YGE / YEP - cała seria...

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
Syfon
Domownik forum...
Posty: 318
Rejestracja: 02-03-2015
Lokalizacja: Jaktorów
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: Syfon » 3 sie 2016, o 12:13

Tak mi sie rzucilo w oczy na filmie, ze masz zajebista iskre jak podlaczasz tego YEPa, czego nie ma przypadku tego drugiego regla. Wiadomo, ze iskra to normalna rzecz, ale powinna byc podobna w obu przypadkach.
T-REX 450 SPORT DFC
T-REX 600N --> EL --> Nitro again
AIR WOLF T-REX500 DFC
Cularis
Swish
HK Night Walrus
Lasiek
Domownik forum...
Posty: 295
Rejestracja: 07-04-2015
Lokalizacja: Dąbrowa Górnicza
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 15 razy

Postautor: Lasiek » 3 sie 2016, o 20:27

Syfon pisze:Tak mi sie rzucilo w oczy na filmie, ze masz zajebista iskre jak podlaczasz tego YEPa, czego nie ma przypadku tego drugiego regla. Wiadomo, ze iskra to normalna rzecz, ale powinna byc podobna w obu przypadkach.


Kurde nie poruszylem tego zagadnienia podczas reklamacji:)
pozdrawiam Bartek

heliki : G 380 k bar, G 570 k bar, G 500 k bar, G 700 kbar, G 700 brajan;
GauiX3 x2 k bar; Gaui x3 brajan, ALZRC 380 k bar, Agile 5.5 k bar
samoloty: Edge540 1,9m 35cm Edge 540 2,2m 55cm, yak 55, quantum observer FPV
dron: 250
radia: spektrum dx8 i dx6
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 3 sie 2016, o 21:05

Mocna iskra świadczy o tym że są bardzo dobre pakiety i że kondensatory w reglu są też OK.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 787
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: Pietrek » 17 sie 2016, o 15:37

Podczas dzisiejszego porannego latania reaktorem pojawił się pewien problem.
2 pierwsze pakiety wylatane bez problemu a przy 3 na sam koniec model jakby odcięło i spadł ( na szczęście był tuż nad ziemią). Zaczął pikać regiel.
Napięcie na celi po locie 3,8V. Po ponownym podłączeniu tego samego pakietu nadal pika. Nie wiem czy to coś pomoże ale wieczorkiem mogę sprawdzić co się stanie po podpięciu naładowanego pakietu.
Zauważyłem również, że throttle nie działa od razu tylko po ok. 20%.

Może ktoś coś gdzie szukać rozwiązania?


YouTube

Dzięki.
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X5 / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / OXY 2 / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 15:43

Przemek też miał jakieś przejścia, ale nie zrozumiałem o co mu chodziło bo strasznie bełkotał.
Jak możesz podaj jeszcze jakie masz parametry na YEPie (PWM i timing). Wątpie, żeby to było to, ale może mądrzejsi coś stwierdzą...
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4738
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 460 razy

Postautor: Artja » 17 sie 2016, o 15:59

Mam podobne problemy z nowym yepem 60A w samolocie. Od czasu do czasu zachowuje się tak, jakby gubił ilość cel i zakresy gazu. Tego problemu nie mam w yepie 40A w 450'tce. Wygląda na to że mam następnego kandydata na krzesło elektryczne :/
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 16:27

Identyczne problemy ma Przemek z YEPem 30A.
Ja jeszcze nie wiem, ale wychodzi na to, że ja też pewnie...

A jaki masz silniki w samolocie?
U Piotr i Przemka te same - emaxy


Silnik: FC 28-22 Brushless Outrunner 1200kv
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
W realu to po prostu najklasyczniejszy E-max nawet z naklejką emaxa
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4738
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 460 razy

Postautor: Artja » 17 sie 2016, o 17:32

U mnie Emax BT2820/04 1460kV
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
Pietrek
wcześniej: Piotr G
Posty: 787
Rejestracja: 13-07-2015
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 40 razy

Postautor: Pietrek » 17 sie 2016, o 17:46

podpiąłem kartę i ustawiłem jeszcze raz zakres gazu, reszta defaultowo.
teraz już nie pika regiel i wydaje się, że jest ok.
hmm... ale może jeszcze coś trzeba zmienić w ustawieniach?
Pozdrawiam...
Piotr
--------------
nie potrafię ale spróbuję się nauczyć...
G500 sport / Gaui X5 / Gaui X3 (1) / Gaui X3 (2) / OXY 2 / Reaktor 3D / Bixler 2 / DX9 / Traxxas e-revo 1:16
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 18:10

