Bell 206 (T-Rex 600 ESP)

Miło patrzeć, trudniej zrobić...
Awatar użytkownika
Maniek
Domownik forum...
Posty: 283
Rejestracja: 27-05-2017
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 1 raz

Postautor: Maniek » 1 sty 2018, o 00:18

Ja sprawdzę co mamy w magazynie - jakieś uchwyty powinny być ale nie wiem na jaką średnicę. Tylko to najwcześniej w środę.
Gaui X3 | Devil 420 | Oxy 2 | DX8G2
Awatar użytkownika
Damdodo
Elita forum...
Posty: 750
Rejestracja: 16-03-2016
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 273 razy
Podziękowano: 31 razy

Postautor: Damdodo » 1 sty 2018, o 01:21

Możesz też tu pogrzebać:
https://www.tme.eu/pl/katalog/?s_field= ... ategory=39

Szczęśliwego Nowego roku!
G500 SPORT, Protos 380, Protos mini 6s, Goblin Fireball, V977, iX12, DX7, RF7.5

"Mądrość przychodzi z wiekiem, czasami jednak wiek przychodzi sam..."
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 3 sty 2018, o 08:27

Maniek pisze:Ja sprawdzę co mamy w magazynie - jakieś uchwyty powinny być ale nie wiem na jaką średnicę. Tylko to najwcześniej w środę.

Mariusz - na razie się wstrzymaj - dzisiaj mam dostać zamówione opaski - może będą OK

Jak nie podejdą to dam Ci znać to rozejrzysz się u siebie - OK ?
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
Artja
Olimp forum
Posty: 4189
Rejestracja: 21-10-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 239 razy
Podziękowano: 407 razy

Postautor: Artja » 3 sty 2018, o 19:04

marek_c4 pisze:Może ktoś coś jeszcze podrzuci ;)

Nie chcesz użyć gwożdzia albo innego pręta o pasującej średnicy, kawałek płaskownika alu i kilkoma celnymi ciosami młotka po prostu wyklepać dwie połówki mocowania? Po obróbce płaszczyzn i krawędzi wyszłoby lepiej niż cokolwiek dostępnego w handlu, tym bardziej że i tak trzeba to będzie spasować do średnicy podwozia i otworów mocowań...
Pozdrawiam,
Jacek
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 4 sty 2018, o 08:20

Artja pisze:
marek_c4 pisze:Może ktoś coś jeszcze podrzuci ;)

Nie chcesz użyć gwożdzia albo innego pręta o pasującej średnicy, kawałek płaskownika alu i kilkoma celnymi ciosami młotka po prostu wyklepać dwie połówki mocowania? Po obróbce płaszczyzn i krawędzi wyszłoby lepiej niż cokolwiek dostępnego w handlu, tym bardziej że i tak trzeba to będzie spasować do średnicy podwozia i otworów mocowań...

Pomysł całkiem OK, ale dzisiaj odbieram te co zamówiłem (do kabli) i zobaczę jak będzie.
Jak nie będzie dobrze, to pewnie skorzystam z Twojej podpowiedzi.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 12 sty 2018, o 10:45

Opaski do kabli (mocowanie podwozia do kadłuba) dotarły już jakiś czas temu, ale nijak nie mogłem się za to zabrać (remont w chałupie)
Dzisiaj wreszcie znalazłem chwilkę żeby zrobić przymiarkę ...

Wydaje mi się że nie jest źle ;)
001.jpg

002.jpg

003.jpg


Z mniej fajnych rzeczy - chyba muszę zrobić nowe płozy hmm nie wziąłem pod uwagę że w przedniej części będą one ścięte i chyba będą nieco za krótkie :masakra:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 12 sty 2018, o 11:24

IMHO ścięte będą właśnie dokładnie takie jak powinny być. Teraz są za długie
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 13 sty 2018, o 15:14

mwx pisze:IMHO ścięte będą właśnie dokładnie takie jak powinny być. Teraz są za długie

Chyba się nie rozumiemy ;)
Mi nie chodzi o sam podgięty odcinek (ten został specjalnie taki długi zostawiony - do odcięcia), tylko o długość całej płozy.
Konkretnie o to ile ma wystawać przed przednim pałąkiem, oraz ile ma wystawać za tylnym pałąkiem.
02.jpg

01.jpg

Nigdzie nie mogę znaleźć rysunku czy wymiarów, więc opieram się wyłącznie na fotkach ... no nie ma lekko ;)
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1055
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 13 sty 2018, o 16:36

To jak już chcesz idealnie przeskalować podwozie to nagnij jeszcze pionowe rurki pod kątem... tylko nie wiem czy te trójniki to wytrzymają
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 13 sty 2018, o 18:12

dawo pisze:To jak już chcesz idealnie przeskalować podwozie to nagnij jeszcze pionowe rurki pod kątem... tylko nie wiem czy te trójniki to wytrzymają

Na pewno nie będzie to jakaś super makieta, ale to co mogę staram się robić najlepiej jak potrafię.
Zmiana długości płóz to nie problem - mam jeszcze rurkę w zapasie i po prostu zrobię nowe.
Co do pochylenia pałąków względem płóz ... masz całkowitą rację - tak powinno to wyglądać, ale jest kłopot z podgięciem trójnika.

Opcja pierwsza - można trójnik podciąć z jednej strony i wtedy nagiąć, ale co dalej - zlutować to rozcięcie / kleić ... nie mam pomysłu (chyba jedynie twardy lut, ale nie mam takiej możliwości).
Opcja druga - można pałąki wygiąć delikatnie przy wyjściu z trójnika, ale nie wiem czy nie będzie to wyglądać gorzej niż jak teraz (pod kątem prostym)

Tak czy owak - dzięki za uwagi - na pewne będę o tym myślał hmm
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
dawo
Elita forum...
Posty: 1055
Rejestracja: 06-10-2014
Lokalizacja: Piastów
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: dawo » 13 sty 2018, o 18:20

Jeśli są dostępne i nie jakoś drogie to spróbowałbym najpierw te trójnik przegiąć na siłę... jak pękną to bym dalej kombinował.
1x450,V922, Protos mini, Protos 380, Protos 500,Trex 600, 2xCombat, FunCub, EFX racer, Extra 300, Katana mini, Skrzydło, 2xF16, quad 250 i QX 90, Hyper Bipe, Hawk EDF, Rad Jet, Akrobat Halowy,Bolt z Mavimodels, Himoto on Road, DX7S :)
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 13 sty 2018, o 18:26

dawo pisze:Jeśli są dostępne i nie jakoś drogie to spróbowałbym najpierw te trójnik przegiąć na siłę... jak pękną to bym dalej kombinował.

Dostępne są ... średnio, ale dam radę jakby co, gorzej że trzeba je wewnątrz rozpiłować.
10mm (tyle potrzeba żeby wlazła rurka) mają tylko na końcach (około 10mm wgłąb) a rurka musi przejść na wylot (płoza).
Sporo energii kosztowało mnie to piłowanie, ale chyba i tak warto spróbować czy da się to wygiąć na zimno.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
kubacki
Elita forum...
Posty: 1222
Rejestracja: 28-12-2015
Lokalizacja: Będzin
Podziękował: 59 razy
Podziękowano: 38 razy

Postautor: kubacki » 13 sty 2018, o 20:31

A nie można delikatnie wiertłem przewiercić na wylot?
Oxy 2
Oxy 4
Trex 150X
A nad wszystkim piecze sprawuje Spektrum DX9
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 14 sty 2018, o 07:47

kubacki pisze:A nie można delikatnie wiertłem przewiercić na wylot?

No niestety - wiertarki na statywie nie posiadam, a w łapskach to wiadomo ... ;)
Dałem radę pilnikiem raz, to dam i drugi - ino trochę czasu i energii trzeba na to poświęcić
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
SeKLeS
Elita forum...
Posty: 1408
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: OLSZTYN
Podziękował: 29 razy
Podziękowano: 117 razy

Postautor: SeKLeS » 14 sty 2018, o 08:26

Miedziane trójniki to chyba w każdym budowlanym znajdziemy. Kup kilka sztuk nowych i próbuj giąć. Jeżeli się uda, wtedy pilnik w dłoń.
P. S. Natchnąłeś mnie Marku chyba troszeczkę i zabrałem się za moją augustę

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka
Za co krzywo patrzy na mnie kobieta:
ReX 500EFL 3GX vel ŚPIOCH
Protos Mini vel... Miniak?
Protos Pincet
Extra 260 PA vel WiDmO
Reactor vel Papierzak
F16 - w budowie
Aurora 9
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 14 sty 2018, o 08:43

SeKLeS pisze:Miedziane trójniki to chyba w każdym budowlanym znajdziemy. Kup kilka sztuk nowych i próbuj giąć. Jeżeli się uda, wtedy pilnik w dłoń.
P. S. Natchnąłeś mnie Marku chyba troszeczkę i zabrałem się za moją augustę

Wysłane z mojego SM-A510F przy użyciu Tapatalka

No niezupełnie w każdym budowlanym
Problem tkwi w małej średnicy - swoje znalazłem w sklepie z artykułami do chłodnictwa i klimatyzacji (w budowlanych to chyba od 16mm w górę)
Mam jeszcze dwa w zapasie, więc na pewno spróbuję coś podziałać :)

Buduj, buduj - może gdzieś się jakieś spotkanie makietek kiedyś zrobi :)
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 sty 2018, o 13:50

Ja bym nie próbował na chama tylko naciął, zgiął i potem zlutował nacięcia twardym lutem.

trojnik.jpg
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 14 sty 2018, o 14:14

mwx pisze:Ja bym nie próbował na chama tylko naciął, zgiął i potem zlutował nacięcia twardym lutem...

Wiadomo że tak było by najlepiej, ale jak już wspominałem - nie mam takiej możliwości - muszę poszukać innych rozwiązań.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
marek_c4
Lider forum...
Posty: 1867
Rejestracja: 23-10-2014
Lokalizacja: Swarzędz
Podziękował: 18 razy
Podziękowano: 57 razy
Kontaktowanie:

Postautor: marek_c4 » 14 sty 2018, o 19:43

Póki co (na próbnym trójniku) udało się wyklepać takie coś:
003.jpg

Kąt wydaje się być w porządku, trochę szpachlu + lakier i powinno być OK.

Czy do połączenia aluminiowej rurki z miedzianym trójnikiem wystarczy jakiś distal'opodobny klej, czy są jakieś inne specjalne / mocne kleje :?:
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrawiam
Awatar użytkownika
mwx
Lider forum...
Posty: 2023
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 10 razy
Podziękowano: 146 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 14 sty 2018, o 20:49

Przejedź papierkiem, odtłuść i każdy dobry epoxy chwyci.

I zarzuć dla pewności po śrubce - będzie jak w oryginale :)
Maciej
Latające muzeum: 600NSP Brain2, FrankenBelt CPX FBL, HS Emax X-450, Debil 380/420, Black Thunder 770 (?!)
T8FG, 9CAP
filmy na YouTube

Wróć do „Makiety”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość