Esky - Big Lama

Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 9 lip 2013, o 16:15

Witam to mój 1 post więc chciałbym się przywitać.Mam następujący problem moja lama nie może wystartować ma tak od czasu kreta .Opis kreta :startowałem na wysokości około 30cm podszedł do mnie kuzyn i przechylił wajchę od wychylenia na boki samolot spadł na bok porył ziemię śmigłami przez około 3 sekundy.Akumulator jest prawie nowy przelatane może z 5 pakietów .Silniki są nowe oba .Jak będzie trzeba to tam filmik jak to wygląda przepustnica na maksimum a on ani drgnie
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14617
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1427 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lip 2013, o 16:18

Daj filmik. Będzie najszybciej. Napisz też co się dokłdnie dzieje gdy go odpalasz. Co działa a co nie działa. Czy kręcą sie silniki, czy działają serwa, czy kreca się któreś łopaty itp...
Przy okazji, witamy na forum!
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 9 lip 2013, o 16:21

Wszystko działa tak jak przed kretem serwa działają .Przed wymianą silników potrafiły wyć działały 1 minutę i ryk podobny do Bsod w Pc jeśli możecie poczekać to film wstawię jutro aparat muszę naładować
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14617
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1427 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 9 lip 2013, o 16:24

A lopaty się kręcą? Poczekamy na film ale o stawiam zębatki...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 9 lip 2013, o 16:28

Łopaty się kręcą są założone poprawnie jutro film jak mówiłem.Wiecie skąd mogę pobrać model Big Lamy do Fms bo szukam i znaleźć nie mogę
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2775
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 327 razy

Postautor: Artu » 10 lip 2013, o 06:46

Symulator do Lamy :wow2: bez przesady, sam model jest symulatorem, a właściwie atrapą modelu śmigłowca :masakra:
Jeśli chodzi o uszkodzenie, to Sprawdź, czy któraś zębatka na silniku nie "złapała luzu"
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14617
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1427 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 lip 2013, o 10:56

Jak masz androida sa tez "symulatory" na telefon. Oczywiście fizyka w nich z kosmosu ale kierunki do wyczucia. Niby nic ale latanie na plecach samolotem opanowalem wlasnie na telefonie. Z reszta lama i fms razem dużo lepszego efektu nie dadzą.
Cxekamy na vidjo.
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 16:08

Eh człowiek chce potrenować dopóki model nie jest sprawny mam tą Lamę od ponad 3 lat i podstawy są już w miarę opanowane (nie latam nim za często) .Dobra nie będę wam dupy zawracał jutro jadę do sklepu gdzie go kupiłem jak wrócę to napiszę co się zepsuło .Jeżeli nie wypali to możecie polecić jakiś model do 600 zł lub do 400 zł
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14617
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1427 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 lip 2013, o 16:54

Zamiast jechać dawaj filma. Nie szkoda Ci czasu? Jeśli chodzi o tani zakup poszukaj świeżego wątku bejo. Temat trochę rozwleczony ale da juz jakiś światopogląd na początek :)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 17:06

Dobra ubieram dupę i idę a czasu nie szkoda mam wakacje a sklep 1,5km od domu to mi to lotto.Już wysyłąm na Yt

YouTube
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 18:06

Jestem wielce zasmucony bo w Lamie pojawił się problem który widać na filmie a wczoraj jeszcze nie kręcił bączków
Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 14617
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1427 razy
Podziękowano: 656 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 10 lip 2013, o 19:11

Nie zalaczyles filmu czy tapatalk mi swiruje? Nic nie widzę...
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 19:58

Film jest na poprzedniej stronie mi na Samsungu Mini działa poprawnie.
Awatar użytkownika
Artu
Fochmen
Posty: 2775
Rejestracja: 09-01-2011
Lokalizacja: 52°38'25''N, 20°56'31''E
Podziękował: 43 razy
Podziękowano: 327 razy

Postautor: Artu » 10 lip 2013, o 19:59

Przy tym ułożeniu łopat, górny wirnik ma się kręcić w lewo, a dolny w prawo.
Mam jakieś dziwne wrażenie, że jest odwrotnie... :roll:
Pozdrawiam, Artur
"...rzeczy niemożliwe do zrobienia robią ci, którzy o tym nie wiedzą"
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 20:46

Wirniki kręcą się w odpowiednie strony czyli tak jak napisałeś
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 10 lip 2013, o 20:57

Chyba trymer Ruddera masz przekręcony na max w lewo lub prawo (słabo widać na video bo za szybko kamerą ruszałeś). Skręcanie (piruety) w tych helikach polega na tym że łopaty na dole kręcą się z inną prędkością niż te na górze. Trymer to ten mały przesuwny poziomy potencjometr liniowy, który znajduje się pod lewą gałą. Pokombinuj z jego ustawieniem.

Ps :Mam nadzieje że to właśnie taka licha błahostka.

//Edit
Jak nie ma luzów na zębatkach (Jak wspomiał Artu), to może brakuje kilku zębów na nich. W innym przypadku może jakimś sposobem uszkodziłeś łopaty (jedne mają inny kąt natarcia niż drugie - ale trymowanie powinno rozwiązać problem).

Napisz jak to teraz wygląda po ustawieniu i/lub sprawdzeniu.
Ostatnio zmieniony 10 lip 2013, o 21:06 przez Neomutant, łącznie zmieniany 1 raz.
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 21:04

Kręcenie się już naprawione trymer był źle ustawiony ale nadal nie startuje jakieś propozycję choć i tak jutro do sklepu idę ale tak będę wiedzieć ile kasy szykować
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 10 lip 2013, o 21:07

Fuwa pisze:Kręcenie się już naprawione trymer był źle ustawiony ale nadal nie startuje jakieś propozycję

//Edit
to kombinuj z drugim trymerem na lewej gałce (ustaw go względnie na środek). Mam nadzieje że masz Mode 2 aparatury (tryb gdzie gaz i kręcenie ogonem po na lewej gałce oraz przechylanie przód/tył lewo/prawo na prawej) Bo chodzi o to że trymer gazu masz pewnie jeszcze źle ustawiony.

Generalnie wszystkie trymery powinny być względnie na środku. Bo ta apka nie ma funkcji programowania i nie zostają Ci inne opcje.


Fuwa pisze: choć i tak jutro do sklepu idę ale tak będę wiedzieć ile kasy szykować

Kupujesz nowy? czy liczysz że Ci na miejscu naprawią ?
Fuwa
Pierwsze koty za płoty...
Posty: 21
Rejestracja: 07-07-2013

Postautor: Fuwa » 10 lip 2013, o 21:25

Jeśli naprawa wyjdzie zbyt drogo to kupie nowy jak nie tam im i niech szukają na miejscu przyczyny kupowałem w RcShop na czarnomorskiej niestety zamknęli swoją placówkę i teraz muszę do Riku go zanieść
Awatar użytkownika
Neomutant
Elita forum...
Posty: 670
Rejestracja: 12-01-2013
Podziękował: 28 razy
Podziękowano: 35 razy

Postautor: Neomutant » 10 lip 2013, o 21:29

Fuwa pisze:Jeśli naprawa wyjdzie zbyt drogo to kupie nowy jak nie tam im i niech szukają na miejscu przyczyny kupowałem w RcShop na czarnomorskiej niestety zamknęli swoją placówkę i teraz muszę do Riku go zanieść

To lepiej zadzwoń wcześniej bo nie liczyłbym na to że oprócz sprzedaży, na miejscu naprawiają heli (chyba że jesteś tego pewny). Ale jak ktoś kiedyś mówił spokojna Twoja rozczochrana na pewno damy radę znaleźć przyczynę awarii.

Rzadko kiedy sprzedawca zna się na tym co sprzedaje i do tego udziela napraw.

Ps: bawiłeś się trymerem od gazu ?

Wróć do „Esky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 2 gości