YGE / YEP - cała seria...

Bez nich ani rusz!
Awatar użytkownika
SeKLeS
Lider forum...
Posty: 1636
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Riom (Francja)
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 128 razy

Postautor: SeKLeS » 1 paź 2016, o 23:12

miruuu pisze:Kupie do miniaka
Mój padl

Jak popsułeś?
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 05:29

Coś jakby z bec em. Restaruje mi Zyxa (zaczyna mrugac czerwone a helik wyczynia cuda w powietrzu.
W nadajniku widzę ze napięcie na odbiorniku skacze.

Na początku myślałem ze to wina poszarpanego kabelka ale go naprawilem i jest to samo...
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 paź 2016, o 06:26

A do ilu ci spada ?
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 06:30

Na ziemi przy poruszaniu modelem do ok 5.0 +/-0.1v a jak model był w powietrzu to nie patrzyłem bo byłem zbyt skoncentrowany na lądowaniu helikiem, który potrafił nagle obrazek się po 60-180stopniu w różnych kierunkach :D
Ale trzeba zaznaczyć że te spadki to od ruszania drążka na ziemi. W powietrzu FBL na pewno bardziej ciągnie z serw...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 06:36

Zyx niby ma zakres bardziej tolerancyjny, ale może są jakieś krótkie spadki albo cus?

Tak czy siak coś jest nie tak bo nigdy mi napięcie nie zmieniało się i zawsze trzymało ok 5.4v

Obrazek
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 paź 2016, o 06:49

To temetria w graupnerze nie pokazuje po locie wartości min/max?

Telemetria orange mi pokazuje mi spadki do 4,8V po locie i z tego co wiem te regle oraz oryginalne regle YGE tak mają

ZYX raczej nie powinien się resetować bo on powinien teoretycznie ciągnąć jeszcze na 3,5V.
Za to się potrafi się resetować od niektórych serw.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 06:53

Sprawdzę ten min max bo nie patrzyłem i dam znaka.
Awatar użytkownika
lin3e
Lider forum...
Posty: 2038
Rejestracja: 28-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 70 razy
Podziękowano: 80 razy

Postautor: lin3e » 2 paź 2016, o 07:58

Kenobi36 pisze:Za to się potrafi się resetować od niektórych serw.


No właśnie, wiemy, że od niektórych coron. Czy znacie z waszego doświadczenia jeszcze inne modele serw którymi zyxs nie chce współpracować?

Miruuu jakbyś był dzisiaj rano na regułach to możemy sprawdzić na moim esc jeśli chcesz.
...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 08:16

Dzisiaj mnie nie będzie. Moze na pałacowo podjadę później ale to tak na szybciej tylko.

U mnie się rypie a mam tgy306, kst215 i Tgy 616. Ale na tych samych się nie rypalo wcześniej. Miniaka od lipca zrobił ok 200 lotów i było wszystko cacy.
Dlatego myślę że po rpstu yep dostał po dupie przy którymś Krecie. ..
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7768
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 296 razy
Podziękowano: 445 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 2 paź 2016, o 08:24

Przytrzymaj ręką głowicę i poruszaj serwami- wtedy zobacz co z napięciem
Helikoptery
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 08:47

U mnie najbardziej wariuje napięcie gdy ruszam reglem :)
Ale fizycznie żadnych luzów nie widać.
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5099
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 507 razy

Postautor: Kenobi36 » 2 paź 2016, o 12:43

Jak ruszasz reglem i napięcie skacze to rzeczywiście z becem w reglu może być coś nie tak.
http://rcmaniak.pl/pl/p/Regulator-ICE-40A-SBEC/2243
Za 120 jest twój.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17479
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1585 razy
Podziękowano: 775 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2016, o 19:09

Cena dobra, ale problem chyba jednak inny. Albo głupi mix, który małymi kroczkami uszczuplam.

Dzisiaj podpialem na pewno sprawnego yepa od Piotra. To samo. Te napięcie przy szarpaniu reglem odwołuje bo szarpiac za regiel szarpalem tez trochę helikiem i FBL pracował.

Przy machaniu dragami na stole regiel piotra również pracował w napięciu pomiędzy 5.0 a 5.4v.

Na chwilę obecną obstawiam 2 teorie:
1. Miałem porwane kable w reglu, które naprawilem i regiel jest ok. Jednak w tym samym czasie założyłem Tgy 616 na ogon czekając na 306stke i to to serwo glupieje bo jest zbyt łakome na prądy. (Obecnie tylko lub głównie ogon wariuje). Serwo małe juz mam więc teorie szybko zweryfikuje.
2. Problem jest z życiem bo coś mu odwalilo
3. Ostatnio prostowalem belkę na kolanie i stole ale nie jest idealna. Moze po prostu pasek ociera o belkę i elektrostatyczne daje się we znaki?

Zacznę od weryfikacji pierwszych przypuszczeń. Liczę ze się potwierdza i wrócę do swojego regla.
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3517
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 lut 2018, o 12:54

Pewno już było w tym wątku nie raz, ale jeśli ktoś poza mną używa zewnętrznego governora, to pewno powinien wiedzieć że YGE/MSH (i YEP/ICE pewno też) wymaga przeprowadzenia tajnej procedury, żeby wprowadzić go w tryb zewnętrznego GOVa. Na filmie wyraźnie widać i słychać o co chodzi (oglądać od 9 minuty)


YouTube
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 668
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 20 sie 2018, o 18:41

Odgrzebię trochę. Chcę podpiąć pod ICE 40A silniczek NTM Rotor Drive 1700kV. Teoretycznie wszystko się niby zgadza:
- ICE Prąd ciągły: 40A Prąd chwilowy (10s): 50A
- NTM Max Cont. Current: 30A Burst Current (5 sec): 42A

Jednak coś nie do końca ufam parametrom producentów. Jaki regiel ktoś w Was miał z tym silnikiem w heli ? Czy też można po prostu przyjąć, że nie powinno być z takiego zestawienia kłopotu ?
Pomierzyć sobie nie pomierzę. Jeden miernik na 200A przemiennego, a drugi ... 10A stałego :gas:
W sieci nic ciekawego nie znalazłem.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3517
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 sie 2018, o 20:38

Skatuj go na ziemi i zobacz czy nie spłonie/wyłączy się od przegrzania.

To są tanie klony nieprzewidywalnej jakości, ciężko powiedzieć coś na 100%.

U mnie z silniczkiem turnigy 500e 4000kv radził sobie elegancko.
Awatar użytkownika
Adam12
Elita forum...
Posty: 668
Rejestracja: 31-10-2015
Lokalizacja: Podhale
Podziękował: 33 razy
Podziękowano: 20 razy

Postautor: Adam12 » 20 sie 2018, o 20:59

mwx pisze:Skatuj go na ziemi i zobacz czy nie spłonie/wyłączy się od przegrzania...


Znaczy jak ? Tak bez obciążenia ? Czy na heliku z łopatami na typowych obrotach do latania ? Gorilla trochę miękka, rozjedzie się na ujemnych kątach albo i kopyrtnie :dk:
Chyba puszczę go na podwyższonych nieco obrotach bez łopat, niech ma tylko obciążenie przekładni.
Gaui X3; Trex 470L; Spektrum DX6i
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3517
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 20 sie 2018, o 22:37

Bez łopat to nic nie sprawdzisz, co najwyżej rozsadzisz wirnik ogonowy od obrotów.

To mały piździk. Na pewno wymyślisz jak go bezpiecznie umocować/chwycić i pokatować.
Awatar użytkownika
Sylar
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 18
Rejestracja: 01-05-2019
Lokalizacja: Przemyśl

Postautor: Sylar » 12 maja 2019, o 21:32

Słowem wstępu setup :
YEP 45A
nastawy - freew.ON Gov store on gov mode p gain 0.9 gov mode I gain 0.05 startup heli fast PWM 12kHz startup power 2% timing 6 brake off cuttof slow down LiPo cutoff voltage 3.3 cells 6 Krzywa na idlu 80%
Silnik Tarot tl450MX 1700 kv (jeśli dobrze pamiętam 8 magnesów)
Pakiety gens ace 1450 45C.
A więc teraz do problemu: po locie pakiety letnie esc letnio-ciepły silnik parzy że dotknąć nie można a regulator do mnie pika. Był to drugi lot na govie wcześniej latałem na krzywych i silnik tak się nie grzał. Jeśli idzie o moje podejrzenia to PWM zawsze miałem 12kHz natomiast po zaprogramowaniu gazu w gov store gdy wszedłem ponownie w ustawienia karty programującej PWM było zmniejszone na 8 kHz. Widząc to zmieniłem z powrotem na 12 kHz. Druga rzecz jaka mi przyszła do głowy to w normalu zostawiłem krzywą gazu 0-25-50-75-100 % Można tak przy govie ?? Mam też wrażenie że obroty w locie mimo wszytko falowały dodaje filmik z lotu (na końcu pikanie regla) to jak ktoś chce może sam ocenić. Mały "reglowy offtop" Przy daniu maks w palnik w zawisie ogon w sekunde ucieka 5 - 10 stopni i wraca. Mechaniki jestem pewny bo właśnie smarowałem, na ogonie RJX FS-0391HV więc mocy ani szybkości mu nie brakuje. Czułością gyro wyżej nie podjadę bo zaczyna machać ogonem. Ale na ogonie mam łopatki z lynxa 62mm a tu czytałem że poleca się łopatki 68mm na ogon. Czy tu może tkwić problem?? Koniec offtopu dodaję link do wspomnianego filmu https://youtu.be/wa7kzxevbx8
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3517
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 298 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 13 maja 2019, o 08:40

Sylar pisze:Druga rzecz jaka mi przyszła do głowy to w normalu zostawiłem krzywą gazu 0-25-50-75-100 % Można tak przy govie ??


Niebardzo, gov głupieje w takiej konfiguracji.

YEP to klon YGE, a one mają bardzo dobry tryb zewnętrznego gova - podepnij to wszystko pod governor w FBLu.

Poczytaj co oznaczają te pipnięcia, cieżko w ciemno zgadywac.

Wróć do „Regulatory obrotów”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości