Dremel

No jak nie potrzebuję jak potrzebuję..?
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 16 sty 2017, o 23:12

Coś takiego jak w tej poniżej
Obrazek
Podeślij na pw albo wrzuć tutaj z chęcią zobaczę choć coraz bardziej przekonuje się dremela przez mnogość przystawek jakie oferują.
A ze w drewnie uwielbiam grzebać to lekko w tym roku żaden sprzęt nie będzie miał u mnie
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13411
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1336 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 17 sty 2017, o 07:35

Krecik, miałem kupić ale w międzyczasie kupiłem inny gadżet i mi opadło. Kupie pewnie przy następnej okazji... :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 730
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 107 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: omcKrecik » 17 sty 2017, o 21:51

miruuu pisze:Krecik, miałem kupić ale w międzyczasie kupiłem inny gadżet i mi opadło.

Ojejej :shock: :glaszcz: ... Napisz może co to za gadżet ku przestrodze :?

MT i servotester 001.jpg

To MTS 180C, typowo protetyczny, bezszczotkowy inrunner, pyłoszczelny. Polski wyrób, 40000 obr/min, 180W

MT i servotester 003.jpg

A to zmajstrowany z modelarskiego szczotkowca GZ1200, 30000 obr/min, 140W, wentylowany.
Obydwa z uchwytem standardu 2,35mm i szybkozaciskiem, otwarcie i zamknięcie poprzez obrót części chwytowej względem silnikowej o ok. 90 stopni.
Szczotkowy może pracować z napięć od 1,5 do 16V i ma dość znaczny moment obrotowy. Jednak raczej do drobnych prac, cięcie pręta stalowego fi 6 to jeszcze bez męki, ale do produkcji mebli to za mały trochę...
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13411
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1336 razy
Podziękowano: 596 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 18 sty 2017, o 09:14

Ożesz. Ten ostatni mi sie podoba. Skąd wziąłeś klamoty do niego poza silnikiem?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 18 sty 2017, o 12:00

Jednak zakupiłem Dremela 3000.
Ilość przystawek i możliwości np. mini piła stołowa
Obrazek
source: http://www.instructables.com/id/Mini-Ta ... l-rotary-/

Daje niezłe możliwości manerwu zabaw z drewnem i nie tylko biorąc pod uwagę ograniczone miejsce w warsztacie.
Awatar użytkownika
omcKrecik
Elita forum...
Posty: 730
Rejestracja: 11-12-2016
Lokalizacja: Las niedaleko Pułtuska (to nie moja wina)
Podziękował: 107 razy
Podziękowano: 52 razy

Postautor: omcKrecik » 20 sty 2017, o 03:41

Xeo pisze:Ilość przystawek i możliwości np. mini piła stołowa

Próbowałeś może już coś tym działać ?
Wałek tarczy tnącej ma własne łożyskowanie ? Ten Dremelek 3000 ma jakąś stabilizację obrotów ?
miruuu pisze:Ożesz. Ten ostatni mi sie podoba. Skąd wziąłeś klamoty do niego poza silnikiem?

Resztę klamotów to jakby to rzec... własnemy rencyma ;) .
Z dawniejszej hand made prodakszyn zostało trochę takich dupereli, więc mi się pomyślało, czy czeguś nie posklecać z nich. Ale najsamprzód to trza by jeden-dwa takie zmajstrować i dać chłopakom, którzy dużo tymi rzeczami się bawią, żeby opinię jakąś wyrazili.
Więc planuj rychło, co tym możesz sobie zrobić większego ;) .
Pozdrowionka od... Andrzeja
Nie umiem latać tak jak Wy, ale się uczę.
W ogóle ciągle się uczę. Wszystkiego, czasem od nowa...
Awatar użytkownika
Xeo
Elita forum...
Posty: 512
Rejestracja: 12-11-2013
Lokalizacja: Nowy Dwór Mazowiecki
Podziękował: 195 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: Xeo » 20 sty 2017, o 03:50

Dzisiaj dopiero przyszedł. Przystawkę piły niebawem będę zamawiał to coś więcej powiem. Na razie były tylko oględziny. W weekend go będę testował to dam znać coś więcej.
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3346
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 258 razy

Postautor: Ramotny » 20 sty 2017, o 12:20

omcKrecik pisze:Wałek tarczy tnącej ma własne łożyskowanie ?
i tak i nie - ma miniwałek giętki
omcKrecik pisze:Ten Dremelek 3000 ma jakąś stabilizację obrotów ?
tak. elektroniczną.
Sporo ciąłem tą "piłą" choć w wersji ręcznej a nie stołowej i nawet daje radę z płytą paździerzową choc oczywiście niechętne z powodu kleju w płycie...
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
Pralina
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 4
Rejestracja: 08-09-2017
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 1 raz

Postautor: Pralina » 9 wrz 2017, o 05:14

Hej,
Wczoraj pracowałam na dremelu 3000 i w pewnym momencie się wyłączyć i już nie da się go ponownie włączyć :( . Nie był dość często używany ani przeciążany. Czy miał ktoś podobny problem? Duże nie kosztował ale jednak szkoda mi go od tak wywalić. Rozkręciłam go i w środku jest ok...a przynajmniej ja tam nic nie widzę...żadnej przyczyny awarii. Ktoś pomoże.?
Awatar użytkownika
Mustaf90
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 77
Rejestracja: 06-07-2016
Lokalizacja: Szaflary (Małopolskie)
Podziękował: 6 razy
Podziękowano: 22 razy

Postautor: Mustaf90 » 9 wrz 2017, o 19:24

Pralina pisze:Hej,
w pewnym momencie się wyłączyć i już nie da się go ponownie włączyć :(


Naprawiałem to już 4 razy:P Upalają się druty uzwojenia tuż przy wtyczce na stojanie. Tam są 4 gniazda i najprawdopodobniej przy którymś z nich się ułamał kabelek (nie widać tego na pierwszy rzut oka bo zostaje blisko swojego miejsca ale nie łączy). Można odwinąć jedną zwitkę uzwojenia o ile padła ta strona "zewnętrzna" którą da się odwinąć, albo dolutować kawałek miedzianego drutu podobnej średnicy i jego wpiąć we wtyczkę.
Flota: 600N Pro, 600N Super pro, Aelous 50, T-rex 450SE
Awatar użytkownika
Pralina
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 4
Rejestracja: 08-09-2017
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 1 raz

Postautor: Pralina » 11 wrz 2017, o 18:53

Witam,
prawdopodobnie to będzie ta przyczyna bo jak został rozkręcony dremel to kawałek druciku wypadło od uzwojenia. Jutro będę badać sprawe.
Awatar użytkownika
Pralina
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 4
Rejestracja: 08-09-2017
Lokalizacja: małopolska
Podziękował: 1 raz

Postautor: Pralina » 26 wrz 2017, o 16:29

Witam,
Dremel śmiga. Urwał się drucik tak jak to opisał Mustaf90

Wróć do „Narzędzia i akcesoria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości