniki z ustrojem magnetoelektrycznym, czyli wskazówkowe, bowiem eliminują swoją "bezwładnością ustroju pomiarowego" tętnienia ładowarki :thumb:
Zapewne profesjonalne "cyfraki" też tak mają, ale...
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 1 cze 2015, o 14:22

... najpierw należałoby się zastanowić jaką klasą przetworników dysponuje ładowarka warta ~100 PLN. W tych ładowarkach w manualach producent nawet nie przebąkuje o dokładności/rozdzielczości pomiaru więc mozna chyba założyć, że jest nienajlepiej.
Przekalibrowanie dużych rozjazdów swoją drogą, ale czy nie jest to czasem próba chwytania komara za lewe jajo w rekawicach bokserskich...
Poprawcie jeżeli się mylę, ale jeżeli te ładowarki miały by klasę 1 to przy zakresie pomiarowym 0-5V (tyle się spodziewamy na jednej celi) otzymalibyśmy błąd rzędu +/-0,05V
Wszystkie cyferki dalej to już będzie cyfrowy bajerek.

Jakie są "nowe" funkcje modowanej ładowarki?
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 1 cze 2015, o 14:24

valoos pisze:Jakie są "nowe" funkcje modowanej ładowarki?

Są opisane w linku z pierwszego postu w tym temacie :masakra:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 397
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 1 cze 2015, o 15:34

sorra ... przegapiłem
To może teraz ktoś odniesie się do klasy przyrządu pomiariowego :twisted:
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
tberent
Stały bywalec...
Posty: 139
Rejestracja: 21-12-2013
Lokalizacja: Piotrków Tryb.
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: tberent » 1 cze 2015, o 20:03

O metrologii można pisać i pisać. Generalnie wole wskazówkowe choć multimetry są szybsze i dokładniejsze oczywiście jak umie się nimi posługiwać bo przy jakimś pomiarze wyjdzie jakiś wynik. Można by się rozpisywać NT. Błędów grubych, systematycznych , przypadkowych , względny ch czy bezwzglednych ale w tych naszych zastosowaniach wystarczy unit z zakresem 2 lub 5.

Klasa dokładności czyli błąd % pomiaru
Filo1
Stały bywalec...
Posty: 137
Rejestracja: 07-10-2014
Lokalizacja: Wałbrzych
Podziękował: 1 raz

Postautor: Filo1 » 2 cze 2015, o 14:10

Podoba mi się teraz jak balansuje :P
Obrazek
(nie wiem czy gify obsługiwane)
T-Rex 450 Pro
Bixler 2
S500@APM2.6
S550@PX4
T960@PX4 soon
---
Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5049
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 502 razy

Postautor: Kenobi36 » 1 lip 2016, o 06:36

Próbował ktoś?
https://github.com/stawel/cheali-charger
Oprogramowanie rozszerza możliwości ładowarki o dodatkowe funkcje, pozwala też skalibrować te ładowarki które się nie dają.

Chciałem pobawić się z moją Turnigy A6-200 ale martwi mnie wpis:
ALWAYS connect the power supply first, then the battery!
ALWAYS disconnect the battery before disconnecting the power supply!

Niestety zdarza mi się nie utrzymać kolejności, a to się pośpieszę i wepnę pakiet, a to nie wypnę jednego pakietu prze odłączeniem, w samochodzie też czasami ładuję z gnizadka które potrafi się rozłączyć. Aktualnie wszystkie moje ładowarki spokojnie znoszą takie sytuacje.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1589
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 102 razy

Postautor: MacGyverek » 1 lip 2016, o 06:55

Kiedyś się zastanawiałem nad zmianą w IMAXie B6. Dużo naprawiam tych ładowarek IMAXo podobnych i wszystkie ładowarki mają MOSFETa zabezpieczającego na wyjsciu. Nie ma wtedy znaczenia co włączysz najpierw bo tranzystor i tak odcina pakiet. Podobnie jest z przetwornicą wejściową. Ona rusza dopiero podczas ładowania. Tzn jak zaakceptujesz parametry ładowania to najpierw odpalany jest wyjsciowy MOSFET, a dopiero potem przetwornica ładująca. Także reasumując - konstrukcyjnie jeden kit co najpierw podłączysz.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Luqas
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 2
Rejestracja: 24-10-2014
Lokalizacja: Warszawa/Kielce
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Luqas » 4 lip 2016, o 22:20

Kenobi36 pisze:Próbował ktoś?
https://github.com/stawel/cheali-charger
Oprogramowanie rozszerza możliwości ładowarki o dodatkowe funkcje, pozwala też skalibrować te ładowarki które się nie dają.

Chciałem pobawić się z moją Turnigy A6-200 ale martwi mnie wpis:
ALWAYS connect the power supply first, then the battery!
ALWAYS disconnect the battery before disconnecting the power supply!

Niestety zdarza mi się nie utrzymać kolejności, a to się pośpieszę i wepnę pakiet, a to nie wypnę jednego pakietu prze odłączeniem, w samochodzie też czasami ładuję z gnizadka które potrafi się rozłączyć. Aktualnie wszystkie moje ładowarki spokojnie znoszą takie sytuacje.


Ja korzystam gdzieś od około roku na Accucel-8, ogólnie polecam bo udało się ją wreszcie dobrze skalibrować, ponadto można ustawić temperaturę przy której włącza się wentylator, a nawet jeśli ktoś (np. ja) nie posiada zasilacza laboratoryjnego, użyć ładowarki jako źródła prądowego.

Nie próbowałem odwrotnych kolejności podłączania (przynajmniej nie zrobiłem tego świadomie) ale wydaje mi się że skoro nie zmienia się hardware to raczej nie powinno to robić problemu. Jak jesteś zainteresowany to mogę zrobić test podłączając przez żarówkę.
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 31 maja 2018, o 19:20

Właśnie dostałem dwa nowe pakiety SLS Quantum 2200 3S 30C. Zgodnie z zaleceniami powinienem dokonać dwa pełne cykle ładowania /rozładowania.
Mam oryginalna ładowarkę mini IMAX B6. Zastanawia mnie, czemu mimo ustawienia w procesie rozładowania wartość prądu na 2,0A rzeczywisty prąd rozładowania wynosi tylko 0,4A ? To wydłuża prawie 5-krotnie proces rozładowania. Czy to błąd ustawienia ładowarki, czy też jej taki urok ?
Po drugie, jak należy rozumieć minimalną wartość napięcia pakietu bez obciążenia (3,3V/cela) i pod obciążeniem (3,7V/cela). Praktycznie podczas rozładowania w ładowarce nawet przy tak małym prądzie wynoszącym 0,4A, to też obciążenie. Czy z tego wynika, że należy przerwać rozładowanie przy napięciu 3x3,7V=11,1V ? Mój IMAX B6 wyłącza automatycznie przy 9,6V co daje 3x3,2V. Może to i dobrze, ale nie wiem, na wszelki wypadek, czy można tą wartość zmienić. Szukam w IMAX-ie i nie widzę takiej opcji.
Trochę jestem zawiedziony ta ładowarka, ale chwile musi mi posłużyć jak znajdę coś bardziej interesującego ;)
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL pierwsze próby, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15269
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 665 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 31 maja 2018, o 20:26

Dwa pełne cykle robisz między 3.8 a 4.2v.
Nie schodz nigdy SLSami poniżej 3.7 bez obciążenia, gdy nie musisz. I mam na myśli mocne obciążenie.

Ładowarka ogranicza do 0.4A bo to jej maksymalna moc rozładowania. Tego nie zmienisz, musisz się uzbroić w cierpliwość;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 1 cze 2018, o 05:39

Rozumiem.
Tylko jak ustawić np. to 3,8V/cele ? To że długo trwa to rozładowanie, to pół biedy. Tylko to, że można ten moment przeoczyć :(
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL pierwsze próby, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1403
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 1 cze 2018, o 07:12

O ile pamięć mnie nie zawodzi, w IMAX b6 nie możesz ustawić konkretnego napięcia. Dostępne opcje to rozładowanie, storage, ładowanie i chyba fast ładowanie. Generalnie zapuść 2x da zmianę charge i storage. Naładują się do 4,2V/celę. Rozładują do 3,85 - 3,9V/celę.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
JurekG
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 33
Rejestracja: 21-05-2018
Lokalizacja: Mielec

Postautor: JurekG » 1 cze 2018, o 07:34

Też fajne rozwiązanie :D

Po za tym rozładowaniem, to ta mini IMAX B6 nawet dobrze działa. Testuje niezależnie na oddzielnym testerze i wyniki praktycznie takie same (napięcia, rezystancje wewnętrzne).
Jak mnie najdzie ochota, to zrobię sobie niezależna rozładowarkę większej mocy z gotowego komparatora napięć z Aliexpress za 4$ + np. żarówka 25W/12V.

Teraz bardziej zawracam sobie głowę aby zrobić w moim Flysky TH9X z ER9x teletransmisje kontroli napięcia pakietu na heliku. Wszystko mam już dokumentacyjnie dopięte. Na dniach fizyczna realizacja.

Doczytałem w dokumentacji mini IMAX B6, że moc ładowania to 50W a rozładowania to tylko 5W. Stąd ograniczenie prądu z tabeli do 0,4A. Czyli gra, ale trochę mało.
Natomiast napięcie progowe dla programu rozładowania to 9,60V i nie można tego zmienić. Dziwi mnie że producent ustawił tylko 3,2V/cela, gdzie inni podają wartość znacznie wyżej tzn. co najmniej 3,7V/cela. Szkoda że nie można tego ustawiać samemu. Przy następnej ładowarce będę trochę mądrzejszy
Czy do mini IMAX B6 nie ma nowszego upgrade ?
Pozdrawiam, Jurek

ALZRC 450 Devil pro V2 FBL pierwsze próby, V977, V911, wszystko z Flysky FS-TH9X z ER9X.
Awatar użytkownika
Carson
Stały bywalec...
Posty: 142
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 6 razy

Postautor: Carson » 22 sie 2018, o 09:41

Działa u Ciebie dobrze funkcja storage? kupiłem klona imax b6 w hobbyking, chcialem sprawdzic dzialanie tej funkcji i wg mnie cos jest zrabane. Ladowarka powinna zakonczyc ladowanie przy 3.8v na kazdej celi. U mnie ladowala powyzej i nie przerywała. Recznie zakonczylem ladowanie bo napiecie zaczelo dochodzic do 3.88v na kadej celi. Podłaczylem pozniej drugi pakiet i ladowanie zwolnilo przy 3.82v i ladowarka dosc mocno sie nagrzala - tez recznie przerwalem.
XK K110 / 450 FBL / FS-i6

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości