Ładowarka Imax B6

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1102
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: mikegsx400 » 19 kwie 2020, o 15:39

Bo pewnie są to aku 6S, czyli 22.2V x 3.8A (które ustawiasz) daje 84W, a ładowarka daje max 50W, stąd 2.3A .
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 82
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 19 kwie 2020, o 16:41

Dokładnie są to aku 6S. Czyli żeby ładowac więcej aku to musze kupić mocniejsza ładowarkę ? Bo na tej to mogę tylko 2 ładowac tak?? Czy mogę ładowac ta ładowarka 4 aku naraz tylko ze się będą dłużej lądowały ?
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 741
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 35 razy
Podziękowano: 23 razy

Postautor: Adam12 » 19 kwie 2020, o 17:33

I zasilacz. Perspektywicznie. Na razie będziesz dłużej ladował tym co masz.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1102
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 60 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: mikegsx400 » 19 kwie 2020, o 19:30

Kris, możesz ładować 6 - całą płytkę, tylko będą się ładowały dłużej, ale ładowanie poniżej 1C im nie szkodzi, także luzik. Po prostu wstawiaj wcześniej do ładowania.
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
Kris1990
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 82
Rejestracja: 13-01-2019
Lokalizacja: Radlin
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Kris1990 » 19 kwie 2020, o 20:08

Ok. Dzięki za odpowiedzi. Pozdrawiam.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10982
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 906 razy
Podziękowano: 649 razy

Postautor: aikus » 20 kwie 2020, o 10:45

Problem technologiczny zaczyna się pojawiać w momencie kiedy dochodzimy z prądami ładowania do poziomu 0,1C lub niższych, bo to oznacza ładowanie przez 10 godzin (lub więcej), co poniekąd sprowadza się do przetrzymywania naładowanych akumulatorów przez dłuższy czas, co z kolei nie jest zalecane... ;) i mimo, że powiedzmy doba to nie jest jeszcze jakiś bardzo dłuższy czas, ale ...
... wiele osób twierdzi (i ja to potwierdzam), że zwłaszcza nowe mocne akumulatory nie lubią przechowywania w stanie naładowanym nawet przez jedną noc, w zasadzie powinno się je ładować tuż przed użyciem.
nooo... ale to takie ekstremum... i filozoficzna rozkmina.
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1405
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 133 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: Carson » 20 kwie 2020, o 11:41

Ja dodam od siebie, ze bardzo sie ciesze z tego, ze kilka osob z tego forum namawialo mnie na zainwestowanie w przyzwoita elektrownie. Oczywiscie imax jest jak najbardziej ok na poczatek, sam uzywalem kilka miesiecy do 450 (3s) ale przychodzi taki moment, że już wiesz, że heliki wkrecily CI sie na tyle, że bedziesz dalej sie w to bawil. I chyba to jest odpowiedni moment, żeby sobie usprawnic proces ladowania akumulatorow - a tych zazwyczaj przybywa jak już sie wkrecimy. Obecnie na rynku sporo jest fajnych ladowarek za wzglednie smieszne kwoty - np 200zł za isdt Q8 500W mogace ladowac 20A.... Ładowanie pakietow 6s imaxem 50W podlaczonym do 12V zasilacza to jak ogladanie schnacej farby na suficie. Tyle sie moze wydarzyc w tym czasie :D Np zmiana pogody w deszcz

mikegsx400 pisze:Kris, możesz ładować 6 - całą płytkę, tylko będą się ładowały dłużej, ale ładowanie poniżej 1C im nie szkodzi, także luzik. Po prostu wstawiaj wcześniej do ładowania.


nooo tak dzień wczesniej :D

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość