HobbyWing - Platinum Pro 60A v4

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 134 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 5 lut 2018, o 16:14

Jak źle zrobisz to to samo jakbyś zmienił nadajnik. Ustaw pełen zakres w nadajniku i przeprowadź procedurę zgodnie z grafem w manualu. Będzie dobrze :thumb:
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 352
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 5 lut 2018, o 16:26

Dzięki. Wolałem się upewnić :-)
Protos Max V2 Leggero Evoluzione stretch, Goblin 500 Sport stretch, Puzzle Standard 210, Miejsce na półce :-), DX18
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15069
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1438 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 18 lut 2018, o 20:32

Problemik mam. Jako, że spodobały mi sie overspeedy, pomyślałem że możnaby poćwiczyć też autorotację. Na wszelki wypadek chciałbym mieć wyłączony softstart w przpadku odholdowania w jakimś tam przedziale czasowym. Z tego co wiem to stadardowa opcja w HW, ale Ch1W jak to włączyć. Kombinuje i nie wychodzi. Pomożecie?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2160
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 120 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 lut 2018, o 20:48

musisz podnieść % throtla w holdzie
sprawdź ile w manualu, ale jeżeli dobrze pamiętam, to hold musi być między 15% a 40%, wtedy będzie działało
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7111
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 18 lut 2018, o 20:53

Gaz trochę mniej niż 40% to hold a 0 to softstart
Helikoptery
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2160
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 120 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 18 lut 2018, o 21:17

Coś nie bardzo Wojtek.
Silnik rusza powyżej 40%.
Softstart masz zawsze, jeżeli odczekasz więcej niż ustawiony czas ART w programatorze.
Hold musisz mieć między 25% a 40%.
Jak masz niżej, to zawsze będziesz miał softstart.
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7111
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 lut 2018, o 00:01

Może ja zbyt skrótowo ale piszemy o tym samym: jak masz gaz (hold) trochę poniżej 40% (pewnie od tych 25 jak piszesz) to możesz wrócić do powiedzmy 70% bez softstartu a jak ustawisz na zero to powrót do 70% jest już z softsatrtem. I tak samo jest jak przeczekasz ten czas ustawiony w reglu- też wtedy wraca softstart.

Inaczej to 40% nie miało by sensu
Helikoptery
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2160
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 120 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 19 lut 2018, o 00:02

To teraz Mirek możesz działać
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1480
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 106 razy

Postautor: windcatcher » 19 lut 2018, o 00:20

No chyba, ze używa ktoś gova w brainie to wtedy bailout tez w brainie ustawia a nie w reglu. Taka oczywista oczywistość..
iX12, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3 285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15069
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1438 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 lut 2018, o 05:50

Gova mam w HW. No wlasnie ustawiłem holda na pewno na 10 i 20% I nie zadziałało. Pojadę co 5% i pewnie się uda. Sprawdze też czy idle nie jest zbyt niskie (ok 50-55%) bo może tutaj też są jakieś ograniczenia, ale nie jednoznacznie opisane? Hmm

Dzięki
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7111
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 411 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 19 lut 2018, o 08:49

Jednego holda ustaw na ciut poniżej startu silnika a drugiego na około 0
Helikoptery
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2160
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 94 razy
Podziękowano: 120 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 19 lut 2018, o 09:06

I pamiętaj którego użyć w odpowiedniej sytuacji ;)
Gaui X3, Oxy4, Logo 550
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15069
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1438 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 lut 2018, o 09:17

hehe, tak mam.
Bo ja mam zawsze dwa "holdy". Jeden jako "idle 0", który jest throttle cutem i działa jako priorytet wśród wszystkich pstryków, a drugi ten taki do klikania przed kretem w najwygodniejszym umiejscowieniu. I tego właśnie podnoszę.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 134 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 19 lut 2018, o 09:24

Zacznij może od wspomnianej wcześniej kalibracji endpointów - bez tego esc nie wie za bardzo gdzie jest to 40%
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15069
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1438 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 lut 2018, o 10:00

Throttle jest skalibrowane. Od tego zawsze zaczynam ustawienia. W wolnej chwili pobawie się jeszcze tym i poszukam dobrego zakresu..
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1568
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 100 razy

Postautor: MacGyverek » 19 lut 2018, o 10:06

Ja zrobiłem to u siebie tak:
- NORMAL -> Pstrykniecie HOLD -> 0 GAZ (-100)
- IDLE1/2 -> Pstrykniecie HOLD - > 35 GAZ (-50 chyba)

Inaczej mówiąc zmiksowałem HOLDA razem z trybami NORMAL/IDLE.
Jeśli latasz na idlu i dasz HOLD to możesz zaraz szybko rozkrecic wirnik bez softstartu
Jeśli dasz normal to wirnik sie rozkreca powoli. Ja startuje zawsze w normalu z liniową krzywą. IDLE to linie proste równolegle do osi X ;)
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15069
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1438 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 19 lut 2018, o 11:10

Ja się normala normalnie boje - od samego początku :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1568
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 100 razy

Postautor: MacGyverek » 19 lut 2018, o 11:11

Kwestia przyzwyczajenia ;)
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1400
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 19 lut 2018, o 16:37

Tak piszecie o tych holdach, a ja wczoraj przez to skretowałem miniaka. Przypadkowy hold w locie i... Yeb w błoto z kilkunastu metrów! Silnik się nie rozkręcił Muszę się z moim yepem pobawić.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 543
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 19 lut 2018, o 18:47

Startując/lądując w trybie normal mamy łatwiejszą możliwość szybkiego przerwania startu/wyłączenia silnika. Nie trzeba sięgać zmarzniętymi paluchami do przełączników.

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Google [Bot] i 3 gości