Przepis na "małego wariata" w rozmiarze "250"

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 281 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 16 sty 2015, o 17:18

u mnie z pakietem linkiem video bez kamery waży 531
Helikoptery
Awatar użytkownika
Intruz
Stały bywalec...
Posty: 143
Rejestracja: 16-08-2013
Lokalizacja: Nieporęt
Podziękował: 12 razy

Postautor: Intruz » 16 sty 2015, o 17:37

heheh myślałem że ten gościu na rowerze sie wystraszy i fiknie orła
HK-450TT PRO V2 Flybarless
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 16 sty 2015, o 18:02

To nie lepiej wywalić odbiornik i podpiąć satelitkę bezpośrednio do cc3d ?
Ja używam samego odbiornika :
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... ouse_.html
Ma dwie dlugie anteny - mozna je wyprowadzic do gory.
DSMX, 8 kanałow, cena spoko.
Wtedy dajesz go na tasme dwustronna pod gorna polke (mniej wiecej tam gdzie obecnie masz swoj odbiornik), nadajnik video wrzucilbym na koniec pionowo za odbiornikiem (z antenka) , a baterie mocowal od gory za mobiusem.
Wtedy podwozie mozesz wywalic - napewno swoje wazy.
Tak jak bym to zrobil :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 16 sty 2015, o 18:06

BTw. Kenobi mi wypozyczyl smigielka 5x4 HQ - bardzo fajne, nie czuje jakiegos przyrostu mocy w stosunku do 5x3 ale wyrażnie mniej wibracji, ciszej quadzik lata.
tyle po jednym locie.
Dzis po 22 idziemy z 2 dwoma kolegami polatac quadami w garazu podziemnym pod tesco :-)
Przetestuje przy okazji nowe ustawienia quada i ledy ktore na nim zamontowalem.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 16 sty 2015, o 18:54

Jazz, nie za bardzo kumam Twoją koncepcję. Pakiet jest pierońsko duży w za cholerę nie mam go jak dać na górę. Bo duży jest vtx i nie ma jak francy dać inaczej. Nie mieści się pomiędzy wsporniki ramy, w pionie jak piszesz to nie mam pojęcia jak itd. Zgoda, że usunięcie rx-a wagowo coś zmieni - dokładnie 10g, za to potencjalnie pewność linku spadnie. Zamiana podwozia na standard daje kolejne bodaj 9g, aczkolwiek śmiem twierdzić, że pakiet pod brzuchem daje lepsze możliwości wyważenia i co oczywiste lokuje środek ciężkości znacznie, znacznie niżej niż w wersji na plecach. Pakiet to było nie było prawie 1/3 wagi latadła. Nie mówię już o tym, że nie będzie gdzie gps-a dać. Chyba na maszt, ale to znów kolejny element nonaerodynamiczny :-)
Tak poprawdzie to sobie myślę, że jak to będzie wszystko pięknie działać i już się tak nalatam, nauczę i będę nadal miał ochotę na FPV RACE to złożę sobie całkiem nową konstrukcję. Tego będę mógł po kosztach sprzedać, albo wykorzystać w jakiejś cięższej konstrukcji żyrandola (w co wątpię bo mnie wielowirniki powyżej 4 aż tak nie kręcą)
Generalnie chyba odchudzanie poprzez soft lifting tu mało da. Na harda mnie teraz nie stać bo zmieniam helika.

Konstrukcja musi zatem sobie radzić z własnymi bebechami :mrgreen:

Hej
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Kenobi36
Olimp forum
Posty: 5064
Rejestracja: 01-10-2014
Podziękował: 67 razy
Podziękowano: 504 razy

Postautor: Kenobi36 » 16 sty 2015, o 19:10

Jazz pisze:Wczorajsze latanie - garaż pod arkadią :

https://www.youtube.com/watch?v=5ww4CToR_DQ

i to jest fun :-)


Piękna sprawa, dopiero zobaczyłem filmik.
Niech Moc Będzie z Wami,
Ben
DX18 Gasser 700 Goblin 550 Protos Mini
RCmaniak.pl - SAB Goblin, MSH Protos, Spektrum, Fatshark, Cześci Trex, Drony wyścigowe
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 16 sty 2015, o 19:22

Nadajnik video w pionie na samym oncu - i wtedy antenka video nie na złączu prostopadle do niego, tylko prosto w górę.
Możesz go na samym tyle złapać trytkami do tych czerwonych łączników.
wtedy masz na górze miejsce na pakiet.
Ja tam wogóle podwozia nie używam - zbędne jest, quad ląduje płasko na ziemi , lub możesz go łapac w rękę.
Sporo ludzi tak robi, sm tego nei wymyśliłem - podgladam u tych co już dużo latają :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 16 sty 2015, o 19:58

Jazz pisze: , lub możesz go łapac w rękę.
Sporo ludzi tak robi, sm tego nei wymyśliłem - podgladam u tych co już dużo latają :-)


Jazz złapać w rękę przy fpv? :nw:

pzdrv,
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 16 sty 2015, o 20:11

Przy lądowaniu :-)
Jesli chcesz lądować w goglach - możesz spokojnie to zrobić bez podwozia - wtedy od spodu nic nie ma poza srobami i sama rama.
Jesli zdejmiesz gogle badz latasz fpv na monitorze - mozesz bedac blisko zlapac go od dolu - czesto tak robie z lenistwa bo nie chce mi sie schylac :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 22 sty 2015, o 19:54

Po długim czasie zaczynaja dochodzic paczki z gratami fpv :-)
1/3 dziś odebrałem - antenki (do nadajniki i odbiornik) , odbiornik fatsharka do gogli.
2/3 z nadajnikami i kamerkami oraz 3/3 gogle są na WER - trzymam więc kciuki aby jutro wyszły bez dodatkowego zainteresowania UC :-)
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 281 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 sty 2015, o 20:37

odbiornik fatsharka do gogl


on nie ma w standardzie?
Helikoptery
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 22 sty 2015, o 22:14

Package Included:
1 x Dominator V2 Goggles
1 x Video glasses carry case
1 x Cable set
1 x Battery
1 x Manual

http://www.banggood.com/Fat-Shark-DOMIN ... 17599.html

Zamówiłem więc z HK odbiornik 5.8 :
http://www.hobbyking.com/hobbyking/stor ... dule_.html
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 23 sty 2015, o 15:31

Wszystko dziś odebrałem, a że przeziębiony jestem i w domu siedzę to odrazu wziąłem się do roboty :-)
Polutowałem co należy- ponieważ nie planuje zawsze latać fpv, zrobiłem wspólną wtyczkę zasilającą do kamerki i nadajnika video (z wtyczki od serwa).
Wystarczy że je rozepnę i odetnę zasilanie.
Zamontowałem kamerkę z przodu, pod małym kątem który sobie dobrałem doświadczalenie :-) tak aby przy pochyleniu quada było to skompensowane trochę.
Nadajnik poszedł na tył.
Potestowałem w mieszkaniu i jakość obrazu mi się bardzo podoba, zobaczymy co będzie przy testach w locie na zewnątrz.

Co do samych gogli - dla mnie są wygodne, nie mam problemów z ich dopasowaniem.
Natomiast będę się musiał mentalnie przestawić bo oglądając z nich obraz i ruszając modelem z kamerką ręką trochę się czuję zdezorientowany :-)
Trochę to inaczej niż patrząc na model :-)

Ponieważ wziąłem dodatkowy nadajnik / kamerkę / antenkę uzbroję w fpv także jeden z samolotów, i zobaczę jak tutaj będzie to wyglądać.
Pewnie będzie to bixler2, który juz był naprawiany, po testach przeniosę na jakiś inny model .

Jeśli więc ktoś będzie chciał przymierzyć Fatsharki Dominator v2 aby się zorientować czy są dla niego ok, to nie ma problemu.
Niestety z racji przeziebienia nie wiem czy wybiore sie w ten weekend na pałacowa.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 23 sty 2015, o 22:01

Hej

Koledzy, czy ktoś się spotkał, a nie ujawnił z takim ustrojstwem jak w linku

http://www.banggood.com/Tarot-TL300L-OS ... 63807.html

zakupiłem, podłączyłem i nawet zaczęło działać, ale.....przestało :wall2:

Wcześniej miałem osd z HK i nie łapało satelitek na ramie, ten ma sporo większą antenę i umieszczona na ramieniu łapała fixa po 20 sekundach i było ok. I nagle wzięło i przestało działać.
Obraz z kamery przechodzi, ale goły bez danych osd. Podczas prób naciskałem jedyny dostępny przycisk na pcb bo za jego pomocą się dokonuje ustawień. Mogłem coś zmienić co spowodowało zanik obrazu. Nie wiem, z Pal na ntsc pojęcia brak. Mogło też najzwyczajniej w świecie coś szlag trafić i tyle. Szkoda bo to nowy zakup. Napisałem już reklamacje, ale wicie rozumicie Chiny to nie PL. Poza tym zdążyłem już profilaktycznie przelutować wszystkie elementy co by zimne luty ewentualnie unieszkodliwić. I dupa.

Może ktoś coś słyszał, coś wie ?

Hej
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
arekm
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 3
Rejestracja: 30-12-2014
Podziękowano: 2 razy

Postautor: arekm » 23 sty 2015, o 22:26

Wedle instrukcji popróbuj może?

OSD video overlay system has the following features: battery voltage / flight / flight speed / altitude / home direction / distance from home / cumulative voyage / Lift Rate / longitude latitude / number of satellites / azimuth functions.
OSD video overlay system button functions
1: After the start, short press to save the family's position, long press to enter the setup menu. Double-click twice as fast switching video formats (can also be switched in the Settings menu)
2: Press the Setup menu for the selection function, press for the preservation or confirmation.
Battery voltage calibration:
3: first with a multimeter measure the authenticity of the battery voltage, battery voltage into the calibration set it to the measured voltage exit. Calibration voltage only with 3S calibration.

Obrazek
Awatar użytkownika
ocean_wro
Elita forum...
Posty: 1310
Rejestracja: 28-12-2013
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 31 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: ocean_wro » 23 sty 2015, o 23:29

No stary.... :piwo:

jak widać co strona to inna instrukcja, na tej co napisałeś zmiana formatu podwójne kliknięcie,

ta z linka : http://www.tarotrc.com/Product/Detail.a ... 14ee0adfa5

trza długo przytrzymać by zmienić format.

Generalnie zrobiłem pewnie to co wczoraj tylko odwrotnie i zadziałało. Jest obraz :D

Nie wiem jak osd się spisze w praniu (a ma np. baro i możemy sobie wybrać sposób pomiary wysokości), ale sterowanie zwalili bo ten jeden biedny przycisk służy do wszystkiego łącznie z resetem pozycji. I podobnie jak to wczoraj się stało człowiek w goglach wyszukuje malutki przycisk by go nacisnąć i teraz. W zależności od instrukcji albo go przypadkowo dwa razy wciśnie, albo po prostu za długo i ... ciemność widzę, ciemność - pewnie zmienia się format wyświetlania z PAL na NTSC i dane znikają. I bądź tu człowieku mądry później. Całe szczęście że to chodzi bo wczoraj z płytką już na ostro szło. Było gorąco :masakra:

Wielkie dzięki, i piwko dla kolegi :piwo2:

Hej
Protos Mini 6S brain
Extra 300S Multiplex
DJI Mavic Pro
Quad 250 FPV naze32
RealFlight G6.5
Spektrum DX9
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 24 sty 2015, o 18:45

Dzis zrobiłem pierwsze loty fpv na pałacowej - krótka wizyta tylko w tym celu.
Oj ciężko było, trzeba się przestawić :-)
Ponieważ zamontowalem juz w modelach nadajniki video 600 mw , a mam jeszcze w domu dwa 200 mw, tych dwoch 200 bede musial sie pozbyc.
O 21:30 ide z 2 kumplami testy robic quadow do garazu pod Tesco ( kazdy z 250tka :-) )
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
valoos
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 17-05-2011
Lokalizacja: Łopuchowo / Poznań
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 44 razy

Postautor: valoos » 24 sty 2015, o 19:35

Jest sens 0.6W dmuchać z takiego malucha?
Dalekich wypadów tym nie zrobisz, a tylko smog elektromagnetyczny się zwiększa...
Może warto dopracować system anten?
Co jest nie zapisane zmierza do nieistnienia...
Awatar użytkownika
Jazz
Lider forum...
Posty: 2697
Rejestracja: 02-10-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 21 razy
Podziękowano: 168 razy

Postautor: Jazz » 24 sty 2015, o 20:35

Się zobaczy.
Jazz
Dyplomata.
--------

Goblin 770 BT , Logo 550 , Protos 500, Protos 380 , Goblin mini comet, Oxy 2
Parkmaster
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 26 sty 2015, o 00:24

Podrzuć później filmiki z lotów :-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 4 gości