HobbyWing - Platinum Pro 60A v4

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2852
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 231 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 17 lip 2018, o 22:01

Na "fixed wing" będziesz miał to szarpnięcie na początku. Heli linear działa lepiej.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7685
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 438 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 lip 2018, o 22:59

sl8er pisze:Pewnie ze malo kto lata na krzywych i problem jest egzotyczny. Ale jakies pol roku temu wyladowalem sobie t rex 600 zapiolem holda i grzebalem w apce. Mialem krzywa od 0 do 100 do ladowania, i w swej glupocie zostawilem na maks pitch/throttle, wylaczylem holda i helik wystrzelil mi tuz przed ryjem jak rakieta (podziwiam zebatke ktora to wytrzymala).


A to nie był temat bailoutu ustawionego na zbyt długi czas?
Helikoptery
Awatar użytkownika
gumi
Elita forum...
Posty: 581
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 12 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: gumi » 18 lip 2018, o 08:47

Miękki start w układzie sterowania regulatora sygnałem przechodzącym przez fbl działał płynniej w reglach HW serii V3. W serii V4 przy pracy z zewnętrznym gov występuje niewielkie szarpnięcie przy rozkręcaniu wirnika niewidoczne dla mniejszych modeli.
Awatar użytkownika
sl8er
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 48
Rejestracja: 20-05-2018
Lokalizacja: Drezno
Podziękowano: 3 razy

Postautor: sl8er » 18 lip 2018, o 10:57

ustawilem hw na fixedwing podpiolem zolty rpm sensor pod spirita, ustawielm governor on w spiricie, very slow spoolup. Dziala!!! 5 minut, bez kombinowania, rozkreca sie bardzo powoli i regularnie w calym zakresie obrotow, az mozna sie znudzic, zadnych szarpniec, zakresy obrotow bardzo zgadzaja sie z krzywa nie ma sie do czego doczepic. Instrucja spirita zaleca fixedwing i ostrzega przed klopotami z soft start w linear wiec pozostane z tym. Nie mam braina ale wierze na slowo ze z nim linear dziala lepiej :)

Chodzi mi tylko o to ze instrukcja HW jest bledna. Z intrukcji wynika ze throttle linear ma funkcje soft start i dlatego jest polecana dla poczatkujacych pilotow (ze wzgledow psychlogicznych bo rozkreca powoli w V3 HW 11 Sekund w V4 mozna ustawic). Nie pisze nigdzie ze ten soft start w heli linear throttle wymaga zwenetrznego governora. Pewnie problem abstrakcyjny dla wiekszosci ale sporo osob zaczynajych najpierw ustawia sobie do pierwszych krokow funkcje linear, bo governor przyda im sie pozniej. I tutaj taki babol ze funkcja ta dziala jak fixedwing bez podpietego zewnetrznego gova powinien byc z wykrzyknikiem w instrukcji. W popularnych YEP i pewnie calej masie innych ESC heli linear throttle mode rozkreca powoli niezaleznie jakie sygnaly dostaje z zewnatrz, i bez podpietogo zewnetrzego gova (poprostu instrukcja zgadza sie ze stanem faktycznym). Masz zalaczony heli mode nie ma ryzyka ze wystartuje z kopyta, masz zawsze czas na zalaczenie HOLDa.
T rex/Gartt 700 - skookum 720
T rex 600 6s - spirit pro
Goblin/Devil 380 - spirit pro
Tarot 450 - spirit
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2236
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 152 razy

Postautor: windcatcher » 26 lip 2018, o 06:57

Po krótkiej wymianie komentarzy na FB użytkownik Alzrc przesłał link do flesha przejściowego, który jest niezbędny aby potem zaktualizować dalej regiel OEM ALZRC HW 60a v4 na oficjalny firmware HW.

https://www.dropbox.com/s/o1qdco5j38nhw ... a.rar?dl=0

Kilka komentarzy wcześniej odradzili aktualizację a potem podesłali link. Pomęczę ich dalej czemu odradzali??
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2852
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 231 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 lip 2018, o 08:00

Pomęcz, bo też mnie to zastanawia. Z nimi to może być tak, że nie do końca wiedzą co robią i niekoniecznie we współpracy z HW...
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1744
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 110 razy

Postautor: MacGyverek » 26 lip 2018, o 08:17

Oby nie było tak jak DJI. Dał nowy firmware do Sparka i namiętnie ubijają się kontrolery. Mój po update nie wstał i tylko serwis może pomóc. Także uważajcie :)
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2236
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 152 razy

Postautor: windcatcher » 26 lip 2018, o 08:19

mwx pisze:Pomęcz, bo też mnie to zastanawia. Z nimi to może być tak, że nie do końca wiedzą co robią i niekoniecznie we współpracy z HW...


Wrzucili oficjalnie na profil FB alzrc co udostępniłem na ekipa rc heli.

Odpisali mi też.

Zakładam, że to niczego nie ma prawa zepsuć skoro podali link na tacy tysiącom posiadaczy Debila.

Pewnie to jest ten sam regiel tylko był loknięty. Na moje wyraźne pytanie odpisali tak.

Obrazek
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2852
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 231 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 26 lip 2018, o 08:29

Wiesz.. to trochę tak jak twierdzić że tysiącom użytkowników Devila nie sprzedaliby bijącej zębatki na wałku ogonowym :D
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2236
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 152 razy

Postautor: windcatcher » 26 lip 2018, o 08:36

W sumie racja i dlatego nikogo nie namawiam do aktualizacji i umywam ręce od zepsutych regli. Działacie na własną odpowiedzialność!!!!

Ja muszę sobie przypomnieć czy jeszcze w ogóle mam jakiś regiel Alzrc i w którym modelu ;)
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 1 lis 2018, o 21:25

mam dylemat jaki ESC wsadzić do mojego 470LT , sprawdzony i chwalony tani YEP 60A za 120zł czy Hobbywing 60A z programatorem za 400zł , cena spora ale czy coś przez to zyskam ?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7685
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 438 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 1 lis 2018, o 23:53

Naprawdę 470L wymaga coś więcej niż 40A (toom - sam go sprzedajesz), naprawdę jest za mały? W 450 na 3S 40A był nadmiarowy wiec w 6S (o takich pakietach mówimy?) tym bardziej, czy coś nie ogarniam?

Aikus Ty na pewno latasz jeszcze na NiMh w Goblinie 700- 40A do 470 to za mało? Latałem G380 na starym HW50 i cisnąłem go na obrotach przez 2:30 i nigdy nie było problemów to 470L nie da rady na 40A? Przecież to nie rąbie tyle prądu co G380.
Helikoptery
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 2 lis 2018, o 01:12

wojtekr dokładnie też tak myślę jak Ty, ESC w super combo ma 50A więc dla świętego spokoju mój stary 40 chcę wymienić na większy , choć mój były t-rex 550 z łopatami 550mm miał 80A i było OK i pakowanie 60A do 470 to chyba przesada
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7685
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 438 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 lis 2018, o 01:33

ale moim zdaniem w 470L wystarczy 40A i to z nadmiarem - chyba, że czegoś nie ogarniam. Ponieważ w 450 (3S) wystarczał 30-40A to w 470L, która jest pędzona z 6s (tak?) to wystarczy znacznie mniejszy regiel.
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16584
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1519 razy
Podziękowano: 731 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 lis 2018, o 08:01

Też tak myślę. Ja w g380 latalem na 50A v3 i nawet się nie grzal. Z resztą większość osób. Później się pojawił hw60A i nagle hw50 okazał się mały ;)

Jako alternatywę masz jeszcze alzrc 50a v4. Cenowo bliższy yepowi A jednak mocniejszy.

Trex jest lekki a silnik całkiem dobry. Możliwe że 40A też wystarczy, ale osobiście dla świętego spokoju wsadzilbym hw/alzrc.
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 605
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 17 razy

Postautor: Adam12 » 2 lis 2018, o 09:12

Silnik 470MX ma 890/1300W i 40/60A. Teoretycznie regiel 40A jest trochę pod kreską. Ale ... Jeżeli latamy gdzieś tam na 50-60% thro to automatem prądy są dużo mniejsze. A jak będziemy latać na 80-90% thro to 40A będzie mało/na granicy. Do tego pytanie na ile dobrze są podawane parametry.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16584
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1519 razy
Podziękowano: 731 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 lis 2018, o 09:17

Nie wiem czy dobrze podawane są parametry, ale te 50% throttle nie zawsze Ci zapewni mniejsze prądy.

Raz, że na niskich obrotach często nadganiasz kątami.
Dwa, że wiele silników (pewnie ten też) najefektywniej pracuje przy 85-90% obrotów.

Moim zdaniem trzymanie regla na granicy nie ma sensu.
Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | 2x Beta 75 Pro 2 - whoopie! | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa | Fat Shark HDO
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 24 lis 2018, o 09:04

Czy w tym regulatorze mozna ustawić auto timing? Bo nie mam ochoty zgadywać jaki bedzie odpowiedni
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2236
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 152 razy

Postautor: windcatcher » 24 lis 2018, o 09:11

toom pisze:Czy w tym regulatorze mozna ustawić auto timing? Bo nie mam ochoty zgadywać jaki bedzie odpowiedni


To nie jest kwestia zgadywania tylko sprawdzenia specyfikacji silnika.

Regle HW v4 mają auto PWM a v3 ustawiany PWM.
Timing ustawiamy wszędzie wedle specyfikacji silnika.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 24 lis 2018, o 09:26

Ok, czyli w v4 mozna wybrać wartość timingu lub wybrać auto, align w danych silnikow nie podaje tej wartości , PWM można sobie obliczyć wzorem ale z timingiem juz tak nie jest

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość