YGE / YEP - cała seria...

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
crash
Domownik forum...
Posty: 381
Rejestracja: 19-07-2012
Podziękował: 38 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: crash » 16 lis 2013, o 18:30

kiedyś kupiłem do mojego trexa500 regiel yge 90A, kosztował 150 euro ale chodziło mi o zapas mocy co by sie nie spalił jak stockowy 60A. działa do dziś i nie grzeje się wcale. jestem zajęty składaniem protosa 500 i postanowiłem przyciąć troche koszty, kupiłem w hobby king podróbke YGE, cena 50 euro, wybrałem 100A bo akurat wtedy nie było 80A na stanie. Wygląda dokładnie jak yge, wykonanie solidne, kable grube silikonowe. Programowanie kartą oryg z YGE!!! funkcje te same, wszystko działa... kolega lata tez protosem na yep60A i narazie bez problemów. na heli freak tez jest wielu zwolenników tej podróbki. cena jest 3x mniejsza, zostaje tylko niepewność bo to wkońcu tani chińczyk ale co tam- adrenalina uzależnia...
narazie polecam, bo nie wygląda mi to na jakąś tandete

pozdro!
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 paź 2014, o 19:01

Mam jakiś problem z ustawieniem timingu i PWM'a.

Jakie wartości powinny być do tego silnika (Align 500MX)?
Stosować YEP Auto timing?

PiotrS
pamiętasz te defaultowe wartości?
Helikoptery
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2927
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 159 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 13 paź 2014, o 19:20

Prawdę mówiąc Marcin mi ustawił i latało.
Nie jest dobrze?
Oxy4, Gaui X3, Oxy 4 Max, XL Power 550
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 paź 2014, o 19:59

W Yepie defultowo jest:

Timing 18 stopni
PWM 12kHz (o ile dobrze pamiętam)

Ja bym dla tego MX ustawił timing 18 i PWM 8kHz. No i bardzo ważne - włącz freewheel ON.
Jakby sie bardzo grzał to zmniejsz timing na 12 stopni.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 13 paź 2014, o 20:00

Większość silników powinno chodzić na 18

A jakie są objawy?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 13 paź 2014, o 20:01

Kula pisze:W Yepie defultowo jest:

Timing 18 stopni
PWM 12kHz (o ile dobrze pamiętam)

Ja bym dla tego MX ustawił timing 18 i PWM 8kHz. No i bardzo ważne - włącz freewheel ON.
Jakby sie bardzo grzał to zmniejsz timing na 12 stopni.

Czy freewheel on to to samo co gdzieniegdzie "brake=off"?
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 paź 2014, o 20:07

jak tylko dostaje obciążenia (kąty + ) to obroty spadają
Helikoptery
Awatar użytkownika
Kula
Elita forum...
Posty: 1095
Rejestracja: 04-01-2013
Lokalizacja: Pruszków, Warszawa
Podziękował: 55 razy
Podziękowano: 114 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Kula » 13 paź 2014, o 20:08

Ramotny pisze:Czy freewheel on to to samo co gdzieniegdzie "brake=off"?




Nie, brake to brake (czyli klasyczny hamulec). Jest oddzielna opcja do brake off.

Freewheel, to (jak mi kiedyś tłumaczył Kenobi) inny sposób przełączania tranzystorów. Generalnie regiel i silnik mniej się grzeje i ma większego kopa. Niektóre silniki przy takich przełączeniach tracą synchronizację i dlatego jest opcja freewheel OFF.

Ja we wszystkich modelach mam regle YEP i wszędzie włączone freewheel ON. Raz na próbę wyłączyłem i było gorzej.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, o 20:10 przez Kula, łącznie zmieniany 1 raz.
"Każden jeden musi se czasem polatać..." (Złomek-Auta)

Graupner HOTT
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 709
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 13 paź 2014, o 20:09

Ramotny pisze:
Kula pisze:W Yepie defultowo jest:

Timing 18 stopni
PWM 12kHz (o ile dobrze pamiętam)

Ja bym dla tego MX ustawił timing 18 i PWM 8kHz. No i bardzo ważne - włącz freewheel ON.
Jakby sie bardzo grzał to zmniejsz timing na 12 stopni.

Czy freewheel on to to samo co gdzieniegdzie "brake=off"?

Nie. To sposób radzenia sobie z małymi obrotami przez regiel - przy włączonym regiel się powinien mniej grzać na niskich obrotach. Niestety nie z każdym silnikiem to ponoć chce działać, wtedy się wyłącza.
Ja mam w 2/2 przypadkach włączoną tą opcję.

Cytat z manuala do YGE:
Act. Freewheel (active Freewheel) allows best efficiency in the partial load range whereby the ESC remains clearly cooler.
Ostatnio zmieniony 13 paź 2014, o 20:15 przez niebochod, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 13 paź 2014, o 20:13

Freewhellin zamuka mosfety aby prąd nie przepływał przez diody podczas przełączania PWM, jak się nie zamykają to na diodach jest spadek 0,65V więc są straty.
Z freewheeling regulator mniej się grzeje przy pracy PWM (Przy 100% mocy nie ma wpływu) i jest 1-2% zysku energii z pakietu.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
PiotrS
Lider forum...
Posty: 2927
Rejestracja: 19-06-2011
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 108 razy
Podziękowano: 159 razy
Kontaktowanie:

Postautor: PiotrS » 13 paź 2014, o 20:15

wojtekr pisze:jak tylko dostaje obciążenia (kąty + ) to obroty spadają


Na tych ustawieniach jakie były, czy po kombinowaniu?
O ile pamiętam, ostatnio włączyłem gov'a i obroty nie spadały.
Oxy4, Gaui X3, Oxy 4 Max, XL Power 550
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 paź 2014, o 20:21

przed kombinowanien jak go podniosłem to był jak z gumy (na moim radiu)- miał wszystko z gumy: łopaty, silnik, zębatki.
Nawet kąty miął z gumy +- 6 stopni. i cykliki +- 2.1 stopnia

po kombinowaniu nie oderwał się od ziemi. Od zera gazu do 0 stopni jest ok, a po przekroczeniu 0 kątów obroty maleją tak, ze się nie odrywa.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3326
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 301 razy
Podziękowano: 265 razy

Postautor: Ramotny » 13 paź 2014, o 20:22

wojtekr pisze:po kombinowaniu nie oderwał się od ziemi. Od zera gazu do 0 stopni jest ok, a po przekroczeniu 0 kątów obroty maleją tak, ze się nie odrywa.
może zamiast mieć krzywą gazu V masz ^ ? ;)
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 paź 2014, o 20:24

0,50,100 :) Skok na razie tak samo.
Helikoptery
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 709
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 13 paź 2014, o 21:04

wojtekr pisze:0,50,100 :) Skok na razie tak samo.

Więc zakladam, że też wyłączyłeś governera. Teraz pytanie jak to programowałeś?

Jak wybrałeś na karcie np.
1. Startup speed: Heli middle
2. Govenor mode: Gov. off
zatwierdzając tą ostatnią opcję pojedynczym naciśnięciem Entera, to na YGE/YEP oznacza, że masz softstart cały czas aktywny... co jest pewnie OK jak masz włączonego governera w reglu (wtedy to i tak on steruje), ale w przypadku zewnętrznego sterowania (jak governor w VBarze, czy krzywe w nadajniku), już się nie sprawdza bo gazu na silniku chcesz dodać odrazu jak regiel dostanie taki sygnał z zewnątrz. Więc stosuje się taką procedurę jak opisano w pdfie załączonym do posta: http://www.helifreak.com/showpost.php?p ... stcount=67
czyli:

1. Ustaw "Startup Speed" na "Heli Middle" i potwierdź "Enter",
2. Wybierz "Gov Mode" i wybierz "Gov off" potwierdzając wciśnięciem "Enter" trzykrotnym (tu powinna być słyszalna charakterystyczna melodyka, jeśli dobrze pamiętam),
3. Ustaw "Startup Speed" na "Plane Fast" i potwierdź naciskając "Enter".

Wówczas ustawienie softstartu to punkt 1, a 3 szybkość reakcji regla po rozkręceniu wirnika, która przy "Plane fast" powinna być bardzo szybka.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 13 paź 2014, o 21:07

Jutro przetestuje
Helikoptery
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1638
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 13 paź 2014, o 21:41

Niebochod pamięc masz dobrą i dobrze prawisz :thumb:

Wojtek patrz TUTAJ. U mnie zaskoczyło od razu w wersji 40A. Chciałem wkleić wątek z moimi rozkminkami, ale wątek na EP skasowano :gas:
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 709
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 17 paź 2014, o 16:40

@wojtekr
I jak? Testowałeś?
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 17 paź 2014, o 17:05

tak, dzięki. Walczę z governorem ale tamte przypadłości były na skutek złego zaprogramowania thr min i max.

Teraz mam tak, że governor macha ogonem przy każdym momencie przekroczenia zaprogramowanych obrotów.
Helikoptery
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 709
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 17 paź 2014, o 21:42

Czyli teraz włączyłeś governera w reglu? Gov. store?

Krzywe gazu w aparaturze ustawione na stałą wartość?

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron