Zasilacz eFUEL 30A

Źródła energii dla naszych ładowarek...
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękowano: 5 razy

Postautor: El Grey » 28 mar 2017, o 17:52

Mam problem z tym zasilaczem a mianowicie:
po włączeniu zasilacz zaczął mi dziwnie trzeszczeć (coś jakby delikatnie przeskakiwała iskra) ładowarki podłączone do niego alarmują o za wysokim napięciu.
Co to może być, wiem że to morze być na zasadzie wróżby z fusów, ale może ktoś miał taki problem :cry:
Zasilacz rozebrałem brak zimnych lutów nie widać żadnych przegrzań uszkodzeń nic.
Najdziwniejsze jest to że po kilku minut walki z uporczywym alarmem, napięcie stabilizuje się trzaski znikają i sprzęt zaczyna działać normalnie :wall2:
POMOCY :(
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 649
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: dawo » 28 mar 2017, o 19:03

Może włącznik/wyłącznik nie kontaktuje odpowiednio albo kabel zasilający ma luźne piny. ..metodą na ucho szukaj :)
3x450,V922, Protos mini, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, F16, quad 250, DX7S :)
Awatar użytkownika
bluuu
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 36
Rejestracja: 29-06-2015
Lokalizacja: śląsk
Podziękowano: 1 raz

Postautor: bluuu » 28 mar 2017, o 20:41

Stawiała jednak na zimne luty na przetwornicy. Daj fotkę środka.
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękowano: 5 razy

Postautor: El Grey » 28 mar 2017, o 21:38

Na ucho próbowałem i kupa, szukaj wiatru w polu. Włącznik odpada to na pewno nie to.
Luty poprawiałem...
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękowano: 5 razy

Postautor: El Grey » 2 kwie 2017, o 09:34

Zasilacz tak sam z siebie zaczął działać prawidłowo... Nie lubię czegoś takiego, bo jak będzie najbardziej potrzebny to pewnikiem go szlak trafi :?
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
pablo2-75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 22-02-2013
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pablo2-75 » 3 cze 2017, o 19:51

Mojego eFuel 30A dzisiaj właśnie tafiło... działał przez 3 lata, ale zawsze cos trzeszczało , no i w końcu przestało. Jak włączam to zwarcie bezpieczniki wywala w domu , nic nie czuć żeby śmierdziało.
Ostatnio zmieniony 3 cze 2017, o 23:39 przez pablo2-75, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 138
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękowano: 5 razy

Postautor: El Grey » 3 cze 2017, o 20:19

No i właśnie tego się boje :(
U mnie jak pisałem przestał trzeszczeć i działa jak na razie normalnie, ale jak długo :dk:
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 716
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 102 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: omcKrecik » 3 cze 2017, o 23:37

El Grey pisze:No i właśnie tego się boje :(
U mnie jak pisałem przestał trzeszczeć i działa jak na razie normalnie, ale jak długo :dk:

Mógłbyś fotę bebechów wrzucić ? To może być elektrolit za prostownikiem po stronie sieci lub sam prostownik (rzadko), częściej mosfety mocy WN. W pablowym prostownik pewnie też wygruziło, skoro ma zwarcie od strony AC. Ciekawe - dlaczego nie wywaliło wewnętrznych zabezpieczeń zasilacza tylko nadmiarowe/nadprądowe w chałupie ? Może ich tam nie ma :masakra:
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
pablo2-75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 22-02-2013
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pablo2-75 » 3 cze 2017, o 23:49

Rozkręciłem i popatrzyłem , ale g.. zobaczyłem :D Nic totalnie nie widać , zero spalenizny , nawet zapachu :( po prostu wywala i tyle. Zaraz coś pstrykne
Ostatnio zmieniony 4 cze 2017, o 00:49 przez pablo2-75, łącznie zmieniany 1 raz.
pablo2-75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 22-02-2013
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pablo2-75 » 4 cze 2017, o 00:03

ObrazekUntitled by pawel Szelag, on Flickr
pablo2-75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 22-02-2013
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pablo2-75 » 4 cze 2017, o 00:04

ObrazekUntitled by pawel Szelag, on Flickr
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1299
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 4 cze 2017, o 01:07

Niech mi ktoś wytłumaczy, dlaczego przy wyłączeniu do sieci tego typu zasilacza wywala mi korki. Wpinam kabel i sruuu. Ponowne włączenie korków z kablem już wpiętym nie generuje problemów. Coś tam się ładuje. Jakiś kondensator? Może to jest problem u Was. Musi być coś dziwnego na wejściu tych zasilaczy. Niestety nie zaglądałem i nie mam pojęcia...

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 1893
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 86 razy
Podziękowano: 111 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 4 cze 2017, o 04:47

Ja mam 2 sztuki eFuel 1200 W i w jednym mi wywala korki, a drugi nie. Wywala wersja 60A. Te zasilacze mają kondensatory jak wiadra i pewnie dlatego jest chwilowy duży prąd podczas podłączenia do sieci. Zasilacz 50A ma wbudowany jakiś układ ze zwłocznym uruchomieniem, bo po podpięciu do zasilania dopiero po chwili daje napięcie i pewnie dlatego nie sprawia żadnych kłopotów.
Dałem w mieszkaniu korek z dużą zwłoką i jest ogólnie lepiej.
Gaui X3, Protos 380, Goblin 500
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 716
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 102 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: omcKrecik » 4 cze 2017, o 10:00

Zasilacze impulsowe tak mają przyrodzone, że biorą duży prąd startowy, zwykle 5...7 razy większy niż najwyższy znamionowy. Wynika to z ładowania elektrolitów i trochę z magnesowania rdzeni (zwykły transformator 2,5 kVA, nieobciążony też wywali rozłączniki nadprądowe szybkie w instalacji (zwane potocznie "korkami") przy włączeniu do sieci ; ale może też losowo nie wywalić, jeżeli moment zamknięcia obwodu wypadnie w pobliżu przejścia sinusa napięcia sieci przez zero, co dzieje się 100 razy na sekundę).

Ten eFUEL @pabla ma bezpiecznik własny - to ten walcowy element oznaczony F1 - 10A/250VAC. Prostownik jest prawdopodobnie na radiatorze po prawej na górze. Da radę go omomierzem pomacać ? Najlepiej na zakresie z symbolem diodki i piszczałką. Powinien mieć 4 końcówki, po tym można wstępnie podejrzewać, że to on a nie sąsiedni mosfet mocy - je też pomacaj piszczałką.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 781
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: mwx » 4 cze 2017, o 12:13

Można to wywalanie korków wyeliminować dodając na wejsciu włącznik z gasikiem.
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1299
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 4 cze 2017, o 17:17

Rozwiniesz temat "gasika"? Mam 60A właśnie. Niby nie problem, bo wpięty jest do sieci non stop, ale nieraz odłączę ja albo Kachna i potem... Sruuu!
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 716
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 102 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: omcKrecik » 4 cze 2017, o 21:48

SeKLeS pisze:Rozwiniesz temat "gasika"? Mam 60A właśnie. Niby nie problem, bo wpięty jest do sieci non stop, ale nieraz odłączę ja albo Kachna i potem... Sruuu!

Jakby co, to nie zostawiaj bez dozoru takiego zasilacza pod siecią, w nocy zwłaszcza. Bo coś mi się wydaje, że z faktycznym bezpieczeństwem eksploatacji to coś tam jest nie halo...
Zasilacz przeznaczony do współpracy z domową siecią 230V~~ nie ma prawa powodować zadziałania jej zabezpieczeń. A skoro powoduje, to... nie jest przeznaczony - czyli nieprzewidywalny w takiej roli.
To efekt totalnego bajzlu w tym względzie i olewki CE (każdy sobie może przylepić ten znaczek gdzie tylko chce), czyli zaprzedania bezpieczeństwa mamonie.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
pablo2-75
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 29
Rejestracja: 22-02-2013
Podziękował: 4 razy
Podziękowano: 2 razy

Postautor: pablo2-75 » 5 cze 2017, o 09:29

omcKrecik pisze:Zasilacze impulsowe tak mają przyrodzone, że biorą duży prąd startowy, zwykle 5...7 razy większy niż najwyższy znamionowy. Wynika to z ładowania elektrolitów i trochę z magnesowania rdzeni (zwykły transformator 2,5 kVA, nieobciążony też wywali rozłączniki nadprądowe szybkie w instalacji (zwane potocznie "korkami") przy włączeniu do sieci ; ale może też losowo nie wywalić, jeżeli moment zamknięcia obwodu wypadnie w pobliżu przejścia sinusa napięcia sieci przez zero, co dzieje się 100 razy na sekundę).

Ten eFUEL @pabla ma bezpiecznik własny - to ten walcowy element oznaczony F1 - 10A/250VAC. Prostownik jest prawdopodobnie na radiatorze po prawej na górze. Da radę go omomierzem pomacać ? Najlepiej na zakresie z symbolem diodki i piszczałką. Powinien mieć 4 końcówki, po tym można wstępnie podejrzewać, że to on a nie sąsiedni mosfet mocy - je też pomacaj piszczałką.



Dzęki za pomoc , wysłałem go do znajomego może cos zaradzi ,ale chińskie G... w ładnej paczce to jest :!: Kupiłem z myślą że zapomne o czymś takim jak zasilacz a tu masz.
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 781
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 79 razy

Postautor: mwx » 5 cze 2017, o 11:32

SeKLeS pisze:Rozwiniesz temat "gasika"? Mam 60A właśnie. Niby nie problem, bo wpięty jest do sieci non stop, ale nieraz odłączę ja albo Kachna i potem... Sruuu!


Ok, ale grzebiecie w ~230V na własną odpowiedzialność.

Generalnie chodzi o to, żeby dodać przy włączniku obwód RC- na przykład rezystor 470/2W i kondensator 47n/630V.

Konfiguracja jak na rysunku górnym z prawej:
Obrazek

Coś takiego pomogło mi na permanentne wyskakiwanie bezpiecznika i wypalanie styków we włącznikach światła, zasilających impulsowe zasilacze do LEDów.

UWAGA:
1. Kondensator koniecznie nie spolaryzowany (nie elektrolit!) bo po podłączeniu AC ulegnie anihilacji
2. W układzie zawsze będzie napięcie nawet pomimo rozłączenia włącznika - kondensator niejako "przewodzi" prąd przemienny. Dlatego na noc, czy na okres nieużywania należy odłączyć sprzęt z gniazdka.
3. Procedura włączania - włączamy kabel do gniazdka, potem przełączamy włącznik z gasikiem. Tym sposobem unikamy iskrzenia i przepływu szalonych prądów udarowych.
4. Szczerze mówiąc - patrząc na fotki nie zauważam w zasadzie żadnej separacji między wysokim napięciem AC a niskim DC - to jest dość niebezpieczne urządzenie i na pewno bym mu nie ufał.
5. Zabawa z AC 230V nie należy do najbezpieczniejszych - nie polecam jak ktoś nie ma doświadczenia albo nie do końca ogarnia jak to zmontować zaizolować w bezpieczny sposób.
6. Wartości elementów nie są jakieś krytyczne i podane typowo z sufitu. To że u mnie zadziałało nie znaczy, że u Was też będzie dobrze :grin2: Nie odpowiadam za uszkodzenie sprzętu i spalone nieruchomości.
Maciej
Latające muzeum: Trex 600NSP FBL Brain2, Gównolot FrankenBelt CPX k-bar Gold, HS Emax X-450 (exponat)
T8FG, 9CAP
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 716
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 102 razy
Podziękowano: 51 razy

Postautor: omcKrecik » 5 cze 2017, o 11:47

mwx pisze: Szczerze mówiąc - patrząc na fotki nie zauważam w zasadzie żadnej separacji między wysokim napięciem AC a niskim DC - to jest dość niebezpieczne urządzenie i na pewno bym mu nie ufał.

Otóż to :o ...
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...

Wróć do „Zasilacze”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 0 gości

cron