Nieaktualne

Tu możemy dać ogłoszenie że czegoś szukamy.
Regulamin forum
1. Każde ogłoszenie powinno zawierać co najmniej: tytuł zawierający typ ogłoszenia: [K], opis, zdjęcie "w naturze" (wyjątkiem są przedmioty nowe i fabrycznie zapakowane), cenę.
2. Ogłoszenie można odświeżyć przez dopisanie nowego postu po 7 dniach od daty ukazania się ostatniego postu. Zmiany ilości i/lub ceny dokonujemy edytując pierwszy post. Ogłoszenia nieaktywne przez okres dłuższy niż 2 miesiące są usuwane.
3. W ogłoszeniach nie prowadzi się dyskusji oceniających dany przedmiot, dopuszczalna jest dyskusja między sprzedającym a zainteresowanymi doprecyzowująca temat lub ofertę.
4. W przypadku złamania którejkolwiek z wymienionych reguł Moderator lub Administrator mają prawo do usunięcia oferty bez podania przyczyny. W wyjątkowych przypadkach należy przed umieszczeniem ogłoszenia uzgodnić odstępstwa od regulaminu z moderatorem działu lub administratorem.
5. Portal i forum Heli-Team.pl nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za treść ogłoszeń, stan i jakość oferowanych towarów oraz transport do miejsca przeznaczenia.
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 583
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 29 cze 2020, o 12:26

Jak w temacie, chętnie odkupie zyxa, bo mój kbar nie do końca dobrze działa w xl380.
Ostatnio zmieniony 1 lip 2020, o 00:13 przez TomRar, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
gusto
Elita forum...
Posty: 722
Rejestracja: 11-08-2016
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 40 razy
Podziękowano: 7 razy

Postautor: gusto » 29 cze 2020, o 12:36

Czemu kbar nie do końca dobrze działa ?
Musi działać. Z ogonem jest problem ?
Protos 380 | X360 | Diatone R349 |

Taranis X9D SE
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 583
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 29 cze 2020, o 12:43

Problem jest bardziej skomplikowany :D
Na obrotach 40-60% helik lata świetnie, ogon trzyma, nic nie myszkuje, malina, ale problem zaczyna się wyżej.
Na obrotach 75% helik nie potrafi nawet zrobić zawisu, cały czas cyklika gwałtownie przechyla i pochyla model natomiast na obrotach 80% wszystko wraca do normy, czyli helik staje się znów stabilny i reaguje poprawnie, ale ogon przy pompkach ma tendencję do samoczynnego obracania się o 90 stopni.
Stawiam zatem, że kbar nie radzi sobie z taką częstotliwością drgań jaka występuje na IDLU 75%, natomiast na IDLU 80% drgania są mniejsze lub mają inną częstotliwość, którą kbar już mniej więcej potrafi kompensować.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 29 cze 2020, o 14:52

ZYX nie jest najlepszym wyborem do protosa, z uwagi na wrażliwość na elektrostatykę.
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
El Grey
Stały bywalec...
Posty: 206
Rejestracja: 12-08-2016
Lokalizacja: Miasto stołeczne Łódź
Podziękował: 2 razy
Podziękowano: 10 razy

Postautor: El Grey » 29 cze 2020, o 17:05

Jak coś to mam na zbyciu
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
CX 450pro v5 DFC, CX 450 Black Angel, Protos 380, Goblin 380, Goblin 500, PA Extra 260 SPEKTRUM DX8 G2
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 583
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 29 cze 2020, o 19:38

mikegsx400 pisze:ZYX nie jest najlepszym wyborem do protosa, z uwagi na wrażliwość na elektrostatykę.


Potwierdzone info? Ktokolwiek skarżył się na elektrostatyke w protosie połączonym z zyxem? Podobno 2 paski w protosie oddziałują wzajemnie i elektrostatyka się niweluje. Tak słyszałem, że protos nie ma żadnych problemów z wyładowaniami.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 29 cze 2020, o 23:35

Być może 380 ma mniejsze (lub wcale) problemy z elektrostatyką niż 500 i mini (na te akurat skarżyło się wiele osób).
Zrób uziemienie, załóż ZYXa i daj znać, stawiam piwerko, że nie tylko mnie interesuje finał tego zagadnienia :D
Gdybyś napisał 2 tygodnie temu, to osobiście bym wysłał ZYXa do testów...
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 583
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 30 cze 2020, o 06:23

Tak, pobawię się trochę, bo ewidentnie coś nie gra. Gainy ogona mam ustawione na 25-30% bo powyżej tej wartości zaczynał wzbudzać się ogon, a kolega w tym samym modelu, z takim samym systemem ma gainy na 60% i ogon ani nie majdnie.
Stawiam na gąbkę montażową kbara. Założyłem jakąś twardą taśmę gąbczastą dwustronną, bo oryginalne gąbki się skończyły i pewnie ta taśma przenosi niemiłosiernie drgania.
Awatar użytkownika
Don Mirson
Ja tu tylko sprzątam
Posty: 18410
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Wawa
Podziękował: 1670 razy
Podziękowano: 821 razy

Postautor: Don Mirson » 30 cze 2020, o 07:25

Jak już było Ci mówione na FB ustaw chłopie goverbor bo masz ustawienia z poprzedniego helika na nim
Awatar użytkownika
Carson
Faraon
Posty: 1499
Rejestracja: 22-05-2018
Lokalizacja: Piotrków Trybunalski
Podziękował: 158 razy
Podziękowano: 49 razy

Postautor: Carson » 30 cze 2020, o 07:43

Tomek popieram chlopakow! podejdz do tematu rozsadnie bo zaczniesz kupowac, wymieniac i efekt pewnie bedzie lepszy/gorszy. ZYX lata lepiej od KBARa - takie jest moje zdanie, ktore juz CI przedstawilem ale to nie jest lek na ten problem.
-Zaprogramuj min-max sygnal z radia dla regla (do tego nie potrzebujesz karty HW) na krzywej od 0 do 100
-PO TYM ustaw governora (do tego juz potrzeba karty HW) na krzywej plaskiej np 50%

Jesli po tym nadal bedzie problem to sprobuj podmienic lopatki ogonowe.
LOGO 480 / X360 / FS-i6 // Turnigy SCT 2WD / FS-GT3B // Charging Case
Awatar użytkownika
TomRar
Elita forum...
Posty: 583
Rejestracja: 17-07-2015
Lokalizacja: Tarnów
Podziękował: 39 razy
Podziękowano: 12 razy

Postautor: TomRar » 30 cze 2020, o 08:19

Min-max sygnał z radia dla throttle jest ustawiony. Governora na razie nie ustawię, bo dopiero dzisiaj będę zamawiał kartę, więc w między czasie mogę się pobawić w wymianę gąbek, podmianę łopatek czy precyzyjne wyważenie.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 30 cze 2020, o 09:25

A ogon dobrze poskładany?
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 11302
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 954 razy
Podziękowano: 673 razy

Postautor: aikus » 30 cze 2020, o 09:36

TomRar pisze:Problem jest bardziej skomplikowany :D
Na obrotach 40-60% helik lata świetnie, ogon trzyma, nic nie myszkuje, malina, ale problem zaczyna się wyżej.
Na obrotach 75% helik nie potrafi nawet zrobić zawisu, cały czas cyklika gwałtownie przechyla i pochyla model natomiast na obrotach 80% wszystko wraca do normy, czyli helik staje się znów stabilny i reaguje poprawnie, ale ogon przy pompkach ma tendencję do samoczynnego obracania się o 90 stopni.
Stawiam zatem, że kbar nie radzi sobie z taką częstotliwością drgań jaka występuje na IDLU 75%, natomiast na IDLU 80% drgania są mniejsze lub mają inną częstotliwość, którą kbar już mniej więcej potrafi kompensować.



Masz problem z wibracjami i przy takiej dokładnie a nie innej prędkości obrotowej coś wpada w rezonans.
Rozwiąż problem a nie szukaj FBLa któremu ten problem nie będzie przeszkadzał.

TomRar pisze:
Potwierdzone info?

Wielokrotnie.

TomRar pisze:Ktokolwiek skarżył się na elektrostatyke w protosie połączonym z zyxem?


Między wieloma innymi - ja.

TomRar pisze:Podobno 2 paski w protosie oddziałują wzajemnie i elektrostatyka się niweluje. Tak słyszałem, że protos nie ma żadnych problemów z wyładowaniami.


Thehehee... CO?!?!!?
Mi to wygląda na mega chujową teorię dorobioną do kaprysogenicznej chęci wymiany modelu z jednopaskowego na dwupaskowy.

Ktoś w ogóle zbadał JAK dokładnie działa ta elektrostatyka? Skąd i jakie ładunki są przez pasek zbierane i gdzie są odkładane?
Bo nic mi o tym nie wiadomo. wszystkie działania zawsze sprowadzają się do tego, żeby wszelkie ładunki w obrębie modelu wyrównywać, nie zgłębiając ile, jakich i w jakim miejscu się gromadzi.
W skrócie i uproszczeniu: Przekładnia pasowa to generator Van de Graffa. Taki nie zbyt dobry... Ale niestety działający wystarczająco dobrze, żeby nam to działanie przeszkadzało.
Dwie przekładnie pasowe to dwa takie generatory.
Żeby się wzajemnie anihilowały, muszą zbierać i gromadzić w jednym wspólnym elemencie jakim jest koło głowne/autorotacyjne / wał główny, ładunki po pierwsze przeciwne, po drugie o dokładnie takiej samej wartości.
Jakieś prawdopodobieństwo, że tak się dzieje - owszem - istnieje.
Ale moim zdaniem jest to prawdopodobieństwo skrajnie pomijalne.

Bardziej doszukiwałbym się zaniku / zmniejszenia problemów z elektrostatyką w nowych modelach, w tym, że producent w końcu doszedł do wniosku, że trzeba coś z tym zrobić i zaczął produkować elementy takiej jak boomblocki, skrzynki ogonowe czy np. sam pasek z konduktywnych materiałów.

W czasie kiedy latałem protosem 500, nie miałem problemów z elektrostatyką do pierwszego kreta w którym wymieniłem skrzynkę ogonową.
Okazało się, że MSH zmieniło materiał z którego produkowało skrzynki. Dawniej był to konduktywny plastik (o rezystancji ... dość dużej ale łątwej do wykrycia zwykłym omomierzem z multimetra - było to jak dobrze pamiętam kilkaset ohmów na centymetr czy jakoś tak).
Nowa skrzynka którą kupiłem jako część zamienną były zwykłym izolującym plastikiem co pozwoliło gromadzić potężne ładunki na wałku ogonowym i pozamiatane.
Bez odgromnika - nie polatasz.
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 1172
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 66 razy
Podziękowano: 62 razy

Postautor: mikegsx400 » 7 lip 2020, o 08:49

No i jak tam?
Były jakieś testy, bo temat ciekawy :D
"gdybyś chciał nas kiedyś odwiedzić, zadzwoń najpierw, żeby na pewno nie było mnie w domu"

Wróć do „Supermarket - kupię”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 7 gości