Quad racers - dyskusja ogólna...

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 798
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 1 kwie 2020, o 22:09

LechuW pisze:Niestety tego napisu tam nie ma. Jutro sprawdzę to oprogramowanie. Dzieki wielkie.

Tutaj masz link do tak z grubsza wyjaśnień https://oscarliang.com/betaflight-cli-explained/

Generalnie to co ty musisz zrobić najpierw to wejść tam i wpisać version . Wtedy będziemy wiedzieć co to za fc i jaki soft tam jest


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 2 kwie 2020, o 16:07

Zainstalowałem, podłączyłem drona.
Obrazek

dioda w FC na początku miga szybko, potem wolniej, ale nie chce się podłączyć do programu:(
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 2 kwie 2020, o 16:28

Pomyślałem, że to może kabel i wziąłem inny. Nic.
Ten ImpulseRC coś nie może znaleźć FC.
Dioda na FC miga wolno.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 2 kwie 2020, o 16:33

Znalazłem w sieci,że FC to CC3D-OpenPilot.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 2 kwie 2020, o 17:01

Z LibrePilot GCS działa
Obrazek
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 798
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 2 kwie 2020, o 17:04

LechuW pisze:Z LibrePilot GCS działa
Obrazek

Nigdy nie miałem openpilot wiec ci raczej nie pomogę :(


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 2 kwie 2020, o 17:19

Rozumiem i tak dzięki za naprowadzenie na trop:)
Jutro powinien mi dotrzeć odbiornik dsmx i jak narazie chciałbym go tylko podłączyć pod moje dx7. Pytanie czy te ustawienia co ma aktualnie dron na dwóch przelacznikach ( zdjęcie we wcześniejszych postach) da się jakoś przenieść do dx7? Z tego co poszukałem włączanie silników będzie pod przełącznikiem a nie jak do tej pory na drążku? Nigdy nie miałem i nie ustawiałem samolotu więc nie wiem jak to działa.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 kwie 2020, o 18:59

Poczytałem instrukcje do CC3D i myślę że powinienem to dać radę ustawić. Mam tylko pytanie do Was czemu w aparaturze ustawić parametry jak do samolotu jak jest opcja wybrać Quadro/multirotor?
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18252
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1659 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 kwie 2020, o 19:39

Żeby skalibrować ruchy drążka 1:1 z FC. Resztę ogarnie już on. Dlatego żadnym mixow w nadajniku nie robisz.
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 kwie 2020, o 19:45

OK to rozumiem. Chodzi mi tylko o fakt że w spektrum jest możliwe wybranie profilu Quadrocopter ( przynajmniej w tym nowym oprogramowaniu) to czemu nie wybrać tego profilu dla drona tylko profil samolotu?
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 18252
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 1659 razy
Podziękowano: 814 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 4 kwie 2020, o 20:27

A tego to ja nie wiem, nie znam spektruma. A czym się różnią ustawienia między samolotem a dronem w soektrumie?
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 kwie 2020, o 21:59

Oj ja w tym zielony jestem więc nie wiem. Odkąd zaktualizowałem DX7 G2 do wersji 2.04 a teraz do 2.05 pojawił się 4 profil do wyboru czyli Quadrocopter.
Nie znalazłem na sieci jakichś dobrych informacji i konfiguracji tego profilu dlatego pytam.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 5 kwie 2020, o 11:26

No już myślałem że odpalę drona dzis na Spektrumie a tu zonk:( wczoraj znalazłem tutorial na YouTubie z ustawieniami do profilu Quadro i ustawilem. Dziś zrobiłem upgrade firmwareu i ustawiłem FC. Zosto podłączenie i zbindowanie z aparaturą a tu się okazuje że FC ma złącze JST-SH a satelitka JSH-ZH:(
Jak widzę nie ma takiej gotowej przejściówki i będzie trzeba lutowac co nie jest moją mocną stroną.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 798
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 5 kwie 2020, o 12:49

Nie wiem na ile przydatne jest to video ale może coś ci pomoże https://youtu.be/uE56EnZRr9Q


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 5 kwie 2020, o 16:07

Korzystałem z tego linku:
https://youtu.be/c3ReNVqv5jA
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 17 kwie 2020, o 16:21

Panowie,

frustracja sięga zenitu:(
Zakupiłem satelitkę spektrum do quadów i okazało się że ma złącze 4 pinowe, a nie 3 jak reszta( bo telemetria).
Więc trzeba było dokupić złącze JST-SH ( FC ) i lutować, kiedy to w końcu dziś podpiąłem i zbindowałem to okazuje się, że oprogramowanie nie widzi mojej aparatury!
Satelitkę podpiąłem pod złącze to samo, gdzie był podpięty stary odbiornik do dedykowanej aparatury choć wg schematu ( zdjęcia poniżej) ten port jest zaznaczony
jako telemetria tylko.
Instrukcja do oprogramowania nakazuje zostawić satelitkę spektrum jako PPM choć jest możliwość wyboru DSM sat.

Na samym początku po konfiguracji FC przechodziłem do konfiguracji aparatury i dało się dojść do 3 zakładki, teraz w ogóle nie mogę nawet dać dale( zdjęcie poniżej) pole jest szare.
1 zakładka dotyczyła wyboru aparatury: acro, standard, Helicopter, potem ustawienia drążków, a w 3 zakładce miałem włączyć trottle hold i ruszać drążkiem gazu i tu się kończyła przygoda bo oprogramowanie i wykrywało tego ruchu.

Będę bardzo wdzięczny za pomoc, może ktoś ma jakiś pomysł?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 18 kwie 2020, o 15:32

Dziś obejrzałem chyba wszystkie tutoriale na youtubie z ustawieniami CC3D i nic. Oprogramowanie nadal nie widzi ruchu drążków z aparatury.
Na moim FC nie mam możliwości wybrać DSMX, a widzę że są takie możliwości więc może to to.

Zatem doradźcie mi proszę jaki kupić inny FC o wymiarach 36x36mm żeby zamienić w dronie?

znalazłem coś takiego:
https://pl.aliexpress.com/item/40000133 ... lsrc=aw.ds
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1936
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 68 razy
Podziękowano: 123 razy

Postautor: MacGyverek » 19 kwie 2020, o 09:47

Kiedyś można było wgrać betaflighta albo inava pod cc3d. Spróbuj.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
LechuW
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 76
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 19 kwie 2020, o 16:32

Wgrałem betaflight + sterownik. Wszystko było OK, ale po włączeniu kanału do satelitki i ustawieniu odbiornika na spektrum coś się stało. Po restarcie komp nie wykrywa urządzenia:( poprzednie sterowniki nie działają a program do automatycznego wykrywania sterownika FC też nie widzi płyty.
Cóż przychodzi mi tylko na myśl że w tym dronie zastosowano jakąś customową okrojoną wersję CC3D i nic z nią nie da się zrobić.
Znalazłem na banggood CC3D pro za 40zeta i zamówiłem. Jak to nie pomoże to trzeba będzie rozebrać tego drona i co się da wykorzystać do budowy nowego.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L 6S Dominator Blade mCPX BL2
Acme Blizz 200 Acme Q290 Crosswave
Spektrum DX7 G2

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość