HobbyWing - Platinum Pro 60A v4

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 24 lis 2018, o 09:36

Nie, timing musisz ustawić. PWM jest auto w wersji 4.
Silnik BL470MX z Aligna 470 lata poprawnie na domyślnym timingu 15.
Potem postaram się sprawdzić jaki mam u siebie ustawiony.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Qba
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 22
Rejestracja: 16-02-2018
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Qba » 24 lis 2018, o 10:42

Timing pod silnik z 470 trzeba przestawić na 5. Taką wartość podesłał mi Michał do ustawienia swojego regulatora.
Kuba Jarocin
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 24 lis 2018, o 10:49

Qba pisze:Timing pod silnik z 470 trzeba przestawić na 5. Taką wartość podesłał mi Michał do ustawienia swojego regulatora.


Ano widzisz. Coś tam mi świta, że na Domyślnym 15 latał ok ale latem mocno się grzał - później zacząłem sobie go obniżać a przy pięciu grzał się najmniej i czas lotu był lepszy. Na hf są wątki gdzie ludzie eksperymentują z tym.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 16155
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1478 razy
Podziękowano: 706 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 24 lis 2018, o 10:56

Od początku Latam na deafultach i jest ok. Chyba z ciekawości sprawdzę jakie to.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Beta 75 Pro 2 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Frsky Horus X10S - działa
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 24 lis 2018, o 14:50

w reglach YEPa można wybrać auto timing i bo jest zaleta
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 14 gru 2018, o 15:31

w regulatorze jest pojedyńczy kabelek RPM , czy i jak można wykorzystać do gowernora w ikonie ? czy musi być osobny sensor RPM ?
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2018, o 15:36

toom pisze:w regulatorze jest pojedyńczy kabelek RPM , czy i jak można wykorzystać do gowernora w ikonie ? czy musi być osobny sensor RPM ?


Oczywiście. Należy podpiąć ten kabelek RPM na PIN sygnału w Ikonie.
W wersji Ikon 1 trzeba kupić lub zrobić przejściówkę na małą wtyczkę jak do satelitki spektrum.
W wersji Ikon 2 wpinasz normalne złącze jak do serwa w odpowiednie miejsce Ikona.

Jak już podepniesz to trzeba odpowiednio skonfigurować Braina/Ikona w zakładce governor podając parametry silnika i helika.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2574
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 185 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 gru 2018, o 16:18

Trzeba jeszcze ustawić odpowiedni tryb w ESC, bo wyjściowo jest w trybie Elf Gov, który będzie się kłócił z zewnętrznym govem.

Do tego potrzebujesz boxa HW
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 14 gru 2018, o 16:40

do tej pory korzystałem z gov w ikonie przez taki RPM sensor
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB10mo9IFXX ... 40x640.jpg
i ta mała wtyczka co wchodzi do ikona ma 3 przewody a esc HW jest jeden
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2018, o 16:45

toom pisze:do tej pory korzystałem z gov w ikonie przez taki RPM sensor
https://ae01.alicdn.com/kf/HTB10mo9IFXX ... 40x640.jpg
i ta mała wtyczka co wchodzi do ikona ma 3 przewody a esc HW jest jeden


Jest jeden bo plus i minus z regla jest już podany razem z sygnałem THR na FBL lub odbiornik.
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 14 gru 2018, o 16:50

ok, podłącze ten jeden kabelek , tylko musze dojsć w który pin w ikonie zeby czegoś nie zjarać
Awatar użytkownika
toom
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 56
Rejestracja: 24-02-2018
Lokalizacja: Jastrzębie Zdrój
Podziękował: 1 raz

Postautor: toom » 14 gru 2018, o 17:32

Ten RPM sensor jest podpięty pod dwa kable zasilające silnik , wiec się zastanaiam z kąd by miał być plus i minus na wtyczce do fbl ?
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1699
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 108 razy

Postautor: MacGyverek » 14 gru 2018, o 17:52

To jak już jestesmy przy tych reglach.... Posiadają one wejście danych, to czy ktoś ogarnął temat współpracy z telemetria smart port ??
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7536
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 288 razy
Podziękowano: 427 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 14 gru 2018, o 18:22

toom pisze:Ten RPM sensor jest podpięty pod dwa kable zasilające silnik , wiec się zastanaiam z kąd by miał być plus i minus na wtyczce do fbl ?



Bo trzeba go zasilać - na wejściu masz sygnał z silnika a na wyjściu GND i sygnał, a trzeci to zasilanie układu.

Tylko czy Gov w Brainie/Ikonie nie był 3.3V?
Helikoptery
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2018, o 18:28

MacGyverek pisze:To jak już jestesmy przy tych reglach.... Posiadają one wejście danych, to czy ktoś ogarnął temat współpracy z telemetria smart port ??


W specyfikacji (instrukcji) Braina 2 jest to opisane. Ja temat olałem bo regle 60A V4 nie mają najważniejszego czyli pomiaru poboru Mah :(

Za to większe regle V4 80A, 100A itd już podobno to mają wbudowane więc warto zaczytać :)
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2018, o 19:06

wojtekr pisze:
toom pisze:Ten RPM sensor jest podpięty pod dwa kable zasilające silnik , wiec się zastanaiam z kąd by miał być plus i minus na wtyczce do fbl ?



Bo trzeba go zasilać - na wejściu masz sygnał z silnika a na wyjściu GND i sygnał, a trzeci to zasilanie układu.

Tylko czy Gov w Brainie/Ikonie nie był 3.3V?


Gov w Brainie 1 daje 3,3V podobnie jak porty satelitek Spektruma (te same gniazda/wtyczki).
Gov w Brainie 2 daje tyle ile ustawisz na serwa czyli 5-8V.

Czujnik RPM Hobbywinga (ten osobny) bangla wedle specyfikacji od 3,5V do 8,4V ale w praktyce działa również z 3,3V.
https://www.hobbywingdirect.com/product ... =219217336
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1699
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 108 razy

Postautor: MacGyverek » 14 gru 2018, o 19:25

Niestety.mam braina 1. Myślałem że ogarnęli to też jakoś przez Smart porta w FrSky
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 1944
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 127 razy

Postautor: windcatcher » 14 gru 2018, o 19:46

MacGyverek pisze:Niestety.mam braina 1. Myślałem że ogarnęli to też jakoś przez Smart porta w FrSky


Z tego co pamiętam to do jedynki nie dodali telemetrii a jedynie do dwójek.

No ale jak masz odbiornik Frsky z telemetria to nie mozesz jakos Braina ominać i oczujnikować odbiornik?
iX12, Chase 360, Align 470m, Oxy2 210, Gaui X3-80, Debil 380, Warp 360 na sprzedaż pokretowy i inne latadła --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1699
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 108 razy

Postautor: MacGyverek » 14 gru 2018, o 19:53

Tak zrobię, trzeba po analogu i dopiąć się do zasilania z pakietu. Myślałem że może uda się łatwiej łącząc się kablem z regla do odbiornika.
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2574
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 185 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 15 gru 2018, o 02:53

2 dni temu lutowałem dzielnik pod 6S do analogowego wejścia. Działa i jest proste do bólu.

Telemetria z ESC 60a v4 nie ma sensu, bo brak danych dot. prądu i mAh. Napięcie mógłbyś wyciągnąć, jeśli masz Braina2, ale to wymaga polutowania kolejnego kabelka i podłączenia odbiornika przez ten cherlawy satelitkowy port więc ... lepiej już polutuj ten dzielnik.

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 5 gości