T-Rex 470L - regulator

Align po nowemu...
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 28 cze 2017, o 10:36

Ad 2. Wniosek po iluśtamdziesięciu postach (a może i stronach?) był taki ze nie ratio jest problemem, nie jakieś luzy czy śluzy tylko regiel. Governor majta obrotami i wprawia gyro w odurnienie. Wyłączenie gova lub w sadzenie innego, sprawnego regla załatwia temat.
Oczywiście ratio jest niesłychanie niskie i wolałbym wyższe dla zasady i mega niskich obrotów ale wystarcza. Moze to kwestia wagi modelu, że w G potrzeba takiego ratio przy takich obrotach? Nie wiem, nie znam się...

Ad 6. Aaa no spoko spoko. Ale myślę że w rozmowach nie ma co mieszać klasy 325 z 380 tak samo jak 380 z 420 lub 280 z 325 :D Dlatego myślałem ze mówisz o P380...

Ad 7. Jest to jakiś argument. Swoją drogą jestem ciekawy opinii kogoś kto latałby x3 i t380. Ja x3 latałem, ale czyjąś zawsze a to nie to samo.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
pkali
Lider forum...
Posty: 1537
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 149 razy
Podziękowano: 135 razy

Postautor: pkali » 28 cze 2017, o 10:52

Może @windcatcher się wypowie. Ma oba heliki.

Wysłane z mojego C6903 przy użyciu Tapatalka
protos 470, protos mini, gaui MX3, oxy2, blade180cfx, dx9
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 29 cze 2017, o 12:51

Odnośnie soft startu to teraz doczytałem ze działa tylko w elf/store governor. Dzięki za pomoc. Przekaże znajomemu co i jak


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 cze 2017, o 16:43

Jakto? Ja mam wyłączony jakikolwiek gov a soft start działa?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 29 cze 2017, o 17:29

Tylko Miruuu ty masz oryginalny? To już nie kumam tego regla. Szczęście że go nie mam


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 29 cze 2017, o 18:21

Tak, mam oryginalny. Póki co latam na nim i nic się nie sypie. Jedyna wada na jaka napotkałem jest taka, że musiałem wyłączyć gova żeby ogon nie drgał.

Jeśli chodzi o soft start - możliwe ze mam go ustawionego w nadajniku I dlatego działa. Sprawdzę jak tylko będzie mi się chciało sięgnąć po nadajnik ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 29 cze 2017, o 18:25

Dlatego ja latam na Align reglu a znajomy se kupił hw60A i z tego co wyczytałem z instrukcji to tylko w gov możesz ustawić soft start. Chyba że mój angielski jest do dupy


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 29 cze 2017, o 19:02

Miruuu moje przypuszczenia co do hw60A się sprawdziły. Musi być ustawiony gov żeby soft start działał jak należy. Wybierając z opcji "heli liniowe" soft start zachowuje się jak na wideo


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
gumi
Domownik forum...
Posty: 399
Rejestracja: 23-07-2015
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 5 razy
Podziękowano: 14 razy

Postautor: gumi » 30 cze 2017, o 06:32

Bo trzeba po zaprogramowaniu odłączyć zasilanie.
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 30 cze 2017, o 06:49

Gumi u niego bez odłączenia zasilania się nie da. On ma moduł wifi i tam jeśli nie odłączysz zasilania to ci silnik nie ruszy. Musi po prostu nauczyć się latać na governor


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 cze 2017, o 08:05

Zybidk, a Ty mówisz o Align czy HW bo juz się pogubilem :)
Ja mówię o Alignie.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 30 cze 2017, o 08:09

miruuu pisze:Zybidk, a Ty mówisz o Align czy HW bo juz się pogubilem :)
Ja mówię o Alignie.

Miruuu pisałem na samym początku że mowa jest o HW. I kilka razy również wspominałem.


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 cze 2017, o 08:55

To żeśmy se pogadać, hehe.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 30 cze 2017, o 09:00

miruuu pisze:To żeśmy se pogadać, hehe.

Dokładnie. Jeden o niebie drugi o chlebie. Mi na reglu aligna i krzywych w radiu pasuje soft start. Natomiast regiel HW i ustawienie w reglu th liniowo daje efekt porządnego kopa


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 cze 2017, o 10:06

Jest jedno dobre rozwiązanie na ten problem - wyłączyć liniowe, zostawić płaskie :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1359
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 30 cze 2017, o 10:23

Dziwne. Ja mam wersje V3 HW50A i soft start super działa. A soft start sprawdzany na reglu podlaczonym do odbiorniku czy podlaczonym do FBLa??
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 30 cze 2017, o 10:30

MacGyverek pisze:Dziwne. Ja mam wersje V3 HW50A i soft start super działa. A soft start sprawdzany na reglu podlaczonym do odbiorniku czy podlaczonym do FBLa??

A masz ustawione governor czy liniowo? Bo v4 w governor działa soft start idealnie natomiast liniowo już nie działa jak powinien. W v4 nie ustawiasz już pwm. Pozostał tylko timming


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
MacGyverek
Elita forum...
Posty: 1359
Rejestracja: 30-09-2014
Lokalizacja: Rydułtowy/Śląsk
Podziękował: 63 razy
Podziękowano: 91 razy

Postautor: MacGyverek » 30 cze 2017, o 11:02

Testowałem na domyslnych i w trybie gov(Elf) i bez gov(na liniowych) i był soft start (domyslnie timing 15stopni, pwm 32kHz). Potem ustawiłem pod swój silnik czyli 12 stopni, 24kHz i też działa super.
Na Gov(Elf) rozkreca ładnie od 40%. Poniżej 40% gazu jest silnik wyłączony. Na liniowych ładnie zaczyna od 5%. Przyczym różnica jest w softstarcie pomiedzy podłączeniem do odbiornika a podłączeniem do Braina.
Jak podłącze do odbiornika to ładnie zaczyna sie liniowo rozkrecac. Jak podłączone do FBL to na samym początku rozkrecania jest lekki przeskok w gore a potem w dół.

Coś takiego:
1. Na odbiorniku: 1%, 2%, 3%, 4%, 5%......100%
2. Na fblu: 1%, 2%, 3%, 10%, 10%, 5%, 6%......100%
Flota: Syma107G, Walkera LadybirdQR, Align TREX 450L + MSH Brain, Align TREX 250DFC + MSH uBrain, DJI Spark Combo, HeliQuad 3D, ESA
Radio: Walkera DEVO 8S + DEVIATIONTX 5.0.0
Awatar użytkownika
Zybidk
Stały bywalec...
Posty: 101
Rejestracja: 30-11-2015
Lokalizacja: Fanø (Dania)
Podziękował: 3 razy
Podziękowano: 8 razy

Postautor: Zybidk » 30 cze 2017, o 11:08

W v4 jest tak że gov rozkręca idealnie w całym zakresie. Natomiast w liniowym jest tak że do 40% idzie idealnie a poźniej jest skok do wartości na drążku jaki jest. Na filmiku widać dokładnie w jakich wartościach działa jak i kiedy. W v4 nie ma pwm. Timming ustawiany był od 8 do 20 i było bez rezultatu


Naciapane z iPhone
Zybidk
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 13436
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1340 razy
Podziękowano: 597 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 30 cze 2017, o 11:42

To to moim zdaniem dobrze. Przecież jak będziesz latał na "normalu" to obroty mają chodzić za drazkiem. Te 40% ma gwarantować płynne rozkręcenie i wyłączenie softa zanim model oderwie się od ziemi. Wg mnie ma to sens.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 470LM - cieszy... | Trex 500X - przyszedł... | Reaktor 3D - jest co bić | Firstar - mały ale wariat ;) | Szybolek - zrobiony, oblatany, do sprzedania... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa

Wróć do „Align - nowa seria”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość

cron