250-tka by Xeo

Dział dla tych co wierzą, że rozmiar się nie liczy.
Awatar użytkownika
VaderJK
Elita forum...
Posty: 1430
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 19 razy
Podziękowano: 69 razy

Postautor: VaderJK » 22 lut 2015, o 12:50

Nie patrz na kolory tylko wepnij po kolei tak jak są w tej wtyczce małej od FC w kanały 1,2,3,4 i tak dalej.
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 lut 2015, o 13:40

pierwsze dwa to zasilanie, trzeci to THR, i potem lecisz po kolei
Helikoptery
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 22 lut 2015, o 16:10

Wpialem tak jak jest w manualu i wtyczce bo kolory i tak się nie zgadzają. Wszystko jest ok i lata jak należy. Zastanawia mnie jak to Wojtka działało na 7 kablach z 8 jakie wychodzą z FC Obrazek
Mam aktualnie wrzucony mały 6 kanałowy odbiornik i przy aktualnej konfiguracji nie mam już wolnych kanałów na podłączenie sterowania oświetleniem :-/
Co u Wojtka działało.
Jakieś pomysły?

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 lut 2015, o 16:24

ja też miałem 6 kanałowy:

kanały
1 TH
2 ROLL
3 PITCH
4 YAW
5 Flight mode
6 światło

i tak podłączasz te kolorowe kabelki jak wychodzą z wtyczki pamiętając, ze pierwsze dwa to zasilanie, trzeci THR itd.

potem i tak możesz pozmeiniać w aparaturze/programie do CC3D
Helikoptery
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 22 lut 2015, o 20:11

Wojtku to którego niebieskiego kabla nie podlaczales u siebie? Kanały 1-5 sterowanie quadem + na 6 światło.
To jest dla mnie jasne ale standardowo z FC wychodzi 8 kabli a ty miałeś podłączone jedynie 7 i próbuje zrozumieć które i dlaczego.
Obrazek
W kanał 1 miałeś wpiete kable 1,2, i bodajże 5.

1,2 - zasialnie
3 - Thr
A pozostałe?
Czyli dobrze rozumiem ze nie wszystkie trzeba uwzględniać przy podpinaniu odbiornika?

I pytanie z innej beczki.

Przy standardowym Mode2 pod drążkiem gazu mam obrót wokół osi (Yaw jak dobrze pamiętam). Prawy przód/tył | prawo/lewo.
Czy wy latacie w takim układzie czy coś zmieniacie?
Z mojego punktu widzenia wygodniej na prawym drążku mieć przód/tył +obrót wokół osi bo z tego częściej się korzysta podczas lotów no i bezpieczniej bo nie manewruje gazem podczas obrotu.
Zainstalowałem niedawno er9x i próbuje jakoś ogarnąć apke i quadzika na raz.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
wojtekr
Administrator
Posty: 7351
Rejestracja: 22-01-2013
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 282 razy
Podziękowano: 421 razy
Kontaktowanie:

Postautor: wojtekr » 22 lut 2015, o 21:01

Xeo pisze:Wojtku to którego niebieskiego kabla nie podlaczales u siebie? Kanały 1-5 sterowanie quadem + na 6 światło.
To jest dla mnie jasne ale standardowo z FC wychodzi 8 kabli a ty miałeś podłączone jedynie 7 i próbuje zrozumieć które i dlaczego.
Obrazek
W kanał 1 miałeś wpiete kable 1,2, i bodajże 5.

1,2 - zasialnie
3 - Thr
A pozostałe?
Czyli dobrze rozumiem ze nie wszystkie trzeba uwzględniać przy podpinaniu odbiornika?



jest z tym jakis kłopot więc zrób tak:

0. Zdejmij śmigła
1. CC3D USB do PC
2. podłącz pakiet
3. odłącz kabelki od odbiornika
3. odpal OpenPilota w części Input - >Start manual calibration
4. bierzesz pierwszy kabelek i podłączasz w dowolne miejsce odbiornika
5. Na ekranie widzisz gdzie go podpiąłeś a po tym czym ruszasz na aparaturze wiesz od czego on jest
6. Wpinasz prawidłowo
7. powtarza ze wszystkimi
8. Jak coś to zadzwoń do mnie





Xeo pisze:I pytanie z innej beczki.

Przy standardowym Mode2 pod drążkiem gazu mam obrót wokół osi (Yaw jak dobrze pamiętam). Prawy przód/tył | prawo/lewo.
Czy wy latacie w takim układzie czy coś zmieniacie?
Z mojego punktu widzenia wygodniej na prawym drążku mieć przód/tył +obrót wokół osi bo z tego częściej się korzysta podczas lotów no i bezpieczniej bo nie manewruje gazem podczas obrotu.
Zainstalowałem niedawno er9x i próbuje jakoś ogarnąć apke i quadzika na raz.

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk

Jak wygodniej ale moim zdaniem trzymaj standard mode2- większość osób tak lata i będą mogli pomóc a jak zmienisz to tylko ty ogarniesz.
Helikoptery
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 23 lut 2015, o 07:40

Dzięki będę testował :-)

Wysłane z GT-N7100 przy użyciu Tapatalk
Awatar użytkownika
karol
Elita forum...
Posty: 743
Rejestracja: 25-02-2010
Lokalizacja: Szczecin / Cill Droichid
Podziękował: 54 razy
Podziękowano: 39 razy

Postautor: karol » 23 lut 2015, o 10:15

Witam

Mam pytanko odnosnie 250-tki, jake FC sa teraz na czasie? Tak pytam bo moze warto zrobic sobie takiego malego brzdaca. W 450-tce uzywam AIO 2.0, ale moze trzeba isc z postepem i kupic cos nowszego.
Pozdrawiam, Karol
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 23 lut 2015, o 10:21

Ja mam w swojej CC3D, podłączasz przechodzisz wizzard i w górę.
Zastanawiałem się jeszcze na Flip32+ który jest klonem Nazy, który również ma bardzo dobre opinie i możliwości.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2804
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 47 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 23 lut 2015, o 10:46

Jest jeszcze jeden klon klona, czyli Flip32 Flight Controller With 32-bit STM32 10Dof :thumb:

Obrazek
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 14 sie 2015, o 12:01

Zacząłem tuningowac moja 250tke.
Na sąsiednim forum zakupiłem fajne PDB w tym celu. Dodatkowo zakupiłem Flip32+ i tu zaczyna się problem. Aby zamontować FC poprzez dedykowaną konwersję na PDB musiałem usunąć piny z FC. Aby było łatwiej usunąłem plastikowe ustrojstwa jakie się na nich znajdują. Nie chciały po dobroci więc w pomogłem się śrubokrętem. Czego efektem jest uszkodzenie płytki jak na zdjęciach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Najgorzej wygląda uszkodzenie na pierwszym zdjęciu bo wydaje mi się że uszkodziłem jedna ścieżkę co widać na zbliżeniu
Obrazek

Nie mam miernika aby to dokładnie sprawdzić a jestem ciekawy jaka jest wasza diagnoza patrząc na te zdjęcia...
Będzie banglac czy zaczynać szukać nowego FC :/
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...
Posty: 123
Rejestracja: 05-04-2015
Lokalizacja:
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 4 razy

Postautor: kamracik » 14 sie 2015, o 12:53

Nie wygląda to tragicznie. Nawet ta uszkodzona ścieżka wygląda jakby mimo wszystko stykała, a uszkodzona została jedynie warstwa ochronna (tą trzeba by odbudować jakimś klejem najlepiej), ale najpierw znajdź miernik na potwierdzenie.

Nie wiem co znajduję się na obu końcach tej ścieżki, ale możliwe, że bateryjką o jak najniższym napięciu i żarówką mógłbyś to sprawdzić. Trzeba by tylko zerknąć co za elementy są nią połączone.

Na marginesie najtańszy miernik kosztuje ~20PLN, nie lepiej taki nabyć i wrzucić do skrzynki? :mrgreen:
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 14 sie 2015, o 13:13

Spoko będę musiał na razie zostaje podłączenie a to musi poczekać na swoją kolej. Najpierw flash osd I wlutowanie w pdb
Awatar użytkownika
kamracik
Stały bywalec...
Posty: 123
Rejestracja: 05-04-2015
Lokalizacja:
Podziękował: 1 raz
Podziękowano: 4 razy

Postautor: kamracik » 14 sie 2015, o 13:34

No spoko, a tak na przyszłość jak chcesz z pinów usuwać plastik to można prościej, podgrzewasz go opalarką jeśli jest pod ręką lub pin po pinie lutownicą - może i nawet by się sprawdziło zapalniczką, ale tak nie próbowałem.
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 14 sie 2015, o 15:05

Myślałem aby podgrzać ale nie chciałem uszkodzić innych elementów na plytce
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 2 lip 2016, o 21:36

Ogrzeje kotleta bo wreszcie znalazłem chwilę na upgrade mojej 250tki.
Mikrus dostał nowe serce - Flip32+ do tego nowy organ w postaci Cytryna PDB. Noni nowy link FrSky D4R-II.
Wszystko wygląda ok tylko muszę jeszcze go podregulowac bo
- znosi go przód lewo - to chyba można wypidowac bo na razie wyregulowalem trymerami
- słabo reaguje w osi yaw - expo do poprawy bo wydaje mi się że za duże ustawiłem
- gaz - zawis jest na połowie manetki. Nie wiem czy to przez expo czy może coś innego...

Pytanie do bardziej doświadczonych czy dobrze kombinuję?

Po regulacjach biorę się za fpv bo praktycznie całość zamontowana i została tylko konfiguracja
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1676
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 107 razy

Postautor: MacGyverek » 2 lip 2016, o 21:57

- znosi go przód lewo - to chyba można wypidowac bo na razie wyregulowalem trymerami

A latasz w jakiem trybie? Jeśli z samopoziomiwaniem to ustawiasz Acceleromet Trim w Cleanfight. Jesli zas zaczyna sie przechylac w trybie Acro to zobacz czy masz w konfiguracji ustawiony srodek na 1500. Jesli ci skacze srodek to ustaw deadband np na 5.

- słabo reaguje w osi yaw - expo do poprawy bo wydaje mi się że za duże ustawiłem

Może nie expo za wysokie, a rate dla yaw masz za małem.

- gaz - zawis jest na połowie manetki. Nie wiem czy to przez expo czy może coś innego...

A jaki stosunek ciągu do wagi masz??
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 2 lip 2016, o 22:14

Latałem, raczej wisiałem w angle, jutro sprawdzę w acro jak to wygląda. Jak i pozostałe tematy bo dzisiaj już głowa nie do tego.
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 505
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 17 lip 2016, o 19:09

dzisiaj uruchomiłem fpv, choć nie obyło się bez problemów.
Powodem wcześniejszych problemów był/jest nadal brak napięcia 12V na vfilter w Cytryna PDB.
Czy ktoś z was używał tego pdb i spotkał się podobnym problemem?
Zastanawiam się czy nie olać go i nie złożyć tego na innym pdb.
Może coś możecie polecić?

Wróć do „Racers”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 3 gości