HobbyWing - Platinum Pro 60A v4

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 maja 2018, o 21:28

Demyt.

No a brain powinien widziec current RPM nawet jak governor nie jest aktywny, prawda?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: kubacki » 12 maja 2018, o 21:31

prawda
Oxy 2
Oxy 4
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1209
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: kubacki » 12 maja 2018, o 21:32

tak sprawdzałem u siebie dla pewności.
używałem gova z regla a w brainie miałem tylko podgląd.
Oxy 2
Oxy 4
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 maja 2018, o 21:41

Ty masz ALZRC czy "oryginał" HW?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4199
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 408 razy

Postautor: Artja » 12 maja 2018, o 21:45

Upewnij się czy dobrze masę podłączyłeś pod wtyczunię ze Spektruma. Port gova w Brainie ma masę na środkowym pinie, niektóre kabelki spektrum mają na nim myląco czerwony kabelek...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1616
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 112 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 07:24

mwx pisze:Orientujecie się czy ESC podaje na żółty kabelek sygnał RPM zawsze, czy trzeba to jakoś właczyć? Próbowałem, odpalić brainowego GOVa, ale nie widzi RPM :/

Jest szansa że to sprawa przejściówki z normalnej złączki na to szpekrtumowe satelitkowe gówno, ale wolę spytać zanim zacznę kombinować nową


Sygnał RPM jest zawsze. Aby brain go zobaczył wypada rozkręcić silnik bo bez obrotów i na wolnych nie zawsze jest wykrywany.
Silnik rozkręcić najlepiej bez łopat lub odsunięty od koła głównego. ALZRC i HW 60 oraz 50 działają w tym temacie tak samo.

Jeśli używasz regla HW i satelitek spektrum to do wtyczki governora wystarczy podpiąć kabel sygnałowy (plus i minus nie jest wtedy potrzebny).
Jak masz inny odbiornik to nie jestem pewien czy sam sygnał wystarczy.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 07:48

Używam odbiornika połączonego z brainem s.busem.
Wszystko (esc, rx, brain) ma wspólną masę, więc zakładam że nie ma potrzeby podpinania jej jeszcze do portu gov. Ten problem dotyczy maszyn które mają odrębne zasilanie serw i silnika - wtedy trzeba rzeczywiście spiąć masy.

Niestety to ikon1, więc gov jest na tym badziewiajskim złączu - muszę tam mieć przejściówkę i po tym co napisaliście już tylko ją podejrzewam ją o brak styku. No bo jeśli to nie to - to już nie wiem.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1616
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 112 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:01

mwx pisze:Używam odbiornika połączonego z brainem s.busem.
Wszystko (esc, rx, brain) ma wspólną masę, więc zakładam że nie ma potrzeby podpinania jej jeszcze do portu gov. Ten problem dotyczy maszyn które mają odrębne zasilanie serw i silnika - wtedy trzeba rzeczywiście spiąć masy.

Niestety to ikon1, więc gov jest na tym badziewiajskim złączu - muszę tam mieć przejściówkę i po tym co napisaliście już tylko ją podejrzewam ją o brak styku. No bo jeśli to nie to - to już nie wiem.


Nie musisz mieć przejściówki :) Przejściówki to masa, plątanina i ryzyko utlenienia lub rozpięcia.
Obetnij i zalutuj kabelek spektruma lub jeszcze szybciej wyciągnij z serwo wtyczki kabelek sygnałowy. Zaciśnij lekko kombinerkami.
Potem nasuń na pin sygnałowy governora w Brainie i zalej hot glue jak sprawdzisz, że wszystko działa :)
Mam tak w jedynce jednej a jak kiedyś zmienię na dwójkę to rozegnę, wsunę do serwo wtyczki i wepnę do braina 2 normalnie.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 545
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 13 maja 2018, o 08:06

Raczej kolejność pinów.
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 08:09

gumi pisze:Raczej kolejność pinów.


Raczej nie jestem skończonym palantem żeby tego nie sprawdzić 3 razy.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1616
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 112 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:15

mwx pisze:
gumi pisze:Raczej kolejność pinów.


Raczej nie jestem skończonym palantem żeby tego nie sprawdzić 3 razy.


Sprawdź ostrożnie napięcie na wyjściu governora. Może masz upalone zasilanie.
Do tego najbezpieczniej wpiąć gównianą wtyczkę spektruma i mierzyć na kablach z drugiego końca.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2018, o 08:23

No ale przecież nie korzystam z zasilania tego portu. Zacznę od zmajstrowania pewnego połączenia.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1616
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 112 razy

Postautor: windcatcher » 13 maja 2018, o 08:25

mwx pisze:No ale przecież nie korzystam z zasilania tego portu. Zacznę od zmajstrowania pewnego połączenia.

Może nie korzystałeś ale jak pechowo coś tam wetknąłeś kiedyś lub źle podłączyłeś to mogłeś go spalić :(
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 maja 2018, o 08:32

Obrazek

Zagadka rozwiązana. Oryginalny spektrumowy kabel jest w środki cienki jak sik pająka - musiał popękać i nie zawsze stykał. Ten z prawej robi robotę.
Wyszło mi że w D380 napierdzielam 3800rpm xD
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1616
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 112 razy

Postautor: windcatcher » 14 maja 2018, o 08:54

Nawet na oko ten lewy kabel na ukręcony wygląda :)

Cegiełka potrzebuje ciągu żeby latać ale aż tyle bym się nie spodziewał ;)

Ja na oxy3 mam niższe obroty :)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1598
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 104 razy

Postautor: MacGyverek » 14 maja 2018, o 08:55

To miałeś krzywa 100%?? Tyle tam chyba silnik nie da. Przerób 380 na 420 i będzie pan zadowolony.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 maja 2018, o 09:49

niby mam zestaw do strecza, ale... zaczęły mi się podobać takie szalone obroty :rotfl: Krzywą mam na 95% chyba.

Czekam tylko na napinacze do paska, bo przy tych obrotach naparza o belkę od środka
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
windcatcher
Lider forum...
Posty: 1616
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 112 razy

Postautor: windcatcher » 14 maja 2018, o 10:00

mwx pisze:niby mam zestaw do strecza, ale... zaczęły mi się podobać takie szalone obroty :rotfl: Krzywą mam na 95% chyba.

Czekam tylko na napinacze do paska, bo przy tych obrotach naparza o belkę od środka


Mam prośbę przy okazji.

Napisz jaką masz zębatkę i zobacz na jakich najniższych obrotach uda się polecieć bez desynchronizacji silnika.
Czy na 2000 RPM jest w ogóle opcja ten silnik używać czy nie ma opcji?
Napisz gdzie kupiłeś taką przejściówkę bo jedną do testów wygodnie mieć.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
sl8er
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 46
Rejestracja: 20-05-2018
Lokalizacja: Drezno
Podziękowano: 2 razy

Postautor: sl8er » 16 lip 2018, o 16:17

Mam nastepujacy problem z HW60. ESC jest podlaczony do odbiornika X8R. i zauwazylem ze jezeli bylo polaczone na PWM to mialem fantastyczne czasy lotow w goblinie 380, 2500mah. Teraz mam wszytko na SBUS zrobione, i czasy lotow sa krotsze o jakas polowe. Czy HW zle pracuje z sygnalem cyfrowy, czy analogowe PWM w jakis sposob pomaga ESC w ,,gladszym,, dzialaniu...
T rex/Gartt 700 - skookum 720
T rex 600 6s - spirit pro
Goblin/Devil 380 - spirit pro
Tarot 450 - spirit
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2045
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 16 lip 2018, o 18:59

HW nie umie po S.BUS. Na pewno masz go podpiętego pod FBLa który steruje nim standardowym PWMem 50Hz albo do zwykłego wyjścia z odbiornika (też PWM)

Skalibruj i wyreguluj endpointy, pewno naparzasz na wyższych obrotach. Skąd wiesz że kończy Ci się prąd w akumulatorze?
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości