Jaka ładowarka - dyskusja ogólna o ładowarkach...

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11266
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 953 razy
Podziękowano: 670 razy

Postautor: aikus » 26 mar 2019, o 15:51

gcze pisze:A te foliostyki to nie są też mikrostyki, tylko z folią na wierzchu zamiast mechanicznych przycisków?


Chyba dokładnie tak to jest.

gcze pisze:Bo to chyba nie są takie styki na gumki jak w pilocie :-) ?


Nie, nie absolutnie.

gcze pisze:A jak długo masz te wersje z foliami?


Wszystkie trzy egzemplarze mam porównywalnie długo - kupiłem w odstępie może pół roku a mam już ze cztery lata ...? Jakoś tak.

gcze pisze:Z tego powodu ciągnie mnie do reaktorów, wyglądają na sprzęt rozbieralny/naprawialny. Są w mojej ulubionej formie metalowego prostopadłościanu z małym wyświetlaczem :-)


Dokładnie tak jest.
W jednej wymieniałem też jeden tranzystor - teraz mi się przypomniało
Chińczyk zapomniał dać jednego termopada i jeden tranzystor się grzał aż śmierdział.
Ładowarka cały czas działała, ale rozebrałem żeby sprawdzić co to tam się dzieje.
Kiedy dotknąłem tego tranzystora - praktycznie odpadł od nóżek (tak był wygrzany).
Znalazłem (chyba nawet z pomocą forum) jakiś zamiennik w necie (pewnie lepszy niż ten oryginał), przelutowałem, dałem termopada tak jak bóg przykazał i gitara gra.

Ładowarki rozbiera się łatwo i przyjemnie - odkręca się śrubki, rozsuwa... żadnych brzydkich łamliwych zatrzasków, żadnego klejenia "na stałe" ...
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1151
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 61 razy

Postautor: mikegsx400 » 26 mar 2019, o 15:58

aikus pisze:Swoją drogą, ciekawe co by się stało, jakbym załadował w zasilanie Reaktorowi 250W napięcie 25V (z pakietu 6s).
Wyszedłby Chinczyk i krzyknął "POJEBAŁO CIE??!", czy może uleciałby magiczny dymek, czy może ładowarka by po prostu zadziałała ...?


Ani jedno ani drugie, reaktor wyświetla "INPUT VOLTAGE ERROR" - sprawdzałem niechcący :?

Ja od chyba 4 lat używam dwóch reaktorów 250W, oba działają bez żadnych zastrzeżeń.
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 26 mar 2019, o 16:03

mwx pisze:
gcze pisze:Pozostaje więc 12v lub 24V, gdybym połączył parę tych HP szeregowo. .


Uważaj, bo nie wszystkie zasilacze to lubią. No i sporo ma obudowę połączoną z minusem, więc łatwo zrobić zwarę przy szeregowym łączeniu.


Wiem, wiem i jakoś niespecjalnie palę się do tego. To też jedna z przyczyn moich wątpliwości.

Zasilacze będą te:
https://www.rcgroups.com/forums/showthr ... uild-plans

Jak widać robią z nich cuda na kiju i działa. Mam jednak jakieś takie wewnętrzne opory. Zasilacze impulsowe dużej mocy potrafią poczynić dużą nieprzyjemność ze śmiercią włącznie ;-)

mikegsx400 pisze:
Ja od chyba 4 lat używam dwóch reaktorów 250W, oba działają bez żadnych zastrzeżeń.


A jak bardzo je męczysz? Jakie pakiety, ile A?


aikus pisze:Dokładnie tak jest.
W jednej wymieniałem też jeden tranzystor - teraz mi się przypomniało
Chińczyk zapomniał dać jednego termopada i jeden tranzystor się grzał aż śmierdział.
Ładowarka cały czas działała, ale rozebrałem żeby sprawdzić co to tam się dzieje.
Kiedy dotknąłem tego tranzystora - praktycznie odpadł od nóżek (tak był wygrzany).
Znalazłem (chyba nawet z pomocą forum) jakiś zamiennik w necie (pewnie lepszy niż ten oryginał), przelutowałem, dałem termopada tak jak bóg przykazał i gitara gra.

Ładowarki rozbiera się łatwo i przyjemnie - odkręca się śrubki, rozsuwa... żadnych brzydkich łamliwych zatrzasków, żadnego klejenia "na stałe" ...


To mi się bardzo podoba, normalne urządzenie. Widziałem ten temat z termopadem, chyba od razu prewencyjnie rozbiorę i przejrzę przed użyciem.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2299
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 26 mar 2019, o 16:18

gcze pisze:
pkali pisze:Reaktor 250W przy zasilaniu z komputerowego atxa ładował pakiety 6s prądem 9,4A. Z przyciskami u mnie nic się nie działo. Polecam.

Tapatalk


Ok, czyli wygląda na to, że wersja 250W dałaby radę, tylko pewnie przy 3S ładowanie już trwałoby dłużej. W 250W są normalne przyciski mechaniczne, ja mam wątpliwości do tych w wersji 300W, tam są to wytłoczki w folii.


Mam obie wersje antimattera z tym, że ten 20a z wbudowanym zasilaczem. Obie bez problemu ładują tyle ile podają watt a z przyciskami nic się nie dzieje. Mocniejszy jest nowszy, ma więcej funkcji i opcję zasilania z 6s na polu lub z zasilacza 24v więc lepszy.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11266
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 953 razy
Podziękowano: 670 razy

Postautor: aikus » 26 mar 2019, o 16:34

mikegsx400 pisze:
aikus pisze:Swoją drogą, ciekawe co by się stało, jakbym załadował w zasilanie Reaktorowi 250W napięcie 25V (z pakietu 6s).
Wyszedłby Chinczyk i krzyknął "POJEBAŁO CIE??!", czy może uleciałby magiczny dymek, czy może ładowarka by po prostu zadziałała ...?


Ani jedno ani drugie, reaktor wyświetla "INPUT VOLTAGE ERROR" - sprawdzałem niechcący :?


No jak to ani jedno ani drugie...
To przecież pierwsza opcja, tylko grzeczniejszymi słowami ;)
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2299
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 26 mar 2019, o 18:23

Sprawdziłem jeszcze i ta Antimatter 300W ma przyciski mocno i fajnie klikające.
Tam pewnie jest w środku porządny mikrostyk tylko zabudowany żeby się nie ruszał, nie kurzył i nie zamakał jak w przypadku wersji guzikowej.
A gdybyś do domu chciał te 250W to ja je zasilam z 12V i można wykorzystać pełną moc ładowarki.
W sumie 250W warto kupić tylko jeśli dostaniesz super atrakcyjną cenę a jak cena podobna to brałbym 300W.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1151
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 61 razy

Postautor: mikegsx400 » 28 mar 2019, o 02:12

gcze pisze:
A jak bardzo je męczysz? Jakie pakiety, ile A?


męczysz to chyba za dużo powiedziane, ale ładują bez problemów od małych 2S do kilku 6S 3300, w przedziale który oferują tj 0.1-10A, do tego czasem NiMHy i LiIo'ny.
zwykle napędzana z efuela 540W, na 15-18V.


aikus pisze:No jak to ani jedno ani drugie...
To przecież pierwsza opcja, tylko grzeczniejszymi słowami ;)


faktycznie, nie sprawdziłem wcześniej :swir:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 28 mar 2019, o 20:21

Różnica w cenie miedzy nimi to ok 30%, więc jakoś tam zauważalna jest. Mam już w domu 2 zasilacze DPS-600PB, żeby wycisnąć z nich 24V trzeba jeden z nich odciąć od masy na obudowie. Jakieś to takie mało eleganckie i chyba niezbyt bezpieczne rozwiązanie.
Natomiast jest inny ciekawy mod, podobno całkowicie bezpieczny, który pozwala wycisnąć z tego zasilacza 15,75V
No i teraz inna zagadka. Gdybym zdecydował się na takie zasilanie, zamiast szeregowego 24V, to czy czasem wersja 250W Reaktora (max 18V input) nie będzie sobie w takich warunkach radziła lepiej od 300W, która ma większy zakres napięcia zasilania ? Internety twierdzą , że 250W powinna mieć lepszą sprawność (czyli będzie się mniej grzała) w takich warunkach.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11266
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 953 razy
Podziękowano: 670 razy

Postautor: aikus » 28 mar 2019, o 21:03

Pomidor.
Ale dla mnie osobiście istotny jest jak największy zakres DOPUSZCZALNYCH napięć wejściowych, a nie sprawność czy trwałość ładowarki w zależności od tego czym ją karmię.
Mało przydatna opinia - wiem, ale jakoś tak ... postanowiłem ją wyrazić.
;)
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 28 mar 2019, o 21:29

A tak hipotetycznie to ten zakres do 28V kiedy się przydaje? Zakładając, że raczej nie będę używał 6S do przetaczania z nich do innych ogniw? Czy będę używał tylko jeszcze o tym nie wiem :-) ? Pisząc o sprawności miałem na myśli hałas wentylatorów podczas ładowania oczywiście a nie to jak licznik będzie się kręcił. No i co istotne zakładam, że w przyszłości będę miał przynajmniej 2 ładowarki, żeby jednocześnie łądować 3S i 6S. Te duale jednak bez sensu się wydają, zajmuje to tyle miejsca co dwie ładowarki, mniej poręczne, a cena praktycznie taka sama jakbym kupił dwie.
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11266
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 953 razy
Podziękowano: 670 razy

Postautor: aikus » 28 mar 2019, o 21:46

gcze pisze:A tak hipotetycznie to ten zakres do 28V kiedy się przydaje? Zakładając, że raczej nie będę używał 6S do przetaczania z nich do innych ogniw? Czy będę używał tylko jeszcze o tym nie wiem :-) ?


Ooototototo. Tak właśnie:)
Wiesz, możesz mieć możliwość i z niej nie skorzystać - to zawsze lepiej niż potrzebować a nie mieć możliwości.

gcze pisze:Pisząc o sprawności miałem na myśli hałas wentylatorów podczas ładowania oczywiście a nie to jak licznik będzie się kręcił.


Ale to wiesz co i tak tego nie unikniesz, bo wentylator chodzi też przy starszych i co nieco rozjechanych pakietach, żeby chłodzić balanser...


gcze pisze:No i co istotne zakładam, że w przyszłości będę miał przynajmniej 2 ładowarki, żeby jednocześnie łądować 3S i 6S. Te duale jednak bez sensu się wydają, zajmuje to tyle miejsca co dwie ładowarki, mniej poręczne, a cena praktycznie taka sama jakbym kupił dwie.



Oczywiście! I tu popieram w 100%, bo do tego dochodzi jeszcze fualt tolerancja.
Jak masz jedną ładowarkę i jedna Ci się zjebie to jesteś w dupie.
A jak masz dwie...
Awatar użytkownika
gcze
Elita forum...
Posty: 926
Rejestracja: 18-01-2019
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 145 razy
Podziękowano: 30 razy

Postautor: gcze » 28 mar 2019, o 22:05

aikus pisze:
gcze pisze:A tak hipotetycznie to ten zakres do 28V kiedy się przydaje? Zakładając, że raczej nie będę używał 6S do przetaczania z nich do innych ogniw? Czy będę używał tylko jeszcze o tym nie wiem :-) ?


Ooototototo. Tak właśnie:)
Wiesz, możesz mieć możliwość i z niej nie skorzystać - to zawsze lepiej niż potrzebować a nie mieć możliwości.


W sumie to już przyszła mi do głowy sytuacja w której by się to przydało. Pojadę polatać helikiem na 6s, coś w nim padnie, albo zaliczy kreta i zostanę z naładowanymi pakietami 6S. Mając ładowarkę trawiącą takie zasilanie "przeleję" sobie to do 3S i polatam resztą zamiast rozładowywać pół nocy. Faktycznie nie ma co kombinować, biorę 300W
XK K110 | T-REX 250 | Mini Titan | X360 | Trex 600n nadciąga| jumper T12
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1151
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 61 razy

Postautor: mikegsx400 » 28 mar 2019, o 23:20

"Weź dwie (a jak się jedną stłucze?)" :D
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11266
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 953 razy
Podziękowano: 670 razy

Postautor: aikus » 28 mar 2019, o 23:50

Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1247
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 126 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 15 lis 2019, o 22:22

Jaką małą ładowarkę warto kupić? Ma obsługiwać 6s i prądy do 5-6A.
Te ISDT Q6 to coś warte?

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4349
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 349 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 lis 2019, o 23:53

Stosunek ceny do możliwości mają ekstra, a do tego są bardzo kompaktowe.
Ale jak planujesz w przyszłości mocno i dużo piłować na 300W to weź lepiej T6 albo T8. Do tych 6A o których piszesz będą w porządku.
Jak uprzesz się na Q6 to najlepiej weź PRO, bo masz pewność że te są w miarę nowe, a wcześniejsze Q6 miały źle dobranego mosfeta od rozładowywania, który potrafił znienacka dostać zwary.

Ja mam 2 Q6+ i jedną Q6PRO. Ładuję nimi wszystko aż do 6S 5000mAh i często na pełnej mocy. Kupiłem je na szybko ze świadomością że to nie jest sprzęt na 10 lat, no ale koszt trzech o łącznej mocy 900W wynosi tyle co koszt jednej markowej ładowary, a tu mam 3 osobne kanały.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18395
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 16 lis 2019, o 06:51

Niedawno pojawiły się jeszcze toolkitrc. Przypuszczam że jakościowo też nie najwyższa półka, ale bardzo małe i tanie w relacji do mocy. Idealne w podróż.

Bardzo popularne wśród droniarzy.
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1247
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 126 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 16 lis 2019, o 07:48

Dzięki za odpowiedzi. Muszę ogarnąć się z ładowarkami. Mam 2 iChargery i na wyjazdy przydała by mi się jakaś mniejsza ładowarka.
Czytałem posty tu na forum, że sporo ISDT wybuchło więc byłem sceptyczny.
Na Ali te Q6 pro są po ok 170 zł i można przemyśleć jeśli nowe wersje są OK.

Wysłane z mojego SM-N960F przy użyciu Tapatalka
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18395
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 16 lis 2019, o 09:10

A może coś takiego?
[zł236.77]ISDT Q8 BattGo 500W 20A High Power Battery Balance Charger Discharger for 1-8S Lipo Battery RC Parts from Toys Hobbies and Robot on banggood.com
https://banggood.app.link/24H2HCwPE1

Właśnie se kliknąłem. Wymiary 8x8x3.5, 500W, kolorowy ekranik ;)
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2606
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 216 razy

Postautor: pkali » 16 lis 2019, o 10:18

Na wyjazdach najlepiej sprawdza się coś z wbudowanym zasiilaczem. Mam reaktora 300W, jest mega poręczny, niestety już go nie można kupić.
Teraz jedzie do mnie HOTA D6+ AC/DC, zobaczymy ile to jest warte...

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, oxy2, omphobby M2,

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości