Jakie płytki do ładowania?

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Gajos

Postautor: Gajos » 11 paź 2015, o 09:49

wojtekr pisze:tak, ale w momencie wzrostu natężenia moc wydzielana rozgrzewa i roztapia cynę i skokowo rośnie natężenie na miedzi. ...
Jakim cudem, jest na tę teotię jakieś prawo?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7703
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 441 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 paź 2015, o 09:50

tak, prawo ohma
Helikoptery
Gajos

Postautor: Gajos » 11 paź 2015, o 09:53

A prąd mamy do pewnych granic stabilizowany?
No bo wojtekr pisze:tak, ale w momencie wzrostu natężenia ...
EDIT: Jeśli prąd jest stabilizowany, no to przecież nie wzrośnie, jak napisałeś o tu o.
Natomiast jeśli stabilizowany nie jest, co sugerujesz tu w moim fragmencie cytatu ciut wyżej, to jakim cudem ma wzrosnąć, a nie spaść...?
No i nie Prawo Ohma, tylko wg. WikiCośtam druga postać Pierwszego Prawa Kirchhoffa.
Ostatnio zmieniony 11 paź 2015, o 13:10 przez Gajos, łącznie zmieniany 5 razy.
Gajos

Postautor: Gajos » 11 paź 2015, o 10:24

... w głównej fazie ładowania ładowarka wymusza stały prąd póki napięcie nie osiągnie lub zbliży się do limitu 4,2V. Oczywiście jest spadek napięcia na kablach ale póki napięcie jest dalekie od 4,2 to nie ma to żadnego znaczenia (poza stratami na ciepło) i nie powinno mieć zauważalnego wpływu na czas ładowania. ...
Tu jest cosik nieteges... :cry:
EDIT: Nie dojrzałem ślepy tego "póki". Czyli przepraszam, wszystko jest jak najbardziej teges, ale
SeKLeS pisze:.. Zauważyłem, że przy chudych kablach ładowanie dużym A słabo idzie ...
I to jest prawda, ale to się dzieje w tej nie głównej fazie ładowania, czyli już po osiągnięciu 4,2V na ładowarce.
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 25 gru 2018, o 09:59

A czy można ładować równolegle pakiety o różnych pojemnościach?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1538 razy
Podziękowano: 746 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 gru 2018, o 10:26

Teorie są podzielone.
Genetalnie można, ale trzeba rozumieć co się robi. Bo jak się nie rozumie to nieszczęście gotowe :D
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 25 gru 2018, o 20:28

toom pisze:A czy można ładować równolegle pakiety o różnych pojemnościach?

Jesli chcesz ladować pakiet o pojemnosci 2000 razem z pakietem 1000mAh to przyjmij ze ten pakiet 2000 to tak na prawde dwa pakiety 1000 połaczone rownolegle. Reszte teori dopisz sobie sam :-)
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1545
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: SeKLeS » 25 mar 2019, o 08:42

Ładować można równolegle, ale rozładowanie również jest możliwe. Dziś mnie olśniło i już wiem do czego są wyprowadzenia prądowe z płytki Całość ładunku z pakietów do mini weszła w pakiety do roweru... Straty ładowarki pomijam Obrazek

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16873
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1538 razy
Podziękowano: 746 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 25 mar 2019, o 09:54

Trochę nie rozumiem Twojego połączenia:)

Ja gniazd w płytkach używam do łączenia płytek. Często robię 3 wagojiki i ładuje wtedy 18 lipo na raz.

Jak używam lipo jako źródła prądu to ustawiam w ładowarce cut off na 3.6v na cele i bez lipo buzzera jadę.
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1545
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 120 razy

Postautor: SeKLeS » 25 mar 2019, o 12:21

Noooo cały myk polega na tym, że banany c60 zamiast do zasilacza poszły w zadek płytki. Wcześniej zrobiłem miałem zrobioną speszyl przejściówkę

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1384
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 36 razy

Postautor: dawo » 25 mar 2019, o 19:20

No tylko uważaj żeby nie połączyć + i - płytki bo zrobi się buba - na fotce dyndają luźno :( osobiście, właśnie żeby nie zrobić zwarcia tymi kablami zrobiłem sobe dwa kawałki rurki mosiężnej w termokurczach czerwonym i czarnym - takie konektory - podwójne tuleki i nic się nie pospawa :D
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość