Quad racers - dyskusja ogólna...

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 16 lip 2020, o 10:29

Ok, moze zaczne od poczatku.
1. Moze zaloz nowy model w radiu
2. Masz na drozkach zakresy 1000(dol) - 1500(srodek) - 2000(gora). Moze mozna to ustawic w twoim radiu.
3. W zakladce configuration receiver wyglada ok,
4. Zmien te taktowanie na 4/1 bo widze ze masz 8/4 nie wiem jakie te plytki sa i czy dadza rade.
5. jaki ma procek ta plytka f3/f4? Bo ma to znaczenie jaki mozesz tam bf wgrac.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 16 lip 2020, o 11:17

Dzięki za szybką reakcję.
Płyta to CC3D 2014 więc mam tam betaflith 2.9.1. nowszych nie da rady.
Nie wiem jak z taktowaniem tego:(
Zakresy drążków poustawiam, ale największy problem widzę w tym, że kanały z aparatury nie odpowiadają tym w Betaflight.
Nie wiem jak to zmienić.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 16 lip 2020, o 12:23

LechuW pisze:Dzięki za szybką reakcję.
Nie wiem jak z taktowaniem tego:(

tam na fotce masz:
- gyro update frequency - zmien na 4
- PID loop frequency - zmien na 1
caly czas mozesz podgladac a pasku na dole strony ile procka uzywa. Ja bym tak kombinowal aby ponizej 20% bylo.

LechuW pisze:Zakresy drążków poustawiam, ale największy problem widzę w tym, że kanały z aparatury nie odpowiadają tym w Betaflight.
Nie wiem jak to zmienić.


Mysle ze musisz pobawic sie z mikerami .
Tak na pale wpisalem cos w google moze ci pomoze -> https://www.youtube.com/watch?v=AJnqOZq4U3Q

No i moze warto bylo by zmienic ta plytke na cos nowszego. Ja bym jakis omnibus f4 szukal w chinach jak niechcesz kupowac czegos drogiego.
https://pl.aliexpress.com/item/32845341 ... web201603_
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 16 lip 2020, o 12:44

OK teraz rozumiem idee, więc spróbuję ustawić.

Moim zamysłem z tym dronem było aby zrobić plug and play z tym co mam po zmianie aparatury, dlatego tak się męczę z tym.
Płyta zasilająca jest tam dedykowana, ESC są 4 osobne do silników.
Tą co link podałeś patrzyłem, nie bardzo podchodzi ze złączami, bo ona musi być ukierunkowana wg tej strzałki na płycie( chyba że się mylę i można to ustawić jak FBL w heli?)

Podoba mi się ten dron, dlatego chciałbym żeby latał:)
Sorki za może głupie pytanie, ale czy na tym omnibusie jak są dziury do lutowania pinów pod złącza do serva to można to jakoś zalutować bez tych pinów?
Chodzi o to że patrząc na drona skierowanego do przodu to mam możliwość wpięcia wtyczek serw tylko z prawej strony płyty, a w tym wypadku te piny są na przodzie i z tyłu płyty:(
jak to można jakoś bezpośrednio lutować to i ten omnibus może być zasilany z tej mojej dedykowanej płyty to bym się za to zabrał.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 16 lip 2020, o 14:15

LechuW pisze:OK teraz rozumiem idee, więc spróbuję ustawić.

Tą co link podałeś patrzyłem, nie bardzo podchodzi ze złączami, bo ona musi być ukierunkowana wg tej strzałki na płycie( chyba że się mylę i można to ustawić jak FBL w heli?)

tak, mozna mozna plytke obrocic w bf

LechuW pisze:Sorki za może głupie pytanie, ale czy na tym omnibusie jak są dziury do lutowania pinów pod złącza do serva to można to jakoś zalutować bez tych pinów?
Chodzi o to że patrząc na drona skierowanego do przodu to mam możliwość wpięcia wtyczek serw tylko z prawej strony płyty, a w tym wypadku te piny są na przodzie i z tyłu płyty:(
jak to można jakoś bezpośrednio lutować to i ten omnibus może być zasilany z tej mojej dedykowanej płyty to bym się za to zabrał.


jak wyzej podalem, to mozesz to zrobic, jak plytke obrocisz, o ile dobrze rozumiem druga czesc pytania. Ale nie lepie bezposrednio do plytki przylutowac? Czy twoim zamyslem jest na piny i odczepianie tego?

Ja naprzyklad wszystko lutuje bezposrednio, jest chaos :kopara: ale w tym szalenstwie jest metoda .

Obrazek
Obrazek

Na gorze jest FC, a na dole esc 4in1
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 16 lip 2020, o 14:48

Dzięki !!! to zamawiam tą płytkę.
Twoje fotki mi wszystko wyjaśniają.
Jakoś nigdy nie było mi po drodze z lutowaniem, zawsze dawałem wszystko do kolegi który majsterkuje i lutuje idealnie dlatego takie pytania:D
Wydawało mi się że jak na płycie jest tak jakby czop z cyny i to jest jako miejsce do przylutowania to OK, ale jak są dziury do wlutowania pinów na wtyki do serw to czy można
uciąć kable od ESC i przylutować do tych dziur; widzę, że można po Twoich zdjęciach.

Choć jak mówisz że orientację można w BF zmienić to wolałbym zalutować piny i wpiąć wtyczki od serw jak mam teraz.
Prześlę foty wieczorem do zobaczysz o co mi chodzi.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 16 lip 2020, o 15:08

LechuW pisze:Dzięki !!! to zamawiam tą płytkę.
Wydawało mi się że jak na płycie jest tak jakby czop z cyny i to jest jako miejsce do przylutowania to OK, ale jak są dziury do wlutowania pinów na wtyki do serw to czy można
uciąć kable od ESC i przylutować do tych dziur; widzę, że można po Twoich zdjęciach.


Dokladnie, mozna. Ja juz od dawna tak robie. Ramy sa ciasniejsze, FC sa all in one, wiec niema sensu dawac pinow. Ale to oczywiscie moje zdanie. OK, pokaz fotki.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 16 lip 2020, o 18:41

Fotki poniżej. Właśnie ta rama też nie rozpieszcza miejscem.
Mam nadzieję że zobaczysz w miarę to o czym pisałem z miejscem na piny od regulatorów.
Spróbuję coś pokombinować z tym CC3D jeszcze dopóki mi z Ali nie przyjdzie ten omnibus.
To CC3D na librze pilot jest dziwne, automatyczny wizard nie wykrywa mi ruchu JAW choć jak wejdzie na kanały to widać ruch, a poza tym cieżko coś tam ustawić
bo odpowiedź na ruch drążków jest bardzo opóźniona i skokowa.
PS: jak się wkleja tak duże fotki?
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 16 lip 2020, o 22:16

Jak odpowiedz na drążki jest skokowa, to tam tez może się jakoś obniża taktowanie. Nie znam się na tych płytkach. Zawsze miałem bf fc. Widzę ze masz nietypowa ramę. To jest 5 cali??

Fotki są z moje prywatnej chmury. Dlatego wstawiam je takie duże.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 17 lip 2020, o 08:31

to jest 6" . Kiedyś miałem w dystrybucji tą marke i dostałem tego drona. Fajnie lata, kilka spotkań z drzewami juz zaliczył i wyszedl bez szwanku na zdrowiu :) szkoda tylko że tyle kłopotu przy zmianie aparatury.
Latałem z ekranem wcześniej a teraz mam fatsharki i ćwicze na Q65. Jakos kiepsko narazie, nie mogę się przyzwyczaić:(
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 17 lip 2020, o 11:38

LechuW pisze:to jest 6" . Kiedyś miałem w dystrybucji tą marke i dostałem tego drona. Fajnie lata, kilka spotkań z drzewami juz zaliczył i wyszedl bez szwanku na zdrowiu :) szkoda tylko że tyle kłopotu przy zmianie aparatury.
Latałem z ekranem wcześniej a teraz mam fatsharki i ćwicze na Q65. Jakos kiepsko narazie, nie mogę się przyzwyczaić:(


No to jak masz 6" to moze tez warto pobawic sie w FPV + long range. Ja co prawda mam 7" do tego https://www.youtube.com/watch?v=5PlBTs8xgnA ale ludzie tez lataja na 6"
Fajna zabawa z takim dronem jak latasz. Mam tam zamiast bf - inav, ma wszystkie bajery jak powrot do domu, jak utrzymanie pozycji. Oczywiscie to nie to co DJI, ale daje rade.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 17 lip 2020, o 11:40

karol pisze:
LechuW pisze:to jest 6" . Kiedyś miałem w dystrybucji tą marke i dostałem tego drona. Fajnie lata, kilka spotkań z drzewami juz zaliczył i wyszedl bez szwanku na zdrowiu :) szkoda tylko że tyle kłopotu przy zmianie aparatury.
Latałem z ekranem wcześniej a teraz mam fatsharki i ćwicze na Q65. Jakos kiepsko narazie, nie mogę się przyzwyczaić:(


No to jak masz 6" to moze tez warto pobawic sie w FPV + long range. Ja co prawda mam 7" do tego


YouTube
ale ludzie tez lataja na 6" , ja w sumie tez mam long range na 5"

Fajna zabawa z takim dronem jak latasz. Mam tam zamiast bf - inav, ma wszystkie bajery jak powrot do domu, jak utrzymanie pozycji. Oczywiscie to nie to co DJI, ale daje rade.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 17 lip 2020, o 12:05

Fajny filmik.
Wiesz co narazie bardziej mi na wyścigowym zależy:)
Z resztą inna kamera musiałaby być do tego pewnie.
Dziś zrobię flash płyty od nowa na Libre i spróbuję jeszcze coś pokombinować.
Omnibus F4 V3 ma być z Ali do 3 tyg. więc zapewne się potem odezwę po pomoc:D
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 sie 2020, o 12:38

Dziś dotarło:)
Obrazek
Chyba w koncu Racer poleci od nowa:D
Na tym FC moge zainstalować najnowsze Betaflight?
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 4 sie 2020, o 12:41

Tak, najpierw zrob dumpa obecnej wersji i ustawień .


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 4 sie 2020, o 12:42

Tylko nie lutuj tych pinów :(


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 sie 2020, o 13:00

Hmm, to mnie zaskoczyłeś.
Chodzi Ci o ustawienia z Libry?
I tak nic nie działało więc chyba nie ma sensu.

Myślałem, żeby zalutować piny od silników, bo mam je obecnie na wtykach od serw,
tylko trzeba by zmienić orientację FC.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 820
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 58 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: karol » 4 sie 2020, o 13:31

Mam na myśli ustawienia z tej nowej płytki, tak dla pewności. W bf w cli wpisz „version” to się dowiesz jakiego masz targetu użyć jak będziesz chciał wgrać wersje bf.

Ja zawsze lutuje bezpośrednio do płytki. Rób jak ci wygodnie . W sumie masz tam większa ramę chyba.


Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 sie 2020, o 13:34

Dzięki, po pracy będę to ogarniał.
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2
Awatar użytkownika
LechuW
Stały bywalec...
Posty: 136
Rejestracja: 12-04-2017
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 4 razy
Kontaktowanie:

Postautor: LechuW » 4 sie 2020, o 21:15

Mam prośbę, otóż odbiornik mam taki:
https://www.spektrumrc.com/Products/Def ... ID=SPM4650
tu jego omówienie:
https://www.youtube.com/watch?v=3ZBhm3vhj4s
a tu opis portów:
http://nic.vajn.icu/PDF/radio-controlle ... _F4_V3.pdf
z tego co sprawdziłem to ten odbiornik trzeba przylutować do:
oczywiście uziemienia i 5V oraz TX6 czyli w tym wypadku CH6/TX6
Czy mam rację?

Dodatkowo ten FC ma video, a ten poprzedni na librze nie miał.
W dronie jest nadajnik video do którego jest wpięta kamera i zasilanie.
Czy tu muszę przepiąć to video do FC?
Czy niekoniecznie?

Versia tego FC to OMNIBUSF4SD (ODSD) 4.1.0 Oct 16 2019
Pozdrawiam,
Leszek
Agile 5.5 Chase 360 T-Rex 450L mCPX BL2
Acme Q290 Crosswave Eachine QX65
Spektrum DX7 G2

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości

cron