Regulator do makiety 800

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
HeliPilotRC
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 48
Rejestracja: 11-07-2019
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: HeliPilotRC » 11 lip 2019, o 16:05

Jak napisałem w dziale powitań proszę o Waszą pomoc w doborze regulatora do makiety którą w dniu dzisiejszym zaliczkowałem :-). Gdyby to był napęd nitro to nie byłoby problemu, tam temat ogarniam bez problemu, ale że to pierwszy poważny elektryk to jestem trochę jak dziecko we mgle ;-).
Jaka to makieto to pokażę jak już przyjdzie, a spodziewane jest to na koniec sierpnia, ale w między czasie chciałbym już dobrać i jak się uda to nabyć komponenty napędu.

Więc będzie to makieta klasy 800 z silnikiem Hacker A50-10L Turnado V3 530kV zasilany 12s. Zgodnie z opisem producenta zalecany regulator to 130A. Jako że lubię mieć zawsze zapas to wstępnie myślałem o regulatorze około 160A.
I teraz jaki regulator polecanie? Ponieważ zasilanie elektroniki będzie z osobnego pakietu to regulator nie musi mieć BECa. Czy ma to być regulator z izolacją OPTO?
Interesuje mnie regulator który do ustawienia nie wymaga doktoratu ;-) i jest niezawodny w działaniu, tzn. m.in. nie odcina z byle powodu (co jak wyczytałem zdarza się niektórym regulatorom).

I na koniec, w instrukcji makiety producent radzi coś takiego:
Obrazek
Jakie jest Wasze zdanie w tym temacie?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 lip 2019, o 17:05

Drogi czy tani?

Hobbywing 160A HV
czy
Kontronik 160A

W makiecie nie masz za dużo ustawiania bo i tak latasz: lewo, prawo, zawis.
Helikoptery
Awatar użytkownika
HeliPilotRC
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 48
Rejestracja: 11-07-2019
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: HeliPilotRC » 11 lip 2019, o 17:52

Powiedzmy że nie musi być tani. Ma być dobry.
Ktoś testował te złącza skręcane w Kontroniku? Sprawdza się to?
Ja jestem starej daty i preferuję złącza lutowane ;-)?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7778
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 11 lip 2019, o 18:06

Dalton i Kruku je mieli lub mają
Helikoptery
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 157
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 11 lip 2019, o 21:26

Czy makieta to Roban EC-135. Czy coś innego. Napisz gdzie latasz na śląsku. Albo najlepiej podjedź do nas do Rudy Śląskiej.
A co do regulatora. To ktoś tu na forum sprzedawał Kontronika 160. Powinno wystarczyć.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
HeliPilotRC
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 48
Rejestracja: 11-07-2019
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: HeliPilotRC » 11 lip 2019, o 21:43

Roban tak, ale coś innego :-) - taki oklepany klasyk ;-).
Generalnie latam w Bobrownikach.
A w Rudzie gdzie latacie? Może na Cyc'u?
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 157
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 11 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 11 lip 2019, o 22:07

Tak dalej na cycu. Ze "starą" ekipą.
To może będę mógł obejrzeć z bliska makietę. Czekam z niecierpliwością.
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 11 lip 2019, o 23:49

Bierz Hobbywinga 160.

W makiecie to on będzie miał lekkie życie, dopłacanie za Kontronika nie ma sensu.
Awatar użytkownika
HeliPilotRC
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 48
Rejestracja: 11-07-2019
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: HeliPilotRC » 12 lip 2019, o 20:27

No fakt Hobbywing jest tańszy ale wygląda całkiem porządnie. Jedynie do czego mam wątpliwość to że to rodowity chińczyk.

A co z izolacją OPTO układów regulatora od odbiornika? Jakie jest Wasze doświadczenie w tym temacie? Czy ktoś borykał się z jakimiś zakłóceniami od regulatora?

No i na koniec tajemnicza sugestia z manuala - czy przy osobnym zasilaniu silnika i elektroniki łączycie masy pakietów jak to sugeruje producent?
Awatar użytkownika
dismalK
Domownik forum...
Posty: 271
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: dismalK » 12 lip 2019, o 20:38

HeliPilotRC pisze:Powiedzmy że nie musi być tani. Ma być dobry.
Ktoś testował te złącza skręcane w Kontroniku? Sprawdza się to?
Ja jestem starej daty i preferuję złącza lutowane ;-)?


Mam Kontronika 160A na sprzedaz:
viewtopic.php?f=74&t=9183&view=unread#unread

Zlacza skrecane sa porzadna sruba (bodajze M5) przelotowo przez kawal blachy. Jest to polaczenie jak skala. Nie ma tu koniecznosci stosowania zadnych lutow. Kontronik to Ferrari wsrod regli i niemiecka technologia... nie bede zachwalal nadmiernie bo nie ma sensu. Ci co to maja lub mieli wiedza co to za "potworki" ;)
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9839
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 12 lip 2019, o 23:05

mwx pisze:Bierz Hobbywinga 160.

W makiecie to on będzie miał lekkie życie, dopłacanie za Kontronika nie ma sensu.



Czy ja wiem czy takie lekkie?
Wydaje mi się, że:
1. Makiety są ciężkie.
2. w makietach jest gorąco...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 lip 2019, o 02:04

W mojej maszynie z łopatami 750 regulator 160A ma lekkie życie.

Bez przepływu powietrza to i 300A się zjara.
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4741
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 461 razy

Postautor: Artja » 13 lip 2019, o 06:31

W przedziale elektroniki mozna zainstalować v911 ze smiglem ogonowym na głównym wirniku i nie bawić się w wysterowanie obrotow termistorem. Na zimę ciepło można podciągnąć kanałem do komory pakietów...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9839
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 13 lip 2019, o 14:47

W ogóle układ wymiany ciepła oparty na heatpipach - tak jak w statkach kosmicznych.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 lip 2019, o 18:09

Było o regulatorze a klasycznie zeszło na pipy.
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9839
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 13 lip 2019, o 18:18

No to głównie męskie forum...na co ma schodzić...
Aha!
Wiecie jak się nazywa gniazdo jack?
Janet.
Nie ma czegoś takiego jak żeński jack.
Jest janet.
Awatar użytkownika
HeliPilotRC
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 48
Rejestracja: 11-07-2019
Lokalizacja: Śląsk
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 2 razy
Kontaktowanie:

Postautor: HeliPilotRC » 13 lip 2019, o 20:48

mwx pisze:Było o regulatorze a klasycznie zeszło na pipy.

No właśnie. : -(
Nikt naprawdę nie ma nic do powiedzenia w kwestii opto i łączenia mas?
Awatar użytkownika
dismalK
Domownik forum...
Posty: 271
Rejestracja: 29-09-2015
Lokalizacja: Radom
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 21 razy

Postautor: dismalK » 13 lip 2019, o 21:20

Jedyne co mi sie nasuwa to schemat z instrukcji Castla gdzie wspolna masa (czy kabel CZARNY - minus) dotyczy odbiornika i regulatora... ale moge sie mylic hmm
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
"...nawet Diabeł ma swojego Anioła, który stara mu się umilić piekło..."
Black Thunder 700, Scorpion, Spektrum iX12, Msh Brain, VTX Blades...
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9839
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 13 lip 2019, o 21:31

Miałem kiedyś opto. Opto to opto - taki dziwaczny regiel któremu stronę awioniki trzeba zasilać żeby działał.
Łączenie mas - szczerze powiedziawszy nie bardzo sobie wyobrażam jak można tego nie zrobić w reglu masa kaleką i czarny awioniki są polaczone - u mnie były a był to jakiś YEP.
Laczenie ich dodatkowo to raczej kiepski pomysł bo tworzysz pętle masy...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3651
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 lip 2019, o 23:51

Sprawdź czy przewód sygnałowy wchodzący do ESC ma połączenie z masą głównych akumulatorów. Jak nie to zrób i miej spokój.

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość