[K] GR24

Tu możemy dać ogłoszenie że czegoś szukamy.
Regulamin forum
1. Każde ogłoszenie powinno zawierać co najmniej: tytuł zawierający typ ogłoszenia: [K], opis, zdjęcie "w naturze" (wyjątkiem są przedmioty nowe i fabrycznie zapakowane), cenę.
2. Ogłoszenie można odświeżyć przez dopisanie nowego postu po 7 dniach od daty ukazania się ostatniego postu. Zmiany ilości i/lub ceny dokonujemy edytując pierwszy post. Ogłoszenia nieaktywne przez okres dłuższy niż 2 miesiące są usuwane.
3. W ogłoszeniach nie prowadzi się dyskusji oceniających dany przedmiot, dopuszczalna jest dyskusja między sprzedającym a zainteresowanymi doprecyzowująca temat lub ofertę.
4. W przypadku złamania którejkolwiek z wymienionych reguł Moderator lub Administrator mają prawo do usunięcia oferty bez podania przyczyny. W wyjątkowych przypadkach należy przed umieszczeniem ogłoszenia uzgodnić odstępstwa od regulaminu z moderatorem działu lub administratorem.
5. Portal i forum Heli-Team.pl nie ponoszą żadnej odpowiedzialności za treść ogłoszeń, stan i jakość oferowanych towarów oraz transport do miejsca przeznaczenia.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 30 wrz 2019, o 12:08

Jak w temacie. Kupię odbiornik Graupner GR24
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 1 paź 2019, o 20:39

Tak myślę i myślę MacGyverek o tym Twoim ogłoszeniu...
I jakbym nie kombinował to nie mogę się powstrzymać, choć oczywiście obawiam się, że mój komentarz zostanie uznany za zbędny ;)

No ale tak: GR-24 to nie byle jaki odbiornik. Nie kupuje się go raczej do piankowego kombata.
Tu pierwszy punkt: ciekawość: co to też takiego zajebistego budujesz ...? :) hmm

Ale zaraz potem drugi punkt: Do czegoś tak zajebistego chcesz wkładać zawsze niepewny bo używany (bądź co bądź) odbiornik?
...
Wszak to cudeńko nie jest nie wiadomo jak trudno osiągalne - leży normalnie w sklepach, do tego kosztuje niecałe 400, a w wersji z zyrkami, accelerometrami i vario - niecałe 700:

https://rcpro.pl/product-pol-2100-Odbio ... -HoTT.html
http://www.nastik.pl/graupner-gr24-24gh ... -4349.html
https://modelemax.pl/pl/graupner/15347- ... -hott.html
https://www.morele.net/graupner-odbiorn ... 12-969507/ - (IGH!!! Nawet w morelach zaczynają takie rzeczy sprzedawać! DOBRZE!!!)
https://www.gimmik.net/Odbiornik_GR-24_ ... 14838.html


Z ciekawości aż zajrzałem do moich zasobów, ale nie - mam jedynie kilka egzemplarzy GR-16, GR-24 który kiedyś miałem, wymieniłem na GR-16 plus ZYXa i VARIO (które mam do dziś i działa zaje**scie) - taki deal barterowy mi się kiedyś udał.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 2 paź 2019, o 06:39

Hej.

Ja akurat nic nie buduje. Oto ogłoszenie prosił mnie kolega (kontrola lotów z pikniku ;) ). On ma Graupnera i potrzeba mu do pianki makiety ;)
Model Yak 130 z EDF. Troszkę tam ma tych wyjść sterujących. Niestety cena nowych zabija, a z drugiej ręki chodzą taniej ale jak ciepłe bułeczki.
Dzięki za linki, przekaże, ale nie wiem czy cena będzie go satysfakcjonowała ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3648
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 paź 2019, o 09:35

Co to za szalona pianka co potrzebuje 12 kanałów? hmm
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 2 paź 2019, o 09:58

Ooo stary jakbyś tam zobaczył jakie oni cuda robią....
A widziałeś tego YAczka? Widziałeś ile tam pocisków można z niego wystrzelić?
;)
do tego światła, chowane podwozie i tak dalej - to naprawde nie ma dużego znaczenia sam fakt, że pianka....
Tak jak mówiłem, nie jest to kombat z NPN ....
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 2 paź 2019, o 13:37


YouTube

https://www.motionrc.com/products/freewing-yak-130-8s-grey-90mm-edf-jet-pnp

Potrzeba 7 kanałów, ale z tego co mi Piotrek mówił to dopiero GR24 jest pełnozakresowym odbiornikiem z diversity. Nie pytajcie mnie dlaczego, skoro GR12 ma 2000m zasięgu, a GR24 4000m zasięgu. Ale ponoc GR24 lepszy.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 17509
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1591 razy
Podziękowano: 779 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 2 paź 2019, o 14:23

Tu nie ma co pytać, znamy ten schemat - np. ESC 60A na łopaty 360mm ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 2 paź 2019, o 14:37

No i właśnie - głupia pianka a jak to pięknie chodzi ten EDF...
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3648
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 2 paź 2019, o 22:19

Kolega musi mieć niezły wzrok skoro 2000m zasięgu w takim maluchu mu nie starczy ;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 2 paź 2019, o 22:57

Misiek, przecież wiesz jak to jest...
Masz napisane 2000m, to znaczy, ze polecisz w ciemno (np. FPV) na 2000 metrów?
NIE! Bo to znaczy, że wtedy zasięgu juz nie ma.
A zasięg to nie jest coś co działa zero-jedynkowo. Wraz z odległością po prostu coraz więcej ramek tracisz. do pewnego momentu jest to niezauważalne, a potem zaczynają się problemy.
I niestety, o ile w szybolku i prawidłowo ustawoinym FS jest szansa po wyczuciu pierwszych objawów krańca zasięgu, zeby się wyratować i wrócić, o tyle tutaj jak to wyczujesz problemy to prawdopodobnie oznacza, że przekroczyłeś już point of no return.
Kolega po prostu dmucha na zimne i ja go rozumiem, choć można dyskutować czy przestrzela temat czy nie.


A tak szczerze, to (przy całym szacunku, sympatii i wielbicielstwie moim dla Graupnera) nie wierzę w ten zasięg 4000m.
Ni chuja.
Aie wierzę.
NIE.
Nie i już.
Marketingowy bullshit.
Gówno prawda.

Realny i PEWNY zasięg graupnera to 300 metrów dla odbiornika GR-12 i jakieś może 600 a może bardziej 400 metrów (ale pewniejszego) zasięgu dla GR-16 (dwie antenki)
Tyle z mojego doświadczenia.

Więc jeśli to rzeczywiście tak jest, że dopiero GR-24 ma pełne diversity i w związku z tym zasięg odpowiednio większy, no to niech ma 1000 metrów.
Szału nadal nie ma, ale dla lotów VLOS jest to taki akurat zapas, że można uznać, że jest bezpiecznie i o zasięg nie ma się co martwić.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 3 paź 2019, o 06:58

Samolociarze to specyficzni modelarze. Pakują się w drogie odbiorniki, a nie znam nikogo kto by zwracał uwagę na ułożenie anten. Nie znają pojęcia polaryzacji. Najcześciej to wiszą dwa kable wystające i przytrzaśnięte kabinką. Potem inwestują niepotrzebnie kasę w drogie odbiorniki bo zasięgu brakuje.

Zasięg zależy od wielu czynników i raz może dać 2000 km a raz po 300m może się skończyć. Wszystko zależy od terenu, przeszkód, pogody, bliskości innych nadajników, sieci WiFi, itp itd. Dlatego w manualach jest napisane, żeby robić przed lotem lub na nowym miejscu range testa. Z autopsji wiem, że nawet przed oblotem nowego modelu tego nie robią i mówią: " to je dobre, jest ok". Failsafe też jest pomijany i testowany w wiekszości przypadków. Potem jest hasło: rozbiłem bo "failsejfa zapomnialem ustawić a zasięg się skończył".

Jeszcze odnośnie zasięgu. Czy to Graupner, Spektrum, FRSKY to zasięg 2.4 jest podobny. Nie przeskoczy się ograniczeń 2.4GHz. Ta częstotliwość się fajnie rozpowszechniła i wniosła dużo do modelarstwa (krótsze anteny, kodowanie transmisji, szybkość transmisji, full duplex itp itd.) Niestety wraz z zmniejszeniem (dzięki aikus za błąd) się długości fali zasięg i przenikalność fali się zmniejsza przy tej samej mocy nadawania. Wsród lataczy FPV widać, że dobrze rozwinęły się moduły na 868/900 MHz i na tym aktualnie większość lata. Dla samolotów i heli 2.4GHz się sprawdza ok bo latamy albo przy nodze nisko, albo w miarę wysoko i już dalej i bez przeszkód na drodze modelarz-samolot.

P.S. Samolociarze HOLDa też nie używają :P
P.S.2 Macie pozdrowiania od Piotra (on poszukuje właśnie tego GR24 z drugiej ręki). Czyta tu wszystko ;)
Ostatnio zmieniony 3 paź 2019, o 14:20 przez MacGyverek, łącznie zmieniany 1 raz.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 3 paź 2019, o 07:48

To inna sprawa i wszystko tez prawda poza tym ze dlugosc fali sie zmniejsza wraz ze wzrostem czestotliwosci a nie zwielsza:)
Ale jak rozumiem to zwykle przejezyczenie.
Pozdrowienia dla kierownika lotow!!;)
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 3 paź 2019, o 07:52

Swoja droga... chyba troche nieslusznie sie tak przejechałeś po tych samolociarzach.
Od razu mi przyszedł do głowy taki np. Zbig.
No kurde kto jak kto ale on to chyba wie jak to wszystko działa;)
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 3 paź 2019, o 08:36

Hehe ;) Tak zmniejsza się. Dzięki za poprawkę.

Oczywiście nie można wszystkich wrzucać do jednego worka, ale że swoich obserwacji u nas w okolicach zaobserwowałem takie podchodzenie do tematu linku, ustawiania anten. Poprostu to ostatnia rzecz jaka przejmuje się modelarz. Nie ma połowy anteny, albo zagięta za odbiornik ( a tam wszystko zalane masa). Działa, działa. A że czasami odetnie tego nie zauważa. Lata?? Lata.

Ostanio kolega przyszedł z FRSKY do polutowania, bo już tylko 3mm z anteny mu zostało. Zapytalem: nie zrywa ci linku. O na to: nieeee, lata normalnie ale podlutuj mi. Zapytalem: jaka długość była oryginalne anteny. Wskazał mi palcami: tak tyle, nie dużo.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 3 paź 2019, o 08:50

Hehehee... no jooo:):):)
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3648
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 paź 2019, o 09:06

Ja bym wskazał niejednego helikopterowca co nie umi antenek dobrze ułożyć a i o FS potrafi zapomnieć :D
A to nawet gorzej, bo helikiem można zrobić sobie/komuś łatwiej krzywdę.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 3 paź 2019, o 09:53

W spektrum satelitki + brain nie podobało mi się jak jest skonstruowany FS. Tylko gaz odcinało. Aktaulnie przy Frsky mam FS na gaz, kąty + autolevel.
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2
Awatar użytkownika
aikus
Jaskiniowiec
Posty: 9836
Rejestracja: 29-09-2014
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 849 razy
Podziękowano: 588 razy

Postautor: aikus » 3 paź 2019, o 11:40

.... czyli masz jak... gaz na maksa, autolevel i kąty na maksa ...?

hehehehe:)

Swoją drogą, helikopter jest badziej niebezpieczny to na pewno, ale też jak się cokolwiek dzieje to przeważnie szybciej spada.
Żeby helikopter poleciał sobie gdzieś w piździec bez kontroli to trzeba się naprawdę postarać.
W samolocie to standard. Powiedziałbym,że w z grubsza prawidłowo ustawionym samolocie, w większości przypadków, jeśli samolot leci i straci zasięg, a nie będzie FS (albo FS będzie ustawiony na HOLD - czyli podtrzymanie ostsatnich znanych wartości kanałów - NIE MYLIĆ z HOLDEM na gazie!!!) to samolot poleci prosto przed siebie i będzie tak leciał az mu się paliwo skończy.
I członek męski wie gdzie doleci i w co walnie.
Słyszałem historię o jakiejś dwumetrowej spalince, która się urwała (chyba gdzieś komuś w warszawie) i znalazła się 20 km dalej, nawet nie bardzo rozbita bo akurat wylądowała na jakimś polu z wysokimi chaszczami.
Ale nie trudno sobie wyobrazić sytuacje kiedy taka spalinka zamelduje się na dziedzińcu pełnym dzieci....
Awatar użytkownika
mwx
Olimp forum
Posty: 3648
Rejestracja: 23-09-2016
Lokalizacja: Poznań West
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 303 razy
Kontaktowanie:

Postautor: mwx » 3 paź 2019, o 13:42

Tylko w przypadku samolotu wiadomo mniej-więcej w którą stronę przed nim spierdzielać.
Awatar użytkownika
MacGyverek
Lider forum...
Posty: 1832
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 64 razy
Podziękowano: 119 razy

Postautor: MacGyverek » 3 paź 2019, o 14:02

Mam gaz na -100, kąty ok +3 stopni oraz autolevel. Na szczęście nigdy z tej opcji nie skorzystałem i nie wiem czy działa w praktyce ;)
Flota:Align TREX 450L + MSH Brain, ALZRC Devil 420 + MSH Brain, ALZRC X360 + MSH Brain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA, Lidl
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0, FrSky Horus X10S + OPENTX 2.2.2

Wróć do „Supermarket - kupię”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości