Regulatory obrotów - dyskusja ogólna...

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 295
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 57 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 2 sie 2016, o 15:24

I tak wlasnie mam. :thumb: Wszystko gra.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 1 lis 2016, o 17:01

Hola!

Szukam czujnika Halla, który zadziała z v-barem i z Brainem.

Aktualnie korzystam z limitera ThrottleJockey Revmax, ale sprawdziłem i niestety czujnik nie chce gadać z Vbarem.

Prawdopodobnie wynika to z faktu, że vbar wystawia 3,3V na zasilanie sensora, a większość czujników działa od okolic 4V. Oczywiście można by zasilić go z tego samego źródła co serwa, a napięcie "sygnału zwrotnego" obniżyć dzielnikiem do okolic 3,3V (inaczej vbar wypuści z siebie magiczny dym)... ale po co kombinować z plątaniną kabelstwa, skoro hallotrony kosztują po 4PLN.

Szukam więc odpowiedniego czujnika - na rynku jest ich pełno, za grosze, ale nie wiem za bardzo jaki zakres pomiarowy powinien mieć, no i może znajdzie się ktoś, kto wcześniej wykonał całe to zaawansowane R&D i podrzuciłby konkretny model.

Wiem na pewno, że czujnik powinien mieć następujące cechy:

nap. zasilania od 3V, powinien być unipolarny, nie liniowy("cyfrowy") i w obudowie PSSO3-2 albo podobnej - jakieś pomysły?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7045
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 409 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 lis 2016, o 17:38

Znajdź mój watek na ten temat, znalazłem konkretne modele czujników w tme
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 1 lis 2016, o 19:54

A sfum SPM https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... D=SPMA9569 niepodejdzie ja miałem w spalinie go podłączonego równolegle do braina i jeszcze do telemetrii ... na dodatek montuje się go na dekiel od dołu i jest mniej narażony na uszkodzenia
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7045
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 409 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 lis 2016, o 23:12

podejdzie pewnie tylko kosztuje x50 tego co zwykły w tme.pl
Helikoptery
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 2 lis 2016, o 00:00

wojtekr pisze:podejdzie pewnie tylko kosztuje x50 tego co zwykły w tme.pl

OK - tego nie wiedziałem
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 lis 2016, o 09:05

No 25$ vs 4PLN robi różnicę ;) Dzięki, poszukam tego wątku!

Nie do końca rozumiem dlaczego te na dekielku mają być bezpieczniejsze - przecież to one w razie lądowania na trawie są narażone na dźgnięcie źdźbłem
Jedyna ich zaleta imho to brak konieczności wklejania magnetów w wentylator.

Wysłane z mojego SM-G900F przy użyciu Tapatalka
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 lis 2016, o 14:58

Niestety wątku nie znalazłem. Ktoś podpowie?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 345
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 12 sty 2018, o 14:59

Może to proste pytanie i pewnie było na tym forum nie raz wałkowane, tylko nie umiem znaleźć.

Otóż - po przeczytaniu instrukcji od HW V4 i przemyśleniu że będę latać na "jednakowych" pakietach postępując wedle instrukcji ustawiłem wszystko i działa w trybie Store.
Regulator trafił do innego heli bo powszedni mi się znudził, z funkcji Store chwiałbym przejść Elf gdyż raz będę użytkować 2x3S innym razem 6S są one rożnego stanu i kondycji dodatkowo różnią się max C,
na razie lipo nowych nie planuję, nie wiem jeszcze czy ten "nowy - używany" nabytek zostanie na dłużej zemną.

W funkcji Store korzystałem z takiego wzoru podanego w instrukcji (at the 100% throttle) in example is: 157*1000÷(10÷2)÷(120÷13)_3400
Wiec jak chciałem mieć 3200 to wystarczyło podzielić 3200/3400=0,94 i wiem że przy 94% Throttle mam 3200 RPM.

Pytanie moje jest:

Czy jeśli opierając się o ten sam wzór i pomiar odczytany programatorem w trybie Store (w elf sie nie da) (157*1000),
Mogę wykorzystać wynik % Throttle aby użyć go przy nastawie regulatora w trybie Elf ?
Celem jest oczywiście uzyskanie obrotów możliwie jak najbardziej zbliżonych do tabelki zawartej w instrukcji helika.

pozdr.
M.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14871
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 12 sty 2018, o 15:08

Osobiście niezbyt polegam na tego typu wzorach. Oczywiście teoretycznie pewnie mają sens, ale dochodzą różne tam sprawności i inne takie.
Moze lepiej wpadnij na pałacową i poprostu zmierzymy fizycznie obroty na wirniku i tyle. Wtedy będziesz miał punkt odniesienia albo od razu skorygujesz i sprawdzimy... i tak do skutku? 3 loty i trafiasz w to co potrzebujesz.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 sty 2018, o 15:51

W przypadku gdy akusy będą inne/różne to gov w trybie elf nie będzie działał powtarzalnie bo za każdym razem będzie standaryzował się nieco inaczej.
Na Twoim miejscu przeszedłbym na gova z FBLa, wyłączywszy wcześniej active-freewheeling żeby HW nie oszalał.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 345
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 12 sty 2018, o 21:18

Dzięki Mirek pewnie tak zrobię docelowo żeby ustawić nawet kupiłem ten przyrząd „magiczne lusterko” mam też „tachometr” do samolotów tyle że z nim strach trochę, bo trzeba blisko podejść mi chodzi żeby obliczyć co ustawić na początek i dwa sprawdzić teoretycznie czy łapie się w zakresie thr 70-90% inaczej muszę zmienić ratio.

MWX o tym też myślałem, ale podobno gov z HW jest lepszy niż ten z beastx wiec chciałem zobaczyć najpierw jak będzie na tym HW.

Pozdr.
M.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14871
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 sty 2018, o 00:55

Olać lusterka. Ja mierze telefonem a wyniki wychodzą takie same jak "klasycznymi tachometrami" - sprawadzałem.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 345
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 13 sty 2018, o 01:51

Próbowałem mierzyć apka nawet jakaś płatną, nie wiem czemu na iOS nie działa. Lusterko ma taki plus że możesz mierzyć nie tylko na ziemi.

Teoretycznie tachometr też można przyczepić do heli.
No i telefon w sumie też na upartego :)

Lusterko wydaje mi się najwygodniejsze.

Trochę od pytania odbiegamy a chodziło mi o:

Czy opierając się o wzór z instrukcji od HW V4 który pomaga w obliczeniu % Thr dla trybu Store mogę zastosować do Elf, chce wiedzieć czy trafie z moim obrotami w przedział 70%-90% Thr i mnie więcej przy jakim % będzie rządna wartość RPM,

W sumie to po Wypowiedzi MWX jeszcze pytanie który Gov lepszy ? Z HW czy z Beastx.

Albo jakiej firmy regulator ma najlepszy GOV?


Pozdr.
M.
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 sty 2018, o 11:03

Governor w ESC HW dziala dobrze, ale jak przed kazdym lotem zmieniasz mu ustawienia (standaryzacja na innym pakiecie) to za kazdym razem działa dobrze trochę inaczej.

Zewnętrzny governor jest bardziej bezwzględny.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7045
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 263 razy
Podziękowano: 409 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 sty 2018, o 11:26

mwx pisze:Governor w ESC HW dziala dobrze, ale jak przed kazdym lotem zmieniasz mu ustawienia (standaryzacja na innym pakiecie) to za kazdym razem działa dobrze trochę inaczej.

Zewnętrzny governor jest bardziej bezwzględny.
Albo gov store, wtedy działa tak samo jak fbl

Wysłane z mojego VTR-L29 przy użyciu Tapatalka
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14871
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1434 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 13 sty 2018, o 17:12

Myszor, nie ma potrzeby przyczepiać telefonu do helika :)
Ja kładę na trawie, włączam mierzenie i robię zawi ok 1-2 mety nad telefonem. wisze tak z 10 sekund, potem z 10 sekund na drugim idlu. Aplikacja pokazuje obroty na wyklresie słupkowym, o kilka ekund na słupek. Słupki są idealnie równe a po zmianie idla przeskaują na wyższy poziom. Są tez pwtarzalne jak robię kilka testów pod rząd. Zmieniają się również analogicznie do zmienianych do test obrotów. Dlatego uważam, że na nasze potrzeby pomiar jest wystarczający.

Aplikację porównywałem z takim klasyczny tachometrem, którego zanabył kiedyś Kowal. Wyniki te same. Więc nie ma co kombinować. Dobrze jest po prostu zrobić to w w miarę bezwietrzną pogodę i równo trzymać helika w zawisie. To w zupełności wystarcza.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1792
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 15 razy
Podziękowano: 56 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 13 sty 2018, o 18:43

A jakim programem do pomiaru obrotów, się kolego Mirosławie posługujesz :?:
Pytam bo sam chętnie bym sobie pomierzył na jakich obrotach latam.
Na pewno mam niskie, bo na pakiecie 3300 wyciągam 500-tką 10 minut lotu :), ale jakie konkretnie ... no nie wiem :oops:
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 131 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 sty 2018, o 00:33

Mirek, dawaj nazwe programu - ja testowałem chyba ze 3 na 2 różnych telefonach i pokazywały bzdury.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380/420
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 345
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 14 sty 2018, o 03:45

No podobnie mi wychodziło, albo apki nie działały wcale Mam iOS a to dodatkowo komplikuje sprawę apek.

Ale spoko bo mam dwa przyrządy, do mierzenia i można im obu ufać, pomiar to nie problem, chodzi mi o zupełnie coś innego.....

rozumiem Mirku Twoje intencje i drogę która proponujesz.

Jak bym miał kilka pakietów „takich samych”
to spoko raz ustawimy i bajka gov na Store itd.
Tak zrobię najprawdopodobniej a Protos MAX.

Ale zwykłego protosa tak wolałbym w trybie gov Efl,
jak pisałem wcześniej mam pakiety nie tylko w różnym stanie ale i parametrami się różniące, piszą że w trybie Store istnieje ryzyko uszkodzenia pakietu jeśli między pakietami występują różnice.

Pomysł mam taki:
Ustalić teoretycznie jakiś punkt Thr w przedziale 70-90%
Przy którym będą założone obroty na których chciałbym latać.

Przy danym Thr np: 79% zrobię zawis na wszystkich pakietach i zobaczę jakie obroty pokażą przyrządy.

Zatem kiedy liczymy sobie do trybu Store % Thr i to jest Ok. To czy do trybu Efl będzie podobnie? Czy może zupełnie inaczej to powinno się policzyć jakiś punkt odniesienia trzeba mieć.

Pozdr.
M.

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości