HobbyWing - Platinum Pro 60A v4

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 12 maja 2018, o 21:28

Demyt.

No a brain powinien widziec current RPM nawet jak governor nie jest aktywny, prawda?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1065
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: kubacki » 12 maja 2018, o 21:31

prawda
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1065
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 53 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: kubacki » 12 maja 2018, o 21:32

tak sprawdzałem u siebie dla pewności.
używałem gova z regla a w brainie miałem tylko podgląd.
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 12 maja 2018, o 21:41

Ty masz ALZRC czy "oryginał" HW?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 3950
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 227 razy
Podziękowano: 398 razy

Postautor: Artja » 12 maja 2018, o 21:45

Upewnij się czy dobrze masę podłączyłeś pod wtyczunię ze Spektruma. Port gova w Brainie ma masę na środkowym pinie, niektóre kabelki spektrum mają na nim myląco czerwony kabelek...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 07:24

mwx pisze:Orientujecie się czy ESC podaje na żółty kabelek sygnał RPM zawsze, czy trzeba to jakoś właczyć? Próbowałem, odpalić brainowego GOVa, ale nie widzi RPM :/

Jest szansa że to sprawa przejściówki z normalnej złączki na to szpekrtumowe satelitkowe gówno, ale wolę spytać zanim zacznę kombinować nową


Sygnał RPM jest zawsze. Aby brain go zobaczył wypada rozkręcić silnik bo bez obrotów i na wolnych nie zawsze jest wykrywany.
Silnik rozkręcić najlepiej bez łopat lub odsunięty od koła głównego. ALZRC i HW 60 oraz 50 działają w tym temacie tak samo.

Jeśli używasz regla HW i satelitek spektrum to do wtyczki governora wystarczy podpiąć kabel sygnałowy (plus i minus nie jest wtedy potrzebny).
Jak masz inny odbiornik to nie jestem pewien czy sam sygnał wystarczy.
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 07:48

Używam odbiornika połączonego z brainem s.busem.
Wszystko (esc, rx, brain) ma wspólną masę, więc zakładam że nie ma potrzeby podpinania jej jeszcze do portu gov. Ten problem dotyczy maszyn które mają odrębne zasilanie serw i silnika - wtedy trzeba rzeczywiście spiąć masy.

Niestety to ikon1, więc gov jest na tym badziewiajskim złączu - muszę tam mieć przejściówkę i po tym co napisaliście już tylko ją podejrzewam ją o brak styku. No bo jeśli to nie to - to już nie wiem.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:01

mwx pisze:Używam odbiornika połączonego z brainem s.busem.
Wszystko (esc, rx, brain) ma wspólną masę, więc zakładam że nie ma potrzeby podpinania jej jeszcze do portu gov. Ten problem dotyczy maszyn które mają odrębne zasilanie serw i silnika - wtedy trzeba rzeczywiście spiąć masy.

Niestety to ikon1, więc gov jest na tym badziewiajskim złączu - muszę tam mieć przejściówkę i po tym co napisaliście już tylko ją podejrzewam ją o brak styku. No bo jeśli to nie to - to już nie wiem.


Nie musisz mieć przejściówki :) Przejściówki to masa, plątanina i ryzyko utlenienia lub rozpięcia.
Obetnij i zalutuj kabelek spektruma lub jeszcze szybciej wyciągnij z serwo wtyczki kabelek sygnałowy. Zaciśnij lekko kombinerkami.
Potem nasuń na pin sygnałowy governora w Brainie i zalej hot glue jak sprawdzisz, że wszystko działa :)
Mam tak w jedynce jednej a jak kiedyś zmienię na dwójkę to rozegnę, wsunę do serwo wtyczki i wepnę do braina 2 normalnie.
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 488
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 8 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 13 maja 2018, o 08:06

Raczej kolejność pinów.
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 08:09

gumi pisze:Raczej kolejność pinów.


Raczej nie jestem skończonym palantem żeby tego nie sprawdzić 3 razy.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:15

mwx pisze:
gumi pisze:Raczej kolejność pinów.


Raczej nie jestem skończonym palantem żeby tego nie sprawdzić 3 razy.


Sprawdź ostrożnie napięcie na wyjściu governora. Może masz upalone zasilanie.
Do tego najbezpieczniej wpiąć gównianą wtyczkę spektruma i mierzyć na kablach z drugiego końca.
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 08:23

No ale przecież nie korzystam z zasilania tego portu. Zacznę od zmajstrowania pewnego połączenia.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:25

mwx pisze:No ale przecież nie korzystam z zasilania tego portu. Zacznę od zmajstrowania pewnego połączenia.

Może nie korzystałeś ale jak pechowo coś tam wetknąłeś kiedyś lub źle podłączyłeś to mogłeś go spalić :(
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 14 maja 2018, o 08:32

Obrazek

Zagadka rozwiązana. Oryginalny spektrumowy kabel jest w środki cienki jak sik pająka - musiał popękać i nie zawsze stykał. Ten z prawej robi robotę.
Wyszło mi że w D380 napierdzielam 3800rpm xD
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 14 maja 2018, o 08:54

Nawet na oko ten lewy kabel na ukręcony wygląda :)

Cegiełka potrzebuje ciągu żeby latać ale aż tyle bym się nie spodziewał ;)

Ja na oxy3 mam niższe obroty :)
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1530
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 98 razy

Postautor: MacGyverek » 14 maja 2018, o 08:55

To miałeś krzywa 100%?? Tyle tam chyba silnik nie da. Przerób 380 na 420 i będzie pan zadowolony.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 1583
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 121 razy

Postautor: mwx » 14 maja 2018, o 09:49

niby mam zestaw do strecza, ale... zaczęły mi się podobać takie szalone obroty :rotfl: Krzywą mam na 95% chyba.

Czekam tylko na napinacze do paska, bo przy tych obrotach naparza o belkę od środka
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
Debil 380
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
windcatcher
Elita forum...
Posty: 1219
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 95 razy

Postautor: windcatcher » 14 maja 2018, o 10:00

mwx pisze:niby mam zestaw do strecza, ale... zaczęły mi się podobać takie szalone obroty :rotfl: Krzywą mam na 95% chyba.

Czekam tylko na napinacze do paska, bo przy tych obrotach naparza o belkę od środka


Mam prośbę przy okazji.

Napisz jaką masz zębatkę i zobacz na jakich najniższych obrotach uda się polecieć bez desynchronizacji silnika.
Czy na 2000 RPM jest w ogóle opcja ten silnik używać czy nie ma opcji?
Napisz gdzie kupiłeś taką przejściówkę bo jedną do testów wygodnie mieć.
DX9, Warp 360, Chase 360, Align 470lm, Oxy3te285, Gaui X3(80), HCP100S i inne latadła --> Pozdrawiam Michał

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości

cron