Artja pisze:U mnie Emax BT2820/04 1460kV

No wlasnie. Dosc podobnie. A kombinowales cos z timingiem albo pwmem?
Awatar użytkownika
Ravp66
Stały bywalec...
Posty: 144
Rejestracja: 28-12-2014
Lokalizacja: Zabrze
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: Ravp66 » 17 sie 2016, o 18:24

U mnie również w Cularisie siedzi YEP 60A i pracuje z silnikiem Emax-a.
ESC programuje to z apki, to z karty. I niestety co jakiś czas albo traci się zakres gazu, albo hamulec.
Próbowałem już różnych metod, przeglądałem różne fora. I bania, co jakiś czas gubi ustawienia.
A i tak do końca nie jestem pewien ustawienia zakresu gazu. hmm

Tak teraz jak myślę, to ... a może ten regulator nie lubi się z silnikami Emax-a?
Futaba
Trochę śmiglaków, samoloty i szybowiec.

pozdrawiam
Rafał
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 18:39

Sekleś, a jaki Ty masz teraz silnik z yepem?
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 668
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 17 sie 2016, o 20:09

Piotr G pisze:Podczas dzisiejszego porannego latania reaktorem pojawił się pewien problem.
2 pierwsze pakiety wylatane bez problemu a przy 3 na sam koniec model jakby odcięło i spadł ( na szczęście był tuż nad ziemią). Zaczął pikać regiel.....

Miałem to samo w ICE. Nagle gleba i pika 5 razy. OK - niby utrata linku. Uruchamia się, ale gaz mulasty. Później był objaw gleba i pika 2 razy, ale daje się ponownie uruchomić. Chwilowo tj. od ok. 20 pakietów nie dzieje się nic. Pomogło zaprogramowanie z karty na wartości absurdalne, a potem programowanie jak trzeba. Domniemaną przyczyną jest "gubienie nastaw" regla. Ale dlaczego ?

EDIT: silnik mam jakiś stockowy Neodym NEO 3500kV.
Ostatnio zmieniony 17 sie 2016, o 20:34 przez Adam12, łącznie zmieniany 1 raz.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 20:14

A te wartosci absurdalne to na jakich parametrach?
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 668
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 17 sie 2016, o 20:21

Tzn zaprogramowałem dowolne inne niż te które miały być. Tak, żeby nowe, poprawne wartości były wpisywane jakby "od nowa", a nie potwierdzane jeszcze raz. Pierwszy raz ujawniło się jak nie mogłem odpalić regulatora po zakupie (jak @kubacki pomógł) - ustawiłem LiPo, ale jakby nie czytał. Przestawiliśmy na NiMh, wyłączyli zasilanie, potem LiPo i ruszyło. Co prawda nie ten regiel i kupa moich domysłów. Trochę strach latać na niepewnym regulatorze ...
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
Artja
Garage Manager
Posty: 4738
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 266 razy
Podziękowano: 460 razy

Postautor: Artja » 17 sie 2016, o 20:37

miruuu pisze:No wlasnie. Dosc podobnie. A kombinowales cos z timingiem albo pwmem?

Nie kombinowałem, bo na chłopski rozum pomyślałem - po co? przecież parametry ma trzymać w pamięci flash, dobre czy złe, psinco mu do tego, takie chce i basta. Najwyżej silnik będzie źle pracował, a regiel ma zapierdalać albo się zjarać. Pobawię się nim kiedy indziej, wymieniam na Hobbywinga 80A (klik)
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 21:05

No niby jest tak jak mowisz, ale dlaczego flash by się rypał akurat tylko przy emaxach?
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1638
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 17 sie 2016, o 21:44

Hey. U mnie silnik macie na jednym ze zdjęć. Działa z yep 30A malinowo. Ustawiany z radia, bo wcześniej kartę zjarałem
Regiel pika tylko w chwili, gdy w locie jest dobry palnik i napięcie spada poniżej ustalonego progu (mam slow down ustawione). Gleby już były, ale regiel nigdy nie oberwał. Gaz zawsze natychmiast na zero lub jeszcze przed przyziemieniem - częściej walczę o to by płasko pacnąć niż się wyratować i kontynuować lot.
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1638
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 129 razy

Postautor: SeKLeS » 17 sie 2016, o 21:46

P.S. Z tego co piszecie, latacie na większych śmigłach. Mierzył ktoś z Was w ogóle pobory na tych śmigłach, przy danych silnikach? Nie katujecie za bardzo?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17484
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1586 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sie 2016, o 21:55

Tak, smiglo bylo wieksze. I u Piotra i u Przemka (9x4.7). Poborow nie mierzylismy, ale z parametrów producenta wynika, ze przy 10x4.7 silnik ciagnie 16A. Piotrek latal cos ponad chyba 7 minut i nie zszedl ponizej 3.8v wiec prady nie były duże. Pakiet to nowy xtron 800mAh. No i to sie nie trzyma kupy właśnie...

Obrazek

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości