Esky - Honey Bee CPX, Honey Bee King 2, Honey Bee King 3

Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15276
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 665 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 12 lis 2012, o 20:45

Cześć. Moim zdaniem lepiej od razu postawić na CopterX lub HK niż topić kasę w Esky.
Co to apki, polecam Turnigy 9x v2.
Jedno i drugie kupisz w dobrej cenie w HK.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
Gmeracz
Global Mod
Posty: 2082
Rejestracja: 16-03-2010
Lokalizacja: UK - West Sussex
Podziękował: 78 razy
Podziękowano: 201 razy
Kontaktowanie:

Postautor: Gmeracz » 14 lis 2012, o 00:02

Witaj Wielebny. Zanim zaczniesz musisz się trochę wyspowiadać przed nami tym razem. Powiedz, co robiłeś, co próbowałeś, żebyśmy mieli jakieś pojęcie o twoim zaangażowaniu w temat, a potem załóz wątek o swoich problemach. Może nas niewielu, ale to sama śmietanka, bo reszta utknęła w odmętach internetu.

BTW. Na poważnie - postaramy siię pomóc, bo to nasze zaje..fajne hobby, więc czuj się już jak w swojej zagrodzie :thumb: :mrgreen:
Od śmigła... Sławek
http://www.youtube.com/user/Vipcioo
wielebny
Witaj. Zanim zapytasz - poszukaj i poczytaj!
Posty: 3
Rejestracja: 12-11-2012

Postautor: wielebny » 14 lis 2012, o 17:45

Od czego by tu zacząć.
Wylatałem moim HB ponad 50h. Przygoda skończyła się pewnego wietrznego poranka.
Jak jebłem w elewacje to aż sąsiad połknął lizaka z patykiem.
Finał 1 serwo, wirnik ogonowy, łopatki węglowe poszły w śmietnik.
W tamtych czasach był to koszt 1/3 heli. Szkoda mi było trochę kasy.
Teraz chciałem zmartwychwstać i pogodzić się z HB CP2.
Część wirnika głównego jest alu, z plastiku została tarcza sterująca i uchwyty łopat.
Chcę doinwestować. potrenować ... sprzedać i zupgradeować.
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15276
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1444 razy
Podziękowano: 665 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 15 lis 2012, o 09:27

wielebny pisze:Chcę doinwestować. potrenować ... sprzedać i zupgradeować.
Moim zdaniem nie warto inwestować w ten model. I tak prędzej czy później (myślę, że prędzej) porzucisz go w cho..rę i kupisz inny, który będzie dobrze latał. Ani na nim dobrze nie polatasz ani go dobrze nie sprzedasz. Może warto przemyślec to przed wywaleniem kasy?
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 19:49

witam
tak się jakoś dziwnie stało ,że padł mikser 4w1 w moim honey bee v2 2,4 Ghz -tak myślę że to jest ta usterka (tylny wirnik przestaje się kręcić po jakimś czasie ) .
I tu moje pytanie :czy jako nowy muszę szukać koniecznie ten sam typ, czy mogę zamienić na jakikolwiek inny byle zachować firmę i ilość kanałów?
Przygodę z heli rc dopiero zaczynam więc proszę o zrozumienie.
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 703
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 25 paź 2014, o 20:01

Możesz coś więcej napisać o "przestaje się kręcić"?
Stopniowo, czy nagle? Testujesz na ziemi, czy w powietrzu?
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2797
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 49 razy
Podziękowano: 330 razy

Postautor: Artu » 25 paź 2014, o 20:13

Najprościej było by kupić nowy. Na przykład z eBay-a.
Może się jednak okazać, że wina jest po stronie silnika ogonowego... i raczej to bym obstawiał Również do kupienia na eBay-u
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 20:30

Po odpaleniu helika wszystko jest ok -wirnik ogonowy kręci, po jakimś czasie (różnie od 3 do 7-8 min.)obroty spadają raczej szybko , i zatrzymuje się ,testowany na stole (żona się nie cieszy...)
poprawiłem lutowanie , wymieniłem przewody jak jeszcze mogę sprawdzić gdzie leży problem?
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
niebochod
Elita forum...
Posty: 703
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 42 razy
Podziękowano: 45 razy

Postautor: niebochod » 25 paź 2014, o 20:56

Sprawdziłbym:
- ustawienia trymera dla kierunku na aparaturze,
- w momencie jak się silnik zatrzymuje poruszał bym sterem kierunku na aparaturze i samym helikiem sprawdzając czy ma to wpływ na silnik,
- silnik nie jest jakiś gorący?
- na ogonie jest silnik prądu stałego więc pewnie jakimś woltomierzem można by sprawdzić, czy to kontroler obniża napięcie , czy silnik coś niedomaga i zwalnia.
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 21:04

Trymer jest ustawiony w połowie suwaka
-sterem kierunku nie sprawdzałem
-ciepły specjalnie gorący ...chyba nie
-woltomierz w poniedziałek w pracy
dzięki za sugestie
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
Ramotny
Administrator
Posty: 3253
Rejestracja: 28-01-2010
Lokalizacja: 52°5'38''N 21°7'3''E
Podziękował: 295 razy
Podziękowano: 260 razy

Postautor: Ramotny » 25 paź 2014, o 21:21

niebochod pisze:- na ogonie jest silnik prądu stałego więc pewnie jakimś woltomierzem można by sprawdzić, czy to kontroler obniża napięcie , czy silnik coś niedomaga i zwalnia.

Sprawdziłbym napięcie na początku pracy gdy jeszcze działa i wtedy gdy przestanie. Jeśli napięcie będzie to samo to nawalil silnik jeśli się zmieni (znacząco ) - to moduł.
Pozdrawiam, Grzegorz
Mieć czy latać? Oto jest pytanie...
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 21:26

Artu:
właśnie dlatego pytałem :ten który podałeś to typ EK2-0706,ja potrzebuję 4445,jeżeli ten od Ciebie będzie pasował to pewnie i kupię - w akcie desperacji....ale jak to tak ,kupić nie naprawiać kombinować, to smaku nie ma ...
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 21:31

właśnie ,mówiłem miernik do domu , a nie w pracy....
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 631
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: mikegsx400 » 25 paź 2014, o 21:46

ten modul co wrzucil Artu bedzi ok, nie wiem jak stoi cenowo 3w1 od big lamy, ale tez bedzie pasowal.
na ogon kup DirectDrive Xtreme( http://www.buzzflyer.co.uk/ESky-Honey-B ... -126-1463/ ) , albo silnik, radiator i smiglo od HB cp3, bo to co ma fabrycznie hbv2 to mozna od razu do skrzynki odlozyc.
jak nic pomoze to wpadniesz do mnie do pracy (przy kasprzaka) i ustawimy.
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 21:56

mikegsx400:
to znaczy że nie ma znaczenia czy 4x1 czy 3w1?
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 631
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: mikegsx400 » 25 paź 2014, o 22:03

generalnie nie ma, jak kupisz 3w1 to z tego co masz bedziesz musial wyciagnac odbiornik, sumarycznie wyglada troch mniej estetycznie, ale dziala tak samo, i na aledrogo latwiej dostac (i taniej) 3w1 od biglamy, niz 4w1 od HB.
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 25 paź 2014, o 22:08

O...to taniej mi się podoba, dzięki za podpowiedź
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 631
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: mikegsx400 » 25 paź 2014, o 22:14

spoko, w razie jakby co to pisz, troche honeyem polatalem, takze moze cos wspolnie uradzimy :)
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG
Awatar użytkownika
waldekjakwaldek
Zaczyna się rozkręcać...
Posty: 51
Rejestracja: 22-10-2014
Lokalizacja: W-wa Chomiczówka
Podziękował: 1 raz

Postautor: waldekjakwaldek » 5 lis 2014, o 20:18

Witam
Tak sobie ostatnio wymyśliłem że może ubiorę mojego honey bee w jakiś fajny kadłubek...
szukałem,ale nic nie znalazłem .
I tu moje pytanie :nie znalazłem bo nie ma,czy nie wiem jak szukać?
z makietami miałem bardzo małą styczność więc może to drugie....
Czym się kierować ,jak szukać ,wszelkie podpowiedzi mile widziane
pozdrawiam Waldek
Awatar użytkownika
mikegsx400
Elita forum...
Posty: 631
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Pruszków/W-wa
Podziękował: 48 razy
Podziękowano: 34 razy

Postautor: mikegsx400 » 6 lis 2014, o 00:17

waldekjakwaldek pisze:I tu moje pytanie :nie znalazłem bo nie ma,czy nie wiem jak szukać?


nie ma.
HB raczej nie dzwignie duzo wiecej niz siebie samego, taki urok FP.


ps.
doszly czesci? latasz juz? :)

pzdr.
mik
"1N73LL1G3NC3 15 7H3 4B1L17Y 7O 4D4P7 7O CH4NG3" - 573PH3N H4WK1NG

Wróć do „Esky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość