Esky - DTS 450 3D

Awatar użytkownika
miruuu
Administrator
Posty: 15777
Rejestracja: 11-05-2010
Lokalizacja: Warszawa - Ursynów
Podziękował: 1460 razy
Podziękowano: 680 razy
Kontaktowanie:

Postautor: miruuu » 3 maja 2015, o 00:08

Artu się ucieszy... Tyle czekał.

Filmy obejrzane. Przegapiłem jedynie na drugim filmie od 2:15 do 2:50 gapiąc się na Twoje kroczki ;)
Pozdrawiam, Mirek

Trex 500X - trex ratio :) | Trex 470LM - cieszy... | 2x Devil X360 - tak jakoś wyszło... | Oxy 3 - nie po-byku | Oxy 2 - mały, ale wariat... | Reaktor 3D FPV - drugie życie pianki... | Lizard95 - że też mi się drona zachciało.... | Czesia - jeszcze tylko wyniosę choinkę i się za nią biorę... | LaTrax Rally - kazali mi kupić | Graupner MX-20 - działa
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 3 maja 2015, o 11:33

A po tych zmianach mechanicznych ustawiłeś ponownie wysoką czułość i limity na ogonie? No i szukaj dalej po mechanice :)

BTW. Miejsce do latania masz fatalne - jakieś słupy, druty, przeszkody. Powinieneś latać na otwartej przestrzeni.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 3 maja 2015, o 12:14

czułość tak limitów nie ustawiałem. Tak ogólnie ogon trzyma ale jak ruszę drążkiem to zarybkuje gwałtownie kilka razy.

Dzisiaj trochę polatałem w miare oki tylko za bardzo wiało ale jakoś dałem radę heheh. Ale ogólnie oglądając całą mechanikę tego modelu to myślę , że cudów się nie zrobi. Model ogólnie jest fajny ale brakuje mi tam precyzji w wykonaniu . Nie wiem jak inne modele( bo nie mam innego ) są wykonany od strony technicznej ale temu na pewno sporo brakuje tu luz tam luz myslę , że pewne rzeczy można wyeliminować ale pewnych się nie da z tego co zdążyłem zauważyć. Co prawda jestem laikiem w tym temacie ale myslę , że w tym modelu jego zachowanie na tą chwilę i tak jest popreawne zważając na niedociągnięcia w wykonaniu.

Pozdrawiam

ps. dla odmiany dzisiejsze wczesne popołudnie tutaj ogon nie rybkuje:))
https://youtu.be/-AD50RvZRjk
https://youtu.be/NnjWH_gzXIk
http://youtu.be/AufPafK0EAQ
https://youtu.be/dcwBlI5xWuo
https://youtu.be/Dl99P2yWRlw
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 4 maja 2015, o 20:41

Mam pytanie co myślicie o modelu raptor 30 ?
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 4 maja 2015, o 20:51

co do pytania To Ci nic nie powiem bo to stary helik i przeważnie przerabiany na 50tkę( cokolwiek to znaczy)
ale ja mam pytanie do Ciebie
w jakim modzie latasz helikiem bo z tego co widzę to w samolocie masz gaz z prawej... ?
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 4 maja 2015, o 21:05

Witam
tak w samolocie gaz mam po prawej stronie a w heli po lewej a czemu pytasz?
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 4 maja 2015, o 21:38

leszekm35 pisze:Mam pytanie co myślicie o modelu raptor 30 ?


Może zacznij od określenia wymagań co do modelu, jeśli zamierzasz go zmieniać. To pozwoli chociaż kierunek wskazać. Bo zaczynasz teraz od "mam (mogę mieć) model X" i pytasz czy dobry.

Jak Wiktor powiedział - to stary model. Mikser mechaniczny, może być problem z częściami. Poza tym to raczej nie są maszyny do nauki latania, je się kupuje jak już się umie z nimi obchodzić. Trzymaj się raczej normalnej 450-tki, tylko dobrej jakości.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 4 maja 2015, o 21:49

rozumie mimo to mm pytanie co masz na myśli mówiąc stary ? Czym on się różni od nowszych modeli? Z tego co wiem to zasada budowy działania itd jest do tej pory nie zmienna i taka sama od lat chyba , że się mylę? Chodzi ci o coś konkretnego czy o to , że został wyprodukowany parę lat temu a nie teraz?

pozdrawiam
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
shacker
Elita forum...
Posty: 578
Rejestracja: 28-01-2013
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 25 razy
Podziękowano: 59 razy

Postautor: shacker » 5 maja 2015, o 07:30

leszekm35 pisze:rozumie mimo to mm pytanie co masz na myśli mówiąc stary ? Czym on się różni od nowszych modeli? Z tego co wiem to zasada budowy działania itd jest do tej pory nie zmienna i taka sama od lat chyba , że się mylę? Chodzi ci o coś konkretnego czy o to , że został wyprodukowany parę lat temu a nie teraz?

pozdrawiam


Różni się choćby mechanicznym mikserem głowicy. Teraz stosuje się rozwiązania elektroniczne, wiec zamiast iść do przodu, to się cofasz do jeszcze poprzedniej generacji niż ten esky. Oczywiście ten stary tez lata, ale ja bym się w to nie pakował. No i mam niechęć do modeli spalinowych, ale to inna sprawa.
DEVO 8S @ ALZRC 450 Pro V2 FBL (ZYX) / T-rex 600 Pro (MSH Brain)
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 21 maja 2015, o 07:25

Witajcie
Wracając do tematu rybkującego ogona w moim e-sky to na razie ogon przestał oscylować. Pokombinowałem z tą czułością z mechaniką modelu i wygląda na to , że jest w porządku:). Ale główną przyczyną był przycinający się popychacz od serwa . Teraz od razu inaczej się lata:)

Pozdrawiam
Leszek
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 7 cze 2015, o 09:33

Witam koledzy
Mam pytanie odnośnie mojej 450 tki otóż sprawa wygląda tak , że wczoraj polatałem i ogon zaczął mi się obracać wylądowałem a tu serwo stoi w miejscu. Jak go ręką ruszyłem zaczęło chodzić pochodziło chwilę i znowu to samo zatrzymuje się. Jak je znowu ruszę to idzie czyżby serwo do śmietnika?

pozdrawiam
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
Wiktor
Elita forum...
Posty: 870
Rejestracja: 02-05-2010
Lokalizacja: Wadowice
Podziękował: 115 razy
Podziękowano: 58 razy

Postautor: Wiktor » 7 cze 2015, o 12:50

padło..
to serwo (7.5g) o ile było szybkie bo podają 0.03 sec/60º @ 4.8V to jednak "Less than 0.80kg-cm (11.1oz-in)" jest niewystarczające
zapodaj mini serwo czyli coś o wadze ~25g
edit:
możesz tez pomyśleć o innych serwach na cyklikę
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 7 cze 2015, o 21:42

No jutro dzwonię za serwem do tej 450 tki do raptora serwo nowe już mam więc jutro ustawiam.
Na serwo do 450 tki pewnie poczekam myślę , że do środy i będzie nowe ale kupię chyba jakieś inne. Bo to naprawdę mało czasu wytrzymało ile ten model lotów wykonał parę naście przez 3 miesiące ogólnie naprawdę mało i padło jakaś masakra.
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 16 lut 2016, o 21:50

Witam kolegów
Słuchajcie powiedzcie mi jak najlepiej ładować pakiety ? Chodzi mi czy za każdym razem z użyciem balansera ? w trybie li-po balance czy bez w trybie charge?

pozdrawiam
Leszek
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
MASA
Lider forum...
Posty: 2050
Rejestracja: 01-08-2014
Lokalizacja: Poznań
Podziękował: 34 razy
Podziękowano: 60 razy
Kontaktowanie:

Postautor: MASA » 16 lut 2016, o 22:03

wydaje mi się że dla Lipo są tylko dwie drogi:
1) ładujesz w trybie liniowym (charge) - a po naładowaniu balansujesz
2) ładujesz w trybie z balanserem - a po naładowaniu masz zbalansowane
wydaje mi się tez ze jeśli będziesz ładował pakiety kilku celowe np 6S to może się zdarzyć że po osiągnieciu maksymalnego napięcia na jednej celi będziesz miał przykładowo 4,10 a na innej 4,30 - czyli cela będzie przeładowana - oczywiście użyjesz blansera do wyrównania - zanim zaczniesz korzystać z pakietu - osobiście uważam że na dłuższą metę to nie pomaga pakietom
FireBall
G380
T470LM
GH425
G570
G770
Brain1-2, BeastX Plus, DX8, DX9 DSMX
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 16 lut 2016, o 22:05

Ja ładuję w większości przypadków na charge, bez balansowania. Wszystko zależy od tego, jak pakiet wygląda przed/po ładowaniu, a dokładnie jak wyglądają różnice pomiędzy celami. Jeżeli są niewielkie, powiedzmy 0,05-0,07V / celę, to ładuję w charge. Jak cele się rozjadą to wtedy staram się raz naładować pakiety z balansowaniem, aż do następnego rozjazdu.
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
leszekm35
Stały bywalec...
Posty: 133
Rejestracja: 27-04-2015
Lokalizacja: Izdebnik

Postautor: leszekm35 » 16 lut 2016, o 22:13

Ale ogólnie w takim razie po co ładować i później balansować jak można od razu to robić ładując z balanserem?
Pozdrawiam
Leszek
Raptor 30 v2,Hirobo sceadu 50,KDS innova 550,KDS 450c,yak 54,sonic,sentosa sport,phoenix 2000,
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 16 lut 2016, o 22:24

Z tego co kojarzę ładowarki w trybie balance czekają aż któraś z cel będzie miała 4,2V a następnie podciągają pozostałe do tej wartości. Mój Accucell w trybie charge (o ile podłączę podczas ładowania balanser) też ładuje do momentu, kiedy jedna z cel nie osiągnie 4,2V, ale jak tylko to nastąpi - przerywa ładowanie, więc pozostałe cele są niedoładowane.

Wydaje mi się, że nie ma sensu coś takiego o czym pisze MASA, w przypadku takim, jak opisałem. Mogę się jednak mylić, gdyż miałem styczność z niewielką liczbą ładowarek ;)
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...
Awatar użytkownika
donia
Elita forum...
Posty: 997
Rejestracja: 26-09-2014
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 23 razy
Podziękowano: 43 razy

Postautor: donia » 16 lut 2016, o 22:31

Raytronic co jakiś czas odpuszcza ładowanie i sprawdza napięcia na celach. Jak zaczyna na mocno rozjechanych celach to często dojeżdża do 4.2 prawie dobrze.
--
donia
=Wrocław=
Awatar użytkownika
StRess
Stały bywalec...
Posty: 243
Rejestracja: 01-10-2014
Lokalizacja: Grudziądz
Podziękował: 9 razy
Podziękowano: 11 razy

Postautor: StRess » 16 lut 2016, o 22:37

Wypowiedź MASY nabrała właśnie większego sensu ;) odnośnie samego procesu balansowania.
Tylko właśnie - co za różnica w takim razie jak je naładuje - tak czy tak jedziesz z balanserem, a bardziej chodzi o to, czy ładować "z" czy "bez".
KDS Agile 5.5
Protos 500 FBL
Futaba T8J
Aikus pisze:Panie Boze, nie pozwol zeby po mojej smierci moja zona sprzedala moje helikoptery za tyle za ile jej powiedzialem, ze je kupilem...

Wróć do „Esky”

Kto jest online

Użytkownicy przeglądający to forum: Obecnie na forum nie ma żadnego zarejestrowanego użytkownika i 1 gość