Rozładowarka SDT FD-200 200W 25A Wireless APP Control Discharger for 2-8S Lipo Battery

Wszystko o barach mlecznych dla naszych pakietów...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17951
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 sty 2020, o 10:56

Od jakiegoś czasu planuje zrobić jakąś fajną rozładowywarkę żeby w spokoju ładować więcej lipoli nawet gdy zabieram jednego helika...
Widząc jak mi idzie, uznałem, że chyba lepiej przepłacić niż się nie doczekać ;)

Wziąłem ISDT 200W. Sam jestem ciekawy jak będzie działać.

Specyfikacja:
Dimension: 140x60x100mm
Weight: 790g
Max Discharger: 200W
Minimum Input Voltage: 6V
Maximum Input Voltage: 36V
Current: 5/10/15/20/25A
Battery Cells: 2-8S
Auto Out off Protection: Support
Abnormal Voltage Alarm: Support
Wrong Cell Setting Alarm: Support
Manual:click here

Obrazek

Obrazek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10512
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 621 razy

Postautor: aikus » 16 sty 2020, o 11:12

Jakbyś zapytał jak najszybciej i najprościej zrobić to byś zrobił w pięć minut...
Było pisane nie raz i patentów było co najmniej kilka.
Są żarówki H4, są farelki samochodowe...
....
no ale ... kupisz, po testujesz, będzie dobrze, wystawisz na giełdzie...

To też jest jakaś opcja ;)
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17951
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 sty 2020, o 11:27

Tak, żarówka jest fajna ale nie wierzę że mój mózg za każdym razem robiłby za cut off na 3.8
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10512
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 621 razy

Postautor: aikus » 16 sty 2020, o 11:36

miruuu pisze:Tak, żarówka jest fajna ale nie wierzę że mój mózg za każdym razem robiłby za cut off na 3.8


Pewnie, że i mój też tego nie robi.
Dlatego zlecam to ładowarce...
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1245
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 99 razy
Podziękowano: 33 razy

Postautor: Carson » 16 sty 2020, o 11:48

No wlasnie :) jaki z tym problem? Wpinasz zarowe miedzy ladowarke a pakiet, ustawiasz cutoff na 3,80v w ladowarce, startujesz i zostawiasz :)
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 2477
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 155 razy
Podziękowano: 204 razy

Postautor: pkali » 16 sty 2020, o 11:50

Albo coś takiego. Sprawdza się doakonale:
[US$12.99 24% OFF]AOKoda CellMeter8 8S Battery Voltage Capacity Balance Servo Checker Tester With Discharge Module RC Parts from Toys Hobbies and Robot on banggood.com
https://banggood.app.link/UOJ6JM6fi3

Tapatalk
XLPower 520, protos 380, protos mini, gaui MX3, 2oxy2, blade180cfx,
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17951
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 sty 2020, o 11:55

Ale te powyższe rozwiązania nie są takie ładne. Wy nic nie rozumiecie.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 10512
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 868 razy
Podziękowano: 621 razy

Postautor: aikus » 16 sty 2020, o 12:01

A nie nie... no ... prawda.
Znaczy nie rozumieliśmy, ale teraz już rozumiemy.
lalus.JPG
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4083
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 sty 2020, o 12:07

Miru jak już będziesz sprzedawał to jestem 1szy w kolejce.

Mam dość tych ghetto-kombinacji z żarówkami, ładowaniem starego akumulatora itp.

Dobrze widzę że tam nie ma wejścia na port balancera?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17951
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 sty 2020, o 13:34

Dobrze widzisz. Wejścia nie ma a fajnie jakby miało. Tak czy inaczej pieszczoty zawsze mogę zrobic na ładowarce analogicznie do rozładowywań z żaróweczkami.

Z drugiej strony - nie pamiętam, żeby jakiś pakiet po locie helikiem rozładował się nie równo per cela, więc nie widzę powodu dlaczego miałby tutaj tak się rozładowywać.

Z trzeciej strony - głównie chodzi o to, żeby szybko ogarnąć 6 x 4000 6S albo 9 x 1450 6S gdy zmienią się plany. Więc balansowanie ma mniejsze tutaj znaczenie bo zawsze mogę to zrobić na ładowarce - po rozładowaniu przepiąć płytkę równoległą ze wszystkim i wrzucić storage ciut wyżej.

Z czwartej strony - można łączyć się przez BT z telefonem i oglądać jak pakiety się rozładowują - czy to nie fascynujące? :swir:
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4083
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 sty 2020, o 15:03

Z tym podpinaniem balansera to chodzi mi bardziej o rozpoznanie ilości ogniw. Balansowanie też byłoby sympatyczne, ale wiadomo że dobre pakiety się nie rozjeżdżają.

Zastanawia mnie czy ma jakieś zabezpieczenia, bo widzę że ilość ogniw wybiera się ręcznie. Co się stanie jak przypadkiem zahaczysz jakimś członkiem przycisk, wybierzesz 5S i podepniesz rozładowane 6S?
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17951
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1632 razy
Podziękowano: 798 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 16 sty 2020, o 15:19

Też się nad tym zastanawiam. Moim zdaniem powinno to dzialać tak, że po podpięciu pakietu sam rozpoznaje ilość cel po napięciu a guzik służy tylko do korygowania w przypadku nietypowo rozładowanych/przeładowanych lipoli. Ale czort jeden wie. Włączę to będę wiedział.

Co do balancera to myślę, że dodatnie takiego ficzera nie jest skomplikowane i szkoda, ze nie zrobili tego od razu, nawet gdyby cena przez to jakoś tam odpowienio wzrosła.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 4083
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 24 razy
Podziękowano: 329 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 sty 2020, o 15:44

Pewnie konfabuluję, ale obecność łączności BT mogłaby świadczyć o planach związanych z dodaniem takiej funkcji w przyszłości, przy pomocy jakiegoś osobnego modułu

Wróć do „Ładowarki”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron