Bell 206 (T-Rex 600 ESP)

Miło patrzeć, trudniej zrobić...
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 08:10

Witam
Makietki podobały mi się od zawsze, ale nigdy nie mogłem się za to zabrać (albo brak czasu, albo przeszkoda finansowa), aż tu nagle dojrzał we mnie pomysł na budowę latającej makiety śmigłowca :)
Rozważałem kilka opcji, ale ostatecznie wybór padł na budę Bell'a 206 (firma Funkey), a do środka postaram się zmieścić poczciwego T-Rexa 600 ESP

Budka przyjechała do mnie od kolegi z Warszawy, a w dostarczeniu mi jej do poznania, pomógł kolega Marecki (jeszcze raz dzięki Marek :thumb: )

001.jpg

002.jpg

003.jpg

004.jpg

005.jpg


c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 08:24

Niedługo po oswojeniu się z samą budą, udało mi się kupić (od jednego z kolegów z tego forum) kit T-Rex'a 600 ESP.

006.jpg


Teraz przyszła pora na wyposażenie.
Serwa tarczy - Savox SC-0254 MG
Serwo ogona - KST DS525MG HV
Silnik - Rotor Star - 600 kv (kupiony w HK)
Wirnik główny zmieniony z FB na DFC
Regulator - Castle 120A
Żyroskop - BeastX
Odbiornik Spektrum + satelitka

008.jpg

009.jpg

010.jpg

011.jpg

012.jpg

014.jpg


c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 08:30

No i poskładane ;)

W wyregulowaniu mechaniki i ustawieniu BeastX'a pomógł mi kolega Rafał (Rafules) - bez tego było by cienko - jeszcze raz dzięki Rafał ;)

011.jpg

013.jpg


No i w zasadzie model stoi gotowy do pierwszego lotu :D

015.jpg


c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 08:44

Pierwszy lot odbył się na lotnisku we Wrześni, a za sterami "zasiadł" najbardziej doświadczony z nas Rafał :thumb:

Niestety okazało się że modelem praktycznie rzecz biorąc nie da rady zrobić zawisu - albo leci do góry, albo w dół :(
Po wielu próbach / zmianach w ustawieniach było niby ciut lepiej, ale nadal model dość mocno pompował.

Zapadła decyzja żeby usunąć te wszystkie cięgna pomiędzy serwami a tarczą, i zrealizować to najprościej jak tylko się da.
Udało mi się zdobyć pasujące ramię antyrotacyjne ... no i wyszło to tak jak na fotkach poniżej.
018.jpg

019.jpg

020.jpg

021.jpg

023.jpg


Potem oczywiście wypad na lotnisko do Wrześni, Rafał zrobił oblot i ... no właśnie - do ideału nadal brakuje, ale jest duża poprawa
Nad modelem idzie zapanować i przy odrobinie wprawy daje się w miarę poprawnie zawisnąć.

c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 09:05

Dzisiaj (3.12.2017) odbyła się pierwsza, taka poważniejsza przymiarka 600-ki do nowej budki.
Powiem tak - lekko nie jest - 600-ka ładnie wyregulowana, a tu okazuje się że ciężko to wcisnąć do budki.
Tylne serwo tarczy dość mocno trzeba schować w ramę, a do tego kulki tarczy obcierają o wewnętrzną powierzchnię budy.
Póki co mechanika stoi na dwóch plasticzanych pudełkach, serwo troszkę głębiej wsunąłem w ramę, a tarczę staram się obniżyć ile się da (w końcu w makiecie nie będą mi potrzebne jakieś duże kąty ujemne).
Na razie walczę ;)
024.jpg

026.jpg


W międzyczasie zabrałem się dopasowanie wirnika ogonowego.
Mogło by się wydawać że miejsca w makiecie jest całkiem sporo, ale jak przychodzi co do czego, to okazuje się że tutaj się nie mieści, a tam dość mocno będzie tarło o budę :?

Skrzynkę ogona, trzeba było poddać małym modyfikacjom i w końcu udało się ją zamontować.
Po tych modyfikacjach, może nie wygląda już tak ładnie jak przed (troszkę podszlifowana), ale w końcu i tak będzie schowana wewnątrz ogona makiety ;)
027.jpg

028.jpg

029.jpg

030.jpg


Tarczę opuściłem ile się dało, skracając popychacze pomiędzy serwami a tarczą, przy jednoczesnym wydłużeniu popychaczy pomiędzy tarczą a wirnikiem.
Wydaje mi się że powinno być OK i przy odrobinie szczęścia, tarcza nie powinna już trzeć kulkami o wewnętrzną powierzchnię budki.
Pewność będę miał dopiero po zrobieniu mocowania przedniej (tej zdejmowanej) części kadłuba.
Na razie wszystko się przesuwa i ciężko cokolwiek stwierdzić

Na dzień dzisiejszy model wygląda tak jak na poniższej fotce.
025.jpg


c.d.n.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 999
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 37 razy

Postautor: kubacki » 3 gru 2017, o 09:35

Dziękuję Marku za reaktywacje.
Goblin Fireball
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13412
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1336 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 gru 2017, o 11:02

Ja również!

Dwa pytanka: z czego wynikały problemy z pierwszymi oblotami, że nie chciał wisieć?
I drugie - myślisz, że możnaby skrócić wal główny od góry trochę? Miałbyś krótsze popychacze wtedy (mniejsze ryzyko, że się wygną) i chyba by to jeszcze fajniej wyglądało - o ile łopaty nie będą wtedy kolidowac z ogonem.

O i trzecie - sprawdzałeś, czy tak obnizona tarcza nie będzie się opierać o ramę od spodu? Zakładam, że kątów mocno ujemnych w makiecie nie przewidujesz, ale na pewno warto sprawdzić wszystkie maksymalne możliwości wychylen.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 11:53

Dlaczego nie chciał wisieć (nadal jeszcze trochę pompuje) nie udało się nikomu jednoznacznie ustalić, ale winę zwaliłem na ten zestaw popychaczy który był tam na początku.
Wydaje mi się że jest tam swego rodzaju przekładnia która sprawia że jeżeli serwo podniesie ramię o powiedzmy 5mm, to tarcza podnosiła się o około 8mm (nie mierzyłem tego).

Krótszy wał ... kolidować nic nie powinno, wyglądać też powinno fajnie, ale oryginał ma właśnie długi wał (zostawiam jeszcze ten temat do przemyślenia) .
000.jpg


Tarczę będę "dopieszczał" dopiero po tym jak zrobię mocowanie kabiny (zamykanie) żeby dało się to zamknąć zawsze tak samo, bez możliwości przemieszczenia się.
Na tą chwilę jest tylko położone.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 11:55

kubacki pisze:Dziękuję Marku za reaktywacje.

To ja dziękuję za zainteresowanie tematem ;) :thumb:
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1304
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 3 gru 2017, o 12:18

Na prawdę nie dało się tego ograniczyć w radiu? W bestii możesz latać na trybach z fbla (sport, 3d, hardcore czy jakoś tak) , ale opcja sterowania bezpośrednio z radia również jest. Wtedy jakiś DR, Expo itd?

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 gru 2017, o 13:14

Szczerze mówiąc ... nie bardzo ogarniam elektroniczno / konfiguracyjną stronę tematu.

Wracając do wersji oryginalnej układu sterowania tarczą - tutaj jest taki w 700-ce i działa jak należy
https://www.helifreak.com/showthread.ph ... 349&page=9
więc chyba jednak nie w tych popychaczach był problem.

Powrót do oryginału pozwolił by mi zrezygnować z ramienia antyrotacyjnego, które na pewno by wystawało z makietowej budki.

Podsumowując - może jednak warto wrócić do tego systemu sterowania tarczą i próbować rozwiązać problem przy pomocy elektroniki ?
013.jpg


Jednak sam na pewno tego nie ogarnę i wtedy liczyłbym na Waszą pomoc w temacie ustawień
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1304
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: SeKLeS » 4 gru 2017, o 10:26

Ustawienie w bestii trybu "transmiter" to 3min roboty ze sprawdzeniem. Jaki masz nadajnik?

Wyjsrapatalkowane po zbóju ;)
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 917
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 4 gru 2017, o 10:36

O tym jak bardzo zwykły T-rex 600 nie nadaje się do prostej przeróbki na FBL pisałem w wątku o swojej 600N.
viewtopic.php?p=111323#p111323
Przełożenia na tych ramionkach push-pull pierdzielą wszystko. Ja poradziłem sobie dorabiając dłuższe ramiona do okuć.

Można to częściowo zamaskować w elektronice, ale nigdy nie będzie to dobre rozwiązanie - trzeba maksymalnie obciąć zakresy ruchu serw, co bardzo ogranicza im rozdzielczość. Na dodatek przez to duże przełożenie siły na ramionach serw są ogromne - kolejny minus w temacie precyzji. Myślę, że pływanie, pompowanie może wynikać właśnie z tego bardzo niekorzystnego setupu mechanicznego.
Na to wszystko przychodzi jeszcze cholernie twarda głowica DFC ze wszystkimi swoimi wadami. W makiecie raczej nie będziesz kręcił 2500obr/min, a przy niskich obrotach mogą pojawić się zwiększone wibracje których ta głowica nie wytłumi. Wibracje ogłupiają FBLa, co też powodować dziwne zachowania maszyny.

Częściowo możesz uratować sytuację mocując kulki na ramionach serw jak najbliżej osi obrotu. To w układzie push-pull nie jest poprawne, wprowadza naprężenia ale nie ma innej prostej metody (ta chamska metoda jest zalecana w instrukcji przez Aligna - w 700tce w przywołanym przez Ciebie linku jest zastosowana). Takie rozwiązanie nadal nie jest idealne, bo wciąż operujemy na minimalnych zakresach ruchów i minimalnej rozdzielczości serw w ustawieniach FBLa. Na dodatek to duże przełożenie powiększa każdy najmniejszy luz jaki się pojawi.


Tak na prawdę są 2 poprawne mechanicznie metody - rezygnacja z ramionek push-pull (to co zrobiłeś), albo wydłużenie ramion na okuciach łopat (to co ja zrobiłem). Ja wybrałem drugą metodę ze względu na to że w Nitro nie bardzo jest jak wyrezać ramę pod bezpośrednie podparcie, no i dłuższe ramiona na okuciach mocno zmniejszają wrażliwość całego układu mechanicznego na jakiekolwiek luzy w sterowaniu.

015.jpg


Popraw miejsce montażu tej satelitki zanim będzie za późno. Antenki są całkowicie zasłonięte przez węgiel.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 4 gru 2017, o 12:12

Mój nadajnik to Spektrum DX6 (taki czarny ;) )

Z tego co wyczytałem - jeśli chciałbym wrócić do starego systemu cięgien (push - pull) to musiałbym dorobić dłuższe ramiona okuć na wirniku.
Jeżeli przerobiłem całość na DFC (tak mam teraz) to już nic więcej nie da się zrobić i będzie tak jak jest (chyba że coś uda się poprawić elektronicznie).

Troszkę mnie to wszystko dziwi - mam 500-tkę PRO DFC i tam model wisi jak przymurowany, a w tej 600-tce, mimo że wymieniłem tarczę, głowicę, wał (teraz jest dłuższy), wyciąłem nowe otwory pod serwa żeby bezpośrednio podłączyć serwo do tarczy to nadal co nieco mu do ideału brakuje.

No niby tak samo ...... a inaczej :masakra:
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 4 gru 2017, o 12:15

mwx pisze: ... Popraw miejsce montażu tej satelitki zanim będzie za późno. Antenki są całkowicie zasłonięte przez węgiel.

Ta satelitka to jest tylko tak pomocniczo - oprócz niej jest tam (pod półką) normalny odbiornik - myślisz że taki zestawik i tak może zawieść :?:
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 917
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » 4 gru 2017, o 12:26

marek_c4 pisze:Jeżeli przerobiłem całość na DFC (tak mam teraz) to już nic więcej nie da się zrobić i będzie tak jak jest (chyba że coś uda się poprawić elektronicznie).


Przybliż chociaż te kulki na serwach do osi obrotu. Daj mu jakąkolwiek szansę.

marek_c4 pisze:Troszkę mnie to wszystko dziwi - mam 500-tkę PRO DFC i tam model wisi jak przymurowany, a w tej 600-tce, mimo że wymieniłem tarczę, głowicę, wał (teraz jest dłuższy), wyciąłem nowe otwory pod serwa żeby bezpośrednio podłączyć serwo do tarczy to nadal co nieco mu do ideału brakuje.
No niby tak samo ...... a inaczej :masakra:


Te długaśne popychacze "DFC" nie wyglądają jakby chciały być wystarczająco sztywne. Mogą się giąć, przestawiać wszystko w fazie. Masz tam na wale sporo miejsca na jakiś normalny zabierak, może warto jednak dorobić?

Masz w tym modelu wałek, a to potrafi zwiększyć wibracje. Upewnij się że łożysko nie jest na środku wałka, albo od razu dodaj drugie. Najważniejsze, żeby odległość pomiędzy początkiem wałka a podporą nie była wielokrotnością odległości między podporą a końcem. Generalnie te dwa odcinki nie mają się dać podzielić bez reszty. (fale stojące i te sprawy)

marek_c4 pisze:Ta satelitka to jest tylko tak pomocniczo - oprócz niej jest tam (pod półką) normalny odbiornik - myślisz że taki zestawik i tak może zawieść :?:


Jeśli już montujemy dodatkową satelitkę "na wszelki wypadek", to chyba lepiej żeby miała szansę w tym "wszelkim wypadku" jakoś zadziałać ;) Inaczej to tylko zbędny balast.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 10 gru 2017, o 12:22

Sorry za zwłokę, ale życie dość skutecznie weryfikuje moje plany odnośnie pracy nad modelem.
Nie, nie - nie zarzucam projektu, ale częsty brak czasu na to hobby, dość mocno opóźnia postęp prac.

Wydaje mi się że udało mi się wyeliminować efekt pompowania.
Przyczyna - dokupione ramię antyrotacyjne miało nierównej szerokości szczelinę w której porusza się pręt od głowicy (nie wiem jak to się fachowo nazywa).
W dolnej części była na tyle wąska że wspomniany wcześniej pręt zacierał się w niej ... co się działo dalej - łatwo się domyśleć.
Rozpiłowałem tę szczelinę, zrobiłem próbny oblot, i wydaje się być OK.

Co do satelitki - zgadzam się z Tobą - pomyślę nad tym jak będę bliżej końca prac montażowych (mechanika wewnątrz budki)
O ile się nie mylę, anteny odbiornika i anteny satelitki, powinny być prostopadle względem siebie (chyba że coś pokręciłem)


Dzisiaj robię bałagan w domu, rzeźbiąc z aluminium podstawę na której stanie mechanika wewnątrz budki (lekko nie jest - małżonka lekko brzęczy ... ;) )
Dam radę :D
Jak już będzie co sfocić, to się pochwalę.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
marek_c4
Elita forum...
Posty: 1380
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 13 razy
Podziękowano: 50 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » wczoraj, o 11:05

No to zgodnie z obietnicą - przez weckend, mechanika doczekała się całkiem przyzwoitej podstawy.
Planuję jeszcze wyciąć kilka otworów (żeby lżejsze to było) ale z grubsza tak to będzie wyglądać ;)
001.jpg


C.D.N.
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam ze Swarzędza
Awatar użytkownika
mwx
Elita forum...
Posty: 917
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 84 razy

Postautor: mwx » wczoraj, o 11:27

podwozie prawie jak w Goblinie :D
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450
T8FG, 9CAP
krety na JuTubach
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13412
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1336 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » wczoraj, o 11:35

Piękna robota, ale nie wystarczyłby plasticzany kątownik z marketu? Na pewno byłoby o wiele lżej i obróbka wygodniejsza.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Makiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron