Hobbywing - Programator Link Wifi Express

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1871
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 3 lut 2018, o 19:44

Tu nie o to chodzi :) My nie chcemy odczytać flasha tylko dane z regla. I to nam się udało wykonać. Można teraz alzrc ustawiać z poziomu aplikacji. Jeszcze był problem z updatem oprogramowania. Udało nam się doprowadzić do momentu, że widzi nasz regiel i widzi nowe wersje oprogramowania. Niestey nie udało się przeflashowac. Tzn jednej osobie, bo ja nie próbowałem.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7784
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 3 lut 2018, o 19:58

To znaczy udało się przeflashowac ale nowy wsad nie ruszył? Czy nie udało się przeflashowac?
Helikoptery
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2295
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 3 lut 2018, o 20:00

Nie udało się przefleshować. Wyskakuje błąd. Opis i zdjęcia są kilka postów wcześniej w moim wpisie.

Fajnie jakby ktoś inny również przeszedł opisaną przeze mnie drogę i zaraportował.
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Myszor
Domownik forum...
Posty: 366
Rejestracja: 05-09-2016
Lokalizacja: Piaseczno
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 9 razy

Postautor: Myszor » 4 lut 2018, o 14:57

Na elektronice się słabo znam wiec moje pytanie zapewne Was rozbawi :P

Jest jakaś szansa żeby ten moduł zadziałał z aplikacją StudioXm lub inna aplikacja i połączył się z fbl ?
Futaba 16SZ
Szafa dronów :-)
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2295
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 4 lut 2018, o 15:15

To jest moduł dedykowany do regli Hobbywing. Wątpie aby działał z innymi urządzeniami.

Fbl-e mają swoje dedykowane moduły Usb, bt i programatory więc wątpię aby jakaś firma planowała się podpiąć pod ten protokół (choć w teorii to pewnie wykonalne).

@Galo82

Próbowałeś zrobić update na sofcie Alzrc beta lub na oryginalnym z podmienionymi naszymi plikami?
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 7 lut 2018, o 15:44

Niestety upgrade nie działa, ale ustawienia regla można robić z aplikacji na kompie i te jest git :) Jak dla mnie to i tak kawał dobrej roboty.
Czy zeby ustawiać standardowy hobbywing muszę pliki podmieniać spowrotem ?
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
windcatcher
Dr Glut
Posty: 2295
Rejestracja: 10-08-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 155 razy

Postautor: windcatcher » 7 lut 2018, o 16:57

Nie, standardowe będą działały ok.
Takie samę błędy wyskoczyły Ci jak u mnie??
iX12, O210,W360,T470,GX380,D420,P425,... --> Pozdrawiam Michał
Awatar użytkownika
Galo82
Elita forum...
Posty: 527
Rejestracja: 16-08-2016
Lokalizacja: Sosnowiec, Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 14 razy
Podziękowano: 13 razy

Postautor: Galo82 » 7 lut 2018, o 17:06

Tak
Oxy2 210
Oxy3 250
Oxy4 360
Robocat 270
Spektrum dx8 g2
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1871
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 25 lis 2019, o 21:54

Podpbije troszkę wątek. Czy ktos robił update tymi plikami od Bruca?? Update z wersji PL-04.0.04 na PL-04.0.05 ??

EDIT.
Dla potomnych. Można robić update. Działa.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 gru 2019, o 03:24

Czy ktoś uruchomił telemetrię na tym reglu?

Z moim Brain coś nie chce się porozumieć.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1871
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 8 gru 2019, o 09:42

Ja używam. Podłącz do kompa przez ft232 i zobacz co wyświetla się np na Herkulesie czy innym terminalu portu szeregowego. Pamiętaj żeby zadziałała telemetria to musisz mieć w zbindowany model i ESC musi się zalogować.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1092
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 8 gru 2019, o 11:44

A czy ta telemetria się jakoś zapisuje w reglu jak np logi z lotów w kbarze? Nie mam braina ale gdyby można było po locie podłączyć regiel do kompa i odczytać zapisy z lotu to było by świetnie. Można tak zrobić z reglem alzrc?
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1871
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 8 gru 2019, o 14:09

Jak masz frsky to możesz bez problemu logować telemetrię w apce. Lub jak masz horusa to w formie wykresu.

Loguje obroty, prąd maksymalny, napięcie, zużyte pojemność..
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Carson
Elita forum...
Posty: 1092
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 79 razy
Podziękowano: 28 razy

Postautor: Carson » 8 gru 2019, o 14:48

Ok czyli rozumiem, że odczyt tylko w czasie rzeczywistym w apce. U mnie odpada bo mam flyskya.
LOGO 480 (520mm) / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 8 gru 2019, o 23:50

MacGyverek pisze:Ja używam. Podłącz do kompa przez ft232 i zobacz co wyświetla się np na Herkulesie czy innym terminalu portu szeregowego. Pamiętaj żeby zadziałała telemetria to musisz mieć w zbindowany model i ESC musi się zalogować.


Jaki bitrate? Czego mam szukać?
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1871
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 9 gru 2019, o 06:45

Prędkość 19200. Musi cały czas płuc danymi. Jesli tylko podczas włączenia się przedstawi a potem nic to znaczy że brak telemetrii.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 gru 2019, o 10:54

Generalnie robi coś takiego, że jak włączę go z podpiętym telemetrycznym kabelkiem pod Braina to chyba wydaje mu się że podpiąłem BOXa i nie inicjuje się.

Mowa o ALZRC 60A v4 z HobbyWingowym firmwarem
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1871
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 122 razy

Postautor: MacGyverek » 9 gru 2019, o 10:56

Więc Brain coś wysyła do niego i dlatego się nie inicjuje.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3877
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 310 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 9 gru 2019, o 10:59

Rik coś schrzanił przy tej aktualizacji na f.port chyba.

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości